Keresés

Részletes keresés

firpoliono2 Creative Commons License 2022.08.15 0 0 19720

Képek alapján jó állapotban van a fa. Érdemes egy próbát tenni a megmentésére.

Előzmény: Yaris15 (19719)
Yaris15 Creative Commons License 2022.08.15 0 0 19719

Köszönöm szépen a választ!

Most én is utánaolvastam ennek a betegségnek. A szakcikkben leírtak szerint, jellemzően a faiskolában keletkezhet, és a kiültetés után, pár évvel később kezd el "dolgozni "a talajban, a győkerek útján. Ellene vegyszeres permetezéssel védekezni nem lehet. Védekezni megelőzéssel, és a fa jó kondícióban tartásával célszerű. Ez utóbbit most az Amalgerollal én is megpróbálom.

 

Pótlólag mellékelek néhány most készült képet a fáról.

Előzmény: firpoliono2 (19718)
firpoliono2 Creative Commons License 2022.08.15 0 0 19718

Nehezet kérdezel, mert a megmaradt fáról nincs kép. Ha a fa egyébként életerősnek, egészségesnek tűnik, adnék neki még egy évet.

 

Én a kajszikat áprilistól szeptemberig havonta egyszer Amalgerol 2%-os oldatával öntözöm már második éve. Egy kajszi kap ilyenkor 20 liter amalgerolos oldatot. 5 kajszim van, tehát egy kezelés alatt 2 liter elfogy. Még régebben azt olvastam egy cikkben, hogy a verticilliumos hervadás ellen a pusztulást meg tudta állítani ez a szer, ezért megelőzés gyanánt alkalmazom ezt a módszert.

 

Sajnos ez a technika elég drága, így célszerű alaposan átgondolnod, érdemes-e ezt a kezelést kipróbálni.

Előzmény: Yaris15 (19717)
Yaris15 Creative Commons License 2022.08.13 0 0 19717

Tisztelt Fórumtársak!

 

Bela kajszi 2 éves csemetém ága félig elhalt, ahogyan a mellékelt képen is látható. Van ilyen esetre tapasztalatotok? Mit kezdjek vele? Van esély a fa túlélésére? Érdemes meghagyni?

 

Olligazda Creative Commons License 2022.08.12 0 0 19716

Nagyon szépen köszönöm a figyelmeztetést. Mivel ültetvényben van több fajtával együtt ezért rendszeresen fog kapni növényvédelmi kezelést a többi fajtával együtt. 

Egyébként nem szoktam nézni a fajtáknál a monilia érzékenységet, én megelőzésként minden fajtát permetezem virágzás előtt 2xrézzel majd virágzáskor 2-3 felszívódó kezelés. 

Előzmény: firpoliono2 (19715)
firpoliono2 Creative Commons License 2022.08.11 0 0 19715

Ceglédi zamatost az MKSZN Kft. ceglédi telephelyén vettem.

 

Arra nagyon figyelj, hogy mindenképpen permetezd virágzáskor monília ellen. A fajtaleírásokkal ellentétben fogékony a moníliára. 

Előzmény: Olligazda (19711)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.11 0 0 19714

 kalóz szaporítással már megjelent faiskolában is

 

Az durva. De a jogtulajdonosnak kellene fellépnie...

Előzmény: diospyros (19712)
diospyros Creative Commons License 2022.08.11 0 0 19713

közben már a mígkertészet reklámja már meg is jelent a fórum felett egy csíkban :)

 

Előzmény: diospyros (19712)
diospyros Creative Commons License 2022.08.11 0 0 19712

a ceglédi nemesítővel beszéltem,

és azt mondta HIVATALOSAN nem kaphatók,

de kalóz szaporítással már megjelent faiskolában is... akkor ez az lehet?

(persze minket ez a probléma nem annyira érint :)

mivel még az állami engedélyezés folyamatban van.

az is lehet, h a c. zamatos engedélyeztetése már megvolt, és ezért kapható,

de pl. a c. bájos nem. ennyire részletesen nem mentünk bele.

Előzmény: Olligazda (19711)
Olligazda Creative Commons License 2022.08.11 0 0 19711

https://migkerteszet.hu/termekkategoria/kajszibarack/

Én tőlük vásároltam C. zamatos az ősszel. 

Szép oltványokat küldtek azóta is szépen fejlődnek. 

Előzmény: diospyros (19710)
diospyros Creative Commons License 2022.08.10 0 0 19710

sajnos nincs belőle csemete eladó nekik, még az új ceglédi sorozatból sem,

pedig az alap lenne (C. zamatos, kedves, bájos, szilárd...)

Előzmény: Amita13 (19709)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 19709

Na, így már nem is kell keresgélni. A moníliaérzékenysége viszont nem jó pont nálam. 

Egyébként nem kérdezted Tordason, hogy nem lesz-e csemete? Szoktak szaporítani a biztonság kedvéért, és gondolom, nem tartják meg mind, ha nincs szükség rá...

Előzmény: diospyros (19705)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 19708

Köszi! Nem jutott eszembe. :)

Előzmény: Kenny___ (19704)
diospyros Creative Commons License 2022.08.09 0 1 19707

leírás:

https://forum.vinograd.info/showthread.php?t=13967

A Hardy [Vinoslyvij] egy ígéretes, későn érő sárgabarackfajta, amelyet az Állami Nikitsky Botanikus Kert nemesített. Az Esperena fajta szabad beporzásából származó palántákból történő szelekció eredményeként nyerték.
Tenyésztő: Kostina K.F.
A fa erőteljes, lekerekített, kissé szétterülő, közepes sűrűségű koronát alkot.
Gyümölcsei közepesek, súlyúak (30-40g), lapos gömbölyűek, kis csőrrel, oldalról jelentősen összenyomottak, nagyon tetszetősek, arany-narancssárgák, élénk kárminpírral.
A bőr sűrű, nagyon enyhén serdülő, fényes.
A pép narancssárga, sűrű, lisztmentes, illatos, magas cukortartalmú, kiváló ízű, nagyon illatos.
A kő közepes méretű, ovális, jól elkülönül a péptől. A mag édes és ízletes.
Kóstolási pontszám - 4,5-4,75 pont.
Virágzása középkésői.
A gyümölcsök karotinban gazdagok - 3,9 mg, C-vitaminban - 2-7 mg 100 g friss tömegben.
A krími körülmények között a gyümölcsök július végén-augusztus elején érik, szinte egyidejűleg, érés után nem morzsolódnak, szállíthatók, eltávolítás után jól megőrződnek.
A fajta univerzális, a kiváló étkezési tulajdonságok mellett a gyümölcsök kiváló kompótok, gyümölcslevek, illatos lekvárok, befőttek, aszalt gyümölcsök készítésére alkalmasak.
A kerti kiültetést követő 5-6. évben termőre jut. A gyümölcs bőséges.
Jellemzője a fák és a virágbimbók fokozott télállósága, a szárazságállóság, a gombás betegségekkel szembeni közepes ellenállás, a magas és stabil hozam. A fákat súlyosan érinti a monilia, ezért vegyszeres védelem szükséges.
Öntermékeny fajta.
A fajta könnyen alkalmazkodik a kedvezőtlen környezeti feltételekhez. 
A fajtát számos ígéretes fajta előállítására használták fel.
Sikerült az állapot- és gyártási teszten. Ígéretes ipari és amatőr kertészet számára a Krím-félszigeten és Ukrajna déli régióiban.
A nemesítésben a télállóság, a késői érettség, a jó gyümölcsíz donoraként használják.

Előzmény: diospyros (19706)
diospyros Creative Commons License 2022.08.09 0 0 19706

ha valaki szerez csemetét, szóljon nekem is :)

Előzmény: diospyros (19705)
diospyros Creative Commons License 2022.08.09 0 2 19705

itt kapható is :)

https://eco-pitomnik.ru/product/abrikos-vynoslivyj/

 

https://www.dvorik-khv.ru/catalog/sazhentsy_i_rassada/870/

 

https://gmsemena.ru/catalog/sazhentsy_plodovo_yagodnykh_derevev/abrikosy/abrikos-vynoslivyj.html

 

Выносливый Абрикос

Jelentése: edzett/szívós kajszi

 

Leírás: "Ennek a fajtának a neve önmagáért beszél. A növény könnyen alkalmazkodik a kedvezőtlen körülményekhez, miközben nemcsak maga a fa nem "fél" a súlyos fagyoktól (a vastag kéreg miatt), hanem a rügyei is, amelyek más fajtákban gyakran elpusztulnak a tavaszi fagyok idején.
A fa rövid időn belül meglehetősen nagyra nő (a fa magassága legfeljebb 5 m), de csak 5-6 évvel az ültetés után kezd termést hozni. Gyümölcsei közepes méretűek, kerek alakúak, arany színűek, korall árnyalattal. A bőr enyhén pirosas, a hús nagyon édes és illatos, narancssárga színű. A gyümölcsök friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmasak. A maximális terméshozam fánként 80 kg.

Előzmény: Amita13 (19703)
Kenny___ Creative Commons License 2022.08.09 0 0 19704

Probald meg atirni ciril betukre, es ugy keresni.

Előzmény: Amita13 (19703)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 19703

Hát, így sincs róla sokkal több a neten. :) Tanulmányt találtam angolul, de ott is csak mint szülőre hivatkoznak egy fajtánál. 

(A Zardról, amiről szintén volt szó itt a fagytűrés miatt, és sikerült szereznem belőle, jóval több infó van, pedig az sem gyakori :)).

Előzmény: diospyros (19702)
diospyros Creative Commons License 2022.08.09 0 0 19702

akkor véglegesítem: Vinoslyvij :)

itt a kép:

és termés (máshol):

Előzmény: diospyros (19697)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.03 0 0 19701

Szerintem a 100 eurós felvásárlási áron Németországban is elhanyagolható a kereslet.

Előzmény: Kenny___ (19699)
diospyros Creative Commons License 2022.08.02 0 0 19700
Előzmény: Amita13 (19698)
Kenny___ Creative Commons License 2022.08.02 0 0 19699

A hangsuly nem a kilokon volt, hanem azon, hogy "ha van egy piacod, ami kilonkenti 8-10 euros felvasarlasi arat kepes kikohogni, akkor megeri". Igy, szo szerint. Nem akartam megkerdezni, hogy ez a nevezett piac mekkora mondjuk Nemetorszagban, mert a vegen meg (felig jogosan) kotekedesnek vette volna.

Előzmény: öreg_néne_b (19696)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.02 0 0 19698

Látod, legközelebb légy felkészültebb és vigyél te is metszőollót. :)

Hát, ha ez a neve, akkor valami rejtett cucc. Remélem, lesz belőle valami nálad!

Előzmény: diospyros (19697)
diospyros Creative Commons License 2022.08.02 0 0 19697

így írják, mert lefotóztam a tábláját, nem bíztam az emlékezetemre.

én sem találtam semmit róla, de ez lehet nem baj, annál különlegesebb :)

majd beszámolok róla, ha persze kihajt + terem pár (sok?) év múlva...

a metszőollós ember jobban dolgozott, mert annak 2 év múlva is termehet ;)

Előzmény: Amita13 (19693)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.02 0 2 19696

Köszi a beszámolót!

ültetés utáni évben már 5-10 kiló

Nem értem, miért szerénykedett, nyugodtan mondhatott volna 50-100 kilót is, akkor okkal szebb a megtérülés, realitása meg ugyanúgy nulla. ;)

Előzmény: diospyros (19692)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.02 0 0 19695

A mai élelmiszer beszállításba bekerülni (HACCP, stb.) már nem olyan egyszerű, mint gyermekkorunkban volt.

Előzmény: marmande (19694)
marmande Creative Commons License 2022.07.29 0 0 19694

"logisztikailag nem igazán kivitelezhető"

 

Gyerekkoromban, falun idős nénik vitték a boltba eladni a zöldségeket, pl. a nagyanyám is. A termelés helyétől alig pár száz méterre vitték az árut. Nem kellett semmi logisztika. Elvitték biciklivel vagy autóval, pár száz méter volt az egész.

Előzmény: Didergő Király (19690)
Amita13 Creative Commons License 2022.07.29 0 0 19693

Köszi a beszámolót! Végül is nem tudom, hogy bánom-e, hogy nem mentünk. :) A fólia alatti termesztés nem nagyon érdekelt volna, de a fajtaismertető igen. 

A rezisztencia nemesítés folyik már egy ideje, remélem, lesz valami eredménye. Találtam a neten pár jó kis tanulmányt, amit már publikáltak.

'Az érzékszervi bírálat promotálására nem maradt idő, sejtettem is, így önkényesen elkezdtem a fóliasátras előadás vége felé :)' Ezt mindig így kell, különben nem marad. :D

Vinosyvil fajta: megpróbáltam rákeresni aneten,d e semmi... Tuti így írják a nevét? Érdekelnek az ilyen "ősi" fajták. 

Előzmény: diospyros (19692)
diospyros Creative Commons License 2022.07.28 0 5 19692

Kajszi rendezvény, Tordas, 2022. július 20.

 

Első előadás a kajszi fóliaalagútban ("tunnel")

való termesztéséről szólt.

Sajnos a német 2 óráig beszélt, fél óra helyett,

de nem intették le, csak a végén sürgették már.

Így elvete a többiektől az időt, pl. fajtabemutató jobban érdekelt volna.

Ez a téma sem lenne rossz, csak látom, h én nem igazán csinálom meg.

A fólia magában 3-4 fokot "hozott" neki, fűtés nélkül reménytelen (ott, de itt sem siker).

Fűtés bonyolult, gyertya, kályha kormoz, sötétíti a fóliát, más meg elég drága.

A térköz kb. 2,6x1,5 volt, a forma  Drapeau korona, ami 45 fokban megdöntött

törzset jelent, ebből pár vázág nő kb. 90 fokos szöggel. majdnem "2 dimenziós"

növényfal. beszélt még betegségekről, kártevőkről stb. (0 vagy kevés permetezéssel megoldható, ez előny) de ez sztem nem annyira vágott témába, elég lett volna a fagy kérdés mentén maradni.

végül számításokat mutatott be a megtérülésre, ami sztem elég optimista.

25 kiló per KISfa, ültetés utáni évben már 5-10 kiló??? váz-fólia-fűtés-intenzív metszés élőmunka (bár sokat metszenek = törnek-zúznak géppel), stb. fűtés persze fólia alatt sokkal hatékonyabb és tutibiztos, mint a gyertyázgatás szabadtéren...

----

Utána a fajtanemesítés jött, a többi elődó kevés időt kapott... :(

Itt egy érdekes témát emelek ki: keresik a sharka rezisztencia génjét,

és közel vannak a megtaláláshoz... :)

lesz majd génsebészettel ("gene-drive") előállított kajszifajta :)  de ezt csak én teszem hozzá...

---

Fajtaismertetős ember lebetegedett, (de sztem nem baj, mert az első előadás azért is volt

hosszú, mert a fordítással mindenre dupla idő kellett, bár a fordító nagyon jól nyomta,

valszeg kertészmérnök is egyben, és persze perfekt németes.)

helyette egy termelő beszélt, így a magyar, saját tapasztalat is előtérbe került,

nem csak a reklám :)

a PSB spanyol cég fajtái voltak terítéken.

https://psbproduccionvegetal.com/albaricoques/

Nekem a Colorado, Mikado, Totem, Fuego, Cirano fajták vannak tőlük.

Ezek nem kerültek bemutatásra, hanem még újabb fajták.

A termelő ezek közül a legjobb ízűnek a Nelson-t nevezte meg.

---

Az érzékszervi bírálat promotálására nem maradt idő, sejtettem is,

így önkényesen elkezdtem a fóliasátras előadás vége felé :)

többet vártam, de csak 6 fajta volt kirakva (ha nem lenne a természet 1-2 héttel előrébb, akkor több fajta lett volna, sztem), fajtánként 1 rekesszel, abban 1-2 rétegben a kajszi,

nép meg jó sok volt, de sokan sztem nem, vagy csak 1 db-ot ettek...

A legjobb a Ceglédi bájos és a Faralia (ezt tudtam :), de nem volt rossz az Anegat sem, volt még Priboto és Bergarouge is és még valami.

A Ceglédi bájos olyan, mintha a "nagymamát ennénk a farkas és a piroska meséből" :)

Kevés sav, de azért diszkréten ("bájosan") édes, kis egyedi zamattal, Ceglédi óriás fajtakör, nagy, szép mérettel... szóval olyan bájos-nagymamás volt. Kár, h valaki talált foltos magot, én pl. nem,

hoztam is ültetni, de nem tudom, elvessem-e így.

(az új ceglédiek nem kaphatók faiskolákban...)

---

Ültetvény látogatás: a kocsikonvoj mint a sivatagban haladt előre, szabályos porviharral.

kinn is portengerben állnak a fák, (csernozjom-barna erdőtalajon amúgy) nem túl "GyulaiIvános" design, de gondolom azért (is) kell ennyire porosra művelni, hogy "egészséges" maradjon az ültetvény, és több tényező ne befolyásolja a megfigyelést (gyom, vírusvektor, hangya és pocok kizárva, monilia múmia, ha van, beforgatva, levegősség...)

Van eg öregültetvény is, gondolom ott a régi fajták vannak, ez a közepesen új fajtagyűjtemény volt,

mert gondolom van legújabb is, ha 300-350 fajtáról beszéltek. Itt kb. 40 fajta lehetett, kb. 15-20 került bemutatásra. Minden fajtából 4 db volt.

Egy mókus (ember) metszőollóval rohangált, nyalábolva csomó szemzőágat az első sorban hallgatta

az előadást ami arról is szólt, hogy gond a kalózszaporítás (egyes új fajták előbb voltak termesztésben, mint a faiskolában...), úhh vagy ennyire pofátlan/hülye (bocs), vagy bennfentes, akinek megengedték, hogy persze, "nyessed csak józsikám"!

Először az új ceglédiek kerültek sorra: C. bájos, kedves, zamatos, sőt "szilárd"

(igen szofisztikált név :)...

Volt olyan (név elfelejtve) amit bioban termeszt egy vajdasági termelő, de vki pont mutatta, h foltos volt a magja... jó kis bio. Volt egy másik "rezisztens" amit azt hiszem a svájci előadó (róla nem írtam, nem érdekes) ajánlott, mint fagytűrő-rezisztenst, de elfelejtettem,

és nem is volt már ott kóstolóra a fákon.

Amit mejegyeztem, az a Szamarkandból (Üzbegisztán) hozott Vinosyvil fajta,

gyűjtöttem is pár magot :) Kicsit lehúzták, h apró, de ez nem annyira látszott, mert inkább közepes volt ott, persze csepegtető öntözés-lombtrágyázás stb. mellett, tehát nem "útszéli" fajta, ami magára hagyva is elfogadhatót (mai méret, stb. igények) terem. de fagytűrő és rezisztens +jó ízű.

ettünk még (és bemutatták) Frisson-t és Harlayne-t, ami itt a fórumon sztárok voltak korábban.

magok begyűjtve :) (kalózszaporítás: végül is a mag már egy másik fajta...)

volt persze még pl. Faralia-Farbaly-Farclo (utóbbi még éretlenül, persze), stb-stb.

Jah, Fruttamás metszési bemuatóval kezdődött a terepprogram, de csak a nép 20%-a látta jól, sztem.

összességéban nem volt rossz, talán megérte elmenni 200 km-re, meg anyóst is megkirándultattam.

Előzmény: Amita13 (19685)
diospyros Creative Commons License 2022.07.28 0 0 19691

maradjon így, fotoszintetizáljon

Előzmény: naivkezdo (19682)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!