Unokahugom 1953-ban, egy évvel Kinszki Judit után érettségizett a Sztálin út 6365 alatti Varga Katalin gimnáziumban. Ebben az iskolában megszűnéséig, 1968-ig soha sem volt koedukáció. Ennek a gimnáziumnak még a nyomait is eltüntették beleértve az öszes falon függő érettségi tablót, és az anyakönyveket is. Talán Otta Isvánné igazgatója miatt? Egy jó cikk erről itt: Kinszki Judit érettségi tablója. https://www.centropa.org/node/85526
Hmmm, köszönöm a válaszokat, tehát '68-ban ez már nem volt különlegesség. Pedig úgy bennem csangenek máig szüleim mondatai, amikor büszkélkedtek hat éves fiacskájukkal, hogy "szeptemberben megy iskolába, és képzeljétek, koedukált osztályba!"
1959-60-as tanévben Hild József Általános Iskola Bp. V. Nádor utca 1 osztálya koedukált volt. Felső tagozatosak, ha jól tudom nem. Külön volt fiú és lány osztály egy iskolában.
Általánosban valóban már régen megvolt a koedukáció. Nálunk a Várban a Táncsicsban évekig volt egy fiúosztály (a), egy lányosztály (b) és egy vegyes (c). 1954-ben biztos.
A Móriczban még a 80-as években is dívott az a szokás, hogy a friss elsősök szüleinek az "nulladik" szülőin elmondták a szabványos, móriczos matrózblúz paramétereit. Eleve csak a két csíkos volt elfogadható, és a csíkok közé X centinként N milliméter átmérőjű sötétkék pöttyöket kellett hímezni. És ez teljesen komoly volt, be is tartatták.
Az egyházi iskolákat nem számítva az utolsó egynemű gimnáziumok 1963 őszén engedtek be először másneműeket. Ekkor lett koedukált a Rákóczi, a Szilágyi, a Hámán, nyilván mások is voltak még így, nekem úgy rémlik, talán a Móricz is, de ebben nem vagyok biztos. Vagyis ezekben az iskolákban először 1967-ben ballaghatott vegyes osztály.
Amikor megkezdtem általános iskolai tanulmányaimat, kisebb csodaszámba ment a beíratáskor (ez 1968-ban történt), hogy koedukált osztály leszünk. Mennyire volt ez újdonság akkoriban, illetve meddig volt szigorúan elkülönítve a fiúosztály-lányosztály?
Erre emlékszem :) Iskolába jártam még, csak hólabda néven ismertem. Képzeletben lelkes voltam, de valahogy elsikkadt az egész. A pontos nevét nem is tudtam, sem a nyerhető pénz mennyiségét, vagy talán több verzió is volt. A fenyegetés maradt meg emlékeimben, hogy mi történik, ha "megszakítom" a láncot. Úgy látszik, nem voltam félős.
Az átverés nagyon régi szokás, és nem akar elmúlni
Szuper, köszönöm, nagyon jók. Pont ilyen volt az egyik elképzelésem, mint az első linken levő (de a harmadik linken sokkal jobb minőségben/felbontásban - igaz, pdf-ben - is megvan). Viszont amit hiányolok pl. az '59-es térképről, az a bányavasutak ábrázolása, amit szinte "metróként" (is) használtak a dolgozók/lakosok a munkába járáshoz akkor még. Persze, értem én, ötvenes évek, meg "éberség, elvtársak", nehogy már az ellenség megtudja, hol vannak a bányavágataink... Az akkor még (tulajdonképpen a hetvenes évekbeli, új városközpont építéséig) létezett bányavasutak hálózata valahol? Még a kisvasutak.hu-n sem találtam...
Szükségem lenne Salgótarján várostérkép(ek)re, papír, vagy akár netes verzió is lehet. Kellene "mostani" (=néhány évvel ezelőtti), meg a 70-es évekből való, esetleg még a 90-es évekből _is_, olyan amiken az utcaneveken, nevezetes épületeken, látnivalókon kívül lehetőleg a közlekedési hálózat (=buszvonalak) is rajta van. Térképboltban már néztem, nincs, csak olyan turistatérkép, amin korlátozottan rajta van a város, de csak "hevenyészve", részletek nélkül. Tehát csakis kifejezetten várostérkép érdekelne. Létezik (kell léteznie!) ilyen valahol? Húsz-harminc éve sorozatban adtak ki ilyen várostérképeket, lényegesen kisebb - méretű és jelentőségű - településekről is, de nekem Tarján nincs meg sajnos...
A Google képkereső is elég jól megtalálja a képeket a fortepan.hu-n belül, ennek feltétele hogy adott kép leírásában előforduljon a keresett kifejezés. Példa: 'szentendre "Ady Endre" site:fortepan.hu', is.gd/Rs5FfT (google), ennél a lekérdezésnél pl. nem listázza a 96443. sz. képet, mert nem szerepel adott kép leírásában pl. hogy Ady Endre út, vagy pl. Danubius Hotel.