Ilyenkor(nyáron), milyen káposztát tesztek a csalamádéba. Van a gömbölyű, és most már a lapos is. Úgy mondták az "öregek", hogy a nyári káposzta nem jó, mert megpuhul. Ez igaz? Még sosem próbáltam, mindig attól tartva, hogy tényleg megpuhul. (Ne nevessetek ki!)
én annyit változtatok a recepten, hogy uborkásabban, hagymásabban csinálom és kevesebb a káposzta, ez ízlés dolga, csak az összmennyiség nem változik az ízesítés miatt
Majdnem Pestig, határos vagyok vele északról A fiamék háza Észak Pesten van kaputól kapuig 7 km.
Nem akarlak elriasztani de most csak kovászos uborkát kaphatsz. Ma készül alma paprika de annak állni kell. Várj egy kicsit míg a többi is eltevésre kerül addig a pörkölt megromlik!
Szerintem, ha csak egy oldalt olvasol vissza, akkor én vagyok a LIDL-es automata legnagyobb támogatója.
Most 18.888.- Ft a hálózatban.
Weningeréknél ez a felszereltségű (digitális panel, csappal) 64.990.-
Mindegyiknél 3 év a garancia azt hiszem.
És nem kell félni a LIDL-estől működik az ottani rendszer is. Más termékkel már kellett érvényesítenem.
Korrektek.
Nekem jövő tavasszal lesz 3 éves, és hibátlan.
De mi romolna el rajta? Egy edény, egy fűtőszál, egy hőmérő, és egy időzítős kapcsolóautomatika.
Nekem már rég visszahozta az árát a kényelme (meg a cukortakarékossága) miatt, de ezt írtam is.
És nem azért, hogy leszóljam a Weningert, de egyszerűen nem éri meg. Szerintem árban túlpozicionálták magukat. (tudják ezt ők is, mert a 2-3 évvel ezelőtti befőzőautomata láz előtt az alapkészülékük volt 60ezer...)
Az ivólékészítő, lekvárfőző kiegészítő meg igazából parasztvakítás.
Az árat úgy gondolom leginkább az ember pénztárcája határozza meg. Ismerek olyanokat akik teljesen elégedettek a Lidis géppel.Később alkatrész ,szerviz( lehet nem is kell ) része nem tudom hogyan működhet. Van a másik amit említettél is,na én kissé elfogult vagyok Velük :) Nagyon korrekt,rugalmas cég.
Szerintem funkcióját tekintve mindegy melyik,ha csak tartósításról van szó.A németnek van lékészitő tartozéka is. Vannak akik odavannak tőle. Én is kipróbáltam,de sok értelmét nem látom.
Tegnap a másik fórumon a tartósítószerekkel kapcsolatosan volt egy kérdés, amit szerintem egy meddő és nem konstruktív, különösen a kérdező számára nem hasznos folytatás követett. Ez adta arra az okot, hogy ma délelőtt nézegettem a különböző kereskedelmi forgalomban is elérhető tartósító szerek javasolt felhasználását. Ennek kapcsán szembesültem az emberi szervezetre lehetséges negatív hatásaikkal is. Mondhatom, nem túl jó kép rajzolódott ki előttem. E miatt egyre jobban foglalkoztat a befőző gép beszerzésének. Akinek lenne Lidltől vásárolt beszerzésűje, -ami nem rég volt akcióban ott- leírhatná a vele való tapasztalatait. Láttam egy honlapon egy német gyártásút (legalább is annak tűnik) 40.000 Ft ért. Persze ennél drágábbakat is. Vajon meddig érdemes itt árban elmenni?
Hoztam egy gyors finom nyári ételt ami mikróban is készíthető akkor a jénai edényt ajánlom hozzá.
Hozzávalók: 4 kisebb cukkini héjastól felszeletelve, szárnyas fűszerkeverékkel, vagy bármi mással megszórva félre tenni állni.
30 dkg akármilyen gomba amiből kevés zsiradékkal petrezselyemmel készítünk egy gombás ragut amit természetesen ízlésünk szerint ízesítünk.
Az edény alját kivajazzuk vagy bármivel kizsírozzuk, beletesszük a cukkinit ha levet engedett avval együtt, tetejére a gombás ragut. ' pohár natúr joghurtot elkeverünk 1 tojás sárgájával és 10 dkg reszelt füstölt v. nem füstölt sajttal a cukkini tetejére öntjük 20 percig alacsony hőfokon lefedve sütjük majd levesszük a tetőt és szép színűre pirítjuk.
Biztos nagyon jó lehet, és ahogy hallom a tartósító szer is elmaradhat. Én nagyon kis mennyiséget használok, és sok sok évtized alatt se gyűlt össze annyi a szervezetemben ami bármilyen bajt okozott volna, az anyám se érte semmi kár tőle, 92 évet élt egészségesen teljes szellemi frissességben Nem gondolom, hogy ilyen szerek nélkül még tovább élt volna. Viszont az éhezéstől a rossz minőségű táplálékokon kívül sok vacakot evett amihez hozzá jutott. Az anyatejet sem ismert, mivel az édesanyja belehalt a szülésbe. De egy biztos soha nem evett sokat amikor már lett volna mit, soha nem volt túl súlya, de rengeteget mozgott.
Ez a magyarázata, hogy nem rettegek minden falattól amit megeszek.Ja és nem kívánom anyám életkorát se megcélozni.
De nagyon egyetértek, hogy Ti fiatalok tegyetek meg mindent, hogy a lehető legegészségesebb dolgokat egyétek. És használjatok olyan berendezéseket amik ezt lehetővé teszik
Arra viszont a csalamádé esetében lehet számítani, hogy esetleg nem lesz ropogós és elveszti azt a szint amihez szokva vagyunk, de ez csak egy gondolat, és ha így is van lehet, hogy érdemes beáldozni ezeket a tulajdonságokat.
Természetesen az ízesítő anyagokat mindenki az ízlése szerint teszi, szoktam bele tenni a paprikába és a bedobálósba, koriandert, mustármagot, fekete borsot.
A kovászos uborkába csak kaprot, a csemegébe, teszek tormát is és koriander, és mustármagot is.
Zsebi,köszönöm én is kipróbálom ezt az uborkát. valami hasonlót készítettem én is de most nem találom az arányokat. Emlékeim szerint volt még benne más fűszer is
A vízcsapnál megtöltöm hideg vízzel, pici tartósító szer a tetejére, folpackot teszek rá, rá csavarom a tetőt, egy megfelelő méretű fazékba teszek egy tiszta konyharuhát, ráállítom az üvegeket, feltöltöm vízzel az üveg 3/4 részéig és felforralom addig míg az üvegekben lévő folyadék gyöngyözni nem kezd. Elzárom a gázt. és az edényre fedőt teszek, a vízben hagyom kihűlni felcímkézem és mehet a helyére.
A káposztát legyalulom, és egy olyan nagyságú edénybe teszem, amiben minden hozzávaló el fog férnin és még keverni is fogom tudni. A hagymát vékonyra vágom, ráborítom a káposztára. A paprikát, uborkát (hámozás nélkül!) kb. 4 mm-es szeletekre vágom, és szintén a káposztához borítom. Ráöntöm a sót és a cukrot, átforgatom. Állni hagyom kb. 1/2-1 órát, időnként átforgatva. Minél puhábbat szeretnénk, annál tovább hagyjuk állni. Az ecetbe keverem a borként és a szalicilt, ráöntöm a zöldekre. Ismét keverem. Kigőzölt, lehűtött üvegekbe töltöm. Fóliával csavarom rá a tetejét.
Nem tévedés víz nem kerül bele elég a saját lé.
Ezen kívül van még a nyári és téli kovászos uborka de lehet, hogy az nem is érdekel.
Mindenképpen érdekelne a Te recepted. Az általam feltett receptet kb 10 éve kaptuk és azóta így csináljuk de a jóra vagy még attól is jobbra kiváncsi vagyok és kipróbáljuk.
Mindig 20 % ecetet teszünk bele pedig tudom hogy a 10 % ajánlják.