A szlovák nyelvtudásom, főleg az írott nem a legjobb, sajnos, de igyekszem sorry a hibákért. No meg ezekkel a dolgokkal a feleségem foglalkozik, ő van ebben inkább otthon :)))
Nem CSAK az ő hibája a mostani adórendszer, azért ezt ne feledd. a MOi adórendszer katasztrófális, és csak rontanak rajta, ahelyett hogy kidobnák az egészet és újat értelmeset, összerakni.
Az hogy lehet hogy nem tudod? Ha esetleg nem tudsz szlovákul, akkor bocs, akkor érthető. Tehát olyanra gondoltam hogy pl : közbiztonság mennyire jó Szlovákiában, mert itthon egyre több az olyan hely, ahol a magyar nincs biztonságban.
prídavky na deti - családi potlék daňový bonus na deti - adójóváírás a gyermekre rodičovský príspevok - anyasági vagy szülői hozzájárulás príplatok k príspevku pri narodení dieaa - a gyerek születésekor járó hozzájárulás.
"Megoldást keres a kedvezőtlenül magas magyar közterhek miatt? Cégalapítás szlovákiában, adócsökkentés Szlovákiáan minden adókulcs egységes 19%, osztalékadó pedig 0%!!!! Vállalkozásból kivehető nyereség az adózás után:81% Magyar cég adóinak törvényes minimumra csökkentése, felhalmozódott pénztár rendbetétele, adóssággal küzdő cég átvétele, felszámolás diszkréten!
Nem a HELYZET jobb Szlovákiában, hanem igen sok gazdasági mutatójuk jobb a mienknél. De amikor ezt mantrázzátok, a tőbbit jó esetben elhallgatjátok rosszabb esetben a családi pótlékot viszonyítjátok az anyasági ellátásokhoz.
A 47 hozzászólásban valaki már részletezte az okokat.
És ott nem sámándobbal, síppal dobbal kergetik el a gaz karvakytőkés befektetőket.
(Sohasem felejtem el, amikor az ügyeletes száz tüntető némi üvöltözés után Székely himnuszt énekelve protestált az épűlő Hankook előtt)
Nagyjából ezt: havi szülői támogatás 4440 Sk, 2007 szept 1 től 4560 Sk és első kifizetés októberben. Ha ebben az időpontban van gyes vagy gyed (ebben nem vagyok biztos) és alacsonyabb mint a támogatás akkor a különbséget kifizetik, azaz kipótolják a minimum összegig.
Gondolom, nem számoltam utána. A cégeknek is ugyanakkora az ingatlanadó, bár lehet hogy városonként változhat. Itt ahol én lakom az adó egyforma cégeknek és magánszemélyeknek.
A fizetések és juttatások itt nem a legmagasabbak, de szerintem ez nemsokára jelentősen változni fog. Ugyanis: sokan külföldre mentek dolgozni, nincs ki dolgozzon, így magasabb béreket kell adni hogy maradjanak. Nem utolsósorban a korona annyira megerősödött hogy más nem nagyon éri meg külföldön dolgozni. Tavaly 1 EUR még 37-39 Sk volt , most alig 31-31 Sk az EUR.
Hiányszakmákban elég jól lehet keresni itt, de ahogy a gazdaság erősödik úgy mennek majd fel a bérek is. Szerintem így helyes...
http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?SMC=1&id=135
nem akarlak csicskáztatni... ez a link miről szól?
Výka príspevku
Výka rodičovského príspevku za kalendárny mesiac je 4 440 Sk.
Od 1. septembra 2007 je výka rodičovského príspevku za kalendárny mesiac 4 560 Sk. V takejto výke bude vyplatený poberatežom po prvý krát v mesiaci október za mesiac september.
Ak má rodič v období, keď sa riadne stará o diea nárok na materské, ktorého výka v kalendárnom mesiaci je niia, ne je výka rodičovského príspevku, rodičovský príspevok sa vypláca vo výke rozdielu medzi rodičovským príspevkom ( 4 440 Sk ) a materským.
Hát nem vagy egy szociálközgazdász alkat. És ilyen okosak a Fidesz parlamenti képviselői is.
Nálunk a Gyes alanyi jogon jár mindenkinek, akinek nincs biztosítása, és mellette dolgozni is lehet. Akinek viszont van - volt a szülés előtt - az GYED-et kaphat, ami fzetéstől függő max 90000 Ft körül.. Az első négy hónapban meg az átlagkereset teljes összege.
De nincs kedvem oktatgatni. Menj ki Szkovákiába és élvezd, hogy rosszabbul élhetsz mint itthon.
Ingatlan adó van aminek a mértéke 5 és 50 Sk között lehet /m2/év. Mindig az adott önkormányzat dönti el mekkorát vet ki. Besztercén ha jól emlékszem 8 Sk/m2/év, garázs nyaraló esetében magasabb valamivel. AMi még az autózással kapcsolatos, az autó 4 éves koráig nincs műszaki vizsga és zöldkártya, és ha veszel egy autót mondjuk du 1 kor, 2 órán belül már rendszám van rajta és gördülhetsz ki a kereskedésből. Persze ingyen, nincs semmi más forgalombaállítási díj (vagy mi)
Cégeknél : ha van mondjuk 100 Sk amit ki szeretnél venni a cégből akkor kicsengeted a 19% adót és a többi a tied, nincs semmi más sarc. MO n is így van ez? Nem hinném...