Most Glaucum néven a vörös levelűt találtam:-/ Lehet akkor keverem a neveket, mert én csak zöldeket ültettem:-/ valamit elírtam amikor címkéztem őket....
Nagyon köszönöm a válaszod:-) Akkor jóóóóó, várok türelmesen:-) Nekem csak 3 féle van, Musa Sikkimensis ( ebből kelt ki 1), Ensete Glaucum és Musa acuminata colla. Az első kettőt vetettem okt 10-én, 6-6 darabot csak, a vadbanánt, mostanában. Abból kicsit többet, olyan 15 darabot. 15 fajta az már mennyiség lehet:-) Hány darab összesen? Hogyan vetetted őket? Általában milyen arányban kelnek Nálad? Én megelégednék minden ültetett fajtából 2 növénykével:-) Még azt a vörös levelű banánt szeretném. Nem tudom mi a neve, de keresek magot hozzá. Az nagyon tetszik.
A banánmagok csírázási ideje 1-3 hónap, de akár 1 év is lehet, fajtafüggő. Várj türelemmel! De nekem már kelt ki úgy is banánmagom, hogy egy jó fél év után kiszedtem őket a földből, újra beáztattam langyos vízbe 2-3 napra és újra elültettem és csak akkor csírázott ki. Most is vannak elültetve banánmagjaim, kb. 15 fajta.
Október 10.-én ültettem banán magokat. Nov.7.-én reggelre 1 kikelt, és azóta látványosan nő. A többi viszont meg sem moccan....Megkotortam a földet és látszik, hogy nagyon megduzzadtak és kemények a magok, akkor még van remény, ugyi?
Gyönyörű a Lasiocarpád! Több oldalon is azt írják, hogy fagytűrő. Levelek -3; -5 fokig, a rizóma -14; -16 fokig bírja a hideget. Szerintem normál takarással nem lesz gond vele.
Kösz a bíztató szavakat. Tényleg barnán lógtak már a levelek, néztem Marimama képeit, hát az én banánom nem olyan volt. Akkor talán nem csináltam nagy bajt. Jól körberaktam avarral, és levegőzni is tud, ahogy Marimama tanácsolta, tavasszal majd meglátjuk, mi lett az eredmény.
Teleltetett már innen valaki Musella lasiocarpát? Van valamilyen tapasztalat? Abból mindenképpen látszik, hogy nem trópusi banánfaj, mert azok már 5-8 fokos éjszakák után sárgák lettek, rosszul néztek ki. Ugyanakkor elég nehezen sikerült hozzájutnom, szóval vacilálok, mi legyen vele. A kiásástól is tartok kissé.
Október végén éjjel röpködtek a minuszok és elfagyott a banán levele, ezért aztán visszavágtam. Betakarni majd akkor fogom, ha lehullottak a falevelek......
Hát, lehet, hogy elrontottam, de téliesítettem szegényt, a levelei már barnán lógtak, úgyhogy levágtam, és jól körberaktam avarral. Nagyon nagy bajt csináltam? Most meg attól félek, hogy ha esik az eső, és megázik, nem fog-e rohadni, ha meg zsákot húzok rá, nem fog-e befülledni... Ez lesz az első telünk így együtt, szóval teljesen tapasztalatlan vagyok. És aggódom érte.
Biztos,hogy nagyobb a sikerélmény ha virágzik a banán.Véleményem szerint virágzás nélkül is nagyon szép.A nyár folyamán többször becsöngettek idegenek,akik elcsodálkoztak a banánom méretein,meg azon,hogy egyáltalán banánfa van a kertemben:-))Ezek az emberek nagy valószínüséggel befogják szerezni a maguk banáncsemetéjét.
A dió levele ugyanúgy felhasználható komposztba, takarásra mint a többi fa levele.
Különféle tudományos cikkek ugyan nem ezt állítják, de én igen.
Nem pusztul el a fű a diófa alatt, ha össze van gereblyézve alatta a falavél.
Azért pusztul ki a fű a diófa alatt, mert a lehulló levelek összefüggően betakarják vastagon a talajt megakadályozva a növényzet fejlődését. Hosszú évek óta a rengeteg diófa levéllel takrom a banánokat, persze vegyesen a többi levéllel.
Tavasszal zsákokba töltöm az egészet és a zsákban komposztálom
Felesbe földdel ültetem ebbe az anyagba a virágokat, növényeket és nagyon szépen fejlődnek.
Szia! Miért nincs szíved visszavágni a banánokat?Tavasszal úgyis kihajt.Nekem az áltőrzsből kb.20cm maradt,és mégis nagyot nőtt a nyáron.Közel 3 méteres lett.Most is visszavágom 60cm-re,és szalmával takarom.A dió levelét semmiképpen nem használnám fel.Egyenlőre még várok a takarással.Majd ha huzamosabb ideig jelzik a hideg,fagyos időt akkor takarom csak be.
A dió (juglans regia) levelében juglanin van, ami a növények növekedését gátolja. Ezért szokott egy idő után kipusztulni a fű a diófa alatt, ahol nincs ősszel összeseperve a falevél. Ha teljesen szárazon tudod tartani a takarást, akkor keverve szerintem használhatod.
Én most csak átmenetileg takartam be a basjoot, mert az következő 1-2 hétre eső volt az előrejelzés az internetes meteorológiai portálokon.
Hali,szerintetek dió levelet vegyesen más levelekkel felhasználhatok a M.basjoo teleltetésére? Ki milyen praktikus telettetést ismer túlméretezett banánokra?Két nagy csoportban van rengeteg 1,8- szármagasságú,és nicns szívem visszavágni őket nagyon,de levelem sincs h mindkét 2 méteres átméröjü csoportot betudjam ilyen magasan takarni. THX
A maurelli és havasi banánból növényt szeretnék, mert mag alapján még nem sikerült kihajtatni!Tudsz nekem magot ae-ae és siam ruby red banánból?Mert ezek csak külföldi oldalakon vannak és onnan nem merek rendelni!Vagy még zöld színű kardvirágot is tudnál ??? Meghálálnám,megbeszéljük! e-mail címem:lackoka84@vipmail.hu Köszi!!!
Sziasztok! Tavasszal vettük a banánunkat, kiültettük, szépen megnőtt a nyáron, de most hogy itt a hideg, ideje betakarnom ugye? Jövő hétre kissé enyhülő időt mondanak, ezért vagyok bizonytalan. Van már körülötte avar, a levelei is megbarnultak ma reggelre, meg összeestek, szóval ideje levagdosni, és betakarni? Vagy várjak még vele egy kicsit? Ti mikor takarjátok?
Köszönöm ez is valami.Majd körülnézünk vidéken,mert itt pesten nincs ilyen.Régen nekem is volt csirkém akkor még a piacon lehetett veni szalmát .Ma már nincs ilyen.