Keresés

Részletes keresés

kika28 Creative Commons License 2008.07.20 0 0 1723
Képzeljétek újra virágzik az Alexandrinám és a Soulangianam :)
agicza Creative Commons License 2008.07.19 0 0 1722
Flower, Rágica, köszi szépen mindkettőtöknek! :-) A kálium túlsúlyosra gondoltam első körben, tavaly, ha jól emlékszem, augusztus elején küldtem meg a japán juharokat vele, csak a vasszulfátos locsolás mellé ezt már nem akartam a magnóliáknak is adni, de akkor ezek szerint mehet ez is, az is, kb. ha most belocsolom őket és augusztus végén megkapják a vasat, azzal nagy kárt remélhetőleg nem csinálok, ugye?

Nap-félárnyék: a M. denudata napon van, de itt szerencsére nem kell félteni, egy 'Susan' és a 'Liliiflora Nigra' meg a stellata vannak félárnyékban, így bő két-három héttel kitolódik a virágzásuk tavasszal, és úgy vettem észre, hogy semmiféle hátránnyal nem jár nekik a kevesebb és szórt napfény...

M. tripetala: próbálok majd neki valamilyen kevésbé szeles helyet találni akkor, a patakparti fák előterében talán nem fújja őket át az állandó északi szél...
Előzmény: rágica (1712)
Zaz007 Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1721
Szia Flower1 ! :)

Köszönöm, holnap az lesz az első dolgom, hogy veszek egy ph vizsgáló tesztet.
Milyen fajtákat ajánlanál, ami szép nagy virágú és ezt a kissé meszes talajt elviseli?
Lehet szaporítani a mangóliát vessző gyökereztetéssel?
Előzmény: Flower 1 (1719)
Flower 1 Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1720

Gratulálok .

Gyönyörü.

Nekem sajnos  a tavasszal érkezett -25 c hideget is kibiró grandiflorám a meleget és az Uv -t nem birta és kipusztult.

Igy a grandiflorát negyedik próbálkozásra töröltem a listámból

Előzmény: .::yvett::. (1678)
Flower 1 Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1719

Valószinü meszes lehet a talajod.

Meszes talaj esetén nem sokat jelent az ecet sem a savanyu tőzeg, mivel a jelenlegi sok eső hatására ide oda szálitja a talajban a vizet és a meszet.

Kialakulhat olyan vashiányo állapot ,hogy a növén yelpusztul.

Segitség lehet a kobusra oltott magnóliák mivel a kobus jól tolerálja a meszesebb talajt is.Tapasztalatom szerint a liliflóra hibridek aránylag jól viselik a hazai viszonyokat.

Sajnos nállam is előfordul pusztulás a már jól begyökeresedett növények/2-3 éves/esetén is főleg ebben az évben.Nagyon sok fajtám van/gyüjtöm/és az a tapasztalatom, hogy a különlegesebbek sokkal sokkal érzékenyebbek pedig nállam alapból 5-6 Ph -ju a talaj.

Összegezve szerintem kellene egy gyor talajvizsgálati teszt és amennyiben a ph

7 vagy a felett van ugy nagyonsok töbletköltséggel tudod megoldani, hogy megmaradjon.Négyzetméterenként 1 kg kénpor bekapálva 1 ph csökkent.

Előzmény: Zaz007 (1702)
Flower 1 Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1718

A kép alapján szerintem is jég.

Látszik még hogy az uj hajtás sárgul.

Valószinü a sok eső hatására.A klorózis akkor is kialakulhat ha a sok viz /levegőtlen a talaj/miatt nem tudja felvennia növény a vasat.Ezért szoktu kissé dombra ültetni,hogy a gyökerein pangó viz ne tudjon kialakuln.

Én sem vagyok szakértő. Én Gépészmérnök vagyok.

Előzmény: NevemBence (1714)
Flower 1 Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1717

Az alap Tripetálát magvetéssel szaporitják.

Szerintem nagyobb kertészetekbe lehet kapni.

Javaslom, hogy akkor ragaszkodj hozzá , ha szélmentes helyet tudsz részére biztositani , mert a nagy leveleit könnyen összetépi a szél és elég csunyácska lesz.

Előzmény: agicza (1710)
Flower 1 Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1716

igaz a kálium  tulsulyos táp ellenálóváteszi a növényt főleg a faggyal szembe és a kálium miatt van az intenziv másodvirágzás.

Augusztus elejétől mát nem célszerü tápozni, mert nem fog beérni a hajtás.

A sok eső és nap  valamint a  páratartalom optimális a növények számára.

Sajnos a néha magas UV hatására az ujhajtások megégnek.Öntözni is akkor kell ha havonta kétszer legalább nem esik az eső.

Előzmény: rágica (1712)
rágica Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1715
Lehet, hogy badarság amit írok, de nem lehet jégverés nyoma?!
(És nem vagyok szakértő!)
Előzmény: NevemBence (1714)
NevemBence Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1714
szoval a kép...?
NevemBence Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1713

Tisztelt Szakértők:)

Tavasszal ültettünk egy gyönyörű kis magnólia csemetét a kertbe, ami  kezdetben nagy iramban növésnek indult de az utobbi pár napban égésszerű foltok jelentek meg a leveleken(képet csatolom).Igyekeztem visszaolvasni az eddigi hozzászólásokat, de nm találkoztam hasonlóval. Legyenek szívesek segíteni, mert nagyon a szivemen viselem ennek a fának a sorsát, mivel ez vt az első ültetésem:)

Esetleg vmi tápszer amit meghálálna?

Előre is köszönöm!

rágica Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1712
Ha egyszer sikerülne egy "százholdas pagonyra" szert tennem, beültetném magnoliákkal.
Állítólag a kálium túlsúlyos tápok éppen a zöld hajtások fásodádáért felelősek, sőt ellenállóbbá teszik a növényt a meleggel és a hideggel szemben is. De ennek feltétlenül nézz utána!
A mi vén, öreg magnoliánk rendszeresen megörvendeztet bennünket néhány nyári virággal. Az árnyékos oldalon lévők szépen virítanak is, de a napon lévők csúnyán megégnek.
Előzmény: agicza (1711)
agicza Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1711
Más, a tavaszi ültetésű M. denudata idén bő hatvan centit nőtt, viszont még nagyon zöldesek az új hajtások, meg tudná mondani valaki, hogy ezek be fognak érni segítség nélkül ősz végére vagy adjak nekik valamit, amivel könnyen és gyorsan befásodnak? Valamit a többi magnólián (M. soulangeana, 'Leonard Messel', 'Susan', 'liliiflora Nigra', etc.) még nem, de itt már a levélnyelek fészkében egyértelműen látszanak a virágbimbók, és megdöbbenésemre egy-egy új hajtás tetején összesen legalább 5-6 hatalmas bimbó jelent meg. Ez most idén még virágozni akar?

És a legelső, a legfehérebb, és nagyon várt virág a 'Gallisoniensis'-en, és valóban rászolgált a latin 'kereszt'nevére: annyira elszoktam már a méreteitől, hogy lehidaltam, amikor megláttam, a bokor egyébként szintén tavasz végi ültetés... :-))

agicza Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1710
Flower 1! Szia, most olvasgatok-keresgélek vissza a topicban, tudnál segíteni abban, hogy M. tripetala-t honnan lehet itthon beszerezni? Tavasszal láttam egy három méteres példányt, azóta szeretnék egyet, mégpedig a lombja, nem a virágai miatt, de sajnos eddig még sehol nem találtam... Előre is köszi!

Előzmény: Flower 1 (1571)
Dzsimbike Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1709

Itt a kép is!!!!

Dzsimbike Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1708

Sziasztok!

Virágzott a grandim. A dátum nem jó.

borágó Creative Commons License 2008.07.18 0 0 1707

Sziasztok!

Nekem is leszáradnak néha a levelei, sőtt volt már, hogy az egész lehullott róla, majd elkezdett hajtani és leveleket hozni. Egyszer azt mondta valaki, ha salátát csinálok, locsoljam a levét a tövére, nem mertem az ecetes levet ráboritani, de ha ujra ezt csinálja kipróbálom, vagy tudtok valami jó módszert, mert megint vannak száradó levelek rajta

üdv.

Zaz007 Creative Commons License 2008.07.17 0 0 1706
Szia konstans!

Rendben, köszönöm, ki fogom próbálni.
Előzmény: konstans (1705)
konstans Creative Commons License 2008.07.17 0 0 1705

Szia Zaz 007.

A vasgálic helyett tudom ajánlani a Savastrene Fe "zölditő vitamint".
Nekem bevált,a Tesoban vettem.

Üdv
Zaz007 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 1704
Miért ő ki? :)
Előzmény: vm.aniko (1703)
vm.aniko Creative Commons License 2008.07.16 0 0 1703
flower21 kellene ide...
Előzmény: Zaz007 (1702)
Zaz007 Creative Commons License 2008.07.16 0 0 1702
Ezeket majd még lehet nagyítani.
Vasgálicot hol lehet kapni? Mert nekem csak rézgálicom van :)
Előzmény: vm.aniko (1700)
rágica Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1701
Vashiányos szakértőnek egyáltalán nem nevezném magam, de már többször leírtam, sőt képpel is illusztráltam, hogy mi mit teszünk ellene. Néhány képet is láthatsz a már igen szépen virágzó bokrunkról. (Próbáld visszakeresni a hsz. -aim között!)
Előzmény: Zaz007 (1693)
vm.aniko Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1700
várom a képeket.jó közelieket ha lehet:)
Előzmény: Zaz007 (1697)
vm.aniko Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1699

hát ha visszaolvasol kicsit,vagy megvárod amig ideérnek a szkértők akkor majd meglátod,hogy nem elég:)))van itt olyan akinek több mint 100 FAJTA magnoliája van!

vashiányos levél:

http://bonsaigallery.hu/lap/betegsegek/betegsegek/01.jpg

de lehet ennél sokkal sárgább is!

Előzmény: Zaz007 (1697)
Zaz007 Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1698
Ez GYÖNYÖRŰ!!! :)))
Előzmény: vm.aniko (1695)
Zaz007 Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1697
Miért a 17 év az nem elég rég? :))
Az új hajtások már egészségeseknek tűnnek, de még mindíg világos zöldek, mindjárt teszek fel róla képet...:)
Előzmény: vm.aniko (1694)
vm.aniko Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1696
jaj bocsi ugyanaz a kép.véletlenül.másikat akartam másodszorra:)
Előzmény: vm.aniko (1695)
vm.aniko Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1695

igen.

Előzmény: Zaz007 (1693)
vm.aniko Creative Commons License 2008.07.15 0 0 1694

egyébként te is láthatod a saját képeden ,hogy a karó ami a magnolia mellett van gombás.az a fehér folt az.ilyen gombát csak olyankor lehet látni fán,faanyagon,ha az nagyon sokáig érintkezett vizzel.a fiatal növények gyökere pedig nagyon érzékenyen reagál a pangó vizre.valószinűleg /szerintem/elrothadt és ez látszik meg a növényeden is.olyan az tünete,mintha ki akarna száradni.világosak a levelek,csak lógnak,aztán az emeber elkezdi még jobban öntözni pedig nemis az volt a baj.és igy szépen elhal a gyökér,és vele az egész növény.

de én azt kívánom,hogy ne legyen igazam.viszont a látottakból én erre gondolok.jó lenne ha erre járna a magnolia szakértőnk:)neki több száz darabja van és régóta foglakozik ezzel a növénnyel.nekünk még csak 17 éve van.

Előzmény: Zaz007 (1689)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!