Flower, Rágica, köszi szépen mindkettőtöknek! :-) A kálium túlsúlyosra gondoltam első körben, tavaly, ha jól emlékszem, augusztus elején küldtem meg a japán juharokat vele, csak a vasszulfátos locsolás mellé ezt már nem akartam a magnóliáknak is adni, de akkor ezek szerint mehet ez is, az is, kb. ha most belocsolom őket és augusztus végén megkapják a vasat, azzal nagy kárt remélhetőleg nem csinálok, ugye?
Nap-félárnyék: a M. denudata napon van, de itt szerencsére nem kell félteni, egy 'Susan' és a 'Liliiflora Nigra' meg a stellata vannak félárnyékban, így bő két-három héttel kitolódik a virágzásuk tavasszal, és úgy vettem észre, hogy semmiféle hátránnyal nem jár nekik a kevesebb és szórt napfény...
M. tripetala: próbálok majd neki valamilyen kevésbé szeles helyet találni akkor, a patakparti fák előterében talán nem fújja őket át az állandó északi szél...
Köszönöm, holnap az lesz az első dolgom, hogy veszek egy ph vizsgáló tesztet. Milyen fajtákat ajánlanál, ami szép nagy virágú és ezt a kissé meszes talajt elviseli? Lehet szaporítani a mangóliát vessző gyökereztetéssel?
Meszes talaj esetén nem sokat jelent az ecet sem a savanyu tőzeg, mivel a jelenlegi sok eső hatására ide oda szálitja a talajban a vizet és a meszet.
Kialakulhat olyan vashiányo állapot ,hogy a növén yelpusztul.
Segitség lehet a kobusra oltott magnóliák mivel a kobus jól tolerálja a meszesebb talajt is.Tapasztalatom szerint a liliflóra hibridek aránylag jól viselik a hazai viszonyokat.
Sajnos nállam is előfordul pusztulás a már jól begyökeresedett növények/2-3 éves/esetén is főleg ebben az évben.Nagyon sok fajtám van/gyüjtöm/és az a tapasztalatom, hogy a különlegesebbek sokkal sokkal érzékenyebbek pedig nállam alapból 5-6 Ph -ju a talaj.
Összegezve szerintem kellene egy gyor talajvizsgálati teszt és amennyiben a ph
7 vagy a felett van ugy nagyonsok töbletköltséggel tudod megoldani, hogy megmaradjon.Négyzetméterenként 1 kg kénpor bekapálva 1 ph csökkent.
Valószinü a sok eső hatására.A klorózis akkor is kialakulhat ha a sok viz /levegőtlen a talaj/miatt nem tudja felvennia növény a vasat.Ezért szoktu kissé dombra ültetni,hogy a gyökerein pangó viz ne tudjon kialakuln.
Javaslom, hogy akkor ragaszkodj hozzá , ha szélmentes helyet tudsz részére biztositani , mert a nagy leveleit könnyen összetépi a szél és elég csunyácska lesz.
Tavasszal ültettünk egy gyönyörű kis magnólia csemetét a kertbe, ami kezdetben nagy iramban növésnek indult de az utobbi pár napban égésszerű foltok jelentek meg a leveleken(képet csatolom).Igyekeztem visszaolvasni az eddigi hozzászólásokat, de nm találkoztam hasonlóval. Legyenek szívesek segíteni, mert nagyon a szivemen viselem ennek a fának a sorsát, mivel ez vt az első ültetésem:)
Ha egyszer sikerülne egy "százholdas pagonyra" szert tennem, beültetném magnoliákkal. Állítólag a kálium túlsúlyos tápok éppen a zöld hajtások fásodádáért felelősek, sőt ellenállóbbá teszik a növényt a meleggel és a hideggel szemben is. De ennek feltétlenül nézz utána! A mi vén, öreg magnoliánk rendszeresen megörvendeztet bennünket néhány nyári virággal. Az árnyékos oldalon lévők szépen virítanak is, de a napon lévők csúnyán megégnek.
Más, a tavaszi ültetésű M. denudata idén bő hatvan centit nőtt, viszont még nagyon zöldesek az új hajtások, meg tudná mondani valaki, hogy ezek be fognak érni segítség nélkül ősz végére vagy adjak nekik valamit, amivel könnyen és gyorsan befásodnak? Valamit a többi magnólián (M. soulangeana, 'Leonard Messel', 'Susan', 'liliiflora Nigra', etc.) még nem, de itt már a levélnyelek fészkében egyértelműen látszanak a virágbimbók, és megdöbbenésemre egy-egy új hajtás tetején összesen legalább 5-6 hatalmas bimbó jelent meg. Ez most idén még virágozni akar?
És a legelső, a legfehérebb, és nagyon várt virág a 'Gallisoniensis'-en, és valóban rászolgált a latin 'kereszt'nevére: annyira elszoktam már a méreteitől, hogy lehidaltam, amikor megláttam, a bokor egyébként szintén tavasz végi ültetés... :-))
Flower 1! Szia, most olvasgatok-keresgélek vissza a topicban, tudnál segíteni abban, hogy M. tripetala-t honnan lehet itthon beszerezni? Tavasszal láttam egy három méteres példányt, azóta szeretnék egyet, mégpedig a lombja, nem a virágai miatt, de sajnos eddig még sehol nem találtam... Előre is köszi!
Nekem is leszáradnak néha a levelei, sőtt volt már, hogy az egész lehullott róla, majd elkezdett hajtani és leveleket hozni. Egyszer azt mondta valaki, ha salátát csinálok, locsoljam a levét a tövére, nem mertem az ecetes levet ráboritani, de ha ujra ezt csinálja kipróbálom, vagy tudtok valami jó módszert, mert megint vannak száradó levelek rajta
Vashiányos szakértőnek egyáltalán nem nevezném magam, de már többször leírtam, sőt képpel is illusztráltam, hogy mi mit teszünk ellene. Néhány képet is láthatsz a már igen szépen virágzó bokrunkról. (Próbáld visszakeresni a hsz. -aim között!)
hát ha visszaolvasol kicsit,vagy megvárod amig ideérnek a szkértők akkor majd meglátod,hogy nem elég:)))van itt olyan akinek több mint 100 FAJTA magnoliája van!
egyébként te is láthatod a saját képeden ,hogy a karó ami a magnolia mellett van gombás.az a fehér folt az.ilyen gombát csak olyankor lehet látni fán,faanyagon,ha az nagyon sokáig érintkezett vizzel.a fiatal növények gyökere pedig nagyon érzékenyen reagál a pangó vizre.valószinűleg /szerintem/elrothadt és ez látszik meg a növényeden is.olyan az tünete,mintha ki akarna száradni.világosak a levelek,csak lógnak,aztán az emeber elkezdi még jobban öntözni pedig nemis az volt a baj.és igy szépen elhal a gyökér,és vele az egész növény.
de én azt kívánom,hogy ne legyen igazam.viszont a látottakból én erre gondolok.jó lenne ha erre járna a magnolia szakértőnk:)neki több száz darabja van és régóta foglakozik ezzel a növénnyel.nekünk még csak 17 éve van.