Egy nap alatt majdnem 6 liter vizet sikerült összegyűjtenie. Most a rajta beállított páratartalom 55%. Feltételezem ezek alapján, hogy nem volt értelmetlen a beszerzése.
Ami picit szomorú, hogy a hat liter vizet 6kW energia elhasználásával sikerült neki begyűjteni. Remélem stabilizálódik az állapot és nem kell folyamatosan mennie!
A ház könnyűszerkezetes, 2011. májusba kezdtük az építkezést 2012. márc költöztünk!
Penész sehol nincs a lakásban!
Páratartalom 40-50% között ingadozik, éjszaka (gáz) radiátoros fűtés és amikor tehetjük 70%-ban légfűtéses kandallóval fűtünk, rendszeresen szellőztetünk. A lakásban a párásabb helyeken és ahova kell aereco ablak szellőző került beépítésre, konyha, mosókonyha, fürdő!
A helység ahol a kép készült a konyha!
December végén (pontosan 23-án) építettem be a gáz főzőlapot, mivel ezen nincs hátul üveglap, gondoltam ideiglenesen pár pogácsával felnyomok 2 csempét, hogy lehessen takarítani a falat! Ma eset a gázlap pucolásánál megmozdult a csempe és mögötte ez a látvány fogadott!
Esetleg tipp infó, hogy mitől indulhatott meg a penészedés?
Cerezit hatása=0 kb halottnak a csók. A vályog természetes építőanyag amit hiba szigetelni,persze ha elég vastag a fal. A műanyag nyilászáróval tovább ront az ember a helyzeten, mintha neylonzacskóba csomagolnád a házat. Ha 60 alatt tudod kicsit tartani télen,az jó lenne. A splitklíma fogyasztására kiváncsi lennék, páramentesítő 250-400W között fogyaszt.
Mi egy régi kis vályogházban akunk (még rövid ideig) ami egy éve 5cm-es szigeteléssel körbe lett húzva, és a nagyobb szobában 2 ablak műanyagra lett cserélve. A páramérőnk szerint (kettő is van, egy értéket mutatnak) 60-63-70% körül van az érték, szellőztetéssel, split klíma légszárító funkciójával, ceresittel sem érünk el érdemi erdményt, legutóbbi próbálkozás a ceresittel 2012 nov 30-tól dec 7-ig kemény 13mm- nyi víz gyűlt össze a készülékben, 60% alá nem nagyon tudunk lemenni. Kiönteni azóta se öntöttem ki, hiszen most sincs még félig sem...
Na most kiöntöttem, még félig se volt, de a tabletta odavan..
Köszönöm a választ! Közben már beruháztunk egyre. Ugyan még tapasztalatom nincs a párátlanítóval kapcsolatban mert még elvileg ma kerül feladásra, de korábbi tulajdonosa nagyon dícsérte, és meglehetősen őszintének is tűnt.
Szia. Én első körben a kandalló előtti páratartalmat mérném meg. A megfelelő páratartalom 40-60% között a jó. Ha e felett vagy alatt van,az nem egészséges. Mi panellakásban lakunk,ahol 90%felett volt a páratartalom,fűtési szezonban.Durván penészesek voltak a sarkok,és olyan nyirkos párás volt minden.A ruha majd egy hét alatt szárat,ablakokon csurgott a víz belülről. A páramentesítő beszerzése után 50%-os értékre állítva teszi a dolgát naponta 4liter vizet nyerve ki a levegőből. Legtöbbet a gyerekszobában van,amikor mosási idő van,akkor viszont áttesszük 1-2 napra abba a szobába ahol szárítjuk a ruhákat. Csináltam egy tesztet,egy hét használat után körberaktam a lakásban,minden szobában. 2óra működés után átpakolgattam minden szobába kivétel nélkül. Meglepetésre pár % eltérés volt az eredmény. Tehát kérdésedre a válasz,ha egy a légtér,és megfelelő szellőztetés biztosított,elegendő egy készüléket vásárolni.Itt azért szükséges az,hogy a természetes légáramlat meglegyen.Sarkok ne legyenek bepakolva.Bútorok ne legyenek koppanásig a falnak tolva.A kandalló páramentesítő hatását sajnos nem ismerem panellakás lévén.De viszont ha most nagy a gáz,értem itt azt,hogy 70-80%os most a páratartalom,akkor mindenképpen érdemes beruházni.Esetleg kis veszteséggel később eladni,ha már nem kell. Remélem tudtam segíteni.
Tervezünk valamilyen párátlanító masinát venni, de idő közben hallottam, hogy a kandallónak is egész jó párátlanító hatása van, amit szintén terveznénk, igaz csak a következő fűtési szezonra. Az érdekelne, hogy egy kandallóval meg lehet-e oldani a párátlanítást a házban összenyitott ajtók mellett ha az egy központi helyen helyezkedik el, vagy sem. Értelemszerűen nem szeretnék feleslegesen egy párátlanítót venni, ha ez a későbbiekben egy kandallóval ki tudom váltani?
Jelentem megérkezett az Ardes 595. Első benyomásom a következő.Szép.:)
Bekapcsolás után majdnem dobtam egy hátast,amikor a kijelzőről nem tévedés,87% páratartalom értéket olvastam le. Fél óra használat után a szobában most jelenleg 65% páratartalom van.Pár nap múlva részletes élménybeszámoló következik. Szerintem annyi kell,hogy a lakás (72m2) "rendet"tegyek páratartalmilag! :)
Neked ez a tipusú sinclair van? Írhatnál esetleg adatokat, ha tudtad mérni előtte utána a páratartalmat, vagy tapasztalatot, ne csak ennyit, hogy csendes, jó. Köszi
Nem tudom, én is csak adatot, tapasztalatot gyűjteni vagyok itt. Nézd meg mennyi vizet tud "előállítani", mennyit fogyaszt, mennyire hangos, esetleg keress véleményeket.
Köszönöm a gyors választ. WDH 520 HB a készüléket nézegettem. Nem olcsó,de nagyon jókat írnak róla. Nyilván számít a pénz,de nem szeretnék mellé nyúlni.
Olyat vegyél, amelyik kapacitása legalább 20 l/nap. Nekem Sinclair van, megfizethető jó, viszonylag csendes. Népszerű, könnyen beszerezhető még a Midea, de az egy kicsit zajosabb. Van Fagor, vagy Technopoint, és van még a Trotek, vagy micsoda, de az meg egy kicsit drágább. És néha lehet kapni a Lidl-ben, névtelen gépeket meglepően olcsón.
Szép estét. 72m2-es panel lakásban élünk,11hónapos kislányunkkal. Sajnos mostanában egy re gyakrabban előrordul a penészedés,páralecsapódás,ami penészedéshez vezetett. Sajnos a ceresites megoldás szobánként nem segített. Szeretnénk valami hatékonyabb megoldást. Tudom a hőhídat kell meszüntetni,de sajnos a külső szigetelés a többi lakó "jóvoltából" nem lesz! Tehát vásárolni szeretnék egy elektromos páramentesítőt. Ki milyen készüléket ajánl a 72m"-hez? Válaszotokat előre is köszönöm.
Jé, pont ilyenünk van 4 éve. 2008-ban egy mészkő+kisméretű tégla régi házat (btto, 80 m2) újítottunk fel, szarráázott a viharokban, amik elvitték a tetőfóliát, meg betonkoszorú is vizezett rendesen, aztán külső oldali eps (5 és 8 cm) és műgyanta színvakolat, 20 cm ügyapot a gerendák közé.
És jött az első ősz. A rel páratartalom esőerdei szintű volt sokszor (80-90%). Leültél egy bútorra, nyirkosnak érezted, a függöny kézre harmatos volt, a külső falak belső oldalán a sarkokban megindult a penész. Durva volt, küzdöttünk.
Aztán vettem egy ilyen praktikeres gépet, akkor 30K volt még, és naponta telt meg az 5 literes tartály az első télen, és minden nap más helyiségben ment - mondjuk abban a helyiségben aznap nem kellett fűteni, mert tökéletes meleget csinált a gép. Nyáron ezerrel tárva-nyitva minden, hogy száradjon. Most az 5. telünket töltjük itt, már kiszáradt a ház. Most már csak a belső páratermelést kell kezelni. Egy hete egy merő dunszt a külvilág, szellőztetek gyakran, de kevés. Újra 80% a párat.
Most 0% thm-re szárítógép, ez is nagyon bejött, kiesik at őszi-téli beltéri teregetés, szárítás, vasalás és minden szárazon, illatosan, puhán, boholymentesen kerül a szekrénybe. Azt is csak javasolni tudom. A kényelem új foka. Mint a mosogatógép.
Szellőztető rendszeren gondolkodom. A Helios falátvágásos tetszene, de be vannag rúgva az árakkal.
Már bújom a netet, hogy ki csinált saját kezűleg hőcserélős szellőztetőt. Tuti meg lehet valósítani.
Létezik egy új technológia, ami egy speciális festék, nem ül meg rajta a penész, vagy ha mégis, akkor egy nedves szivaccsal egy húzással eltávolítható. Így megspórolhatja a penészirtószereket, és a tisztasági festéseket, vagy a penészgátló festék többszöri felhordását. A falfelület onnantól vízálló lesz, de emellett lélegző falfelületet képez. Ha érdekel, írj!
Sziasztok! Engem most a szekrény mögötti szellőzés megoldása érdekelne. Már túlvagyok egy szivárgó gázbojlertől esőerdős klímává alakult fürdő penészmentesítésén. Párátlanító készülékem van, kondenzációs szárítógépet is használok, minimálisra csökkentettem a belső páratermelést és tudom a szellőztetés fontosságát. Most lett kész a szobabútorunk egy külső falra vannak lábai és nem ér teljesen a plafonig. Viszont a levegő lehűl mögötte a fal hideg, szóval aggódom. A helység páratartalma 50-60% között van, de lehűlve így is kicsapódhat a víz a szekrény mögött. Hány cm helyet kéne hagyni a szekrény mögött, ki lehet ezt egyáltalán számolni? Szellőztetéskor szerintem ott nem cserélődik a levegő. Mit lehetne csinálni?