Ezt a könyvet, amit én használok a dietetikus illetve belgyógyász is ajánlotta egy belgyógyász-diabetológus pasi írta, dr. Fövényi József. Állítólag ő az alapmű a témában.
Ehhez az részéhez nem értek. Viszont komolyan megdöbbent, hogy abszolút nincsen egységes állásfoglalás és hozzáállás a témához. A normális cukorbetegség esetében midnen kristálytisztán szabályzott. De itt, oly nagy a homály és az összevisszaság, hogy élmény nézni.
Vannak cukrászdák ahol lehet kapni diabetikus sütiket és még a pontos ch értéket is megmondják róla. A diab. édességek rohadt drágák, nekem anyukám hozott néha a kórházba, nomeg szilveszterre vettünk nekem diab. bonbont egy tök jó cukiban.
A kórházban nálunk a tejeskávé tízóraira volt. Aztán az se mindegy hogy valaki inzulinos -e. Mert az inzulinosoknál már lazábban veszik ezt a részt, nekem azt mondták, hogy az a fontos, hogy az uzsi mindenképp gyors legyen, mert akkor hajlamos a szervezet hipózni.
A diétás szakácskönyvekről az a véleményem, hogy ugyanolyan tudománytalanok (tisztelet a kivételnek ), mint mondjuk a szuper fogyókúrákat ígőrők. Nekem is vett egyet a férjem karácsonyra, öt percig olvastam, azóta is a polcon van olyan baromságokat írt.
ezeket találtam még, http://www.mcd.hu/diab_online/et_lapok/index.htm, a sajátjaim perpillanat istentudja melyik dobozban laknak így költözéselőttközben :)
Köszi, azt hiszem aktuális lenne a Cavinton...
Biztos glukonon volt, mert abban van szorbit is, amire én érzékeny vagyok...
A muffines topicban van egy diós muffin, abban sincs pl. cukor, és mégis nagyon finom. Én már sütöttem olyat :-)
Én gyakran sütöttem sütit, mindig teljeskiőrlésű lisztből, és cukor nélkül. Aztán megpróbáltam keveset enni belőle... Meg nyakló nélkül ettem a diabetikus nápolyit meg kekszet. Az viszont tény, hogy vagy édesség vagy rendes kaja volt a választásom.
:-) hát önmagában én amúgy sem innám a tejet. Ráadásul én általában rozskenyeret, de még inkább teljes kiőrlésű dolgokat eszem, az meg a táblázatod szerint is jó:-))
Nekem a doki azt mondta, hogy a tejet önmagában nem szabad inni. Ha pl. műzlivel vagy korpás zsemle után issza az ember, akkor mehet. Én simán ittam a napi két tejeskávém, csak kevesebb tejjel, és persze cukor nélkül.
Imádnivaló, hogy nincsen két egybecsengő álláspont:-))))
A Fövényi könyvében is benne van ez a glikémiás indexes táblázat. Ott szerepelt benne a 30-50%. Ráadásul a legtöbb diétás étrend is tejjel kezdődik reggeli gyanánt. Szóval abszolút nem értem, hogy ezt miért mondták nektek.
Ab ovo kiakasztó a számomra, hogy a diétát többnyire olyanok írják elő, akihez bemegy a kismama, és max a kezébe nyomnak egy táblázatot, és egyetlen kósza rápillantás nélkül közlik, hogy 150 vagy 180 gramm. (ami kb. 1200 illetve 1500 kalória)
A tej gyorsan felszívódó szénhidrát ésreggelire ilyet nem szabad. Nekem legalábbis ezt mondták. Megjegyeztem, mert nem ihattam meg reggel a szokásos tejeskávémat ezért 10-ig kóvályogtam.
Nekem a reggelim az eleve 50. Mondjuk pont most szeretném lejjebb csökkenteni, és helyette vagy a tízórait megemelni, vagy pótvacsit csinálni. A tejjel meg nem értem, hogy mi a baj, hiszen a tejnek eleve nem magas a glikémiás indexe (30-50% közötti). Meg nekem ugye eleve 210-es a diétám. Ha nem megyek el egy másik helyre és kissé profibb dietetikushoz, meg szakértőkhöz, hanem helyben maradok, akkor max 180-at engednek. Egyébként nem szoktam elérni a megengedett 210-et sem, általában 190-nel degeszre eszem magamat.
Én rákérdeztem anno, és a doki azt mondta, hogy a szólónek a héja miatt olyan nagy a rosttartalma, hogy baromi nehezen szívódik fel a cukortartalma. Ugyanez a dinnyénél. Mondjuk én szőlőt nem nagyon ettem.
Nem kezdenek el 6,5 felett inzulinozni. Nem tudom hol a határ, nekem annyi soha nem volt. A 6,5 azért lényeges, mert ha fölé ment egyetlen érték is, akkor újra ismételni kellett a cukorprofilt. Nekem sikerült háromszor fölötte értéket produkálni, mindig a reggeli utánit. Soha nem volt túl magas, 6,8 meg 7,1, az uccsó 6,6, ha jól emlékszem.
Itt, a klinikán, reggelire 2 dl tej volt, meg egy korpás zsemle valami szelet felvágottal, de én azt soha nem ettem meg (nem szeretem), vittem magammal sajtot. Meg volt néha diétás lekvár is. Ebédre leves + tészta hússal, vagy hús rizzsel. Elvileg ugye ezek sem ajánlottak... Kérdeztem a cukros dokit, azt mondta, hogy amennyit kaptam az mehet. Én inkább a lista alapján kajáltam, ha sűríteni kellett a kaját, akkor szójalisztet használtam (sokkal kisebb a CH értéke).
Én nyakló nélkül ettem gyümölcsöt, főleg őszibarackot, meg almát. No meg ha éppen van paradicsom, én bármit meg tudok enni kenyérféle nélkül. Nekem 150 gr-os volt a diétám, de 180 körül jött ki az átlag. (Nem szép, tudom.)
Az az értékem, aminek persze nem jut eszembe a neve, ami az éhgyomri vérvételnél van a papíron, és ami a vér tratós inzulintartalmát vagy mit mutat, viszont végig normális volt, 4,0 körüli. Cukros fődoki szerint az lett volna az igazi gáz, ha az magas, mert akkor tuti az inzulin.
A cukron és a mézen kívül bármit lehet enni csak nem mindegy hogy mennyit és mikor.
Nekem a 8 az egy 5 pontos profil volt az előírt szénhidrátmennyiségek mellett.
Ha már cukros valaki, akkor nem szabad reggelire tejet inni, csak max tízóraira, így a reggeli cukormérés sem lehet 2 dl tej plusz zsemle. Nomeg az több CH-t tartalmaz, mint az általában engedélyezett reggeli. Nekem 25 g-ot volt szabad reggelizni és egy zsemle ha jól emlékszem közel eenyi. Egy kifli az biztos, mert mikor lecsökkentették 20-ra a reggelit akkor mérnem kellett a kiflit, hogy mennyit vágjak le belőle.
Én most pont azt találtam, hogy a sárgadinnyét is lehet enni, csak oda kell figyelni, mert viszonylag nagy a cukortartalma.
Mondjuk nekem illogikus, hogy a görögdinnyét ajánlják, amiből nem lehet keveset enni, a sárgadinnyét, amiből meg igen, azt kevésbé.
Szegeden 6,5 felett kezdenek el inzulinozni? EZt próbálom kinyomozni napok óta, hogy hol kezdődik ez a határ, mert ugye Mentatné írta a 8-at, máshol 7 ez az érték.
És nektek 1 zsemle 2 dl tej volt az alap? És ti vittétek a zsemlét?
GLYX index 80-100 % között
-fehér kenyér
-fehér ill.barna rizs
-búza
-cukrozott müzli
-zöldségek:répa!,kukorica
-gyümölcsök:banán ,mazsola.s.barack,mangó,papaja
Mérsékelten 50-80% között
-tésztafélék
-narancs,narancslé
-zöldborsó,bab
-laktóz ill. répacukor
Alacsony GLYX-értékűek - szabad a vásár
-árpa,zab,rozs -ebből készült tészta ill. kenyér
-alma,körte,szőlő (?) .cseresznye,őszibarack,grapefruit,
-gomba,lencse,paradicsom
-zsírszegény tej,joghurt
-étcsoki,cukormentes lekvár ill.müzli
-diófélék pl.mogyoró is
-fruktóz
Kb.ennyi.Talán valaki még ki tudja pótolni,én pl. nem találom benne a sajféléket.
A gyümölcsökről én is úgy tudom,hogy a nagyon édeseket leszámítva szabad fogyasztani,mert a bennük lévő rostanyag gátolja ill. lassítja a szénhidrát vérbe jutását.
Tímea,ezt a szőlő-dolgot (ami az alacsony között van) viszont akkor nem értem,kérdezd meg inkább
A sajtfélék azért nincsenek benne, mert a nagy részük 0 CH-t tartalmaz.
Én eszerint a lista szerint ettem, és persze nagyon figyeltem a kaják CH értékét (akkor jöttem rá mennyi kajára nincs ráírva...), és nekem minden ellenőrzéskor jó volt az értékem, azaz mindegyik alkalommal egy volt határérték felett az ötből (egész napos cukorprofil). Hab a tortán, hogy a klinikai felső határ (étkezés után 1 órával vett vér) itt sokkal szigorúbb mint máshol: 6.5
A 210 nem éppen szigorú ( én 145-ön voltam ), akkor nagy baj nem lehet. Drukkolok Neked. A 8,1-et nálunk ismételtetni szokták, mert ennyit tévedhet is a mérés.
Nekem is ilyesmi volt asszem.
És emlékszem valami finom nápolyira meg kakaós kekszre ami nem szerepelt a tiltólistán, ha boltban járok megnézem mi volt az.
A terheléses érték volt 8,1, és ugye 7,8 a felső határ.
Most jöttem a dietetikustól. 210-esre állítottuk be a diétát. Ez azt hiszem tartható lesz, meg kibírható:-))))
Mennyi volt? Tényleg vannak dokik akik "túllihegik" a dolgot. Van viszont súlyos is, nekem a terhelés után volt 10,2. Akkor kezdtem inzulint kapni amikor minden kaja után 8 fölött maradt.