Mondtam már: aki otthon szült, és jobb esetben közben kórházba került vagy rosszabb esetben ezzel megölte a gyerekét, az nem fogja fűnek-fának híresztelni, hogy milyen "okos" dolgot csinált, az mélyen hallgat a történtekről. Természetesen csak azok híresztelik a "hőstettüket", akiknél jól végződött ez a felelőtlenség. (Bár volt kivétel: egy időben nagy port vert fel, hogy az ilyen otthonszülő elmebetegek iszonyatos cirkuszt csináltak, hogy amikor otthonszülés közben baj lett, nem fogadták őket széles mosollyal a kórházban, ahol végül általában megmentették az életüket.)
Akkor neked nem valo az otthonszules, ez vilagos. Nem valo mindenkinek, eleg szigoru kovetelmenyeknek kell megfelelni. Es persze akarni kell, aki nem akarja, annak nem kotelezo. :)
Azt hiszem, mindketten olyasmirol nyilvanitunk velemenyt, amiben nem volt es nem is lesz reszunk. Nem csak en ;) Viszont ellentetben veled en szemelyesen ismerek tobb mint 20 Mao-n otthonszuletett gyereket es a szuleiket es koszonik, mind jol vannak. Ami a korhazban szuletett/szult ismeroseimrol nem mind mondhato el sajnos...
en a bio elelmiszert fogyasztok, zold termekeket hasznalok tejenek minosegerol hallottam mar (nincs benne rovarirto meg veceszagtalanito vegyszer), de vega-husevo viszonylatban nem hallottam meg felmeresrol...
Hehe :) Amugy azert (valoszinuleg), mert mig simalisztbol orol 100 egysegnyit, addig teljesorlesubol 1 egysegnyit es emiatt az 1 egyseg miatt at kell allitania a malmot, vagy vennie kell egy uj berendezest es annak az arat a szazadannyi teljesorlesu liszten kell kitermelnie. Minden dragabb amit kisebb mennyisegben termelnek.
Azok a nok, akik korhazban szulnek es vesztik el a gyerekuket, legalabb tudjak az orvost okolni, nem? Mellesleg az otthonszules abszolut es relativ statisztikai sokkal jobbak mint a korhazi szulese. Szvsz az veszelyezteti ma Mao-n a gyereket aki korhazba megy szulni.
"mutatja a tarsadalom mai szerkezetet, ertekeket, erdekeltsegeket"
Ez nem mai ujdonsag, regen is vizeztek a bort, hamisitottak a penzt, voltak rablok, csalok es tomeggyilkosok. Ma csak a lehetosegek tagabbak. Megjegyzem, a vedekezes lehetosegei is...
"egy termelo vagy gyarto nem torekedik arra hogy jo minosegu es taplalo etelt termeljen es aruljon"
Erre soha nem fog torekedni senki, NEKED mint fogyasztonak kell az igenyedet megmutatni es akkor termelnek. Amig loszar van, vereb is van. Nem a Meki "gonoszsaga" eteti az emberekkel a hamburgert, hanem az emberek butasaga. Mint ahogy itt a Mekiben lehet kapni salatat, grill csirkemellet lapos pitaban zoldseggel (300 kal alatt van egy adag), mert erre IS van IGENY. A Meki meg nem hulye, ha el tud adni valamit, neki mindegy mi az a valami. Rajottek, h piacot veszitenek ha maradnak a 30% zsirtartalmu hamburgereknel kizarolagosan.
Az ember huszonévesen és első gyereket várva szinte mindennek képes bedőlni, ami jól hangzik.
Iszonyatosan hatalmas iparágak élnek abból, hogy az ilyen szülőkre mindenfélét rásózzanak (a bio-kókuszmatractól a fürdetővödrön át a kiságybaldachinig), amik nélkül igen jól felnőttek a gyerekek a mi bébikorunkban is.
Persze ezek a kevésbé veszélyes dolgok. Az a baj, hogy ezek a kismama-újságok mindenféle divatos téveszméket is terjesztenek, mert attól fogy jól a lap.
Nagyon mérlegelős típus vagyok. A reklámoknak nem szoktam bedőlni. Ez az újság is zongoraóra után került a kezembe, mert az óra az iskola orvosi szobájában van.
Nagyon utána fogok járni a témának és felveszem a kapcsolatot ilyen anyukákkal.
Meg addigra talán sikerül elköltöznünk Pestről, és akkor majd helyben kell mindennek utánajárni és megbízható orvos találni.
Bár igazából, ha valaki gyereket vállalt, akkor már ahhoz sincs joga, hogy a saját életét veszélyeztesse, mert mi van, ha a baba megmarad, csak az anyja hal meg? Mi lesz úgy azzal a babával?
Iszonyú bonyolult és komoly dolog ez.
Komolyan mondtam, hogy nálam jobban senki nem gyűlöli a kórházakat, és mégis be kellett látnom, hogy normális, felelősségteljes ember nem vállalhat a szükségesnél nagyobb kockázatot.
Én meg azt mondom, mindenkinek a saját élete, saját gyereke, saját döntése... Csak azt tudom, én elég beszari voltam ahhoz, hogy az otthonszülés mellett döntsek, most meg már kényszeríteni sem nagyon tudnának rá, főleg, amióta elolvastam, mennyire veszélyes egy toxémia... Bár annak is biztos a húsevés volt az oka :-))
"inkabb probalj meg olyan anyukakat keresni,akiknel ez bevalt."
És nagyon komolyan gondolkodj el azon, hogy hogyan fogsz a tükörbe nézni, ha mások pozitív tapasztalatai ellenére te leszel az akinél nem válik be!
Ne felejtsd el: akik beszélnek róla, hogy otthon szültek, biztosan azok a szerencsések, akiknél jól végződött a dolog! Akinél valami baj történt, az mélyen hallgat, és szégyelli magát.
Kórháza, és főleg orvosa válogatja. A köldökzsinórról jut eszembe: a MÁV-kórházban az is része a "bababarát" szüléslevezetésnek, hogy nem vágják el a köldökzsinórt "idő előtt", hanem rádteszik úgy a gyereket, ahogy megszületett, és rögtön odaadják szoptatni is. (Aztán persze lemossák és felöltöztetik, de utána megint visszaadják az anyukának és apukának, és otthagyják őket "családdá válni" órákig félhomályban, esetleg kis zenével.) És azt hiszem, hogy mostanában egyre több ilyen kórház van. Én csak azért hivatkozom erre az egyre, mert azt tapasztaltam meg. Ott már tíz éve is így volt.
vigyazz,ezek a kismamas ujsagok nagyon becsaposak tudnak lenni.El akarjak neked adni a szerintuk nelkulozhetetlen,ambar tobbszazezer forintos szarokat es olyan dolgokat irnak sokszor,hogy szegeny elsogyerekes anyukakra a fraszt hozzak.
Az ottani dolgokat is fenntartartassal olvasd am.
Ha mar erdekel ez a tema,inkabb probalj meg olyan anyukakat keresni,akiknel ez bevalt.
Ezt a megbeszéléses dolgot pont egy kismamás újságban olvastam, most ugrott be.
Nekem nagyon fontos, hogy ha szülök, ne érezzem azt, hogy na, ez is csak egy a sok közül, hanem csak Rám koncentráljanak. Ne vágják el a köldökzsinórt idő előtt, stb. Egy kórházban erre nemigen van lehetőség. Sajnos.
Ebben a "megbeszelem a gyerekkel" dologban en nemigen hiszek,de ez is biztos vita forrasa lesz.
Tul van misztifikalva ez a kerdes szerintem.Nekem az utolso szulesem olyan volt,mintha tenyleg otthon szultem volna.Igaz,jol is idozitett a kisasszony,egy lelek nem volt a szuloszoban rajtunk kivul,rendes franciagyaon fetrengtem,nem piszkaltak feleslegesen,de ott voltak,ha szuksegem volt rajuk,keznel voltak .A doki szinte hozzam sem nyult,csak allt a fejemnel es szepen,nyugodtam beszelt hozzam.Nekem nagyon megnyugtato volt.
Pedig nagyjabol tudtam,mi var ram,hiszen a harmadikat szultem.Aki pedig az elsot szuli,annak halvany fogalma sem lehet rola,hiaba probal meg elore felkeszulni.
Nekem a háromból csak két gyerekem szorult be ("kicsit" nagy volt a fejük), és egy volt keresztben még a megszületése előtt egy órával is. A legelső gyerekemnél pedig, aki minden probléma nélkül megszületett, én haltam volna meg kórház nélkül, ugyanis a szülés után nem vált le a méhlepény.
Engem is nagyon csábított mindaz, amit az otthonszülésről hallottam, de három gyerek anyjaként végtelenül önző megoldásnak tartom: kockáztatni a gyerek életét csak azért, hogy néhány óráig kellemesebb(nek tűnő) körülmények között legyünk.
Azt viszont el tudom fogadni, és manapság már megengedett is, hogy a szülés után 8 órával hazamehetsz a kórházból, ha minden rendben van a babával is és veled is.
Fejkörméret - Anyu mondta, hogy a tesóm beszorult. :(((
Rossz elhelyezkedés - (bár erre most mindjárt jön a méltatlankodás): olvastam olyat, hogy meg lehet beszélni a gyerekkel, kis trükkökkel rá lehet venni, hogy változtasson a helyzetén. Majd még képezem magam a témában, úgyis van időm.
Az Otthon szültem c. könyvet meg majd beszerzem, nagyon szimpatikus volt.