Keresés

Részletes keresés

érdeklődő 49 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25436

Szerintem nem volt 25 fok felett ,de már nem tudom .Leveleknek még nincs baja .

Előzmény: laca5 (25434)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25435

"Az 5 l-t hány tökére permetezted, ill. hány fok volt, valamint milyen szerek voltak még a permetlében? "

10 tőke , hogy hány fok volt azt nem tudom ,de nem volt már meleg este 8 után .

A lében még volt : Karate   Ridomild Gold plusz   ,Nonit    Wuxál    Keserűsó . Mindegyik külön külön kevés esővízben feloldva ,majd a permetezőbe öntöttem és kiegészítettem 5 literre esővízzel .

Jó bőven jutott folyt rajta mint lemosáskor ,lehet ez lett a baja .

Előzmény: van_Persil (25432)
laca5 Creative Commons License 2020.06.29 0 1 25434

Szerintem sem a keserűsóstól van ez. Annyit nem tudsz ráfújni belőle, mert lefolyik. Hőmérsékletre figyeltél? 25 fok felett semmivel ne permetezz!

Előzmény: érdeklődő 49 (25431)
laca5 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25433

Pont, ahogy leírod, csak kicsivel több, de nem vészes! Kinövi, mert a hónaljakból hagyok másikat. Feltételezem ennyi tőkét nem kézivel/hátival permetezel, hanem jó fedést adó géppel. Azt hiszem, oda fogok figyelni a kénre ezentúl, mert én nem tudok géppel permetezni. 

Előzmény: granov (25430)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.29 0 1 25432

Az 5 l-t hány tökére permetezted, ill. hány fok volt, valamint milyen szerek voltak még a permetlében? Amúgy a harmadik képen a foltok igen hasonlítanak a lisztharmatra, pláne a kirepedt bogyóval.

Én nem véletlenül mondtam mindig, hogy nem csak a töménység számít, hanem a hektárdózis is. Én szölötermelésböl élek, hosszú évek óta mindig 5 %-os dózissal permetezem a keserüsót 3X virágzás után, és soha, de soha nem volt semmilyen problémám belöle, többek között azért is, mert kínosan ügyelek arra, hogy 25 °C fölött még véletlenül se permetezzek.

Előzmény: érdeklődő 49 (25431)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25431

Hát én ma egy hete permeteztem keserűsóval   (5 literhez 25dkg ) Ez lett az eredmény !!!

A levelek gyönyörűek !

Előzmény: laca5 (25421)
granov Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25430

Lehet, nálam is van, de ilyenkor a szélek megégnek. Én 80g /10l kénnel szórom minden permetezésnél.

Viszont a perzselt levelek száma mondjuk 10 db a 3-400 tőkén összesen egy permetezés alkalmával.

Előzmény: laca5 (25423)
laca5 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25429

No akkor ez lehetett a baj. Kicsit megkésve még tavasszal, de már virágzás előtt tettem bele sokat, mert azt gondoltam, a megengedett dózis nem árthat, sokat esett, ráírva meg nem volt, hogy mikor kell kevesebb.

Előzmény: van_Persil (25428)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.29 0 1 25428

Ilyenkor minimumdózisú thiovit kell, vagy azt közelítő. Én 3 kg/ha-t hsználok (0,5 kg/100 l). A nagyobb dózis az atkák ellen kell ravasszal.

Előzmény: laca5 (25426)
Robz Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25427

Köszönöm, én mindenképpen kipróbálom.

Azért az érdekes tapasztalat lenne, ha a norvégok jobban tudnák mi várható itt, mint a magyar időjósok... (bár már semmin nem csodálkozok)

Előzmény: Érdeklődő Kertkedvelő (25420)
laca5 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25426

A kanalasodás az egy bizonyos méretű/ korú leveleken (fiatal, pár cm-es) vettem észre, ami úgy nézett ki, hogy körben megbarnult, megégett, utána azok a levelek tovább már nem tudtak nőni. Mondjuk így végiggondolva hülyeség, hogy a keserűsóra gyanakodtam, mert tavaly már használtam 5%-ost többször is és akkor nem volt ilyen tünet. Vagy a maximumhoz közeli dózisú Thiovit, vagy valami kölcsönhatás lehetett inkább. A melegre mindig figyelek.

Előzmény: van_Persil (25424)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 1 25425

Ebben a hőségben, ne permezezze senki a szőlőt!

van_Persil Creative Commons License 2020.06.29 0 0 25424

Amikor Stihllel permeteztem, akkor se folyt meg.Kanaasodásról csak szárazság esetén hallottam, a fitoplazma papsapkás pödrődését leszámítva. Perzselésnél levélnekrózisnak kéne lennie ott, ahol direkt napfény érheti a leveleket.

Előzmény: laca5 (25423)
laca5 Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25423

Azt tudom, hogy Te meg tudod oldani, hogy ne legyen megfolyás. Mivel azonban az összes kézi/háti permetezős megoldás helyenként megfolyik, arra lennék kíváncsi, hogy a megfolyás eredménye lehet-e perzselés, kanalasodás?

Előzmény: van_Persil (25422)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25422

Nálam nincs perzselés, bár én traktorral permetezek 600 l/ha lémennyiséggel, sárga Albuz f7vókával, ami olyan jól porlaszt, hogy sehol sincs megfolyás. Meg napfelkeltekor kezdek. Ha 5:00-kor, akkor akkor, ha 5:25-kor, akkor meg akkor.

Előzmény: laca5 (25421)
laca5 Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25421

Szia! Kérlek, hogy számolj be, hogy perzseléses (égés, kanalasodás) tüneteid lettek-e utána. Én is 5%-on használom, időnként tapasztalok perzselést, de még nem tudom, mitől van.

Előzmény: Robz (25411)
Érdeklődő Kertkedvelő Creative Commons License 2020.06.28 0 1 25420

Jó szívvel ajánlom az alábbi időjós norvég linket. Vizirendőr barátaim mutatták, nekik nagyon nem mindegy az időjárás. Sajnos nem tud magyarul, de angolra lehet állítani, bár az ikonok is elég egyértelműek. Sokszor órára bejön neki a szél feltámadása, eső etc. Persze van, hogy téved is. Egy pár hetes tesztet szerintem megér. Siófokot állítottam be a linken (long therm-hosszú távú előrejelzéssel) , de bárki átírhatja a lakóhelyére. Lehet kérni óránkénti erőjelezést, mutatja a szél irányát, sebességét.... 

Link:

https://www.yr.no/place/Hungary/Somogy/Siófok/long.html

van_Persil Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25419

Az időkép radarképe lehet, hogy szebb, de sokkal kevésbé használható, mint a met.hu-é (mindkettő ugyanazon három radar adatait ábrázolja).

Előzmény: szervezkedő (25417)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25418

Egy-két órával előbb csak a radarképet szoktam nézni, ott látni lehet az eső mozgását. A lokálisan képződő zivatarokat pontosan előre megjósolni szinte lehetetlen, még pénzért se. Egy órával előtte persze igen, de az már kívül esik az előrejelző programok felbontásán.

Előzmény: Robz (25415)
szervezkedő Creative Commons License 2020.06.28 0 2 25417

Ha megnyugtat elmondom, nekem van "fizetős" előrejelzésem.

Lófaszt ér!!! Valamelyik vasárnapra jött az előrejelzés, közeledik a világvége! Vihar eső, meghalunk délelőtt 11kor. Mondom a családnak, ma semmi komolyba nem kezdek, mert ma ármágeddon. 

Na amíg nem esik,.kapáljunk kicsit.

Délután 4kor feladatuk, őrült meleg volt, nulla eső, napsütés.

...és.ez napokig így ment. Vagy az előrejelzés, vagy mert dolgoztam vagy mert tényleg esett. Emiatt nem permeteztem.

Nálunk ma reggel napok óta nem tapasztalt szép idő volt a permetezéshez. A levegő meg sem mozdult.

Tehát nem sokat ér a "fizetős" prognózis se!

Időkép radarképét célszerű figyelni+ a józan paraszti ész!

...és persze jó ha van eső program is!

:-)

Robz Creative Commons License 2020.06.28 0 2 25416

Tiszta sor, de akkor minek ez a parasztvakítás, meg óránkénti bontású hafova?

Akkor írnák ki, hogy ez fizetős buli, de hamis, illetve ennyire pontatlan adatokkal csak lejáratják magukat. Ezek alapján nem lehet tervezni semmit, max a radarkép alapján találja ki az ember, hogy mi várható?

Abból azért 2-3 órára előre józan paraszti ésszel is nagyjából eltalálható. 

Előzmény: othiss (25414)
Robz Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25415

Igen, megnéztem. 

Nem helyi téma volt, a radaron látszott, hogy tisztán nyugati irányból jött a felhőzet a Balaton alatti vonalon, majd nálunk itt a Balaton keleti oldalánál elfordult és ment északnak. Nem egy felhő, kb. fél napig látható volt a radarképen. Meglepne, ha csak nálunk lett volna ebből eső, ez nem kis lokális esőnek tűnt. 

A vicc az, hogy az eső közben is 0mm volt a jóslat folyamatosan. (nem tudom, hogy honnan jön az óránkénti előrejelzés és mikor frissül, de erre senki nem nézett rá szerintem az időjárás tippelőknél elég sokáig)

A radarképen legalább látszott.

Előzmény: van_Persil (25412)
othiss Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25414

bocsánat, hogy a nagyok dolgába beleszólok, de igazán ponros előrejelzést csak pénzért adnak..amit mi látunk, az csak játszásra jó.

Vannak állandó nagy előfizetők, ezek a polgári repülés, a toronydaru üzemeltetők, és néhány tőkeerős mezőgazdasági cég. Természetesen a katasztrófavédelem is pontos tájékoztatást kap, és még sokan mások. Ezek nagyjából percre pontosan megkapják hol, mennyi, meddig, mikortól.

Lásd a kínai előrejelzést, de az orosz katonai is baromi pontos.

Nos ezt nem bosszantásból írom, csak nekem az időkép a mérce. 

Előzmény: Tomo75 (25413)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25413

Péntekre szinte alig jeleztek esőt, ezzel szemben 30-40 mm esett két óra alatt. :(

Előzmény: van_Persil (25410)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25412

Elindítottad az animációt? Amúgy a helyi záport, zivatart jó eséllyel lehetetlen akár csak 12 órával is elöre jelezni.

Robz Creative Commons License 2020.06.28 0 0 25411

Akkor lesz 5%, bár most tényleg felszaladt a hőmérő. 

A jelzett weboldal időjárás saccolásra sem jó szerintem. :( (nem hiszek egyiknek sem már)

Most péntekre vettem ki szabit, hogy reggel meg tudjam fújni a szőlőt és a fákat. Az általad is sjánlott oldal szerint 0mm eső vlt várható, max estére jelzett 2mm, azt is északon, nem itt nálunk a Balaton körül.

Reggel felkelek 5 körül, erre hallom, hogy esik. 2 órán át esett megállás nélkül, 8mm eső jött le. Közben ültem a konyhában és néztem, hogy szerintük továbbra is 0mm várható. A hétvégére írt előrejelzésükből semm nem lett, az egész hétvége máshogy alakult.

No comment. 

Előzmény: van_Persil (25410)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.27 0 0 25410

“Kelleni” nem kell, de a badacsonyi kutatóintézet végzett ezirányú kísérletet, és ők jutottak arra az eredményre, hogy csak az 5 %-os dózis tud kellően hasznosulni, alacsonyabb nem. Persze, a lémennyiség is számít, annyi kell, hogy még éppen ne folyjon meg, az a jó, ha minél tovább marad nedves a lombozat, viszont itt is érvényes: 25 °C fölött perzselhet! Ideális esetben este célszerű vele permetezni, de amikor napközben 36 °C van, akkor nem marad más, mint a napfelkeltekori permetezés.

Itt:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/WRF/

órás bontásban lehet kb 24 órát előre tekinteni hőmérséklet, csapadék és szél ügyben, aki felelősségteljesen akar permetezni, az ezt, vagy más, hasonló oldalt használ a permetezése megtervezéséhez.

Előzmény: Robz (25408)
jaro1979 Creative Commons License 2020.06.27 0 0 25409

Ez Esca gyanús.De ne legyen igazam.

Előzmény: Robz (25408)
Robz Creative Commons License 2020.06.27 0 0 25408

Keserűsót akartam még bele tenni, de elfogyott és a helyi gazdaboltban is éppen elfogyott. :(

A legközelebbiben az is lesz. 

3% elég, vagy tényleg 5% kell bele, ahogy itt több helyen is olvasom? (szakirodalomból vettem a 3% mennyiséget, bár nem mai könyv)

Lenne még egy kérdéses tőkém, érdekelne ezzel mit érdemes kezdeni?

Ebből csak ez az egy van, nyoma sincs máshol a pirosodásnak.

Közelről egy levél ugyanazon a tőkén:

Robz Creative Commons License 2020.06.27 0 0 25407

Igen, azonos.

Minden permetezéskor virágzás utántól teszek Wuxal és Fitohorm Fe lombtrágyát. 

Ezek a sárgulós témák leginkább az épület mellett jönnek elő, ezek szerint lehet a sok víz is, ami a járdáról lefolyik a szőlők felé. 

Eddig beszáradós nem volt, ezért gondoltam itt rákérdezni.

Tegnap este fújtam a virágzás utáni elsőt, abba tettem a fenti lombtrágyákból, majd kiderül. 

Előzmény: laca5 (25402)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!