Keresés

Részletes keresés

stefiadri Creative Commons License 2005.05.26 0 0 1724

Én is csatlakozom a többiekhez és együtt köszönjük a recepteket.

És hogy valami infóval én is szolgáljak, elárulom -de csak neked- hogy a druszám vagy:)))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: adrienne1 (1716)
ribizli Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1723
Nem akarok bántani senkit a kertészet fórumról, de elég sok hülyeséget olvastam már ott...
Mi az, hogy vadpetrezselyem?? Azt muroknak hívják, és létezik, persze, csak teljesen más, mint a turbolya - hogy mást ne mondjak, van neki vastag karógyökere.

Turbolya volt az szerintem, amit a sövény tövén láttál. És nyugodtan kóstold meg, de elég, ha csak letépsz róla egy levelet, és megszagolod. A nadragulyával biztosan nem téveszthető össze, annak sötétzöld ovális levele van, nem olyan kis finom csipkés, mint a turbolyáé.
Még hogy vadpetrezselyem! bahh!

De hogy csavarjak egyet a dolgon: a turbolya levele meg magassága a parlagfűre hasonlít. Csakhogy máshol szeret nőni a két növény, meg máskor is van a tenyészideje, a parlagfű levele sötétebb, és persze egészen más a kettő virágzata is. :)
ribizli
Előzmény: Zitka (1720)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1722

vagyis bocsánal, sóskékek. de én úgyis muflinak csinálom meg, nálam ilyen darabosak a muflik, isteni, amikor a többféle darabos anyag összevissza sülöget. tepsiben olyan uncsi lenne. meg lassú. :-)

 

ribizli, te milyen türelmes vagy! mint egy ápoló a lipóton. :-)

Előzmény: Törölt nick (1721)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1721
hú, zseniálisak ezek a sósmuflik!!! kérek még! mondaná lászlózsolti. :-)))
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1720

Tök jó, hogy a holland szöveget - német alapján - teljesen megértettem. :-)

Most kicsit elgondolkodtam, lehet, hogy nekem is ez volt a sövény tövében gyomként? Valamelyik kertészeti topikon arra - kép nélküli távhatározásban :-) - vadpetrezselymet mondtak. Az nem teljesen uaz... Vagy mégis?

Nagyon harsogó halványzöld friss szára/levele van, és állati sűrűn nő, jó nagyra. Megkóstoljam? és ha mégis nadragulya? :-))))))))))))

Előzmény: ribizli (1718)
JamiC Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1719

Húha mennyi recept jött hirtelen a pangás után :)

(alig győztem visszaolvasni :))

 

adrienne, ha megengeded néhány ide beírt receptedet "kölcsönvenném" a honlapomra! (persze a nevedet mindenképp feltüntetem - vagy ha beírod a könyv címét, amiből fordítottad, akár azt is)

 

nekem az a mézes-diós tetszik nagyon... holnap lehet, hogy ki is próbálom :)

 

Üdv,

  JamiC

Előzmény: adrienne1 (1694)
ribizli Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1718
Van tócsnis topik is, de azért annak a sok nevével együtt is kevesebb variációs lehetősége van, mint a muflinak.
Azzal mondjuk tökéletesen egyetértek, hogy az olaszok miért muffint kínálnak, mikor vannak nekik saját finom sütijeik is...

A turbolya íze kicsit mentolos, kicsit ánizsos, és elég gyenge, kevés illóolaj van benne, hamar elillan, szóval csak frisset jó használni belőle. Viszont nálunk gyom, tehát van mindenfelé. Az árnyékosabb helyet szereti, és itt egy kép róla, elég jellemző.

Ez a mézes-mazsolás recept nagggyon jól hangzik!

A recept kecskesajtos, de mint írtam a Konyha-trükkökben, valszeg juhsajttal is jó, ill. juhtúróval is lehet próbálkozni. Meg szerintem időnként újra kell kóstolni a nemszeretem ételeket, változik a zember ízlése. :)
ribizli
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1717
Azt hiszem, a kevert tésztájú süteményekre használják a cake elnevezést. Piskótafélék, egyensúly-tészták (pl. a dobálós meggyes), sütőporos kuglóf, stb. Érdekes, hogy Görögországban is cake-nek hívják. :-O  Onnan van egy narancs cake receptem, amit kifejezetten kuglóf formában sütnek.
Előzmény: adrienne1 (1714)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1716

Nincs mit, ha valakinek kérése van, irja be, holnap du itt leszek megint.

 

MOST viszont lejart a munkaidöm:))))))

Előzmény: Tereza (1715)
Tereza Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1715

Adrienne,

köszönjük szépen a mai recept-beírásokat.

 

 

adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1714

Nem tudom.

A cake sztem az a süteményjellegü étel, amiben tojas, liszt, zsiradék meg adalékanyagok vannak, és hosszukas (püspökkenyér) formaban sütik. Sztem nincs több megkötés.

Előzmény: Tereza (1713)
Tereza Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1713
Mivel a mai receptáradat eredetileg püspökkenyér receptekkel indult (Konyha trükkök topicban), kérdezem : CAKE az általában  nem darabos süteményt jelent, vagy konkrétan püspökkenyeret, vagy inkább megforditom a kérdést - hogy van angolul püspökkenér?
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1712
Nem vagy indiszkrét (ha az leszel ugyse valaszolok:))), félig svajci, félig uj-zélandi. A csaladban az egyetlen "echte" az aposom:)))
Előzmény: Tereza (1711)
Tereza Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1711
Bocs, hogy indiszkrét vagyok : Ezek szerint született svájci?
Előzmény: adrienne1 (1710)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1710

240 csak 5 percig van, utana 180 fok.

 

A, opiumot a férjem talalta ki, amikor életében elöször latott makos tésztat... azota lelkesen eszik makos beiglit (a tésztan nem szereti, én sem amugy) "Boduljunk!" felkialtassal:)))

Előzmény: Tereza (1709)
Tereza Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1709

 "Ópiomot" - gondoltam, de egy egészséges étkezésre odafigyelő ember vagy 2-3 éve azt mondta, hogy mákban nagyon értékes nyomelemek vannak, csak én már nem tudom elmondani, milyenek. Szóval szerinte nagyon egészséges. Ezek szerint ízlések és pofonok. A spenótról is egyszer azt mondják, hogy hú de jó a sok vastartalma miatt, máskor meg károsnak van kikiáltva.

 

A recit köszönöm, csak kicsit meglepődtem a 240°C-on. Nem ég le a méz?

Előzmény: adrienne1 (1705)
Angiszeged Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1708

Node palacsintát sütni mindenki tud:)))

 

Előzmény: Törölt nick (1696)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1707

Hat... nehéz elmondani, azt érezni kell:))))

Inkabb vegyél egy cseréppel és kostold meg, nem rossz.

 

 

Előzmény: Zitka (1706)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1706

:-)))))))

Áruld már el, hogy milyen, ill. milyen jellegű íze van ennek a turbolyának? Neeeem, nem akarom semmivel helyettesíteni :-), csak érdekelne, hátha 19. fűszernövénynek veszek a kiskertembe. :-)

OFF:

A helyettesítésről mindig az jut eszembe, hogy pl. a kínai gyorskajáldák a bambuszrügyet káposztával helyettesítik, a chilit erőspistával, és még néhány alkotórészt itthon kaphatóval. Így lesz mondjuk a szecsuáni húsból székelykáposzta. :-))))))))))))

ON

Előzmény: adrienne1 (1700)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1705

Opiumot itt nem arulnak:DDDD

 

Mézes-dios cake:

 

10 deka sos vaj (avagy vaj + so), 10 deka cukor, 3 tojas, 16 dkg liszt, 1/3 sütöpor, 2 leveskanal folyékony méz, 15 deka durvara tört dio, 2 leveskanal Grand Marnier likör (vagy mas likör).

 

240 fokra melegitsük a sütöt.

Habverövel keverjük jol ki a cukrot a puha vajjal. Adjuk hozza a mézet, a lisztet, a sütéport, majd egyenként a tojasokat. Öntsük hozza a diot, és öntsük vajazott-lisztezett formaba.

 

Süssük 240 fokon 5 percig, majd 180°on 40 percig. Mikor kész, locsoljuk meg likörrel.

 

(Ezt lehet mogyoroval is).

Előzmény: Tereza (1704)
Tereza Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1704

Adrienne,

esetleg édes diósat? (Mák is jó lenne, de ott talán nem engedélyezik?)

adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1703

Még egy kecskés...

 

Kecskés-dios-mazsolas cake:

 

3 tojas, 15 liszt, 1/3 sütöpor, 1 dl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 20 deka kecskesajt, 5 deka dio, 5 deka mazsola, csipet so és bors.

 

180°

Langyos vizbe aztassuk be a mazsolat, vagjuk fel a kecskesajtot, törjük össze durvara a diot.

Habverövel keverjük össze a lisztet, tojasokat, sütöport, adjuk hozza a langyos tejet, olajat és a sajtot. Csepegtessük le a mazsolat, keverjük össze az egészet, süssük 45 percig.

 

Előzmény: adrienne1 (1702)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1702

Sör mellé...

 

Cheddaros-sonkas-sörös-mustaros cake:

 

3 tojas, 15 liszt, 1/3 sütöpor, 1 dl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg sonka, 5 dkg cheddar, 1 kavéskanal erös mustar, fél deci sör, csipet so és bors.

 

180°C..

Sonkat és a sajtot vagjuk kockara, keverjük el a mustarral, a sörrel, sozzuk, borsozzuk. Hagyjuk allni fél oran at.

Habverövel keverjük össze a lisztet, tojasokat, sütöport, adjuk hozza a langyos tejet, olajat és a sajtot. Keverjük össze az egészet, süssük 45 percig.

Előzmény: adrienne1 (1700)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1701
jól hangzik:)
Előzmény: adrienne1 (1695)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1700

Hat szerintem mindent kivalthatsz:)))) csak akkor nem lesz ugyanaz, de attol még jo lesz:)

 

Zitka, halas köszönet, én ugye itt franciaul szoktam kérni, ez meg valahogy magyarul kimaradt az -amugy igen széleskörü:)))) - neveltetésemböl:))))

Előzmény: Tereza (1698)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1699

chervil = turbolya

 

Nagyon jól hangzik ez a kecskesajtos... Nym... csak ne lenne olyan dög drága itthon a kecskesajt. :-(

Előzmény: adrienne1 (1695)
Tereza Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1698
Szégyellem bevallani, hogy nálunk olivából csak olaj van, bogyót nem szoktunk venni. Pisztáciát kiválthatom plusz sajttal vagy plusz sonkával? Szörnyű vagyok, ugye?
Előzmény: adrienne1 (1697)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1697
Bocs, nem akarok üvöltözni a receptekben, de Wordböl – ki tudja miért – igy masolja at:///

 

Ujabb sos, sonkas-olivas cake:

 

3 tojas, 15 liszt, 1 csomag sütöpor, 1 dl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 20 deka sonka, 7,5 dkg zöld olivabogyo, 1 csipet so, 2 csipet bors.

 

180 fok, stb.

Vagjuk fel aprora a sonkat és az olivat. Egy talban keverjük össze a tojast, a lisztet a sütöport, sot és borsot. Adjuk hozza lassnaként a langyos olajat és a tejet, végül a reszelt sajtot. Adjuk hozza a sonkat és az olivat. Süssük 45 percig.

 

 

(Valtozat: az olivabogyok helyett +5 deka reszelt sajt és 5 deka pisztacia)

 

 

Előzmény: adrienne1 (1695)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1696

Csak kicsit meglepődtem, hogy egy ilyen - szvsz - angolszász éteknek ilyen pörgős topikja van. Palacsinta, lepcsánka, pampuszka topik még O.K. lenne, na de mufli?

 

Az olaszoknál húztam fel magam, miért gondolja bárki is, hogy reggelire én muflit akarok enni?! Vagy ez már a multikulti része?

 

Eljön még az idő, amikor apple pie - okról fogunk értekezni.

 

Na mindegy, ez van.

Előzmény: ribizli (1683)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 1695

Nem Terezanak kecskesajtos:)

 

Kecskesajtos-zucchinis cake

 

3 tojas, 15 liszt, 1 csomag sütöpor, 8cl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 20 deka kecskesajt (eredetiben bûche, ez olyasmi, mint a camembert csak kecskéböl), 1 szép zucchini, 1 csomo (itt megakadtam, nemtom mi ez magyarul, franciaul cerfeuil, angolul chervil, latinul Anthriscus cerefolium  valaki segitsen…) 2 csipet so, 2 csipet bors.

 

180 fokra stb…J

Vagjuk darabokra a sajtot. Az olivaolajban közepes tüzön paroljuk a megmosott (de nem megpucolt!), karikara vagott zucchinit 15 percig. A levét öntsük le utana és papiron szaritsuk meg a karikakat.

Keverjük össze habverövel a tojasokat a lisztet, sütöport, majd lassan adjuk hozza a langyos olajat és tejet, végül a sajtot. Keverjük hozza a kecskesajtot, a zöldséget és az aprora vagott füszernövényt, aminek nem tudom a nevét.

 

Kizsirozatlan formaban süssük 45 percig.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!