Nem akarok bántani senkit a kertészet fórumról, de elég sok hülyeséget olvastam már ott... Mi az, hogy vadpetrezselyem?? Azt muroknak hívják, és létezik, persze, csak teljesen más, mint a turbolya - hogy mást ne mondjak, van neki vastag karógyökere.
Turbolya volt az szerintem, amit a sövény tövén láttál. És nyugodtan kóstold meg, de elég, ha csak letépsz róla egy levelet, és megszagolod. A nadragulyával biztosan nem téveszthető össze, annak sötétzöld ovális levele van, nem olyan kis finom csipkés, mint a turbolyáé. Még hogy vadpetrezselyem! bahh!
De hogy csavarjak egyet a dolgon: a turbolya levele meg magassága a parlagfűre hasonlít. Csakhogy máshol szeret nőni a két növény, meg máskor is van a tenyészideje, a parlagfű levele sötétebb, és persze egészen más a kettő virágzata is. :) ribizli
vagyis bocsánal, sóskékek. de én úgyis muflinak csinálom meg, nálam ilyen darabosak a muflik, isteni, amikor a többféle darabos anyag összevissza sülöget. tepsiben olyan uncsi lenne. meg lassú. :-)
ribizli, te milyen türelmes vagy! mint egy ápoló a lipóton. :-)
Tök jó, hogy a holland szöveget - német alapján - teljesen megértettem. :-)
Most kicsit elgondolkodtam, lehet, hogy nekem is ez volt a sövény tövében gyomként? Valamelyik kertészeti topikon arra - kép nélküli távhatározásban :-) - vadpetrezselymet mondtak. Az nem teljesen uaz... Vagy mégis?
Nagyon harsogó halványzöld friss szára/levele van, és állati sűrűn nő, jó nagyra. Megkóstoljam? és ha mégis nadragulya? :-))))))))))))
adrienne, ha megengeded néhány ide beírt receptedet "kölcsönvenném" a honlapomra! (persze a nevedet mindenképp feltüntetem - vagy ha beírod a könyv címét, amiből fordítottad, akár azt is)
nekem az a mézes-diós tetszik nagyon... holnap lehet, hogy ki is próbálom :)
Van tócsnis topik is, de azért annak a sok nevével együtt is kevesebb variációs lehetősége van, mint a muflinak. Azzal mondjuk tökéletesen egyetértek, hogy az olaszok miért muffint kínálnak, mikor vannak nekik saját finom sütijeik is...
A turbolya íze kicsit mentolos, kicsit ánizsos, és elég gyenge, kevés illóolaj van benne, hamar elillan, szóval csak frisset jó használni belőle. Viszont nálunk gyom, tehát van mindenfelé. Az árnyékosabb helyet szereti, és itt egy kép róla, elég jellemző.
Ez a mézes-mazsolás recept nagggyon jól hangzik!
A recept kecskesajtos, de mint írtam a Konyha-trükkökben, valszeg juhsajttal is jó, ill. juhtúróval is lehet próbálkozni. Meg szerintem időnként újra kell kóstolni a nemszeretem ételeket, változik a zember ízlése. :) ribizli
Azt hiszem, a kevert tésztájú süteményekre használják a cake elnevezést. Piskótafélék, egyensúly-tészták (pl. a dobálós meggyes), sütőporos kuglóf, stb. Érdekes, hogy Görögországban is cake-nek hívják. :-O Onnan van egy narancs cake receptem, amit kifejezetten kuglóf formában sütnek.
A cake sztem az a süteményjellegü étel, amiben tojas, liszt, zsiradék meg adalékanyagok vannak, és hosszukas (püspökkenyér) formaban sütik. Sztem nincs több megkötés.
Mivel a mai receptáradat eredetileg püspökkenyér receptekkel indult (Konyha trükkök topicban), kérdezem : CAKE az általában nem darabos süteményt jelent, vagy konkrétan püspökkenyeret, vagy inkább megforditom a kérdést - hogy van angolul püspökkenér?
A, opiumot a férjem talalta ki, amikor életében elöször latott makos tésztat... azota lelkesen eszik makos beiglit (a tésztan nem szereti, én sem amugy) "Boduljunk!" felkialtassal:)))
"Ópiomot" - gondoltam, de egy egészséges étkezésre odafigyelő ember vagy 2-3 éve azt mondta, hogy mákban nagyon értékes nyomelemek vannak, csak én már nem tudom elmondani, milyenek. Szóval szerinte nagyon egészséges. Ezek szerint ízlések és pofonok. A spenótról is egyszer azt mondják, hogy hú de jó a sok vastartalma miatt, máskor meg károsnak van kikiáltva.
A recit köszönöm, csak kicsit meglepődtem a 240°C-on. Nem ég le a méz?
Áruld már el, hogy milyen, ill. milyen jellegű íze van ennek a turbolyának? Neeeem, nem akarom semmivel helyettesíteni :-), csak érdekelne, hátha 19. fűszernövénynek veszek a kiskertembe. :-)
OFF:
A helyettesítésről mindig az jut eszembe, hogy pl. a kínai gyorskajáldák a bambuszrügyet káposztával helyettesítik, a chilit erőspistával, és még néhány alkotórészt itthon kaphatóval. Így lesz mondjuk a szecsuáni húsból székelykáposzta. :-))))))))))))
10 deka sos vaj (avagy vaj + so), 10 deka cukor, 3 tojas, 16 dkg liszt, 1/3 sütöpor, 2 leveskanal folyékony méz, 15 deka durvara tört dio, 2 leveskanal Grand Marnier likör (vagy mas likör).
240 fokra melegitsük a sütöt.
Habverövel keverjük jol ki a cukrot a puha vajjal. Adjuk hozza a mézet, a lisztet, a sütéport, majd egyenként a tojasokat. Öntsük hozza a diot, és öntsük vajazott-lisztezett formaba.
Süssük 240 fokon 5 percig, majd 180°on 40 percig. Mikor kész, locsoljuk meg likörrel.
3 tojas, 15 liszt, 1/3 sütöpor, 1 dl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 20 deka kecskesajt, 5 deka dio, 5 deka mazsola, csipet so és bors.
180°
Langyos vizbe aztassuk be a mazsolat, vagjuk fel a kecskesajtot, törjük össze durvara a diot.
Habverövel keverjük össze a lisztet, tojasokat, sütöport, adjuk hozza a langyos tejet, olajat és a sajtot. Csepegtessük le a mazsolat, keverjük össze az egészet, süssük 45 percig.
3 tojas, 15 liszt, 1/3 sütöpor, 1 dl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg sonka, 5 dkg cheddar, 1 kavéskanal erös mustar, fél deci sör, csipet so és bors.
180°C..
Sonkat és a sajtot vagjuk kockara, keverjük el a mustarral, a sörrel, sozzuk, borsozzuk. Hagyjuk allni fél oran at.
Habverövel keverjük össze a lisztet, tojasokat, sütöport, adjuk hozza a langyos tejet, olajat és a sajtot. Keverjük össze az egészet, süssük 45 percig.
Szégyellem bevallani, hogy nálunk olivából csak olaj van, bogyót nem szoktunk venni. Pisztáciát kiválthatom plusz sajttal vagy plusz sonkával? Szörnyű vagyok, ugye?
Bocs, nem akarok üvöltözni a receptekben, de Wordböl – ki tudja miért – igy masolja at:///
Ujabb sos, sonkas-olivas cake:
3 tojas, 15 liszt, 1 csomag sütöpor, 1 dl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 20 deka sonka, 7,5 dkg zöld olivabogyo, 1 csipet so, 2 csipet bors.
180 fok, stb.
Vagjuk fel aprora a sonkat és az olivat. Egy talban keverjük össze a tojast, a lisztet a sütöport, sot és borsot. Adjuk hozza lassnaként a langyos olajat és a tejet, végül a reszelt sajtot. Adjuk hozza a sonkat és az olivat. Süssük 45 percig.
(Valtozat: az olivabogyok helyett +5 deka reszelt sajt és 5 deka pisztacia)
Csak kicsit meglepődtem, hogy egy ilyen - szvsz - angolszász éteknek ilyen pörgős topikja van. Palacsinta, lepcsánka, pampuszka topik még O.K. lenne, na de mufli?
Az olaszoknál húztam fel magam, miért gondolja bárki is, hogy reggelire én muflit akarok enni?! Vagy ez már a multikulti része?
Eljön még az idő, amikor apple pie - okról fogunk értekezni.
Kecskesajtos-zucchinis cake
3 tojas, 15 liszt, 1 csomag sütöpor, 8cl olaj, 12,5 cl tej, 10 dkg reszelt sajt, 20 deka kecskesajt (eredetiben bûche, ez olyasmi, mint a camembert csak kecskéböl), 1 szép zucchini, 1 csomo (itt megakadtam, nemtom mi ez magyarul, franciaul cerfeuil, angolul chervil, latinul Anthriscus cerefolium valaki segitsen…) 2 csipet so, 2 csipet bors.
180 fokra stb…J
Vagjuk darabokra a sajtot. Az olivaolajban közepes tüzön paroljuk a megmosott (de nem megpucolt!), karikara vagott zucchinit 15 percig. A levét öntsük le utana és papiron szaritsuk meg a karikakat.
Keverjük össze habverövel a tojasokat a lisztet, sütöport, majd lassan adjuk hozza a langyos olajat és tejet, végül a sajtot. Keverjük hozza a kecskesajtot, a zöldséget és az aprora vagott füszernövényt, aminek nem tudom a nevét.