Mikor puha a föld szoktam kihúzigálni, igaz sokszor egy méteres csalángyökér is kijön egybe , ahogy írod tényleg folyamatosan kellene takarítani ritkítani s akkor egyszer eltűnne valamikor ...
A csalánt meg óvatosan ki kell ásni, és fölhúzogatni a föld alatt kúszó hajtásokat. Nagy meló, de kapálással nagyon nehéz, talán lehetetlen lenne megszabadulni tőle. Egyszer kell alaposan megcsinálni, utána még egy darabig figyeled, és kiszedegeted, ami netán visszanő, aztán nagyjából elég a takarás.
mivel a málnának fönt van a gyökere ezért nem lehet nagyon kapálni , sokat gondolkoztam mit tudnék csinálni ,aztán vettem egy csillakapát .Kiváncsi leszek mennyire leszek hatékony vele egyáltalán tudom e használni.
Év közben az enyém sem ilyen tiszta. Sok gaz nincs, az igaz, mert igyekszem mindig valamivel takarni, de kinő közte a sövényszulák, nem győzöm kihúzkodni, és befutja. Komló is szokott közte nőni, az is egy átok, nagyon nehéz a málna közül kiásni. Úgy látom, most ősszel sikerült, de nagyon kell figyelni, meg ne jelenjen újra.
A lomb sajnos hamar lebomlik, valószínűleg később fogok még rakni a tövére szalmát.
az alja is szép tiszta, meg kell próbáljam falevelekkel mulcsozni én is, a csalánnal nem bírok benő még a málna gyökee közé is . Nálad egész nyáron ilyen szép tiszta?
a képen láthatod milyen szép kövér csalánok vannak a málnásom közt sajnos nincs sok időm vele foglalkozni de most megfogadtam tisztán tartom a tövét , rendesen öntözöm aztán meglássuk mi lesz belőle :)
Kösz a képeket :) szép málnásod van és irigy vagyok rád itt erdélyben csíkszeredában még csupán rügyezni akar a málna ..most is gyengén havazik nálad már egy fa kivirágzott .. :)
A teljes málnásról készült képen kékkel körülrajzoltam 3 szórófejet.
A második képen látszik a végig kihúzott, azt hiszem, fél colos cső és az abból leágazó vékony cső is, ami a szórófejhez megy.
A közeli kép életlen lett, de talán látszik, mit kell keresni. Nem megfizethetetlenek ezek a kis szórófejek, és elég jól be lehet velük állítani, merre szórjanak. Évek óta megvannak, szerintem megéri egyszer rendesen megcsinálni.
Úgy emlékszem, ötös köracélra vannak fölszúrva, de az is lehet, hogy négyes. A boltban megmondják, vagy leméred, hányas kell (vagy majd én lemérem, mekkora).
igazából nem is csepegtetni szeretnék hanem öntözni tehát ha kifúrom a locsolócsövet 1 mm es furóval s kivűlről rápattintok egy villanyvezeték gégecső darabkát akkor nem fog tudni riccoln csupán folyni a vízem ha meg túl erősen folyik s nem tud elszivárogni a földben akkor kicsít elzárnám a csapot ...még mindig jbb mint hordani a vízet öntözőkannában vagy fogni a locsolótömlő végét naponta fél órát ....:)
Most hogy írod eszembe jutott nekem is van földbe leszúrható forgó szórófejem csak az összepriccolja a leveleket termést mindent de ha úgy álítom be hogy terítse a szórását oldalra ne magasra s még szabályoznám az erősségét egy csappal akkor talán jó lehetne . A sorokat úgy szeretném megoldani hogy kihúzom a locsolócsövet s kifurkálom 10 cm enként aztán jöhet a víz . tavaly öntözővel hordtam a vízet most már gépesíteni szeretném .
Régen a mi kertünk televolt folytontermő málnával ami "átszökött" a szomszédba aztán ki kellett vágnunk. Most pedig, ha már ennyi van akkor csinálmék belőle egy sort. Szóval folytontermő. A szomszéd abszolút nem foglalkozik vele.
Azt terveztem, hogy ások egy pár méter hosszú kis "árkot", vékonyan beszórom granulált csirketrágyával(hőkezelet és állítólag nem perzseli a gyökeret) és 30-40 cm-ként elültetem őket.
A málna nem szobanövény, kint a helye. Gondolom, nálatok nem számíthatsz fagyra ilyenkor már, és a talaj sincs átfagyva. Ugyan a virágzó kicsit előrébb jár, de fagy nélkül annak sem lehet baja.
A szabad gyökeresnek jót tesz ha egy napra be van áztatva ültetés előtt, és ültesd mielőbb. Ha most ültetnéd, jól iszapold be ! A konténereset bármikor ültetheted, több nap múlva is, vagy hét múlva, de jót tesz annak is ha mielőbb helyére kerül.
Ha rossz helyen van, és át szeretnéd ültetni, akkor azt tedd meg most. A 10-15 cm egyáltalán nem kicsi április 3-hoz képest. Le ne vágd a csúcsát!!! Csak így, ahogy van.
Engedélyeztesd a helyi rendőrkapitánysággal, adják írásban a vonatkozó jogszabályokat és az értelmezését. Ha be van kerítve a területed, kiírtad a veszélyt, akkor egy esetleges "balesetért" nem vagy felelősségre vonható.