Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ha netalán vadcitrom-, mandarin, vagy narancs tényleg bírná a hideget, de nem kis korában. Fokozatosan kellene szoktatni a hideghez és nem mondjuk -15 C fokra kirakni egy gyenge kis növényt.
Az én vadcitromom közel 8-10 éves és több mint 3 méteres és terebélyes. Minden hideget kibír.
De az összes többi citrus nem bírja a hazai telet, simán elfagy.
Például néhány citrus fajtánál le van írva a hideg tűrése akár - 8 C fok is lehet. Na ez egy nagy marhaság.
Budapesten sem mindenki panel lakásban lakik, mint én sem. Csupán cserepes, dézsás növényekből (citrusok, trópusi, mediterrán növények) több mint száz van. És a kert is tele van különlegességekkel.
És ez tényleg lényegtelen.
A fekete pajzstetű vonatkozásában nem macerálni akarlak, de ha itt a fórumon és máshol mindenki elfogadja, ezentúl mindenki a pajzstetűt fekete színű kártevőként azonosítja, és ezek szerint állapítja meg, milyen kártevő van a növényén és ennek megfelelően fog hozzá a védekezéshez, az baj.
Legalább olyan fontos szerintem a betegség pontos megállapítása, mint a védekezés, sőt.
Így ez nem fejmosás és nem kötözködés, de ha ennyiben maradunk, ezentúl mindenki fekete színű pajzstetűt kell keressen, hiszen ez a fő jellemzője, pedig nem.
A pajzstetűt, a gyapjas tetűt és az atkát a legnehezebb kiirtani. A pajzstetűnél és a gyapjas tetűnél van egy védő réteg, ami védi a kontakt permetszertől.
Ha kicsi a növény, legjobb csipesszel leszedni, szappanos vízzel ledörzsölni és felszívódó permetszerrel lefújni.
Én ecsetet is szoktam használni, szappanos vízzel a teljes felületet leecsetelve.
A lakásban tartott növények esetén sokféle spray kapható, én például COMPO Triatlon Universal Insekten-frei AF spray használom utóbbi időben ige jó hatásfokkal. De kapható sok más is.
Egyébként a citrusok általában nehéz ügy felszívódó permetszerek esetében... a gyümölcs (főleg a héj) sok olajat tartalmaz, az meg eltárolja és lassabban engedi lebomlani a legtöbb hatóanyagot.
Permetszerek mindegyike valóban nincs engedélyezve citrusokra, de a legtöbb hatóanyagra rákeresve angol nyelvű oldalakon előbb-utóbb szembe jön valamelyik citromtermesztő országban elfogadott Élelmezésegészségügyi Várakozási Idő :ÉVI (Preharvest interval : PHI)
Nagyságrendekkel több permetszer van, mint amennyi hatóanyagot valójában használnak.
A rovarölők közül a közkedvelt felszívódó neonikotionidok pl 30-60-100 nappal (pl:Mospilan, Spillan, stb, de mind acetamipirid, Actara:tiametoxam)
Igazán sajnálom, ha nem hagyod, hogy segítsenek a topiktagok, és vidék-Bp ellentétet akarsz koholni minden alap nélkül, mert nem akarsz elfogadni a tapasztaltaktól tanácsot, mert sérti az önérzeted.
Eddig itt a lakhely nem volt minősítés alapja, ezután sem lesz. Az már inkább, ha valaki csak hajtja a magáét és nem hajlandó reagálni, megérteni amit mondanak neki.
Illetve ha kisebb részleteket akar megmutatni, nem az egész képet kell átméretezni, hanem a lényeget kivágni és csak azt betenni. Mondjuk a pajzstetvet ábrázoló részletet, és persze az egész növényről is kell egy kép.
A Decis rovarölőből 0,5 dl 1400 Ft, 1 liter 12900 Ft, ezt én nem sorolnám az olcsóbb/gagyi kategóriába. Levéltetvek és molyok ellen használható .
Csak a pontosság kedvéért:
"Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: gyümölcs, szőlő, gyökérzöldségek, káposztafélék 7 nap csemegekukorica 3 nap őszibarack, kajszibarack: rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs korlátozás (a felhasználás csak szüret után engedélyezett)"
Melyiket értelmezted 5 napnak? Ezzel nem érdemes játszani, már csak azért sem, mert a permetszerek egyáltalán nincsenek citrusokra tesztelve.
Teljesen érdektelen, hogy 3 naponta fújod a citrust valamivel, ha nem tudod, mi ellen fújod, és amire fújod, hatástalan. Pajzstetű ellen pl felszívódó szerrel 10 napos közökkel 3x célszerű permetezni és a földet beöntözni.
"A mellette levő fa bírja" - és? teljesen indifferens. Nem egyformák a citrusok.
"Ez itt vagy gomba probléma,vagy a citrustápoldatot nem bírta." - Ezen a témán már az első hsz-ednél túlléptünk - ha többször leírod, akkor is - , simán túlöntözted és tönkrement a gyökere, majd a hajtásai.
A fotót többször is át lehet méretezni, kb 2-2,5 Mb mérető a feltölthető fotó. Addig alakítsd, amíg ekkora lesz. (Célszerű az eredeti felvételből indulni mindig, mert minden átméretezésnél részleteket veszít.)
Nem tudom, hogy jön ide, hogy valaki vidéken él, sok mindent lát.
Én Budapesten élek és én is sok mindent láttam, de még pajzstetveket is.
A Wikipédiából idézve:
"A fertőzött részeken a pajzstetvek által kiválasztott, cukorban gazdag „mézharmat”-ra korompenész telepszik. A megtámadott növény könnyen felismerhető a fehér, gyapjas, vattacsomókhoz hasonló védő viaszburokról – amely alatt a tetvek szívogatnak – és a fekete, koromszínű rétegről".
A levéltetvek a leggyakoribb és legelterjedtebb kártevők. Elsősorban zöld vagy fekete színű változatai fordulnak elő a szobanövények levelein, hajtásain.
Milyen technikai dolgokról beszélsz és hogy jön az ide?
Olvasgasd újra az első hsz-t, amit Neked írtam (26699), csak rövid kiemelés: "Ha a hőmérséklet és az öntözővíz nincs összhangban, akkor jön a levélhullás és a gyökerek tönkremenetelétől az ágbarnulás."
Ez független arról, hogy mi volt rajta előtte, mivel permetezted és azt kitől vetted, és mi van rajta most.
Bár eléggé szűkszavúan írnak erről de ha jól értelmezem az angol szöveget, túlöntözés (gyökérrothadás) és a fotódat elnézve talán tápanyaghiány (is) okozhat ehhez hasonló tüneteket. Az sem mellékes, hogy (a citrusokkal ellentétben) nem szabad 10 fok alatt teleltetni a leírás szerint.
Nekem egy kicsit felnyurgult, fényhiányosnak is tűnik a növényed. Jobban az ablak elé kellene tenned, de ez csak privát vélemény...
Üdv, segítséget szeretnék kérni. Van egy banánfám, ami ezidáig szépen hozta a leveleit, ám egyik nap azt vettem észre, hogy a legújabb levele széle valamiért elkezdett vissza száradni, illetve igazából a többi levél is gyorsabban szárad, mi okozhatja ezt? Mondjuk nemrég észrevettem az egyik levélen egy kis takácsatka fertőzést, ezért lekezeltem ilyen szobanövényeknek való kézi permetezőszerrel, nem tudom, köze lehet-e hozzá, illetve, hogy nemrég egy kis tápoldatos vízzel bespricceltem a leveleit.
Annyira nem ragaszkodnék régi, azóta már kiskerti forgalomban nem használható permetszerekhez. Még ma is sokan vannak, akik csak találomra kevernek össze valamiket, tetszőleges arányban.
Nem feltétlenül jó ez.
Olvastam olyan borról, ami Bi58 szermaradványt tartalmazó szőlőből készült, és 8 évvel a palackozás után is kimutatható mennyiség volt benne.
Fotó nélkül szinte lehetetlen tanácsot adni, főleg egy kezdőnek, akinél még a szóhasználat is félrevezető lehet.
Fényképezőgépen is, mobilon is állítható a fotó mérete, de utólag is átalakítható feltölthető méretűre ingyenes programmal, mint pl. a Fotoscape. Azaz nem lehetetlen ide fotót feltölteni, csak éppen kicsit foglalkozni kell vele. De ebből azt a következtetést levonni, hogy nem lehet fotót feltölteni, nagyon laikus megközelítés.
A forgalmazóknak nincs az eladás után tanácsadási kötelezettsége - pont, mint a fehérnemű vásárlásnál - mert ki tudja, a vevő hogy tartotta, mit csinált a növénnyel a vásárlás után.
A készített fotót - ha lehet, mindenképpen töltsd fel, érdekes a fekete pajzstetű.
Ha mégsem pajzstetű, hanem simán tetű - ami lehet sok féle színben - ez megmagyarázza a permetszer hatástalanságát. A pajzstetvet és a tetveket nem ugyanaz a permetszer irtja, a pajzstetűre ismételni kell a kezelést, mert nem minden alakja pusztul el egy kezeléstől.
Nem megsértődni kell, hanem utánanézni a problémának, és időben kérdezni, ha gondod van, nem akkor, amikor már elpusztult a növény.
"De ők tuti mást használtak. De ugye azt nekem nem kell tudni.
Nekik minden eladó. " - nyilván mást használnak, mivel a növényvédő szerek nem mindegyike hozzáférhető a hobbitartók számára. Nem is adhatnak el neked olyat, ami igazolványhoz kötött.
A vádaskodáshoz még nagyon kezdő vagy, ez nem a jó irány a fejlődéshez.
Némi változás állt be az egyke citromom állapotában:
Fölül hozott két virágot, szinte ott, ahol legutóbb.
Ez meg az unokámtól kapott fácska, ez szinte folyamatosan virágzik, folyamatosan le is dobálja már bimbós állapotban a legtöbbet. Amiből kötődik, azt a termés 1-2 cm-es korában löki le.
Őszintén szólva engem az ellenállósága nem érdekel különösebben. Az, hogy az alany kibírna -15 fokot pl., de a nemes csak -2-öt, semmivel sem jobb, mint bármely alany, hisz ugyanúgy teleltetésre szorul a növény, nem lesz télálló.
Az alany egyéb tulajdonságai - pl. meszes talaj tűrése - csak ott érdekes, ahol ültetvény szinten tartják, hisz dézsás tartásnál nem nehéz alkalmas talajba ültetni. Más tulajdonságok közül egyedül a méretcsökkentés lehet lényeges, mert így lehetséges hosszabb távon olyan fajta tartása, ami igen nagy méretűre fejlődne. (Bár metszéssel is lehet ez irányba terelni.)
A "lassabban fejlődik" - bizonyos életkorig érdekes, de ezen én már túl vagyok, nekem inkább a "gyorsabban fejlődik" a fontos.