A Meldrum-ház valóban London elegáns negyedében van ("where the toffs live", ahogy a Stokes által ál-árvának felbérelt egyik kisgyerek is megjegyzi). Engem az érdekelne felettébb, hogy a forgatás helyszíne(i) hol volt(ak).
Ahogy Teve szaktárs is mondja, csak a szinkronban van érsekezés, de az se végig, később visszapüspökösödik Charles. A szinkron egy ideig megbodorodott. Az angolban természetesen kettős bolt végig.
Lentebb hoztam is nagy tudálékosan és valsz sokadikként, hogy az anglikán egyházban összvissz 2 érseki pozíció létezik (a canterbury és a yorki), és ezek túl magas méltóságok ahhoz, hogy holmi lordokhoz járjanak be sherryzni, misézzenek a helyi templomban és buszozzanak :)
Egyébként a 2. epizódban (A firkáló fantom) Charles pont a két fenti érsekkel való találkozóra siet :)
Hogy hol fekszik a Meldrum-rezidencia, arról nekem nincs pontos információm, egyedül a főcímzene orientál: from Mayfair to Park lane... Ez a vidék ugyebár London közepe, a Hyde Park környéke.
Namármost, ha Charles anglikán püspök - márpedig a lenti kép alapján valószínűsíthető (köszönet Fotinak) - akkor ő a westminsteri püspök lehet. Van londoni püspök is, tehát az is szóba jöhet, de szerintem fogadjuk el westminsterinek.
Ha katolikus püspök lenne, akkor szintén a westminsteri püspökség valószínűsíthető.
Ebben legyünk határozottak: az angol verzióban egyértelműen bishop. (Szerintem Kensigton püspöke, bár igazából nem néztem utána, hogy a valóságban van-e ilyen egyházmegye;) (További off: Skye pedig egy sziget Skócia balfelső sarkán)
Egyébként, bármit is mondunk Stokesra, a pénzügyi gondjai akkor kezdődtek, amikor a feleségének akart pénzt küldeni lakbérre, és zálogba tette a zsebóráját... (csak hogy árnyaljuk egy kicsit a jellemének megitélését)
"Szegény pára. Összességében ez a cselédélet borzalmasan sivár lehetett. Egész napos kiszolgálás, fitneszprogramnak elugrálás Lady Lav dobálásai elől, este gyors beszámoló Istennek, csók Dorottyának és alvás..."
Cserében teljes ellátás, koszt és kvártély, Mrs Lipton főztjével, és legendás meggyes lepényével (a meggy továbbra sem süllyed le az aljára!), aztán ott van James, akit egész nap láthat, biztosított a tanulás lehetősége (hol máshol tudhatott volna meg bármit is az angol születés szabályozás aktuális kérdéseiről??), kirándulás, bálozás..., és mindezért még fizetnek is neki!!
Szegény pára. Összességében ez a cselédélet borzalmasan sivár lehetett. Egész napos kiszolgálás, fitneszprogramnak elugrálás Lady Lav dobálásai elől, este gyors beszámoló Istennek, csók Dorottyának és alvás.
Még "szerencséje" Ivynak, hogy ezt csak bő egy évig kellett bírnia. Utána jött egy év bohóckodás a szórakoztatóiparban, aztán melózás Jamesszel a "Blue Skye" :) panzióban, ahol már biztosan több szabadidő jutott, felvettek cselédlányokat, Ivy pedig társtulajdonosként számolgatta a hasznot... azaz nem, valsz jól bevitt nekik is a világválság, a fösvény James pedig Ivyn és a amunkaerő kiegészítésen spórolt, de ezt Teve kolléga már biztosan megénekelte egy fanficben :)
ha jól emlékszem Ivynak kéthetente volt egy szabad délutánja. szóval gyakorlatilag a házból se mehetett ki egész hónapban így költenie se tudott. szóval ha keresett havi hetvenezret, akkor abból havonta akár 40-50 ezret is félre rakhatott ha akart. az pedig bizony évi fél millió forint. az már nem olyan rossz.
Vajha a próféta beszélne az olvtársból. A topikban visszalapozva találkoztam ezzel az alaprajz-dologgal, de sajnos se kép, se semmi egyéb sehol róla.
A ház a külső felvételeken háznak tűnik, nem díszletnek, bár ki tudja, ezek a filmesek ravasz népség, lehet, hogy csak egy stúdiófaluban felépített papundekli homlokzat az egész.
(magamban: Tényleg nem rémlik olyan jelenet a sorozatból, amikor a kamera átment volna a ház bármelyik bejáratán. Vagy a belteret mutatták, vagy a külsőt. A lépcsőknél dettó, sosem követett kamera egyetlen szereplőt sem végig, se le, se fel. A plafonok megmutatása vagy meg nem mutatása lehet a stúdiós díszletről árulkodó jel, de mintha sose mutatnának plafont. Az egyes helyszínek beállításai is mindig ugyanazok, a kamera mindig ugyanabból az 1-2 szögből veszi az egyes helyiségeket, ez is azt sejteti, hogy a kamera felőli oldalon nincs már semmi :) )
A ház téma gazdagon kitárgyaltatott régebben, alaprajz-kezdemények is készültek, ha jól emlékszem az a végkicsengés, hogy nem egy házban forgatták, vagy legalábbis problémás a dolog. Aki mindezt elkövette, előbb-utóbb talán jelentkezik.
Óvakodnék neki ilyet mondani, de asszem a tetovált hölgyre jobban berág :)
Mrs. Lipton híres meggyes sütijét (méghogy pite) szívesen megkóstolnám. Mekkora adagokat sütött már minden nap. Nem csoda, hogy Henry is elhízott mint a disznó, bár a libériájába még sikerült beleférnie a végén is.
Nem tudom, volt-e itt már szó a forgatás részletairől, illetve van-e ezekről valami info valahol.
Pl. hol állt a Meldrum-ház a valóságban? Úgy rémlik, hogy nem Londonban.
A belső jeleneteket abban a házban forgatták-e vagy stúdióban?
És ami a lényeg: Mrs. Lipton kajái az étkezéseknél valóságosak voltak, vagy csak valami műanyag álkajával imitálták a lakomákat? :)
Azért a toffok is megérik a pénzüket: hihetetlen, mennyi alkoholt vedelnek.
Ebédhez borok, literszám. Utána a kávé mellé ("a szalonba kérjük, Stokes!") vizespohárnyi konyakok, ha a püspök is betéved, sherry (lehetőleg Amontillado). A dolgozószobában is legurul pár pohár whiskey. Lady Lav a gint tolja ezerrel.
Amikor piknikre ment a két család, a fenti sor pezsgővel bővült, az eseményeken, rendezvényken, vendégségben meg ugyanez megy, csak nagyobb léptékben.
És mindehhez eszik a nehéz, véres steakeket, az iszonyú reggeliket, a veséket és más borzalmakat, amiket az angol konyha ki tud agyalni. Szerintem (innen 2009-ből és a kontinensről) tök egészségtelen. De nem ezért szeretjük a YRML-t :)
Ráadásul, ha fel is kel néha, csak a kocsmapultot támasztja a Vörös Oroszlánban... ahol ráadásul rücskös a söntéspult, elkopik a kabátjának a könyöke...
Az 1920-as évek brit kapitalizmusa a szegényből koldust csinál, a koldusból meg még szegényebbet. És alkeszt. Mint tudjuk, Mabel se veti meg a görbe estéket a Vörös Oroszlánban, meg a barna sört (meg úgy általában a piát).
"A pound a week, and two afternoons after a month", mondja őlordsága az 1. részben, midőn felveszi Ivyt.
A félkoronás dolog nekem is feltűnt és én se értettem, hogy miért lett belőlük félpenny. Valsz fáradt volt a fordító.
Elég durva elnézés, hiszen egy félkoronás 2 shilling 6 penny, azaz éppen 30 penny. Ez a félpennyshez képest hatvanszoros különbség, és akkor még nem is vettük az értékét (fél penny kb. 35, fél korona kb 2000 mai Ft), ennyire még őlordsága sem skót :)
Ruha amit a missek néha adnak, meg a munkaruha, a szállás pedig hát ismerjük, ott fenn más szelek fújnak, rozzant tetőtéri szoba, az ágy alatt bilivel.
A havi 4 fontból bajosan dorbézolhat szegény Ivy, egy igényesebb ruhadarbra akár 2 havi bére is rámehet, tartalmas szórakozást, egyebeket nem is említve. Ez mai forintban alig 70 ezer. Legfeljebb spórolgathat ínségesebb időkre, mint James tette.
Tényleg, ő 9 év alatt 200 fontot tett félre (tudom, a pontos összeg ennél valamivel több, de kerekítsünk). Ez évi mintegy 22,2 font, azaz havi 1,85 font, tehát James mai értékben kb. 30 ezer forintnyi pénzt rakott takarékba, kilenc éven át.
Hogy mennyit keresett, azt továbbra is csak saccolni lehet.
Amikor Stokes egyszer (sokadjára) drága bort nyakal, James megjegyzi, hogy abból a borból egy palack felér Stokes egyhavi bérével (mire ő május hónapjára üríti poharát). Más borokról elhangzik, hogy palackjuk 4 illetve 8 font. James mint lakáj, alatta áll a komornyiknak, tehát kevesebbet is keres
Lehet, hogy az a bor egy még drágább fajta volt, legyen 10 font, ennyit kereshet Stokes, James pedig keressen 8 vagy 9 fontot. Ebből valóban félretehető a havi kb. 2 font és így hitelezhet is Mabelnek 1 fontot lakbérre.
(Még a havi 10 fontos bér is kétségbeejtően kevésnek tűnik, de lakásra, na jó: szobára és kajára valóban nem kell nagyon költeniük, ez a korabeli Londonban óriási előny.)
Ugye az angol verzióban ellenőrizted, mert a magyar nagyon pontatlan néhol, pl. George a fel-nem-vett szobalányoknak fél pennyt ad, eredetiben viszont félkoronát... nem ugyanaz;)