Nem az. Próbáld csak ki. Elcsúszva fognak megjelenni a számok. Általában erre még direkt rá is játszanak - pont azért, hogy ne legyen annyira evidens szerkezetet cserélni (ha még tíz percet pluszban kell szerelgetni, általában már nem vállalják be..).
A dátumtárcsákat, mint írtam, ilyenkor bizony át kell cserélni. Sőt, néha még lászólag ugyanott lévő dátumablakú számlapoknál is cserélni kell a tárcsákat, mert elég, ha picit más az ablak mérete-formája és pozíciója - és máris másképpen feliratozott dátumtárcsa kerül az órába.
A Miyotánál például elég 100db-os szériát rendelni, és már kérhetsz egyedileg feliratozott-pozicionált dátum-nap tárcsákat - van is annyiféle variáció, mint a fene, százszámra - szerkezetcserénél jóformán mindig cserélni kell a dátumtárcsát is (szerencsére az ezeknél nem szokott elhasználódni).
Hogyhogy miért? PL. aminek hat óránál van a dátum és azt a gyűrűt belerakod egy olyan számlaposba aminek 3óránál van az ablak , akkor szerinted az jó lesz?
Én arra jutottam, hogy az számít, hogy hogy vannak a számok a tárcsára nyomtatva, milyen szögben. Ezért nem mindegy, hogy a négyesnél vagy a hármasnál van a dátumablak. Sőt, az sem mindegy, hogy a négyesnél hogy áll az ablak, vízszintesen van e elhelyezve, vagy valamilyen szögben dől (pl. a számlap közepe felé mutat). Nekem egyébként 4 óránál van a dátumablak és a számlap közepe felé mutat a dátumablak „tengelye”.
Elvileg helyettesíthetők egymással. A gyakorlatban borzasztó sok kisebb pozícionális eltéréssel készültek a dátumtárcsák - annak függvényében, hogy a dátumablak hol és hogy lett elhelyezve, így egy G10 cserénél fel kell készülni arra, hogy a régi szerkezetből a dátumtárcsát esetleg át kell tenni az újba, hogy a dátum ne elcsúszva/csálén legyen kijelezve, de ez könnyen megoldható, pár perces szerelés (ez épp szerelhető rész a G10-ből, ami amúgy nem teljesen megbontható, nem javítható konstrukció).
Mivel még soha semmit nem rendeltem tengerentúlról, azt sem tudom hogy kell elvámoltatni valamit és nagyon kedvem sincs ilyesmihez, így nem ezt favorizálom.
Találtam egy másik szerkezetet, ami elvileg passzolna és Európában van: ETA G10.212 Watch Quartz Movement date at 4' Replace G10.211 NEW https://tinyurl.com/y7239ana
A kérdésem a hozzáértőkhöz: nyugodtan megrendelhetem ezt a másodikat, jó lesz nekem a "g10.211 3 Hands, Date at 4 Angled" helyett, ami gyárilag benne van a tokban?
Valószínűleg igazad van, nem sokat. Viszont ezzel a törpe kisebbséggel jól kiszúrtak belépő szinten a svájciak, mert az lehet hogy szépen marketingelik a csökkentett féllengésszámú Plastimatic 80-at, de a szerkezetek iránt érdeklődőként egyáltalán nem tűnik előrelépésnek a dolog. Amennyiért meg "rendes" werket adnak, annyiért nem érdekel a dolog. Nem azért mert nem tudom kifizetni, hanem azért, mert hirtelen legalább öt másik dolog jut eszembe ami fontosabbnak tűnik, és rá tudnám borítani azt a kis taliga pénzt.
Pont nézegettem a Hamiltonokat, van ami tetszik, de az új csudaszerkezetért én nem adok pénzt. Ha 2824/SW200/STP1-11 lenne benne, adnék. A józan észre hallgatva meg kellene venni a kvarc verziót, és még $15-ért be kellene tartalékolni egy tartalék werket hozzá. Szóval az lett a vége, hogy most "igazi" USA Hamiltonokat nézegetek zsebóra kivitelben (mert ez a zsebes vonal eléggé beakadt nálam), és két köznapi darab is kijön egy kvarc árából, vagy egy kis szerencsével egy railroad grade csoda is.