Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2015.01.04 0 0 975

Kedves Fórumtársak! Mindenkinek boldog Úl Évet kivánok.Remélem ez az év jobb lesz mint ami elmult,amit szőlész szemmel nyugodtan elfelejthetünk

Ha nincs ellenetekre,ebben az évben is folytatom a fajták ismertetését,mert még sok szép,és jó fajtám van.

szölőszem Creative Commons License 2015.01.04 0 0 974

Kedves Sanci!

Bár nem nekem intézted a kérdést,a pergola befuttatására alkalmas szőlőről,de elmondanám az én véleményem is.Mivel nem,vagy alig akarod permetezni,és kikötés,hogy szept.15 után érjen,ezért JELENLEG a Magyarországon kapható választék közül a Terézt,és a Moldovát javaslom én is.A Teréz hivatalosan 5 nappal korábban érik,mint a Moldova.Mindkét fajta ellenállása a betegségekre közel azonos.De más paraméterekben is sok a hasonlóság/pl.mindkét fajta bőtermő,mindkettő egyik szülője az SV 12375 ami a rezisztenciáját adja,a fagytűrésük is közel azonos:-23,-24C stb/

Én azért javasolnám mégis a Terézt,,mert nálam tavaly egy kicsit jobban ellenállt a botrytisnek,mint a Moldova.Ha pergolát akarsz,akkor a fürtök árnyékban lesznek,és nem éri őket úgy a nap,mintha kordonon volnának.Van olyan év,hogy a Moldova nem érik be rendesen,a Teréznél ezt még nem tapasztaltam.Persze ez függ a terheléstől is.

Előzmény: Sanci07 (952)
gempuci Creative Commons License 2015.01.02 0 0 973

Ha gyokeret eresztett jon a level mert ha nem elpusztul kelleni fog neki tapanyag mert ha nem kampec 

Előzmény: Sanci07 (969)
sjocyy Creative Commons License 2014.12.21 0 0 972

Kedves Sanci

A Terézről hasonlóak a tapasztalataim mint Kulicnak. Van két tőkém belőle az egyik teljes napon a  màsik egy kicsit árnyékoltabb helyen. Amelyik a napon van azon a napégés nyomai làtszanak a bogyókon. A másikon nem vettem észre még , sőt az Angéla fajtámon is felfedeztem ugyan úgy mint a Terézen. Ha jó sokáig a tőkén marad akkor szép rózsaszínes árnyalatot vesznek fel a bogyók 

Előzmény: Kulicz (954)
Kulicz Creative Commons License 2014.12.21 0 0 971

Lehet, hogy 3 héttel ezelőtt /november végén/ még nem volt mély nyugalmi állapotban?

Előzmény: Sanci07 (969)
Ali-bá Creative Commons License 2014.12.20 0 0 970

Igen, jó sűrű lombot nevel, de elég késői fajta, esős évben lehet kicsit savanyú marad az árnyékban. (A Néró biztos, hogy beérik!)

Előzmény: Sanci07 (968)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.20 0 0 969

Sziasztok!Óriási meglepetésben volt részem ma.Három héttel ezelőtt egy tejfölös pohárba tettem néhány vesszőt kíváncsiságból hogy mikor indul majd meg.Ma eszembe jutott hogy kéne rá vizet tennem és a következő látvány fogadott.: Meggyökeresedett a vessző(érdekes tavasszal kihajtott és elszáradt).Most ugye mély nyugalom van akkor ez hogy lehet,mert mintha a rügy is kezdene dagadni!Mindenesetre számomra igen érdekes ezért gondoltam megosztom veletek.Már csak azt nem tudom mikor ültessem el.!?

Sanci07 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 968

Ali-bá a Moldova sűrű zárt lombot nevel,és beérik úgy is hogy a fürtöket nem igazán éri nap?

Előzmény: Ali-bá (959)
Kulicz Creative Commons License 2014.12.19 0 0 967

Pölöskei lugason, régebben írtam , talán érdekel valakit:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=92681709&t=9100475

pintjano Creative Commons License 2014.12.18 0 0 966

Piros kecskecsöcsű  gyerekkoromban--igaz akkor más volt az időjárás-lugason volt a kunyhó előtt, de többnyire megfagyott. Lombja nagy volt de, szerintem nem alkalmas arra, mire gondolod. 

Pölöskei muskotály elég jól fed elég erős a növekedése, de még védett helyen is kifagyhat. Nekem a háztól kb 1.5 méterre--igaz É-on Galgagyörk- egyik évben egyik vastag karja fagyott el, a kertben több tökéből csak egy maradt takarás nélkül--az DNy-i védett oldal.

üdv PJ

Előzmény: Sanci07 (963)
öreg_néne_b Creative Commons License 2014.12.18 0 0 965

Ehhez képest ehető, sőt finom szőlő is teremhet, olyan, ami nem fog be mindent...

Előzmény: Jani71 (964)
Jani71 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 964

A Pölöskeiről nincs személyes tapasztalatom (mármint a növ. erélyéről).

Nem tudom összehasonlítani.

Kurucvér és Baku/Bakó    Bakó   Kurucvér az elsők között indul.

De ezeknél régebben is említettem a Kurucvért. A lényege, hogy nagyon nagy a növ. erélye, ráadásul úgy, hogy a hónaljhajtások is nagyon szépen fejlődnek, plusz mindezekhez jó nagy levelek társulnak. Olyan árnyékot ad, mintha cseréptető vagy pala lenne a helyén... Igénytelen, nagy ellenálló képességgel megáldott fajták (az idei brutális gombás évben azért tönkrement permetezés nélkül, de máskor tökéletes maradt).

A termésük nem fogyasztható, apró, labruszkás (a tyúkok szerették :-) ).

Előzmény: öreg_néne_b (962)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 963

Mindenképp csemegét szeretnék.A Terézen kívül gondoltam még a Moldovára és a piros kecskecsöcsűre,csak nincs ezekről tapasztalatom.

Előzmény: Erdőjáró71 (960)
öreg_néne_b Creative Commons License 2014.12.18 0 0 962

Ez miért is jó? Összehasonlítva mondjuk a pölöskeivel...

Jani71 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 961

Ja, bocs'! A nicknevet nem figyeltem... :-)   Jani71 írta az előzőt...

Erdőjáró71 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 960

Mindenképpen csemegét akarsz erre a célra?

Ha esetleg nem akarod a gyümölcsét is felhasználni, hanem kifejezetten az árnyékadó képességét szeretnéd kihasználni, akkor javaslom a Kurucvért.

Vaddisznó...! Minden értelemben a legalkalmasabb az ilyen feladatra.

Azt hiszem, valahol a szőlős topikban már jellemeztem.

Ha kell, tudok adni vesszőt.

Előzmény: Sanci07 (958)
Ali-bá Creative Commons License 2014.12.17 0 0 959

A Moldovát ajánlom.

Előzmény: Sanci07 (958)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 958

Mindenkinek köszönöm a Terézzel kapcsolatos hozzászólásokat.Esetleg valami ötlet a felsőrész befuttatására?Mindenképp szeptember közepe után érő legyen és bírja a gyűrődést!

budai2 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 957

Annyi kiegészítés, hogy a szőlő hajtásai a rácsra felülről rá vannak fektetve, és a rács hézagain átnyúlva (létráról) végzi a metszést vagy a hajtások igazítását a szomszéd.

A termés meg lelóg.

Előzmény: budai2 (956)
budai2 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 956

A második szomszédomban egy pergola teteje van befuttatva Terézzel.

Már harmadik éve működik neki a dolog, olyan magasan van, hogy szinte alig nyúl hozzá. Vasbeton gyártáshoz használható kb 20x20-as rács tartja a szőlő hajtásait.. Én nem kóstoltam, szerinte az íze semmi különös, jobb is lehetne,

Elég nagy méretű szerkezet, a rács önmagában nem elég teherbíró, zártszelvényből kialakított váz tartja.

Az elképzelésed biztosan működöképes. Magáról a szőlőröl (mint fajtáról) Kulicz leírása  az irányadó. Én csak egy részletben tudom megerősíteni az Ő leírását, valóban nem túl sűrűn zár a szőlő lombja.

Maci_P Creative Commons License 2014.12.16 0 0 955

Kedves szölőszem!

Nézegettem a leírásaid és megtetszett néhány fajta. Ha majd metszéskor tudnál valamelyikből pár rügyes vesszőt adni, nagyon hálás lennék.

Ezeket néztem ki: Albert Royal, Nizina, Sphinx, Tigin, Red Globe. Azt mondjuk nem tudom, ezek közül melyik nem jogdíjas.

A címem publikus. Ott meg tudnánk beszélni a többit.

Köszönettel

Maci

Előzmény: szölőszem (948)
Kulicz Creative Commons License 2014.12.16 0 0 954

Kedves Sanci, a Teréz valóban az egyik fő fajtám, viszont lugason nem ismerem a tulajdonságait. Gyarló módon azt sem tudom, hogy viselkedik teljes növényvédelem hiányában. Érzékeny viszont az UV sugárzásra, sajnos nem eléggé árnyékol a lombja, bogyói az erős napsütéstől könnyen megperzselődnek. Hosszirányban rettenetesen nő, de más fajtákhoz képest kevés vesszőt nevel, ezért nem árnyékol igazán. A növényvédelemmel kapcsolatban a tapasztalatom az, hogy még a Pölöskei muskotálynál is ellenállóbb fajta azonos permetezésnél. Megfontolandó az is, hogy lugason valószínűleg kisebb fürtöket nevel és még későbbi érésére lehet számítani, mint a hagyományos tőkeformákon.

Régebben ezt a leírást találtam róla:

Teréz. Az Eger 2 (Seyve-Villard 12375) és az Olimpia keresztezésével

állították elő Szegedi Sándor és társai. Államilag elismert ( 1995) csemegeszőlő-fajta.

Tőkéje igen erősen nő; kevés, félmerev hajtást nevel. Levele középnagy,

ötszögletű, alig tagolt. Széle fűrészes, forráka pókhálós, az ereken serteszőrös.

Vállöble zárt, alapja ék alakú. Fürtje nagy, közepesen laza vagy laza,

ágas. Bogyói nagyok, megnyúltak, oválisak, hamvasak, sárgászöld színűek,

túlérve rózsaszín árnyalatúak A bogyó héja vastag, rágós, húsa ropogós, lédús,

közömbös ízű.

Általában szeptember végén érik. Bőtermő, másodtermés képzésére nem

hajlamos.

Rendszeresen és kiegyenlítetterr terem, tőkéi azonban túlterhelve

rövid életűek.

Laza lombszerkezete miatt mérsékelt zöldmunkaigényű.

Az aszályt közepesen tűri. Viszonylagos fagy- és téltűrő képessége jó.

Zöld bogyói érzékenyek a napperzselésre.

Gombás betegségekkel szemben ellenálló, nem rothad. Piacos, jól szállítható

és tárolható étkezési szőlő; nemesítői borkészítésre is alkalmasnak tartják.

A következő leírás is segíthet, csak ki kell másolni és a képnéző programmal nagyítani:

pintjano Creative Commons License 2014.12.13 0 0 953

Nem tőlem kérdezted, de nekem is van régóta -tizenéve--egy tő. Teljesen permetezés nélkül a többi is... a bogyók nem teljesen de egészségesek voltak idén is, igaz nem kóstoltam most, mert a madarak gyorsabbak voltak. Nő mint a bolond, terem is szépen

nekem izetlen, de tetszetős.Lugasra --hacsak nem árnyékos hely--szerintem érdemes, de van jobb is: pl. Néró, Eszter (igaz ezek apróbb szeműek, s nem fehérek).

üdv PJ

Sanci07 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 952

Kedves Kulicz!Mivel a te egyik fő fajtád a teréz,szeretnék érdeklődni tőled a fajta iránt.Egy pergola tetejét szeretném befuttatni nulla permetezéssel.Alkalmas-e erre a fajta,eléggé sűrű-e a lombja és mennyire bírja a gyűrődést.Minden infó érdekel a fajtával kapcsolatba,köszönöm!

Mukibá Creative Commons License 2014.12.01 0 0 951

Tisztelt szőlőszem ,érdeklődnék,hogy a Liviából mikor tudnál gyökereset küldeni legalább 3 db t előre is köszönöm.

sjocyy Creative Commons License 2014.11.30 0 0 950

Szia szölőszem

Nagy örömmel olvasom mindig a fajta leíràsaidat. Mindig olyan jo fajtàkat teszel fel,hogy egyik jobb mint a màsik. Egy pàr éve kezdtem rakni egy pàr fajtàt,hogy legyen mit csipegetni. Mára elértem kb az 50 fajtát vàsàrlàsokkal meg cserékkel. Ha lehet kaphatnék egy pàr fajtàdbol veszőt?

ezek a fajtàk érdekelnének

Argo

Kratoska

Sfinx

Talisman

Karmakod 

Nyàri muskotàly

sjocyy Creative Commons License 2014.11.30 0 0 949

Szia Gyula

Kaphatnék a Nimrang,Magdolna és az Éva fajtáidbol veszőt. Tudok érte más fajtát adni.

szölőszem Creative Commons License 2014.11.30 0 0 948

NIZINA:Orosz amatőr nemesítés.Szülők:Talisman/Kesza-1/ x Tomajskíj.Érési idő:középérésű:

125-130 nap/aug.vége/.Fürt:700-1000 gr.hengeres,kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,

31 x 23 mm.12-15 gr.húsos,lédús,harmonikus ízű.Színe:lila,bíbor.Cukor:17-18 %Gombáknak ellenáll.Rezisztens.Nem rothad.Fagyállóság:-23-24 C.

Saját tapasztalat:Értékes fajta.Ropogós nagy bogyójával,szép színével igen mutatós piacos fajta.2014-ben 3x-i permetezéssel megvédhető volt.

sjocyy Creative Commons License 2014.11.29 0 0 947

Köszönöm szépen az infokat.

Előzmény: szölőszem (944)
Sanci07 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 946

Köszönöm a leírásokat,azt hiszem Ribolt mindenképp ültetek mert kell a jó kései csemege. A Saroltán még gondolkodom a fagyérzékenység miatt,a lisztharmat nem zavar azt ki lehet védeni.

Előzmény: szölőszem (945)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!