Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2014.11.12 0 0 871

Igen utánna jártam s kiderült, hogy ez nem egy áruda.... szerintem ül valaki egy monitor előtt és rendelget. A lényeg, hogy lenne Muscat Blue ám az Hollandok küldik  ... darabja 3490 + 1290 a postadíj. Ja és 2 db-ot kell rendelni hogy a rendelési limitet meghaladjam .

Szóval az anyjuk p......t.  passz.

Előzmény: budai2 (868)
budai2 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 870

A Palatina kostolási versenyt nyert egy bajorországi versenyben.

Az alábbi összefoglaló felsorolja azokat a rezisztens csemegeszőlőfajtákat, amelyek eredményesen termeszthetők Lipcse Drezda körüli területeken, ahol az éves átlaghőmérséklet 8.6 fok.
http://www.fassadengruen.de/uw/weinreben/uw/reben/reben.htm

Ezek a következők:
Phönix, Muskat Bleu, Regent, Palatina, Birstaler Muskat, Teréz, Ester, Micsurinszkij
A kostolási versenyről szóló hír mindössze egy rövid mondat a Palatina jellemzése közben.

Tulajdonképpen arra akartam választ találni, hogy van-e jelentősége annak, hogy egy bujtással szaporított szőlőt (már terem, Palatina) ősszel, vagy tavasszal jobb-e a végleges helyére átültetni. Kérem, ha van valakinek erre vonatkozó tapasztalata, írja meg!
Köszönöm.

budai2 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 869

utolértük a fejlett nyugati államokat az ár tekintetében.

Ez a pofátlanul magas ár megfelel a német és osztrák faiskolák árainak.

Előzmény: budai2 (868)
budai2 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 868
Előzmény: TINTUS (867)
TINTUS Creative Commons License 2014.11.11 0 0 867

Sziasztok .

MUSKAT BLEU   szőllőt hol lehetne venni?

juhosttt Creative Commons License 2014.11.09 0 0 866

Azért pár dolgot érdemes észben tartani:

Ott ahol nincs sok fertőző góc, kisebb eséllyel alakul ki a betegség.

Ha a fajta alul terhelt és jó kondiban van, akkor is megúszhatod permetezés nélkül.

A csemege szőlők többsége nem rezisztenciára van kihegyezve, de ezt visszább már olvashattad. (vagy a szőlős fórumon)

Ha 0 permetezéssel akarod, akkor ott az izabella. Azt nem kell permetezni, de az íze is csak olyan...

Ha mégis finom szőlőre vágysz, a jó művelésmód, jó termőhely/fekvés megválasztása nagyon fontos! Az 1-2 kénes-rezes permetet meg tényleg nem érdemes kispórolni, az öko szőlészetben is alkalmazzák! 

Előzmény: marinmegye (864)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.09 0 0 865

Ne haragudj,ha megbántottalak volna.Nem ez volt a szándékom.Én nyugdíjas vagyok,valószínü a Te édesapád is "benne van a korban".A mi mentalitásunk a kötelességtudat,az hogy ha van valamilyen értékünk,azt meg kell védeni,legyen az szőlő,vagy bármi más.A mai fiatalokból ez már hiányzik.Mi nem így neveltük,de a "mai kor" követelménye-amit a média ont-nem a felelősségről,és kötelességről szól:lehetőleg munka nélkül szerezd meg amire vágysz.Az én vejem agrármérnök,kertes családi házban laknak,nemrég felvetettem,mi lenne ha egy sor csemegeszőlőt ültetnék/én/ a legjobb 20 fajtából,a kertjükben.Azt mondta,köszöni szépen,de addig míg nekem van,inkább ne.Ez a mentalitás sok mindent elárul.

A nyári muskotály jó választás volt,mert ugyanolyan rezisztens,mint a Palatína,csak nagyobb bogyójú,és tetszetősebb,kevesebb a zöldmunkája.De azért két-háromszor ezt is meg kell permetezni.Jó szőlészkedést!

Előzmény: marinmegye (864)
marinmegye Creative Commons License 2014.11.09 0 0 864

jo,  :)  

én azért láttam már ( mezőgazdasági vegyészmérnök ) szőlőjét ahol évek óta nem permetez és pl. a'zenit' fajta ( ezt láttam saját szememmel) kivállóan elvan.

Amúgy édesapám a szőlész, szóval én biztos nem fogom permetezni, ő meg akkor is permetezi 'ha nem muszáj' :)

idén 5-6 x permetezett kb... ( és nem volt szőlőnk... :)  mármint gyakrolatilag semmi emberemlékezet óta iylen még nem volt hogy semmi  )

Ez persze az idei időjárással is összefügg.

Egyszer majd ugye...én fogok permetezni . Én a tavaszi lemosón kívűl nem nagyon szeretnék többször. ( jo lehet nem kivánságműsor)

Sajnos zala nagyon csapadékos és gyakran van köd , megül a szőlősben  ...és a kórokozók ezt szeretik . 

Előzmény: szölőszem (863)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.09 0 0 863

Tényleg csak a személyes véleményem mondom el a szőlő növényvédelmével kapcsolatban,ha már így feltetted a kérdést!Sokan kérdezik tőlem,ajánljak olyan szőlőt,amit nem kell permetezni.

Igen,tudok ilyet!Elmész a drága hipermarketba,és veszel.Lehetőleg ne a sarki zöldségesnél,

mert az magyar.Az az ember,aki sajnálja a fáradtságot a néhányszori permetezésre,az ne ültessen szőlőt.

Előzmény: marinmegye (862)
marinmegye Creative Commons License 2014.11.09 0 0 862

köszönöm neked!

Szerinted átlagos években ( kevesebb csapadék ) elég 2 permetezés?  ( amúgy zalai dombság )

Őszintén szólva én nem akarnám permetezni. 

Előzmény: szölőszem (861)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.09 0 0 861

NYÁRI MUSKOTÁLY:/Muscat nyári,muscat letni/:

Moldáv fajta.Szülők:Perrel X Szőlőskertek királynője muskotály.Érési idő:110-120 nap/Aug.eleje,közepe/.Közepesen erős növekedésű.Fürt:Kúpos,hengeres,közepesen laza.600-700 gr.olykor 1000 gr.Bogyó:29 x 23 mm,7-8 gr.fehéres-zöldes-borostyán színű.Húsos,lédús,ize muskotályos.Cukor:17-20%,sav:6-8 gr./l.Metszés 6-8 rügyre.Jól szállítható.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-23C.

Saját tapasztalat:Értékes fajta,Nálam az idén 3 permetezéssel megvédhető volt.Íze érezhetően kellemes muskotályos.Nem,vagy alig rothad.

Mivel az egyik szülő Perrel/SV 20366/,innen a rezisztenciája.

Kertkedvel Creative Commons License 2014.11.09 0 0 860

Nagyon jók a fényképes fajtaleírásaid.

Szaoorítani is szoktál a saját fajtákból, oltványt lehet tőled vásárolni?

Előzmény: szölőszem (851)
borsika79 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 859
Ez se rossz fajta! Magja van,ha igen mekkora?
Előzmény: szölőszem (443)
borsika79 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 858
Kedves szöllőszem! Ha még lenne a kockás füzetedben hely tavasszal és lessz elég vessző kérhetnék esetleg ebböl a fajtábol is.
Előzmény: szölőszem (309)
juhosttt Creative Commons License 2014.11.08 0 0 857

Gondolom már sokan követelik tőled a fajtákat, én is beállnék a sorba! (Bár 2 kellett volna, de több hetes variálás után ezek amelyek nagyon megfogtak.) Nálam főleg a fagyállóság a mérvadó csemegénél. A betegségeket minden évben jobban megúszom, mint az országos átlag. De a fagy az hosszú távon rizikós lehet.

Engem vostrog, horty miklósné, red globe és argo.

Természetesen a felmerülő költségeket állom!

e-mailom: juhostt@gmail.com

Előre is köszönöm! 

Előzmény: szölőszem (364)
Sanci07 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 856

Köszönöm a fajta bemutatását,látom legalább annyira jó mint amennyire tetszetős.Kérlek váltsunk levelet hogy tudjam kaphatok-e pár vesszőt ezek a jogi dolgok végett,mert csak így tudok tervezni előre vagy maradok őszinte csodálód.

Előzmény: szölőszem (851)
Maci_P Creative Commons License 2014.11.02 0 0 855

Rendben, majd akkor keress meg, itt leszek. Bár ha már sok adatot van, azt is el lehet kezdeni felvinni, max. majd 1 év alatt elkészült teljesre...

Üdv

Maci

Előzmény: szölőszem (850)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.01 0 0 854

A Nyári muskotály jó fajta szőlő.aug.közepén érik nálam./Déli országrész/.Kár hogy nem magnélküli.A következő hétvégén teszek fel róla képet,és leírást.A fajtát mindenkinek ajánlom figyelmébe.

Előzmény: marinmegye (853)
marinmegye Creative Commons License 2014.11.01 0 0 853

Szaisztok.

Vettünk pár db 'nyári muskotályos' nevű szőlőt. Állitólag magtalan, és augusztus eleji- közepi érésű.

Van valamelyikőtöknek? Mennyiben fedi a valóság a leirtakat?

konkrétan: http://www.kaszasoltvany.hu/szolofajtak/csemegeszolo/nyari-muskotaly

szölőszem Creative Commons License 2014.11.01 0 0 852

Bielij Kokl

szölőszem Creative Commons License 2014.11.01 0 0 851

Sanci07:A Bielij Kokl fajtáról bővebben:

BIELIJ KOKL:/Fvk-4-2/Ukrán fajta.Szülők:Talisman/Kesza-1/ X Kuban.Érési idő:120-130 nap.Fürt:400-600 gr.kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,33 x 23 mm.12-14 gr.húsos,lédús,közepesen vastag héjú/nem zavaró/,szine világos zöldes-fehér.Íze kellemes,harmónikus.Cukor:14-18%Betegség ellenállás magas,alig rothad.Fagyállóság:-24C.

Saját tapasztalat:Igen tetszetős külsejű,nagy bogyójú fajta.Cukorfoka nem túl magas,ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.A 2014-es évben néhány permetezéssel megvédhető volt.

Előzmény: Sanci07 (800)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.01 0 0 850

Kedves Maci_P!

Köszönöm a segítséged.Most még nem aktuális.Talán jövőre,ha minden fajtámat le tudom fotózni.

Előzmény: Maci_P (832)
Xenil Creative Commons License 2014.10.31 0 0 849

Kedves Szőlőszem!

Én is szeretnék megkérdezni tőled, egy pár dolgot. Ha lehe tudnál nekem írni egy emailt?

Előzmény: szölőszem (831)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 848

Sarolta nevű csemegeszőlővel kapcsolatban van valakinek tapasztalata!Milyen az íze zamata és ropogósága.Ezen felül termőképessége,fagyállósága és mennyire áll ellen a gombás megbetegedéseknek.

SzGazdaMA Creative Commons License 2014.10.29 0 0 847

Szölőszem!

Köszönöm gyors válaszodat a Japán Izabellával kapcsolatban. Más véleményét is szívesen olvastam volna.

Más. A következő email címre írhatsz az oltóvesszők ügyében: medve@uni-obuda.hu

conegliano Creative Commons License 2014.10.29 0 0 846

Izabella /Fragola/szőlőfajtáról az én ismereteim szerint 2 fajta van

-Japán Izabella /rózsaszínű

-Nagybányai Izabella Kék színű vastag héjú

Aztán sokan össze keverik az Izabella szőlőt a Concord szőlőfajtával ,és a Kormint /Sheridan/szőlőfajtával ami szintén eper íz világot  produkál.

Permetezni kén tartalmú szerrel nem szabad a direkttermő szőlőfajtákat  mert megperzseli a levelét .

juhosttt Creative Commons License 2014.10.28 0 0 845

Miért nézne ki máshogy? A fő ampelográfiai jellemzők mindegyiknél ugyanaz. Persze valamelyest a  környezeti tényezők befolyásolják, de attól még felismerhető nagyon egyszerűen. 

Viszont írtad h pöttyösödik az izabellád levele. A képen is elég pöttyös a levele a szőlőnek mégse peronosz. Azt is figyelembe kell venni, hogy sokkal korábban fakadt a szőlő, így a leveleknek van egy bizonyos élete, amelynek a végén elöregedik, elváltozik. Ez az elváltozás más az egészséges, és más a túlterhelt/legyengült egyedeken. De az egyes talaj típusok is befolyásolhatják! Nekem az izabella alatt 20 éve mészoltó gödör volt. Azt pedig tudjuk, hogy az izabella nem egy mésztűrő fajta. 

Előzmény: Beer Monster (844)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.28 0 0 844

Isabellája hányunknak van, és mindegyik máshogy néz ki :)

Előzmény: Kulicz (843)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.27 0 0 843

Nem lehet Kunleány, az nekem van és másképpen néz ki.

Előzmény: kövérszőlő (825)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.27 0 0 842

Az hogy csak homokra jó ilyenről még nem hallottam.Nálam a löszön kiváló a család egyik kedvence.Négy-öt alkalommal permetezem idén sem kapta el semmi,képet is tettem fel róla.Egy szőlő sem érik korábban Júli 15 körül minden évben beérik,plusz mínusz 2-3 nap időjárás vagy terhelés fügvénye nem tudom.

Előzmény: Beer Monster (828)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!