Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Igen utánna jártam s kiderült, hogy ez nem egy áruda.... szerintem ül valaki egy monitor előtt és rendelget. A lényeg, hogy lenne Muscat Blue ám az Hollandok küldik ... darabja 3490 + 1290 a postadíj. Ja és 2 db-ot kell rendelni hogy a rendelési limitet meghaladjam .
A Palatina kostolási versenyt nyert egy bajorországi versenyben.
Az alábbi összefoglaló felsorolja azokat a rezisztens csemegeszőlőfajtákat, amelyek eredményesen termeszthetők Lipcse Drezda körüli területeken, ahol az éves átlaghőmérséklet 8.6 fok. http://www.fassadengruen.de/uw/weinreben/uw/reben/reben.htm
Ezek a következők: Phönix, Muskat Bleu, Regent, Palatina, Birstaler Muskat, Teréz, Ester, Micsurinszkij A kostolási versenyről szóló hír mindössze egy rövid mondat a Palatina jellemzése közben.
Tulajdonképpen arra akartam választ találni, hogy van-e jelentősége annak, hogy egy bujtással szaporított szőlőt (már terem, Palatina) ősszel, vagy tavasszal jobb-e a végleges helyére átültetni. Kérem, ha van valakinek erre vonatkozó tapasztalata, írja meg! Köszönöm.
Ott ahol nincs sok fertőző góc, kisebb eséllyel alakul ki a betegség.
Ha a fajta alul terhelt és jó kondiban van, akkor is megúszhatod permetezés nélkül.
A csemege szőlők többsége nem rezisztenciára van kihegyezve, de ezt visszább már olvashattad. (vagy a szőlős fórumon)
Ha 0 permetezéssel akarod, akkor ott az izabella. Azt nem kell permetezni, de az íze is csak olyan...
Ha mégis finom szőlőre vágysz, a jó művelésmód, jó termőhely/fekvés megválasztása nagyon fontos! Az 1-2 kénes-rezes permetet meg tényleg nem érdemes kispórolni, az öko szőlészetben is alkalmazzák!
Ne haragudj,ha megbántottalak volna.Nem ez volt a szándékom.Én nyugdíjas vagyok,valószínü a Te édesapád is "benne van a korban".A mi mentalitásunk a kötelességtudat,az hogy ha van valamilyen értékünk,azt meg kell védeni,legyen az szőlő,vagy bármi más.A mai fiatalokból ez már hiányzik.Mi nem így neveltük,de a "mai kor" követelménye-amit a média ont-nem a felelősségről,és kötelességről szól:lehetőleg munka nélkül szerezd meg amire vágysz.Az én vejem agrármérnök,kertes családi házban laknak,nemrég felvetettem,mi lenne ha egy sor csemegeszőlőt ültetnék/én/ a legjobb 20 fajtából,a kertjükben.Azt mondta,köszöni szépen,de addig míg nekem van,inkább ne.Ez a mentalitás sok mindent elárul.
A nyári muskotály jó választás volt,mert ugyanolyan rezisztens,mint a Palatína,csak nagyobb bogyójú,és tetszetősebb,kevesebb a zöldmunkája.De azért két-háromszor ezt is meg kell permetezni.Jó szőlészkedést!
én azért láttam már ( mezőgazdasági vegyészmérnök ) szőlőjét ahol évek óta nem permetez és pl. a'zenit' fajta ( ezt láttam saját szememmel) kivállóan elvan.
Amúgy édesapám a szőlész, szóval én biztos nem fogom permetezni, ő meg akkor is permetezi 'ha nem muszáj' :)
idén 5-6 x permetezett kb... ( és nem volt szőlőnk... :) mármint gyakrolatilag semmi emberemlékezet óta iylen még nem volt hogy semmi )
Ez persze az idei időjárással is összefügg.
Egyszer majd ugye...én fogok permetezni . Én a tavaszi lemosón kívűl nem nagyon szeretnék többször. ( jo lehet nem kivánságműsor)
Sajnos zala nagyon csapadékos és gyakran van köd , megül a szőlősben ...és a kórokozók ezt szeretik .
Tényleg csak a személyes véleményem mondom el a szőlő növényvédelmével kapcsolatban,ha már így feltetted a kérdést!Sokan kérdezik tőlem,ajánljak olyan szőlőt,amit nem kell permetezni.
Igen,tudok ilyet!Elmész a drága hipermarketba,és veszel.Lehetőleg ne a sarki zöldségesnél,
mert az magyar.Az az ember,aki sajnálja a fáradtságot a néhányszori permetezésre,az ne ültessen szőlőt.
Gondolom már sokan követelik tőled a fajtákat, én is beállnék a sorba! (Bár 2 kellett volna, de több hetes variálás után ezek amelyek nagyon megfogtak.) Nálam főleg a fagyállóság a mérvadó csemegénél. A betegségeket minden évben jobban megúszom, mint az országos átlag. De a fagy az hosszú távon rizikós lehet.
Köszönöm a fajta bemutatását,látom legalább annyira jó mint amennyire tetszetős.Kérlek váltsunk levelet hogy tudjam kaphatok-e pár vesszőt ezek a jogi dolgok végett,mert csak így tudok tervezni előre vagy maradok őszinte csodálód.
A Nyári muskotály jó fajta szőlő.aug.közepén érik nálam./Déli országrész/.Kár hogy nem magnélküli.A következő hétvégén teszek fel róla képet,és leírást.A fajtát mindenkinek ajánlom figyelmébe.
BIELIJ KOKL:/Fvk-4-2/Ukrán fajta.Szülők:Talisman/Kesza-1/ X Kuban.Érési idő:120-130 nap.Fürt:400-600 gr.kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,33 x 23 mm.12-14 gr.húsos,lédús,közepesen vastag héjú/nem zavaró/,szine világos zöldes-fehér.Íze kellemes,harmónikus.Cukor:14-18%Betegség ellenállás magas,alig rothad.Fagyállóság:-24C.
Saját tapasztalat:Igen tetszetős külsejű,nagy bogyójú fajta.Cukorfoka nem túl magas,ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.A 2014-es évben néhány permetezéssel megvédhető volt.
Sarolta nevű csemegeszőlővel kapcsolatban van valakinek tapasztalata!Milyen az íze zamata és ropogósága.Ezen felül termőképessége,fagyállósága és mennyire áll ellen a gombás megbetegedéseknek.
Miért nézne ki máshogy? A fő ampelográfiai jellemzők mindegyiknél ugyanaz. Persze valamelyest a környezeti tényezők befolyásolják, de attól még felismerhető nagyon egyszerűen.
Viszont írtad h pöttyösödik az izabellád levele. A képen is elég pöttyös a levele a szőlőnek mégse peronosz. Azt is figyelembe kell venni, hogy sokkal korábban fakadt a szőlő, így a leveleknek van egy bizonyos élete, amelynek a végén elöregedik, elváltozik. Ez az elváltozás más az egészséges, és más a túlterhelt/legyengült egyedeken. De az egyes talaj típusok is befolyásolhatják! Nekem az izabella alatt 20 éve mészoltó gödör volt. Azt pedig tudjuk, hogy az izabella nem egy mésztűrő fajta.
Az hogy csak homokra jó ilyenről még nem hallottam.Nálam a löszön kiváló a család egyik kedvence.Négy-öt alkalommal permetezem idén sem kapta el semmi,képet is tettem fel róla.Egy szőlő sem érik korábban Júli 15 körül minden évben beérik,plusz mínusz 2-3 nap időjárás vagy terhelés fügvénye nem tudom.