Keresés

Részletes keresés

Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 59

Igazad van elírtam.

A 2014 év az ami nem volt egyszerű.

Előzmény: Falusi1 (58)
Falusi1 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 58

Értem, de TIGRIS egy korábbi bejegyzésében 2013-ra panaszkodott.

Előzmény: Rixmond (56)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 57

Jutott nekünk is bőven az esőből.

kb:190 mm volt augusztus és szeptember hónapban,a napsütés meg elég kevés volt.

Előzmény: Rixmond (56)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.10 0 0 56

2014 augusztusában és szeptemberében itt nálunk 2013-as éves mennyiség esett le.

 

Ergo 2 hónap alatt 12 hónapnyi csapadék kicsit odavert..... 

Előzmény: Falusi1 (55)
Falusi1 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 55

Nem a 2014-es évről van szó? Nekem semmi bajom nem volt 2013-al.

Rixmond Creative Commons License 2015.01.09 0 0 54

Mi is permeteztünk , hogy ne rohadjon ,de itt zalában a két utolsó hónapban kb 2013-as mennyiség esett le.... ezt pedig megfogni képtelenség.... fóliasátrat meg nem húzok :)

Előzmény: Tigris0704 (53)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 53

Nálunk nem volt rothadás (igaz sokba is került,hogy ne legyen) de a kékfankosunk így is jóval kevesebb lett.A többi hozta az átlagot.

A fokok is egy jó 2 fokkal elmaradtak az átlagtól.

Előzmény: Rixmond (52)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.09 0 0 52

Nálunk annyira rohadt a szőlő, hogy a számított 1500 littyó Shiraz vörös helyett lett 700 littyó rozé. Arról nem is beszélve , hogy 2 éve 21-essel szedtük a Shirazt , idén 15-össel lett belőle rozé..... 

Előzmény: Tigris0704 (51)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 51

Hát igen,a 2013 as év nem egyszerű volt.Mind növényvédelmi szempontól mind a szüret időpontjának a kiválasztásában.De aki egészséges szőlőt tudott szüretelni az jobb helyzetben volt,de  így is gondosan kellett kiválasztani a megfelelő szereket (élesztő,tápsó,enzim,esetleg tannin). Meg az érlelés is sokat hoz majd az évjáraton.

Nálunk azért a vörös bor csak az év vége jövő év elején kerül majd forgalomba.

Azért addig meg még sokat alakulnak a borok.

Előzmény: Rixmond (50)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.08 0 0 50

Nem tudom ,de ennél csak jobb lehet. Ezt csakis az alapanyagra értem.... mert az idei az minden volt csak ideális nem :(

De legalább meg lehet mutatni , hogy ki tud ebből is valamit kihozni. Mert jó évből könnyű jü bort csinálni, de rossz évjáratból jót az még nagyobb :)

 

Fel soha nem adom ,ahhoz túl sok pénzem és időm van benn. 

Előzmény: Tigris0704 (49)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 49

Ha esetleg nem az ízlésednek megfelelő lesz a rozéd,akkor se add fel minden év más és tökéleteset fogsz csinálni.

Előzmény: Rixmond (48)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.08 0 0 48

"Rozéd meg biztos jó lesz.Íz zamat megvan a savat meg harmonikussá teszed benne nem lesz rossz bor."

 

 

Nagyon remélem , mert ez tényleg első kiadás. Ha jó lesz , akkor jövőre lesz újra beáldozva egy kis Shiraz. De remélhetőleg , akkor már kicsit szebb lesz. 

 

Előzmény: Tigris0704 (37)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 47

Pontosan nem tudom most megmondani de számolhatod  úgy,1500-2000 ft minden egyes vizsgálat külön-külön.

Előzmény: Rixmond (46)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.08 0 0 46

Mennyibe kerül a labor ? 

Előzmény: Tigris0704 (45)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 45

Én vasat soha nem szoktam méretni,pedig az összes borom OBI engedélyjel kerül forgalomba.Savat ként szoktam mérni (rendes bürettás titrálással,nem Bakonyi-féle gyorstesztel). De OBI előtt mindig elviszem laborba megnézetni (alk,illó,sav,kén,maradék cukor)

Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.08 0 0 44

Most már nem sokat, az idén csak 14 hektó volt. Régebben, amikor még vállalkozóként borászkodtam 2000 hektó volt az éves átlag.

Előzmény: Ggeri89 (43)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 43

Mennyi bort készítesz, hogy így fogy?

Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.08 0 0 42

Mint írtam lejjebb, nem szokott lenni :), de a biztonság kedvéért megméretem mindig, semmilyen más laborvizsgálatra nincs szükségem, a ként magam mérem. Úgy néz ki az idén palackozásra se lesz nagy szükség, folyóborként elfogy szinte az összes :)

Előzmény: Tigris0704 (41)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 41

Néha magas szokott lenni a vas a borodban?

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.08 0 0 40

Csak sárgavérlúgsó-igényt méretek(nem szokott lenni), más fölösleges.

Előzmény: Tigris0704 (39)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 39

Lehet úgy is,de gondolom előtte elviszed palackállósági próbára.

Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.08 0 0 38

Soha nem használok semmilyen vegyszert a kénen kívül(de nem is palackoztam még soha karácsony előtt), egyszerű kombinált derítéssel(10 deriton, 1-2 zselatin) szűrés max 5-ös lappal. Kizárt, hogy probléma legyen

Előzmény: Tigris0704 (34)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 37

Rozéd meg biztos jó lesz.Íz zamat megvan a savat meg harmonikussá teszed benne nem lesz rossz bor.

Előzmény: Rixmond (36)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.08 0 0 36

Köszönöm :)

Előzmény: Tigris0704 (35)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 35

Én SEITZ és BECO  lapokat használok,finom szürésre SEITZ 150 vagy BEKO KD7,csirátlanitásra SEITZ EK1 vagy BECO ST60 (rozéhoz és fehérhet).

Előzmény: Rixmond (32)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 34

Hát én azért egy friss rozéba vagy fehérbe tennék.

Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.08 0 0 33

A téli mínuszok tökéletesen stabilizálják a bort, nem kell abba semmilyen vegyszer.

Előzmény: Ggeri89 (28)
Rixmond Creative Commons License 2015.01.08 0 0 32

Hányassal ? 

Előzmény: Tigris0704 (31)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 31

Igen.Derités majd a mennyiségtöl függöen finomszürés majd csirátlaníto szürés.

Előzmény: Ggeri89 (30)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 30

Lapszűrővel szűröd?

Előzmény: Tigris0704 (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!