Mi is permeteztünk , hogy ne rohadjon ,de itt zalában a két utolsó hónapban kb 2013-as mennyiség esett le.... ezt pedig megfogni képtelenség.... fóliasátrat meg nem húzok :)
Nálunk annyira rohadt a szőlő, hogy a számított 1500 littyó Shiraz vörös helyett lett 700 littyó rozé. Arról nem is beszélve , hogy 2 éve 21-essel szedtük a Shirazt , idén 15-össel lett belőle rozé.....
Hát igen,a 2013 as év nem egyszerű volt.Mind növényvédelmi szempontól mind a szüret időpontjának a kiválasztásában.De aki egészséges szőlőt tudott szüretelni az jobb helyzetben volt,de így is gondosan kellett kiválasztani a megfelelő szereket (élesztő,tápsó,enzim,esetleg tannin). Meg az érlelés is sokat hoz majd az évjáraton.
Nálunk azért a vörös bor csak az év vége jövő év elején kerül majd forgalomba.
"Rozéd meg biztos jó lesz.Íz zamat megvan a savat meg harmonikussá teszed benne nem lesz rossz bor."
Nagyon remélem , mert ez tényleg első kiadás. Ha jó lesz , akkor jövőre lesz újra beáldozva egy kis Shiraz. De remélhetőleg , akkor már kicsit szebb lesz.
Én vasat soha nem szoktam méretni,pedig az összes borom OBI engedélyjel kerül forgalomba.Savat ként szoktam mérni (rendes bürettás titrálással,nem Bakonyi-féle gyorstesztel). De OBI előtt mindig elviszem laborba megnézetni (alk,illó,sav,kén,maradék cukor)
Mint írtam lejjebb, nem szokott lenni :), de a biztonság kedvéért megméretem mindig, semmilyen más laborvizsgálatra nincs szükségem, a ként magam mérem. Úgy néz ki az idén palackozásra se lesz nagy szükség, folyóborként elfogy szinte az összes :)
Soha nem használok semmilyen vegyszert a kénen kívül(de nem is palackoztam még soha karácsony előtt), egyszerű kombinált derítéssel(10 deriton, 1-2 zselatin) szűrés max 5-ös lappal. Kizárt, hogy probléma legyen