Sziasztok keltetőgép építő mesterek! Néhány keltetőt már építettem, sok csirkét kikeltettem, (meg is ettem), de tulajdonképpen mindnek volt valami hiányossága, amit ki kellett küszöbölni, ezért kihajítottam és most ismét belekezdek egy újba, a következők figyelembevételével:
(bár én csak a saját szórakoztatásomra és csak azért, mert szeretem a rántott csirkét)
1. bekerülési költség
2. fogyasztás
3. hőmérsékletszabályozás
4. szellőztetés
5. páratartalom ellenőrzés és szabályozás
6. tojásforgatás
Tapasztalataim alapján a következőket tudom leírni:
A keltetendő tojásokat 10-15 C fokon kell tartani maximum 10-12 napig. A keltetőbe helyezve 24-36 óra elteltével lámpázáskor egy kb. 15-18mm átmérőjű folt jelzi, ha beindult a sejtosztódás, 37,8-38C fokon, 55-60% páratartalom mellett. Ha ez alatt nem indult el, akkor abból nem lesz kiscsirke (meg rántott csirke) ezeket a tojásokat nyugodtan ki lehet venni és el lehet fogyasztani, semmi bajuk nincs. A tojásokat minimum naponta kétszer kell forgatni, de a napi 6x forgatás biztosabbá teszi, hogy nem tapad le a kiscsibe a tojáshéjhoz és akkor nem tud kibújni. Az, hogy merre forgatod, teljesen közömbös, nem volt még olyan kotlósom, amelyik megjelölte volna, hogy merre és mennyit forgatja a tojásokat. A keltetőgépbe állítva berakott tojásokat azért kell a tompább végével felfelé berakni, mert ott van a légzsák, ami a kikelés előtt a kiscsibének biztosítja a levegőt, amíg feltöri a tojás héját. A kotlós a csőrébe vizet vesz és meglocsolja a tojásokat, a hasáról kitépi a tollait és közvetlenül a teste melegével (ami ilyenkor lázas állapotban van, azért lesz 38-38,5 C fokos) közvetlenül melegíti a porontyait. Soha ne segítsünk a kikelő kiscsirkének a héjat feltörni, mert vagy megsértjük a testét, vagy ha nem tudja feltörni, mert fejletlen, akkor abból úgy sem lesz csibe.
Tehát a szempontok:
1. Legolcsóbb egy rossz hűtő, állított helyzetben, hogyha kinyitjuk az ajtaját, a széndioxid kifolyik belőle, mivel nehezebb a levegőnél, azon kívül csukott ajtónál alul marad az elhasznált levegő. Ezért nem jó a fektetett hűtő, felülnyíló ajtóval. Hőszigetelés szempontjából még jobb egy rossz mélyhűtő, mert annak vastagabb a fala, kevesebb hő távozik, ezért kevesebbet kell fűteni, olcsóbb az üzemeltetés.
2. A fogyasztás összefügg a szekrény hőszigetelésével, de 2- 3 db, 75 illetve 60 W párhuzamosan kötött-közönséges izzó tökéletesen megfelel, (porcelánfoglalatban). Azért kell több, hogy ha egy kiég, ne legyen probléma. A fogyasztásuk persze kevesebb, mivel nem folyamatosan világítanak.
3. A hőmérsékletszabályozás nagyon kényes kérdés, mert ha digitális hőmérővel szeretnénk ezt biztosítani, az nagyon sokba kerülne. Legegyszerűbb egy kontakthőmérő, de sajnos ebből nem találtam én sem csak olyat, ami kb. 0,5 C fokon belül kapcsol, ezt egy relével megtoldva könnyen kapcsolhatja a fűtést. Viszont az is igaz, hogy amikor a kotlós felkel a tojásokról 2-4 percre, akkor is hűl néhány fokot a tojás, de ez nem árt neki. A meleg levegőt nem a szekrényben kell közvetlenül előállítani, hanem a keltető mellett egy másik kisebb szekrényben és azt kell befújni a keltetőgépbe, de úgy hogy mindig hozzá keveredjen friss levegő is. A hő érzékelőt természetesen a keltetőbe felülre helyezzük, a befújás alul van, felül a keltetőből visszaáramoltatjuk a levegőt a melegítőszekrénybe, de a melegítőszekrényen felül van állítható nyílás, hogy friss levegő is hozzákeveredjen a melegítetthez.
4. A szellőztetés a 3. pontban tulajdonképpen megoldott, az lenne a tökéletes, ha tudnánk mérni a levegő oxigéntartalmát, mert az embriók a tojáshéjon keresztül is lélegeznek. Ennek hiányában naponta ki lehet egyszer nyitni az ajtót néhány másodpercre, ez alatt teljesen kicserélődik a levegő, ha beleszagolunk, érezni lehet, hogy a levegő friss, vagy elhasználódott, ezért kell állítható levegőző nyílás a mellékszekrényre. A ventillátornak nem kell vihart kavarni, csak annyi kell, hogy egyenletesen áramoljon a levegő, egyenletes legyen a hőmérséklet és cserélődjön a levegő, még egy tápegység ventillátor is bőven elég, talán még sok is, ezt állítható levegőző nyílásokkal lehet belőni.
5. A páratartalom beállítása a szekrény alján elhelyezett víztartó edénnyel a legegyszerűbb, ahogy más is írta, a vízfelület határozza meg a páratartalmat. Legegyszerűbb, ha az edényt letakarjuk egy műanyag lappal, ezáltal a felület állítható. A víztartó edénybe egy merev vékony csövet (fém, 3-4mmátmérő), amit egy hajlékony csővel egy külső légmentesen záródó merev falú több literes , fejre állított üvegbe dugunk úgy hogy ne kapjon levegőt. Ha az üveget megtöltöttük vízzel a rendszer zárt- és fejre állítjuk, a víz csak addig folyik, amig a kifolyócső száját el nem éri, ekkor nem megy levegő a rendszerbe, ezért a vákuum nem engedi ki a vizet, viszont ha elég nagy az edény, a keltetés alatt nem kell a vizet utántölteni. Egyszerűbb az edény feltöltése, ha a műanyagcsőre teszünk egy olyan elzárót, amit akváriumok szellőztetőjéhez lehet kapni, és amíg az üveget feltesszük, nem folyik ki a víz.
6. Ez is egy érdekes téma, mert akárhogyan is nézem, nagyon macerás a forgatót megoldani. Van görgős forgatás, ahol hengerek vannak, ezek közé kerülnek a tojások, (persze úgy, hogy nem esnek közé) a hengerek össze vannak kötve, és ha egyet elforgatok, az összes forog, vele a tojások. Van bölcsös forgatás, ahol a tojások több sor hosszúkás bölcsőbe vannak téve, ez tulajdonképpen billenti a tojásokat, hasonlóan a billenő tojástartókhoz, csak ez kevesebb helyet foglal el. (Tojásbölcsőket lehet vásárolni készen www.plmaschine.hu). Ezzel megoldható, hogy egy karral az összes tojást egy mozdulattal megfordítsuk, illetve 45 fokot billentsük. Van a billenőtálcás, ami szintén 45 fokot billent a tojáson, de ez sok helyet foglal el, mivel az egész tálcát forgatja.
A tojások 21 nap alatt kelnek, az utolsó 3 napon nem kell forgatni és olyan tálcán kell tartani, hogy a kiscsirkék nehogy beszoruljanak, ekkor sem a görgő, sem a bölcső nem alkalmas. Ahogy a tojásokban fejlődik az embrió, úgy nő a hőtermelésük ezért figyelni kell, hogy nehogy elszaladjon a hőmérséklet, mert ez károsítja a csibéket. (és nem lesz rántott csirke).
Ha ezzel valakinek tudtam segíteni esetleg ötletet adni, akkor már nem írtam hiába. Mindenesetre lehetne olyan keltetőt építeni, ami processzorvezérlésű, mindenre odafigyel, de ezt szerintem nem háztáji használatra, bár a kenyérsütőt is kitalálták elérhető áron, talán ez is megoldható lenne.
Még egy adalék: Hőmérő és páratartalom mérő, kontakthőmérő: www.lombik.hu
Sok sikert!
molleslie1
Budapesten hol tudok kisebb teljesítményű fűtőszálat vásárolni? Nálunk otthon a legkisebb, amit adtak volna a villamossági szaküzletben 750 W-os volt (hőtárolós kályháé).
Ha nincs, akkor marad az izzólámpás megoldás (3-4 kis teljesítményű izzó párhuzamosan)
Más: milyen háztartási cikkben lehet találni megfelelő izzószálat keltetőhöz, amit szét lehetne bontani?
Szia! Ez a kis keltetőnek a szellőztetése. Úgy gondoltam oda elég ez is(8mm furatok),de ha nem akkor még nem késő. :-) Igaz ez még nem üzemel mert,be kell tennem egy ventit. Ugyanis 0,5-1C fok eltérés van a két ellenkező sarokban,hogy miért azt nem tudom.Csak sejtésem van arra ,hogy egy oldalban van az égő nem pedig a középen. Ezt szeretném kacsa keltetésre használni. (610 hsz) első és második kép.
Tegnap ki vágtam a hűtő elejét,az egyik barátom meg asztalos az csinált egy keretet és csak be kelet üvegeznem persze dupla üvegű ,remélem nem fog be párásodni jó alaposan szigeteltem. lassan már csak kész lesz a kicsike :)be kábeleztem mindent ,már csak a könyökhömérö hiányzik vetem is kettőt az AniVet -töl csak nem szívesen küldik ki postán mert törékeny és nem vállalnak rá garanciát hogy épségbe meg érkezne. Így meg kel várnom hogy a rokonok le hozzák Pestről . Be kötöttem a ventiket is egy régi Alkatel telcsi töltője biztosítja az áram ellátást persze 12v-os . Volt itthon még bontásból kapcsolom és konnektor ajzatom ,csak vennem kelet két darab szerelő dobozt és annak a fedelébe bele süjezteni igy tudom a fűtést és a ventiket is kapcsolni külön-külön.
Szerintem egy rossz hűtőt szerezzél inkább,biztos van a szomszédba vagy az ismerősöknek. Mert ott a szigetelés már adott. A tisztítása és fertőtlenítése is könnyebb. Ezt fapeter szokta javasolni, teljes mértékben igazat adva neki.
ezt én is így látom. A neten nem lehet találni olyan magyar nyelvű oldalt, ami megfelelő segítséget tudna nyújtani, de a könyvtárban sem találtam olyan könyvet, ami alapján el tudnám készíteni a saját keltetőmet.
A Bogenfürst féle keltetés könyv is csak a keltetés technikájával foglalkozik, a keltetőgép elkészítéséről nem ír. Ha beütöd a google keresőbe az "incubator diy" szavakat és utána a lefordított változatot választott, az első öt oldalon megjelenik egy olyan link, amely konkrét rajzokat ad az elkészítéshez.
Nekem viszont még mindig maradt egy megválaszolatlan kérdés:
ha bútorlapból készítem a házat, akkor mivel kezeljem le a belső felületet, hogy a magas páratartalom ne ártson a pozdorjának? Kenjek rá olajfestéket, vagy esetleg folyékony fóliát? Vagy szerezzek egy régi hűtőszekrényt én is és azt építsem át?
Híd el érdemes vissza olvasni ezt a 30. oldalt, ha komolyan érdekel a keltető építés. Ezt azért merem így le írni, mert ez a fórum alapján építettem én is az enyémet. Szerintem korrektül le van írva minden. Én két évig böngésztem a netten mire meg találtam ezt a fórumot. Sehol nem kaptam konkrét választ,csak ködösítést. Ezen a fórumon viszont minden segítséget meg kaptam ahhoz hogy, meg építsem a saját keltetőmet. Szerintem ha nekem sikerült másnak is fog.
Hú tényleg ezt elfeledtem írni elöbb, na jó én nem vagyok elektronikus szsakember csak alap szinten és ilyet elfeledtem. de nekem a cégnél selejtezetek le régi szám gépeket és azoknál még csak kettő szál megy a ventillátor motorjához. Igaz ott sem mindegy egészen mert a levegő áramlása tolja a vent lapátot a csapágyra.
Feltéve, hogy a ventillátor nem elektronikus kommutátorral rendelkezik, mert akkor a polaritáscsere végzetes lehet. (a ventillátor számára)
Az, hogy elektronikus, az abból derül(het) ki, hogy ha forgás közben lefogod, simán megáll, és ha elengeded, nem indul el azonnal, hanem "kicsit vár" mielőtt felpörög.
na ilyen ventin
A piros a pozitív,
A fekete meg nem. :-D
A sárgán a valós fordulatszámmal arányos impulzussor jön ki, (ezért tudja a BIOS, mennyit forog a éppen a ventillátor)
Szerintem, ha a gép kezelési leírása alapján jársz el a keltetés folyamán, nem kell aggódnod a keltetés alatti folyamatok miatt.
Az, hogy a légkamrát "nagynak találtam" eléggé szubjektív dolog.
( én úgy gondolom, hogy a Hold egyáltalán nincs messze! :-D )
Majd a keltetési eredmények függvényében lehet ilyen következtetéseket levonni, a technológia helyességéről. (bár, ahhoz sem elég egyetlen keltetés eredménye!)
Sziasztok!Újab kérdésem lenne!Megnéztem kettő tojást lámpával,csak a légkamra mérete végett,és nagynak találtam pedig elegendő víz van alatta!Ilyenkor már nem lényeg?