Vitaindítónak vázolom Pál apostol lényegesebb eltéréseit Jézus tanításaihoz viszonyítva.
1. Hit általi önigazulás az igazság megismerése helyett
2. Test és lélek ellenségeskedése a sötétség leleplezése helyett
3. Krisztus váltsághalála vagy Isten megbocsátása
4. A törvény betöltése vagy Jézus tanítása
5. Egyházi elöljárók vezetése vagy Isten Lelkének vezetése
6. Kárhozattól való félelem vagy az Isten szeretete
Részletesebb magyarázatot találtok az alábbi linken:
http://jezusvagypal.andreanum.hu/
Nagyon szeretném, ha nem hinnéd, hogy szándékos belekötés vezérel engem, amikor hozzászóltok, Te, Nemo, vagy Semsei, akiket tisztelek egyébként tudásuk alapján. Hanem egyszerűen nem értek egyet az elhangzott nézettel.
A hitetés alapjáról magyarázni a feltámadott test érintésének lehetőségét azért utasítom vissza, mert ha valóban ez lett volna célja Jézusnak, akkor a magyarázat másképp hanzgott volna, valahogy így: "Elég néked asszony a te hited, ne illess engem!". Az indokként azonban mást nevezett meg azt, hogy még nem ment fel a mennyei Atyához. Például azért, amiért nem lehetett a törvény idejében illetni néhány dolgot, ami a Szent Sátorba bement, az Úr elé. Vagy másért, de nem a hit feltétlen érvényesítésének érzékelése végett.
Ennek megértéséhez sincs szükség "kitalált elméletre", hanem csak Isten akaratának a megértésére, s arra, hogy mi Isten elsődleges célja az Ő Igéje átadásával? Mert nem a szabályok, hanem az Ő elsődleges akaratának a megismerése a lényeg.
Jézus azt mondta, hogy azért jött, hogy megtartsa az embereket, s nem azért, hogy elveszítse Őket. Márpedig a megtartáshoz az volt a szükséges, hogy higyjenek Ő benne, s megcselekedjék a hit első cselekedeteit ("térjetek meg, vegyetek vízkeresztséget Jézus nevében a bűneitek bocsánatára, majd ez után veszitek a Szent Szellem ajándékát" Apcsel. 2,37-38.).
Tehát az első a hitre jutás volt, ami az alap volt. Ezt kellett elsőként elérni, s ez volt a célja Jézusnak, hogy a benne lévő hit által megtartsa az embereket, s ne elveszítse.
Máriának elegendő volt az, hogy meglátta Jézust, s ezzel hitre jutott abban, hogy feltámadt, s valóban Ő az, aki előtte áll (Ján. 20,16.). Nem volt szüksége tehát a hitre jutásában arra, hogy áthágjon egy mózesi törvényt, egy meghalt, de még meg nem dicsőített testet megérintsen. Jézus látta, hogy a küldetésének a fő célját, az üdvözítő hitre jutást Máriánál elérte, emiatt nem engedte meg, hogy a fő cél érdekében áthágja egy mózesi rendeletet.
Tamás Máriával ellentétben maga állított fel olyan korlátot (nem elegendő látnom, meg is akarom érinteni a teste valódiságát) a hitre jutásában (addig "semmiképpen el nem hiszem" Ján. 20,25.), ami ellenkezett Mózes törvényével, de Ő ennek ellenére mégis így gondolkodott.
Jézus más alkalommal is kinyilvánította azt a fő elvet, hogy nem az ember van a mózesi törvényekért, rendelkezésekért, (pl. a szombatért), hanem a mózesi törvények, rendelkezések (pl. a szombat) vannak azért az emberért, hogy az ember megtartasson Istenben való hitben. Ezt részben látták a farizeusok is a "mennyivel inkább" elv alapján, s ez alapján rangsoroltak betartani szükégesebbnek egyes törvényeket, rendeleteket mások ellenében. Érzékletes példa erre az, amikor egy fiúgyermek születésekor a 8. nap szombatnapra esett, akkor azon a szombaton megtörték a szombatot, de megtartották a fontosabbnak gondolt körülmetélkedési rendeletet. De vétettek más esetekben, s erre Jézus többször felhívta a figyelmüket (pl. a "korbán"-nal kapcsolatban). Lényegében a helytelen gyakorlataik miatt maradt fenn a konfliktusuk mindvégig a mózesi rendelteket máshol és más elv alapján szintén egy "mennyivel inkább" másik rendelet, elv miatt áthágó Jézussal.
Lényegében Tamás szívét is egy mózesi rendelet ellenében metélte körül Jézus azzal, hogy megengedte a hitre jutása érdekében azt, hogy áthágjon egy mózesi rendeletet. Mert bizony Jézus elsődleges célja az emberek hitre jutással való megmentése volt, s látható, hogy "mennyivel inkább" fontosabbnak tartotta ezt a mózesi rendeletek ezt feledő, s így vak betartásánál.
Tamásnál ez szükséges volt az elsődleges jézusi cél érdekében, Máriánál nem. Jézus tehát csak szükséges esetben, helyes "mennyivel inkább" látások alapján hágta át a mózesi rendeleteket, szükségtelenül, feleslegesen, helytelenül nem.
Ezekhez a dolgokhoz miért kell egy Istent keresni?
Ha önmaunkba keressük a konfliktus forrását, és megtaláljuk másokba is a motívációkat, sőt mások is ráhangolódnak az önmegismerés, az ember megismerésének fontos tényezőihez, akkor sok probléma megoldást is nyerne! Nem?
Kutatni szenvedéseink és boldogtalanságunk után szerintem fontos tevékenység. Lehetőség nyílik általa, hogy az ember megértse azokat a folyamatokat, amelyek megnyomorítják és megrontják az emberi életet.
Nos nem mindenki szenved vagy boldogtalan. De ha a megértés hiányzik az életéből önmaga lehet forrása mások korlátozásának, és olyan összeütközéseknek, amelyek a boldogtalansághoz és a fájdalomhoz vezet.
Ha rájövünk arra, hogy a legtöbb összeütközés, konfliktus és ellenségeskedés oka félreértés, szándékos félrevezetés, vagy tévedés, akkor kézenfekvőnek látszik a megoldás kideríteni az igazságot. Egy konfliktust meg lehet úgy szüntetni, hogy az elmérgesedett helyzetben egymást ölik az ellenfelek, úgy is, hogy kiderítik az igazságot és a félreértés megszűnik. De ha megértéssel kezeljük eleve az eseményeket, akkor még a konfliktus keletkezése előtt csinálhatunkm olyan változatait a folyamatoknak, aemlyeknek nem szenvedés vagy sérelem lesz az eredménye.
Problémáink megoldására számtalan gondolatrendszer, vallás, hitrendszer, megváltó kínál megoldást. Az ezekhez való csatlakozás különböző előírások, szabályok és törvények követésére bírja rá a csatlakozott tagokat. Az új értékekhez való alkalmazkodás általában gondolkodás nélkül kívánja meg az előírások és szabályok elfogadását, hogy a tudatlanok is csatlakozhassanak. Ám ez csak konzerválja a tudatlan és megértésképtelen állapotot, a cselekedetek megítélése, az igazság és hamisság közötti különbségtétel az elfogadott minták és előírások alkalmazása alapján történik korántsem úgy, hogy a lezajlott eseményt, vagy a megtörtént cselekményt megértse az ember. Megkezdődik a jó és rossz szétválogatása, de nem egy önálló értelmes kutatás és a helyzet megismerése alapján, hanem előre elkészített mintákhoz való igazodás, igazítás segítségével. A gondolkodást tehát az ember háttérbe szorítja, értelmi tevékenysége így lassan elfonnyad.
Mindaddig reménytelen az élet és az Isten megértéséről beszélni tehát, amíg az elme foglya különböző előítéleteknek és értékeknek, amelyeket hit által vett át vallási, ideológiai, családi vagy politikai tekintélyektől.
Ha azonban az ember keresni kezdi az igazságot, ami azzal kezdődik, hogy felülvizsgálja a tekintélyek alapján hosszú évek alatt elfogadott és beléidegződött hagyományokat, újraértékeli a már régen megszokott hiteket, elveket és szabályokat, talán ezektől mentesen újra feltámadhat olyan gondolkodás, amely már rugalmasan követni tudja az élet változásait, döntései és értékelései az élet közvetlen megismerése és tapasztalatai alapján történik, és így alkalma nyilhat az embernek az élet vagy az Isten megértésére is.
Istent kell é nekünk keresni, megtalálni, miért, mire föl és van e értelme, ez pedig miben áll? Isten mit tud tenni az Őt keresőknek, egyáltalán tesz e valamit és ezt miért teszi?
A Bibliai ellentmondásokat mindig egy kitalált elmélettel lehet csak egybefoglalni, amelyre viszont nincs Biblai alátámasztás.
Például János evangéliumban Jézus a feltámadása után nem engedi meg Máriának hogy a testéhez érjen, mert azt mondja neki, hogy még nem ment fel az Atyához. Tamásnak viszont még mennybemenetele előtt megengedi, hogy a testéhez érintse ujjait, hogy megtapogassa, és higgyen. Ezt csak azzal lehet feloldani, hogy Jézusnak feltámadása után két mennybemenetele volt, egyszer Máriával való találkozás után, egyszer pedig Tamással való találkozása után.
Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert a ki öl, méltó az ítéletre. Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, a ki haragszik az õ atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: a ki pedig azt mondja az õ atyjafiának: Ráka, méltó a fõtörvényszékre: a ki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére
Ezen a helyen Jézus szavának az lett beállítva, mintha azt hirdetni, hogy minél enyhébb vétket követ el az ember, annál súlyosabb ítéletben lesz része:
1 a gyilkos bírósági ítéletre való
2. aki haragszik már az is
3. aki azt mondja az atyafira ráka (te szemét) az már főbíróságra való
4. aki csak azt hogy bolond, az már az örök gyehenna tüzére.
Ezt Máté elírta, vagy azt gondolod, hogy igazságos ítélete ez Jézusnak?
A bibliában nincsen tévedés, de vannak benne első látszatra ellentmondásnak tűnő dolgok, amelyekre az azt tanulmányozó hívő megkaphatja a választ kellő odaszánással és szelídséggel.
Aki felfuvalkodik szelídség és odaszánás (Luk. 24,25-27.) helyett a biblia ellenében, az az ellentmondásosnak tűnő dolgokat soha nem fogja megérteni, hanem vagy lobogtatni fogja tévedésként, vagy csak egyszerűen elfordul attól. Majdnem így jártak az emmauszi tanítványok is!
Te több ilyen "tévedést" próbáltál itt lobogtatni (pl. Jánosnál a Pilátus előtt levő jézusi időpont, vagy József nemzetségi táblázata), de kaptál Tőlünk ezekre kellő magyarázatot. Ha Téged ez nem elégített ki, akkor az a Te dolgod, mi megtettük a magunkét - szolgáltunk egy kérdező felé.
A bibliával határozott célja van Istennek, amely cél megismerésére odaszánás és szelídség kell a tanulmányozásakor. Az odaszánáshoz Isten maga rendelt egy egész napnyi időt Izraelnek is (nem véletlenül tehát!), a szelídségre, alázatra pedig amiatt volt szükség, mert bizony Izraelnek Isten mondta a szavakat közvetlenül számos esetben, s nem ember, s abban Isten igazsága volt emiatt közvetlenül, s nem emberé.
Azt lásd, hogy az igazság egy személy - maga Isten. Emiatt csak az valóban igazság, amit Ő kijelent és megerősít. Tehát különbség van az "igazságosság-jogszerűség" és maga az "igazság" között, mert ez utóbbi maga Isten.
Emiatt, ha Te valamit nem találsz "igaz"-nak az Igében, s azt a Te gondolatmeneted alapján tévedésnek minősíted, akkor a bibliával ellenkezel. Ezt Te is beismered, azaz nem ez a gond, hanem az, hogy valójában Neked van-e igazad, vagy sem?
Én vallom tehát Veled szemben, hogy Neked a bibliai ellentmondásokat tévedésnek minősítésében nincsen igazad, mert én az egész bibliát igaznak úgy tapasztaltam és értettem meg, hogy abban csak feloldható ellentmondások találtam, feloldhatatlanokat (azaz tévedéseket) nem.
Én eddig Tőled egyetlen olyan bibliai ellentmondást sem hallottam ugyanis, amely ne lenne feloldható, s így könnyen megérthető, az egészbe immár beilleszthető.
Ne tévesszen meg tehát az, ha egy idő óta nem írnak ide pálisták, mert ennek az az oka látásom szerint, hogy elegük lett az ideírás meddőségéből. Nekem is számos korábbi írásod van a fejemben, amire könnyedén válaszolnék, mégpedig Veled szemben, de egyszerűen nem nagyon látom az eddigiek alapján értelmét.
Tehát látásom szerint ide most már csak időnként fog egy-egy pálista benézni, mivel megtapasztalták többen a vita-előzmények meddő jellegét.
Nyilván a téma nem arról a területről folyik, amely nam tartozik ránk Isten (végeláthatatlan, felfoghatatlan,stb) dolgai közül.
Elég dolgunk van azzal, amit megjelentett és megjelent nekünk, ha figyelünk rá.
Teljes mértékben aláírom a Szent Lélektől való kenetés, újjászületés stb egyéb megfogalmazásban használt, és a hétköznapi keresztény életében megtapasztalt módját.
Van egy pont ami hibázik a dologban, mégpedig amikor szeretné megértetni az emberrel az igazság dolgait. Ugyanis a keresztény rögtön megtérése után a keresztény elöljárókba és tanítókba vetett bizalom alapján elfogadja isteni kinyilatkoztatásnak a teljes Bibliát, amely viszont tartalmaz tévedést, pontatlanságot és hiányosságot.
Nem arról van szó, hogy az ilyen bibliai nézetekhez ragaszkodó keresztényt elfelejti az Isten. Hiszen gondja van rá, tehát akár jelek és csodák segítségével is megpróbálja segíteni, jelezve persze továbbra is számára azt, hogy szeretete el nem múlt. Erről a szeretetről nap mint nap bizonyságot tud tenni a leresztény.
Még ha nem is akar tovább lépni az igazság keresés útján.
Ám gondold át mindazokat a nézeteket, amiket meg nem értés nélkül hit által fogadtál el, mert a Bibliába bele van írva. Mindaddig, amíg meg sem hajlandó az ember vizsgálni, hogy estleg az igazság odaát van, addig nehezen tudja a Szent Lélek tovább vezetni. Pedig nem kell a Bibliától elszakadni, elegendő a továbblépéshez Jézus tanításaira jobban odafigyelni. Jobban mint Páléra.
Figyeld meg azt a módszert, ahogy egy biblikus keresztény ellenem vitázik. Nem törekszik a megértésre, hanem összeveti a mondanivalómat a Biblia igehelyeivel és ha eltérést talá, elveti a mondandómat. Ezt persze nem csak velem, de a Szent Lélek vezetésével szemben is megteszi, magyarul saját maga teszi feleslegessé a Szent Lélek vezetését. Minél komolyabban veszi alapul a Biblia igehelyeit, annál feleslegesebb az isteni vezetés. Nem az elvetéssel van baj, hanem hogy ezt megértés hiányával teszi, hit által. Ezzel a módszerrel fel sem engedi tárni, van-e tévedés, hiba, hiányosság az általa ragaszkodással kezelt könyvben.
Figyeld meg ez ugyanaz a módszer, amivel a farizeusok és törvénytudók Jézus beszédeivel szálltak szembe. Állandóan a Tórára hivatkoztak.Nem látsz benne rokonságot? A rokonság alapja az, hogy meg nem értés nélkül hit által fogad el az ember szabályokat, előírásokat isteni ihletésként vagy parancsként, akkor aztán senki nem tudja ebből kimozdítani, maga Isten sem. Jézus életéből vehetünk erre rengeteg példát, ott pedig maga az Isten próbálta meg kimozdítani őket a tévedésükből.
Márpedig az evangéliumban sokkal nagyobb bölcsesség és erő van, mint amiről ezek a Páli keresztények gondolhatnak.
Én nem írtam arról, mintha az első felkenetés után a "Szent Szellem megszűnt volna minden munkájától", hanem éppen arról írtam, hogy a krisztusivá válás folyamata során a Szent Szellem "tovább" mélyítette, bővítette a hívők hitalapjait, látásait az első felkenetésük után is - életük végéig.
Isten mélysége ugyanis kikutathatatlan, végtelen, abból a teljességből mi csak részeket tudunk a földi létünk során akár életünk végéig is nap mint nap a Szent Szellemtől taníttatva megismerni, befogadni.
Én nem csak gondolom, hogy ugyanígy képes felkenni valakit ma is a Szent Szellem, mint az első keresztényeket, hanem meg is tapasztaltam személyesen is.
Én kerestem Isten jelenlétét már a HGY előtt is, s jártam a közgázon egy, a kolinkban létrejött református házicsoportba. De ugyanúgy nem értettem pl. az olvasásra kezembe adott János evangéliumot, s annak valódi üzenetét, mint Kandaké komornyikja a Szent Szellem írásmagyarázó kenete nélkül (erre utaltam az előbb - Luk. 24,45.).
Ez egy külön kenete a Szent Szellemnek, ami a bűneitől a jánosi vízkeresztséget megtéve elfordult, megtért (a komornyik is megkeresztelkedett a vízben) Jézusban hívő emberre rájön. A komornyiknak nem ragadta magával Filepet "házitanítónak", mert onnan a szintén csak János keresztségét birtokló Apollóshoz hasonlóan immár Neki is "megnyilatkozott az elméje az írások ismeretére".
A Szent Szellem egyéb kenetei, a jelek és csodák. Ezekről szólt Jézus is Jánosnak, mint az evangéliumát hitelesítő dolgokról a Máté 11 első verseiben. Neki nem azt mondta a feltett kérdésre, hogy "igen, én vagyok az "eljövendő"", hanem a jánosi tanítványok által látott és hallott csodákkal definiálta az Isten országának eljövetelét. Minden más szintű evangélium-hirdetés szegényes a jézusi evangéliumhoz képest. Ennek ellenére így élt pl. Apollós és a jánosi 12 tanítvány is kb. másfél évtizeden át, de "Isten útjának van nyilvábbankifejtett szintje (Apcsel. 18,26.)" is a keresztelő jánosi szintnél, ez pedig a Szent Szellem tudott, a hívőt tudatosan vezető, támogató, pártfogó jelenléte.
Én ezt a "nyilvábban kifejtett utat" a saját és a környezetem életében az elmúlt 17 év során számtalan alkalommal megtapasztaltam jelekben, csodákban, gyógyulásokban, de a bibliai igazságok megelevenedésében is, az Ige betűnél többé levésében, annak a szívembe történt felírásában, valahogy úgy, ahogyan Mózes ajánlotta egykor (5. Mózes 6,6.).
Közvetve írtam az előbb egy választ villámlónak a Ján. 14,26 alapján:
- Jézus beszédei, tanításai, amit a Szent Szellem eszükbe juttatott,
- a Szent Szellem további személyes tanítása.
Ezen kívül Jézus a mennybemenetele előtt felkente Őket az addigi ószövetségi írások természetfeletti szintű megértésére (Luk. 24,45.), s így "közönséges és írástudatlannak tartott emberekből szólásban bátor emberekké váltak" (Apcsel. 4,13.).
Ez lett az alapjuk, s ebből az állandóan a Szent Szellem további tanítása, útmutatása miatt bővülő alapból pl. 1 éven át tanítva embereket születtek meg az első krisztushoz hasonló, "krisztusi" tanítványok (a keresztény szónak ez a jelentése) Antiokhiában (Apcsel, 11-26.).
Ne azért fogadja el valamit igaznak, mert Jézus szájába adva írta le az evangélista, hanem mert megértetted az igazságát. De ha tévedés, akkor ne fogadd el, akárki is mondta.
Azt a fogalmat szeretném ha meglátnád:
1. Attól nem csökken Jézus nagysága, ha a tévesen szájába adott mondatokat felismered. Ugyanis több évtized eltéltével azért semmi nem lehet teljesen pontos.
2. Mert tévedés lehet az evangéliumban, vagy a Bibliában az nem jelenti azt, hogy ne fogadd el az evangéliumot. A tévedések felismerése ugyanis csak helyre teszik az evangélium értelmét.
3. Az igazi alap az élő Isten. Ha őt megismered, bármiben fel tudod ismerni a tévedést vagy a hamisságot.
Hogy mindent a Szent Szellemre bíz valaki, hogy mutassa meg az igazságot, de önmaga annak megítélésére nem hajlandó, képtelen a Szent Szellem olyannak megmutatni az igazságot, aki el sem hajlandó vetni a félreértéseit.
Minden tévedésemet arra alapozod, hogy állításom nem egyezik a Bibliában leírtakkal.
Tulajdonképpen azt állítom Pál szavaként, amit Pál leírt. De azt állítom emellett, hogy Pál azokkal a tanításokkal Jézus tanításait teszi feleslegessé, vagy korlátozza azok érvényességi körét, vagy azt, hogy nem is érti igazán az evangélium szellemét. Mert hogy jobban érti a Tóra szellemét.
Tehát nem a hitelességét vonom kétségbe, hogy azok a tanítások Páltól erednek vagy nem, hiszen ott sem voltam, amikor Pál leírta ezeket a leveleket. Ezt nem is tudnám bizonyítani. Az azonban az evangélium és a levelek összevetése alapján állítható, hogy a Páli levelek nem isteni eredetűek, hanem emberi rendelkezések, elképzelések és tévedések találhatóak bennük. A topicot ennek megvitatására hoztam létre, nem pedig viccnek.
Ezen túlmenően azt is állítom, hogy sok pontatlanság, tévesztés, akár toldás is szerepel a Bibliában és igen nyitott szemmel kell olvasnunk belőle, hogy ezek csapdába ne csaljanak. Láthatjuk a kereszténység eddigi erőlködésén, sőt gyümölcstelenségén, hogy mennyire vakvágányon zajlanak a dolgai. Viszont minden eredménytelenség hajszál pontosan megmagyarázható a Pál tanításaira való építkezéssel, Jézus tanításai helyett. Ezt a topicot ezért is feltétlen szükségesnek tartom, mert magyarázható a biblikussággal, azaz a Bibliában leírtak gondolkodás nélkül és hit által való elfogadásával az a vakvágányon veszteglő vonat, amin a kereszténység csendben ücsörög.
Hogy tehát mi a tévedés a Bibliában azt nem szeszélyes válogatás és tetszés szerint kell előtérbe hozni, hanem a teljes anyag tanulmányozása alapján megértett lényeg összevetésével.
:) Ez jo gondolat. Hat biztos nem fabrikaltak maguknak "valamit", amihez igazodniuk kellene, mint kesöbb szokassa lett. Mert ha - mint beszeltük korabban - az Igazi,
"uj" törveny az ember szivenek hustablaira iratott...hat annal "hitelesebb" forras nem letezik! Akkor bizony fajdalom, de mindekinek "önmagabol kellett ideznie" - sajat belsö kincsei tanuskodtak, voltak a "jel" h. birtokol e valamit is a Vilagossagbol, vagy csak beszel rola! Nem mindegy. Jol felismerhetö "jeleket"
hordoz mindket embertipus.
Ha kilepek a napfenyre magam is "fenyes leszek", de etttöl meg vilagitani nem fogok, akarmennyire is dicserem a napfenyt! Üdv!
Örülök, hogy ismét hallom a hangod. Komoly partnernek tartalak a megbeszéléseink során, a későbbiek során is szeretném ezt gondolni.
A küldetéstudatról.
Semmilyen küldetéstudattal nem álltam elő. Visszautasítottam azt is, hogy prófétának gondoljanak.
Mind máig csak egy ember vagyok, és azen nem is szeretnék változtatni. Pedig Jézus még azt is mondta, hogy mindnyájan istenek vagytok, én még ezzel sem szeretnék élni. Jól érzem magam emberként.
Azonban szükségesnek tartom, hogy közösen eljussunk az igazság megismerésére és megértésére, amely ebben a Jézus vagy Pál topicban elkezdtem boncolgatni. Nem azért mert meg akarok győzni valakit, hogy egy befolyás által fogadjon el valamilyen nézetet, mint a kereszténység írástudói nap mint nap ezt gyakorolják. Hanem mert amit megértettem, talán másnak is érthető. Ezért ha valami nem világos hogyan értem, szívesen teszek hozzá magyarázatot. Azt tartom, hogy ha valaki megért valamit, akkor önmaga győz mégpedig a félreértései felett. Célom tehát nem az elismerés, vagy a küldetésem igazolása. Amennyiben valaki küldöttként vagy prófétaként szólal meg, azonnal hit alapján kezelik a mondanivalóit, és megértés nélkül elfogadják igaznak ha küldöttségét elfogadják, vagy megértés nélkül elutasítják ha küldöttségét hamisnak tartják.
Célom tehát a megértés, nem pedig valamilyen elismerés, vagy tekintélyként való elfogadtatás.
A törvény alatt a Bibliában Mózes teljes kitételei a használatosak, nem pedig a mai keresztény, és ezzel leszűkített értelmezések. Jézus beszélt a szeretetről, nem Mózes. Mózes arról is beszélt, hogy féljed a te Urad Istenedet a szeresd a te Urad Istened mellett, de a hangsúly a parancsolatok megtartásán és a megszegőinek a megbüntetésén volt. Hangsúlyozni szeretném, hogy ahol nem a büntetésre helyezik a hangsúlyt, ott a törvénynek semmi értelme. Ha pedig Isten akaratát akarod cselekedni, abban nem Mózes parancsolatai, hanem Jézus tanításai a mérvadóak.
Pontosan azon a 2x meggondoláson van a hangsúly, mert a büntetés igen szigorúan ki volt mérve Izraelre.
A galata levél persze másképp fogalmaz, hiszen a rómabeliekhez azt írta Pál, hogy nem a cselekdetekből való az igazság. De másfelől a testet tenni felelőssé a gonosz cselekedetekért és a lélek szerinti cselekedeteket a jó cselekedetekért ugyancsak elhibázott következtetése Pálnak. A test ugyanis semmiért nem felelős, ezért a testet hibáztatni indulataival és kívánságaival együtt eleve rossz irányba tereli a hívő megítélését. Teste indulataival és kívánságaival együtt ugyanis a hívőknek, az igazaknak és a szenteknek is van, tehát a gonosz cselekedetek nem a testből származnak. Jézus ugyan mondta, hogy a szívből származnak a gonosz cselekedetek, de ezt a mondását Jézusnak valószínűleg Pál nem ismerte. Az evangéliumok is a levelei után születtek meg. Ha a test a felelős, akkor a sanyargatás valóban megoldás lenne, ahogy Pál ki is jelenti. Azonban nem a test a felelős, ahogy a tapasztalat be is bizonyítja, hogy sanyargatással nem változtatható meg a gonoszság. Ha pedig a szív a felelős, akkor a Jézusi tanács áll meg, ami pedig a szeretet. A szeretet pedig valóban megoldás a gonosz ellen.
Hogy az üdvösséget hit által adja az Isten, ezt nem velem kell megvitatni, erre ott van Jézus tanításai, amelyek sok helyen sokféleképpen választja szét az igazakat a gonoszaktól, a jó fákat a romlott fáktól, a búzát a konkolytól, és mindegyiket a cselekedeteik alapján helyezi a mennyek országába vagy veti a tűzre.
Tény hogy Jézusnál segít a tanításaiban való hit, hogy eligazítson a helyes cselekedetek megítélésében. De a döntő NEM a hit, hanem a cselekdet. Ezt viszont Pál nem tudja, ezért ad sajátot. Csakhogy az nem Istentől van.
Amikor Jézus arról beszél, hogy megítéli a Szent Lélek a világot bűn tekintetében, hogy nem hisznek ő benne, akkor gondolj arra, hogy Pál megítélése is pont azt szolgálja, hogy megítéltessen benne az, amiért nem hisznek Jézus tanításában.
Amelyik része mellett a Szent Szellem bizonyságot tesz, az igaz. Az én esetemben a Szent Szellem eddig minden általam olvasott része mellett bizonyságot tett.
Tehát mindenki, aki a bibliát olvasva hozzám képest máshogy járt, azokban következésképpen más Szellem van, hozzám képest. Vagy Bennük van Szent Szellem, vagy énbennem.
Más lehetőség nincs, s én ezt el is ismerem. Akár úgy, hogy az utolsó ítéletkor az én biblia melletti bizonyságtételem válik hamissá, s az itt Velem szembeni véleményt képviselők állítása igazzá, vagy fordítva.