Oltott meszet? Tüzépek, falusi építőanyagkereskedések. Egyébként mészhidrátból is lehet készíteni, de úgy még nem próbáltam, lehet, hogy nem tapad annyira. Ez a kockacukor-dolog nyilván csak babona... Ugyan már! ;-) Íme (nem kell megrémülni, természetesen nem így néz ki az egész állomány, kiragadott példáról van szó)! Minden esőnek ellenáll!!! :-)
Hát, rézgálicot még talán tudnék szerezni, de hol kapok manapság oltott meszet? A tapadásra meg van egy régi trükk: egy kockacukor/permetezőkanna, és minden felragad.... (Lehet, hogy csak babona, de olyan jól esik ilyen ceremoniális tradíciókat betartani, a szomszédok pl. nem ismerik ezt a módszert, azt mondtam nekik, hogy én már korán cukrozom a mustot... néztek is rám szánakozva...)
Épp ez a bajom... Nagyapám még, mint "földműves" foglalkozott a szőlővel, Apám szabadúszóként dolgozott, és sok ideje maradt rá, én pedig... "rabszolgaként" dolgozom egy multinak, és alig van szabadidőm... Szívesebben lennék "földműves" Bár manapság lehet hogy az sem :(
Nincs azon, mit kísérletezni! Összekevered, aztán annyi! Mehet a szőlőre! ;-) Egyetlen dolgot nem érdemes eltéveszteni, hogy melyik oldatot melyikbe öntöd (lásd: imént írt tapadási "hajlam").
Rendszeresen vesződöm a "kékkűvel", szívesen dolgozom vele. Van rézoxiklorid és bordói por is, mégse nagyon használom. Előbb nyúlok a gálic felé. Valahogy látványosabb az eredmény... ;-) A 44 mm-es zivatar (és az előtte és utána következő esők hada) meg se kottyant neki, még mindig úgy van, ahogy volt közvetlenül a permetezés után! Nem tudom, hogy a gyári bordói lé vagy a rézoxiklorid hogy bírta volna ugyanezt...
>>> saját készítésű rézgálic+mész permettel, Én is a jó öreg bordói levet használom, de nem kísérleteznék saját keveréssel. Kénnel kiegészített készrekevert termék kapható, csak higítani kell, és viszonylag olcsó is. Gombák ellen univerzális. (Sajnos két tőkém is valószínűleg orbánctól haldoklik, pedig állítólag a réz az ellen is hatásos.)
Áltam ott, és azon gondolkoztam Érték van a birtokodban! Én nem gondolkoznék! Főleg, hogy ilyen erős szállal kötnek az emlékek! (Persze lehetnek egyéb befolyásoló tényezők is... :-( )
Zalancelot: Gyönyörű a szőlő, gratulálok! Legalább ugyanilyen jó termést és bort kívánok!
ha nem akarsz a "kékküvel" vesződni akkor vegyél kész bordoi levet permetezéshez. esetleg használj rézoxikloridot a bordoi lé helyett. kevésbé macerás, az eredmény nem marad el.
a permetezésbe meg belejössz, mint kiskutya az ugatásba. :)))
Biziony-bizony, a saját verejtékeddel öntözött szőlőből sokkal finomabb bor erjed, mint amit venni tudsz!
Remélhetően kitör a kánikula, megindulhat a szőlők érése, legalábbis a koraiaké. Talán enyhül a fertőzések nyomása is, amivel eddig biírkóztunk. Eddig még nyerésre állok, talán az időjárás sem szól bele durvábban mint eddig, hiszen 2 kisebb jéggel megúsztuk, ami az idén szerncsének mondható!
OFF (vagy talán mégsem): Tegnap lementem az Apám pincéjébe. Megcsapták az orromat AZOK az illatok, és száz, meg száz emlékkép suhant át az agyamban... Boldog gyerekkor, szüret, must :D, murci, kén, lopótök... Áltam ott, és azon gondolkoztam, van-e jogom ezt az örökséget eltékozolni! Sosem érdekelt a borászat, de most úgy érzem, válaszút előtt állok. Mindenem megvan hozzá. 50-60 tőke szőlő, hordók, prés, daráló... Emlékszem, gyerekkoromban a szüleimnek szürettől-szüretig kitartott a finom hazai... amit más szájízzel fogyaszt az ember. Bocsi az OFF-ért!
Jogos, egyetértek. No meg szerencsére (bár inkább sajnos) a körülöttem levő kertekben egyre kevesebb a szőlő/gyümölcs; helyüket a gombamód szaporodó házak, jobb esetben a díszkertek veszik át, így elvétve akad fertőzésre alkalmas növényzet. Ráadásul nálam sincs az a tipikus állományklíma, 2-3 soronként megszakítva egy egy gyümölcstaggal.
A környezet, a termőhelyi adottságok, az időjárásbeli eltérések, a művelésbeli szokásaink és szaktudásunk különbözőségei, a szőlőhely-lakóhely távolsága és a szőlőművelésre fordítható (szabad)idő mennyisége mind-mind befolyásolja a védekezés sikerességét. :-)
Eső, jég és károk terén nálunk is hasonló a helyzet (de péntek óta nem esett!! :)) Nálam annyira kipucolta a fürtzónát, hogy gyakorlatilag alig maradt fertőzésre "alkalmas" képlet; totál szellős lett a lombfal valószínű ezért sem jelent meg a peronosz noha az elmúlt hónap folyamatos párája és esője erre alapot adhatott volna. (meg szerintem nincs, nem volt áttelelő képlet - de ezt leírtam már korábban) Szóval ellentétben veletek én még talán egyetlen évben sem (najó 2003, v. 2000 talán) permeteztem ilyen keveset és csak kontakttal. A jég (jun 16) után volt azonnal egy folpet és azóta csak mégegy kén + folpet júl. elején. Minden nap nézzük, semmi nyoma a gombáknak, a viasz lassan bevonja a bogyókat szóval.... még azért nyaralás előtt adok egy réz+ ként. Majd a vegetáció végén leírom az idei növényvédelmet kommentálva.
Köszi szépen!! Lehet, hogy itten van a kutya... Most egyenesben vagyok, rendben vannak a borok, le is palackozok egy nagyobb mennyiséget és iszom egy pohárkával az egészségedre! :-)
Köszi a választ! Eddig már kétszer permeteztem Mikal-lal és ma először Manco-val. Elvileg mindkét szer jó rá (előző felszívódó, de gondolom, ezzel nem mondtam újat...)
Budapesthez közeli, elvárosiasodó faluban lakom. Idős lakosoknál található, még ki nem vágott szőlő, saját használatra, valamint zöldégeskert. Fiatalok még a padlást is befüvesítik, itt nem megy a szőlészet,mint pl. Borsodi,Veszprémi ,,igazi,, falvakban.
Zöldség is a bevásárlóközpontban terem. Remélem találok megoldást.
A faluban biztos másnak is van szőlője, olyannak, aki leadja. Kérdezd meg, hogy beleszüretelhetnéd-e az övé közé a tiédet, és akkor el tudod adni vele együtt.
a jeget elkerültem vagy az engen, ezért csak a gombákkal állok harcban amit eddig nyertem. ezt tavaly nem mondhattam el . most én is a 9 kilencedik fordulón vagyok a mai nappal túl. és számításaim szerint még lenni kellene 3 permetezésnek. hát már uncsi egy kicsit, de most nem akarok úgy járni hogy ne legyen mit fejtegetni. most tutira megyek. de legalább olcsó szerekkel oldom meg a dolgot.
Szerencsére a jégeső után újabb jeget nem kaptunk, de azóta moinden nap esik az eső. A szőlő valamelyest regenerálódott, a fürtzónát a jég gyakorlatilag kilevelezte, a levelezéssel együtt a "fürtritkítás" is megtörtént, a vesszők csúnyán sérültek (csúfok) és a sok eső miatt már egy hónapja jelentős a peronoszpóra nyomás. A megmaradt fürtök viszonylag jól állják a sarat, igaz ilyen sokszor talán még egyszer sem permeteztem, mint az idén. Ma újra permeteztem kellett, mert a friss leveleken egyre több a peronoszpóra képlet.
Egyedül az a jó érzésem hiányzik, amit akkor éreztem utoljára, amikor még láttam, hogy szép egészséges a szőlő és napról-napra miként fejlődik. Szerintem, Te ezt az érzést már ismered.
A remény hal meg utoljára. Addig meg marad a munka, a munka ... a szebb jövő reményében.
Köszönöm a bátorítást. Sajnos nincs digitális fényképezőgépem. Áprilistól bújom a
számitógépet, metszés, betegségek,milyen permetszerek, de napok mentek el mig valamire jutottam. A fórumról nagyon sok hasznos dolgot jegyzeteltem, azért már nem érzem magam annyira elveszettnek. Sajna a bort nem szeretem.Hétfőn permetezés, mert ugy olvastam nem kell megvárni mig jelentkeznek a betegségek.
A legjobb helyen vagy, hogy itt "rendes-becsületes" szőlőművelő (özvegy)asszony váljon belőled. Ha nem boldogulsz a szőlőddel, nyugodtan kérdezzél bennünket! A metszés után egy dolgot még meg kellene tanulnod; mégpedig digitális géppel fényképezni, mert gyakran csak a látott kép alapján lehet "használható" tanácsot adni. Szerintem a sok szőlő miatt ne aggódj, ha az elég jó cukorfokú és minőségi fajta, jó eséllyel eladhatod,... csak időben meg kell hirdetned. :-)
lehet hogy félre értelek, de ne egy lébe rakd az összeset!
sztem most elégnek kell lenni a bordoi lének mondjuk thiovittal együtt. ha majd érik akkor (mármint előtte) annyi nappal amennyi a várakozási ideje a permetszernek kezeld le szürkepenész elleni szerrel.
ha egyszeri 80 méterről van szó és szereted a bort akkor csináld meg annak, majd mindig lesz itt valaki aki segít. kérdezz nyugodtan!