Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Köszi az infót.Ismerem Szabó urat,nagyon korrekt.Neki van a legnagyobb fajta választéka,és nem is a már agyon unt fajtákból.Majd megkérdezem tőle,de szerintem annál többet ő sem tud,mint ami le van nála írva.A Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták c.nagyszerű könyvben sem szerepel.Majd írok Hajdú Editnek...
Primőr kék van a Villányiaknak náluk tudsz érdeklődni szerintem ők biztos tudnának segíteni a beazonosításban.Egyébként az oldalukon kép is van róla avval te is össze tudod hasonlítani.http://www.szolooltvany.extra.hu/
Van egy szőlőfajtám,aki augusztus elején érik,kék színű a bogyója,semleges ízű.Betegségnek közepesen áll ellen.A botrytist elég jól kivédi.Átlagos növekedési erényű.Kósa gyanánt vettem,de a harmadik évben kiderült,hogy nem piros a bogyója,hanem kék.Nem sikerült beazonosítanom eddig.Nem tudok olyan szőlőfajtát,
ami augusztus leg-elején érne/az Adriana(Conegliano) is később érik.Az nekem is van,össze tudom hasonlítani a két fajtát.
Én a Primör kékre gondolok,de ez csak egy tipp.Ugyanis erről a fajtáról keveset tudni.
Van esetleg valakinek használható fajta leírása?Vagy termő szőlője?
Sajnos, teljes bizonyossággal nem tudtam beazonosítani, mert nem érett be.teljesen. Valószínű az én hibám is benne volt, mert túl sokat hagytam rajta! A prospektusok képeit nézegetve hasonlít a piros kecskecsecsűre, amit szintén onnan hoztam már két éve, de azt sem piros kecskecsecsűnek hoztam. Feltettem az átoltandók sorába, igaz még vesszőket nem kerestem!
USA fajta.Szülők:Ontario X Kismish white.Érési idő:115-125 nap./aug.közepe/.Átlagos növekedésű.
Fürt:közepes és nagy:200-400 gr.kúpos,vállas,közepesen laza.Bogyó:közepes,17 x 15 mm,2 gr. kerek,zöld-arany színű.Magnélküli.A gyümölcshúsban vannak kezdetleges magok.A bogyó húsos,lédús,
harmonikus ananász-eper ízű.Betegség ellenállás magas.Bogyói nem rothadnak.Fagyállóság:-25-27 C.
Saját tapasztalat:Igénytelen,megbízható rezisztens magnélküli fajta.Darazsak nem bántják.Értékes fajta.
Itt -Galgagyörk- is volt Concord a "szőlősben" a sok Noha és Százszoros és még ki tudja miféle dierektermő között.
Nagy becsben tartották és tényleg még számomra is ehető volt. Az Otellónál tényleg jobb, de lénygesen kevesebbet termett ( az én egyetlen Otellómhoz képest) Igaz "csukott szemmel" metszettek, amitől eleinte majd gutaütést kaptam...
Már nincs meg a szőlőterület, kiszántották. Száraz agyaogos DNY-i lejtőn volt.
Nekem nincs.. de mintha próbáltam volna oltani is eleinte, de nem jött össze, a gyökereztetés sem sikerült (igaz itt az agyagban mást sem, tehát ez nem mérvadó)
Egyébként rájöttem, hogy ezek az "Ámerikai" szőlők nem igénylik a nagy meleget (húvösebb és csapadékosabb éghajlatról származnnak)
Homokra inkább olványkánt... igaz csak Otellóról van emlékem homokon, de gyengén fejlődött és kevesett termett, akkor a Concord -logikusan- még kevesebbet saját gyökerén és homokon.
Nálam a Concord 2. éve terem. Az Othello-val összehasonlítva korábban érik, labrusca íze finomabb, a sava nem durva. Annyira illatos a termése, hogy éréskor a tőkén már 1 méterről érezhető. Én rozé bort készítek vegyes szőlőből és a Concord termését bele teszem. Nagyon jó ízt ad neki, főleg, ha marad néhány gramm cukor a borban. Az USA-ban kóstoltam a borát. Félédes volt (maradék cukor) és csodálatosan finom. Drágábban árulták, mint a vinifera fajták borát. Dzsemjét szinte naponta fogyasztják, a szőlő ízű cukorhoz az ízanyagot ez a fajta adja.
Fagytűrő képessége kiváló, későn fakad. A fiatal hajtás csúcsa lilás árnyalatú. Azt tapasztaltam, hogy a direkttermők nemcsak tűrik a kötött talajt, hanem igénylik is. Homok talajon a tápanyagra és vízre oda kell figyelni az első néhány évben. Vesszői vékonyak, viszont a fürtje szép, bogyói az Othello-nál nagyobbak. Nagyon megbízható fajtának tartom, ezért hozzá mernék kezdeni nagyobb felületen is termeszteni itt az Alföldön.
A Concord fajtádról írnál részletes jellemzést? Saját bora milyen, vagy házasításra használod? Nekem Otelló és Néró van fiatal telepítésű- még csak néhány fürtöt teremtek,
de a Concordról is jót hallottam. Ezért lennék kíváncsi a véleményedre.
Küldtem levelet. Van még két fajtám, amit nem írtam: Himrod és Csépi muskotály és sok még nem termő fajtám (Tigin, Timur, Solnoczka, Talisman ovalnüj, Anjuta, Nadezsda azos, Jupiter (USA), Saturn, Marquis, Kodrianka, Sfinx, Polanka, Kamienskij, Vodograj, Flame Tokay).
Tavaly a Concord fajtát kezdtem el minél nagyobb ütemben felszaporítani. Próbálok belőle ivólevet, esetleg dzsemet, szőlőpálinkát készíteni és a vörösborban is szeretem az ízét.
Kedves szölőszem!Sárga kecskecsöcsűm van a szeptemberi hozzászólásomban képet is tettem fel róla ott megnézheted!Igényedet felírtam jövőre mindenképp küldök.
Érdeklődni szeretnék, hogy tudna-e valaki Jupiter (Arkansas) fajtából dugványvesszőt eladni. Nem a Rea szlovák fajtára gondolok. Nekem is van néhány fajtám esetleg cserébe: Belgrádi magvatlan, Kismis moldavszkij, Kismis vatkana, Reliance, Belüj Original, Suvenir, Rea, Fanny, Teréz, Palatina, Nero, Pölöskei muskotály, Pegazus, Suzy, Helikon szépe, Lidi, Flóra, Itália, Afuz Ali, Chasselas, Rea, Rosa menna di vacca, Ausztrál magvatlan, Favorit, Narancsízű, Concord.
Sajnos nincs mert csak három vessző van a tőkén,amit láthatsz a 653-as hozzászólásomba és ezeket már elígértem.Fiatal még a tőke csak két éves,de ha jó jövőre is akkor az mind a tied lehet.
November utolsó napjaiban vágtam le egy vesszőt,két kétrügyest vágtam belőle és ezt tettem csapvízbe.Ott volt dec.28-ig majd pet palackba ültettem kb 5-7 centis gyökérrel,ami mára jól benőtte a palackot.A fajtája kecskecsöcsű.
Köszönöm szépen a leírást! 2 és 3 éve ültettem vanília muskotályt, összesen 5 oltványt. Az általad leírt negatívumokat sajnos mind tapasztalom de jó tudni, hogy nem (vagy nem elsősorban) az én gondatlanságom miatt. Az egyik kipusztult, a többi éldegél de minden évben kb. pont annyit fagy vissza, amennyit szezonban nőtt. Idén ismét 1-2 szemről kezdik majd tavasszal... De egyszer majd csak megkóstolom! :) Előre is nagyon köszönöm a csokoladova vesszőt is, jelentkezem majd metszéskor!