Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Egy régi könyvben olvasta már erről a szilvára (ott konkrétan vörös szilvára) oltott kajsziról, de ilyet sehol sem találok azóta sem. Mindenhol csak a Myrobalan van. Ettől lehet az, hogy a barackfák korán halnak?
Ez a kérdés engem is érdekelne, mert a korábbi gyakorlat valóban az volt, hogy pirosbimbós állapotban metszették a kajszit a gutaütés elkerülése érdekében, de máshol meg azt olvastam, hogy ez már nem állja meg a helyét.
A szomszédunkban is van 50-60 éves kajszi, épp a nyári nagy viharban tört le egy hatalmas ága, rá a telkünkre... szerintem vége lesz, mert a leveleit is korábban dobta le; mindenesetre gondozás nélkül is sokáig húzta, így remélem nálam is megmaradnak
Gratulálok a kajszi topic megnyitásához, nekünk is kedvenc gyümölcsünk. Tervezzük, hogy a többi gyümölcs terhére, inkább kajszikat fogunk ültetni minél többet. A gyümölcse és a lekvára kiváló és még piacképes is.
A kajszik pusztulása nem törvényszerű. Ha jól emlékszem 1978-ban oltottam két kajszifát a kertem gerádjából szedett szilva alanyra. Ma is jó erőben vannak, teremnek, pedig több mint 30 évesek. (ld. "metszés" fórum 300. hozzászólás. Az alsó ágak alatt éppen el lehet járni, olyan magasak. A felsőket létrázni -vagy rázni- kell.)
Hajrá :) Mennyivel egyszerűbb volt gyermekkoromban, amikor sárgabarack alatt két fajtát értettem: a finomabb, korábban termő volt a kajszi (amit szerintem magról ültettek), a később termő, kevésbé finom pedig a rózsabarack. Viszont, már akkoribban sem voltak hosszú életűek a fák, azaz nem csak a 2000-es évek ajándéka a pusztulásuk, a gutaütés.
Nekem egyenlőre 17 különböző korú kajszim van-a végleges helyén,ezek hagyományos koronájúak /ill. azok lesznek/,többféle alanyon: vadkajszi,myrabolán,St julien A,őszimagonc,szilvamagonc.Tavasszal kezdek el egy orsó sort Ishtara alanyon/saját szemzésűek/...12 fa fér ide.Ezen kívül lesz még egy sor Weiwa és Ishtara alanyon vegyesen,még nem döntöttem el,hogy Haag-sövényen v. orsón lesznek-e.
optimális esetben kb 25 fajtám lesz...jövő ilyenkorra.
Ez kb olyan, mint hogy a lélegzést nem szabad abbahagyni és akkor sokáig élsz. A kajszi IS egészséges, akárcsak még számtalan zöldség és gyümölcs. Nyilván ha cigi, pia, zsír stb helyett egészségesen élsz, akkor tovább húzod. :)
nekem ket fam van. az egyik egy osregi, korai fajta, megcsavarodott torzzsel, kozvetlenul a haz mellett. a kert disze, de barackot meg nem ettunk rola, mert a gyumolcs nagyresze mar eres kozben tonkremegy valami gomba miatt. eddig nem permeteztem, de most tervezem, hogy alaposan beaztatom lemosoba osszel es tavasszal, ez talan segit.
a masikat most ultettem, Gonci barack. Milyen koronat javasoltok kezdonek?
en minden lekvart szeretek, de palacsintaba ez az elso szamu kedvencem.
A lényege hozzávetőlegesen: ..A Goldrich, a Klosterneuburger és a Bergeron kajszikat vizsgálták Torinel és GF 655/2 alanyokon orsókorona formával /4x2 méteres térállással =1250 fa/ha/ és tölcsérkoronával "Hohlkrone" /6x4 méteres térállással = 416 fa/ha/ nevelve. A továbbiakban a standard orsó nevelésű variánsokat /ca. 20 cm oltási magasság/ összehasonlították a magasabban beoltott / 60 cm / variánssal, hogy az oltási magasság befolyását a hozamra, minőségre és a fa egészségére tisztázzák. Az orsókorona jobb eredményt hozott, itt a termésmennyiség 2x, 3x több volt, mint a tölcsérkoronánál.
Ezen kívül a 60 cm-es törzsmagasság tovább növelte a terméshozamot, annélkül, hogy rontotta volna a gyümölcs minőségét... A fa egészségében a középtávú megfigyelés /8 év/, szignifikáns pozitívumot nem igazolt a 60 cm törzsmagasság javára, másrészt mégis ebbe az irányba véleményeznek.
Nekem is kedvenc ételem-italom (ez utóbbi a Cappy-féle ivólésűrítmény), de a szálláshelyem kertjében csak két nagyon öreg fa van. Pontosabban már csak egy, mert a nagyobbik, amelyik az utóbbi évtizedben alig néhány szemet termett (habár azok jókorák voltak), és egyre több volt rajta a leszáradt ág, idénre teljesen elpusztult. A másik aprószemű termést hoz, de még éldegél, csak a vihar törte le egy nagy ágát. Hallottam egy mendemondát, miszerint a kajszi fogyasztása annyira egészséges, hogy szinte életelixírnek tekinthető. Mi igaz ebből?
Ez nem egyedi eset! :) örülök, hogy az első hozzászóló Ali bá lett, megtisztelő! Most, hogy végre kertes házban lakom, rögtön nekiálltam kajszikat ültetni (pedig nem sok helyem van), egyelőre két magyar kajszi és egy Kuresia várja a tavaszt.
Az őszibarack topikban lelencként leledző kajszinak és a kapcsolódó hozzászólásoknak szeretnék egy külön topikot, hiszen minden jelentősebb gyümölcsnek van már - csak ennek nem volt.