Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ha nem tudsz, akkor a lényeg: üzbég csemegeszőlő, 135 nap vegetációs idővel. virágai nő virágok. Nagyon jóizű, cukortartalma 20 százalék. Vízkedvelő? (ezt nem pontosan értem). Nem különösebben rezisztens.
Kedves Kulicz!Ha te jónak látod mindenképp permetezd le!Én véleményem szerint azért nincs hatása most mert ahogy te is írod a lisztharmat a rügyben telel át,és a zárt rügybe nem hatol be a permetszer.Ráadásul alacsony hőmérsékleten a szer hatása is gyengébb.Fújd le mert ha én tévedek te már nyertél!Ha félsz a lisztharmattól tavasszal kezdjél Systhane-Duplo Karathánnal garantálom ez a páros minden áttelelő képletet kinyír.Én ezt a borszőlőnél alkalmazom évek óta,de lehet tavasszal a csemegés is megkapja pedig én megúsztam az idei járványt.
"a most végzett lemosó permetezésnek nincs igazán értékelhető hatása a szőlőben,halazd el inkább tavaszra."
Kedves Sanci, én úgy gondoltam, hogy a tavaszi lemosózást is természetesen elvégezném, de tekintettel a rendkívül lisztharmatos évre, azokat a fajtákat melyek megfertőződtek, most ősszel is lemosóznám. Őszibaracknál ezt a kezdetektől így csinálom, szőlőnél viszont csak tavasszal szoktam. A lisztharmat főleg a rügyekben telel át, a kérdés az, hogy a most ősszel, 10-15 fokban végzett Nevikénes (pl.) permetezésnek milyen a hatásfoka? Gyéríti-e az áttelelő képleteket? Erről nincs tapasztalatom, ezért tettem fel a kérdést. A lombot sem szoktam összeszedni, most megtettem és elégetem, nem forgatom a talajba. Kb. 120-150 tőkéről van szó, nem nagy munka, a borszőlőimnél nem foglalkozom ilyesmivel, ott nem volt gond.
A Pölöskeivel nem jársz úgy. Az idén már szeptember elején és még október végén is ettünk róla. Permetezés nélkül csak a sérült bogyók kezdtek rothadni, a mellettük lévők nem.
Neked is köszi. Nekem az elhúzódó érés és a sokáig tőkén maradhat előny, mert nem ott lakom. Nem akarok úgy járni, hogy még nem jó, még nem jó, már nem jó. ;)
Pőlőskei, Moldova, és ha korai is érdekel, akkor az Eszter.
Az Eszter korábbi mint a Néro és szebb a bogyója. Az érzékenysége is jobb talán, bár átlagos évben mindkettő elmegy. Az Eszternek kisebb a magja és a héja ivékonyabb. Nálam az Afuz Ali is elég jól bírta.
A Moldova egyértelműen késői, a Pölöskei a terheléstől függően elhúzódó érésű lehet, lehet viszonylag korai, és sokáig maradhat a tőkén. Az Eszter kb. 10 nap alatt leérik.
A Terézről már többen írták, hogy „semleges ízű”, ami egyébként a nem muskotályos fajták egyik jellemzője. Egyszerűen szőlő íze van. Nekem van belőle jelenleg 17 tőkém és évről évre növelem a számukat, mert sok jó tulajdonsága van, ezt az idei rendkívüli évben is bizonyította: nem fertőződött meg lisztharmattal, elvétve találtam néhány fürtön jelentéktelen mértékben. Peronoszpóra jeleit sem idén sem máskor nem tapasztaltam. Nem, ill. alig rothadt, a rendkívüli csapadék mennyiség ellenére sem! Eddig minden évben jól termékenyült, (kb. 10 éve van) bőtermő, kiegyenlítetten terem. Szerintem, akik nem jókat írnak róla, ott tévednek, hogy korán szüretelik, mikor még nem igazán érett (szeptember). Én azt tapasztaltam az évek során, hogy a Teréz a legkésőbben érő fajták egyike, bármit is ír a szakirodalom, vagy a faiskolai lerakatok ismertetője. Egy vesszőn csak egy fürtöt szabad hagyni és hagyni kell, hogy megérjen. Két hete nekem még volt belőle és finom volt.
Memorix: Az én véleményem az,hogy a gyerekek szeretik a nagybogyójú,színes,ropogós nagyfűrtű fajtákat.
Az általad összeállított fajtasor:Éva,Viktória,Rizomat,Zalagyöngye,Palatína,Csabagyöngye.
Nos az Éváról az alább írtam.Nem egy bőtermő.Itt a fórumban is sokan panaszkodnak rá.Viktória/román/,
korábban már írtam róla/213.sz.hozzászólás/,sokat kell permetezni.Rizomat:Nagy bogyójú,tetszetős,
ropogós/189.sz.hozzászólásban olvashatsz róla/,Zala gyöngye-borszőlő!,Palatína:rezisztens ugyan,de viszonylag apró bogyójú,és nagy a zöldmunka igénye./267-269-270.sz hozzászólás/.Csabagyöngye:a legkorábban érik ugyan,de kicsi a bogyómérete,és betegség ellenállása átlagos.
Én a Rizomaton kívül javaslom a Vénuszt,Dunaw-ot/160.sz h.sz./,Red globe-t/633 sz.h.sz./És az Árkádiát/159,552-553-554 sz.hozzászólás/
Magyar fajta.Szülők:Pannónia kincse X Erzsébet királyné emléke.Szegedi Sándor nemesítette 1961-ben.Állami elismerést 2012-ben kapott.Érési idő:aug.20 körül.Fürt:400gr.átlag,kúpos,hengeres,közepesen laza.Bogyó:25 x18 mm.átlag 6.4 gr.ovális,fehéres sárga
színű,héja olvadó,husa ropogós,magja kissé érezhető.Cukor:15-17%,sav:5-6 gr./l.Betegség ellenállás:közepes.Fagyállóság:-19-20 C.
Saját tapasztalat:Későn fordult termőre,még hosszú metszéssel is alig terem,betegség ellenállása nagyon átlagos.Nála vannak sokkal korszerűbb fajták is.
Ez a fajta nagyon jól bírja a tőkén, a bogyókat alig lehet letépni a kocsányról. Nem rothadt, az irdatlan esőzés ellenére sem. Nyolc fürt volt ezen az átoltott tőkén, folyamatosan eszegettem, kóstolgattam, most már édes, szerintem fagyokig kint tartható. Gondolom aggatni is lehet.
Ez pedig egy Japán üzlet szőlő kínálata:
A lányom küldte a képet Sandai-ból, talán fél kilós adagok, áruk kb.600 ft.
Néhány tőke telepítésében gondolkodom, hétvégi ház kicsi kertjébe, szóval csak néhány tő és lehetőleg rezisztens fajták, mert csak ritkán látom.
Eddig ezek a befutók: Palatina, Pölöskei, Opus, Néro, Moldova, Japán Izabella. Vélemények? A Teréz ízéről nem sok jót olvastam (íze semleges), személyes tapasztalatok milyenek?
Csatlakozom az előzőhöz... Kósából és is kérnék s cserébe, ha sikerül, akkor olványt küldök késő ősszel pl Moldova, Rizamat, Emerald Seedles (ultolsót most vettem), a többi egy éves, de veszzőt--rövidet és egyet --tudok eltenni, küldeni még nem. Azokból, ha mind sikerül-miért ne, köszönet a kiokositásokból!-- 3-4 db lesz, ebből egy kell nekem.
A kérdésedre a választ a gyakorlati tapasztalatokra megkaptad,nekem csak az elmélet marad,annál is inkább,mert a négy fajtából nekem egy sincs.De azért néhány jótanácsot tudok adni.A Fanny valóban viszonylag rezisztens/az egyik szülő Seyve Villard 12375/,úgyhogy ez jó választás,ha a rezisztenciát nézed.
A másik,amit rezisztensnek tudsz,az a Lidi./itt is az egyik szülő Seyve Villard 12375,ami a rezisztenciát adja/,de ez a fajta kevésbé rezisztens,mint a Fanny.Előnye viszont,hogy nagyon szép a bogyója:húspiros,
A Lidi is aránylag jó választás.A Kósa peronoszra érzékeny,ö is esős években rothadós,de ennek ellenére jó fajta.Melindáról nem hallottam jókat,érzékeny a betegségekre,keveset terem stb.Úgyhogy azt nem ajánlom.
Helyette olyan fajtát keress,ami más időpontban érik,mert az általad felsorolt fajták mind egy időpontban érnek/aug.vége,szept.eleje/.A Medina helyett ajánlom a Primőr kéket,vagy az alább leírt Sfinx-et.,melyek aug.első felében érnek.
Én szerencsére az őszi lemosót elhalasztom, egyedül az elhanyagolt birs alma csemetéim kaptak el lisztet, azt lehet le kellene szórni.
Szőlőt én csak tavasszal fogok, főleg hogy én kiváló évet zártam lisztharmat terén. Tavaly vettem olajos rézként, de semmire se volt elég. Utána nordox + kumulus + étolajjal mentem végig. Az már egész korrekt lett volna, ha a nordoxnak jobb tapadása lett volna...
Jövőre champion + thiovit jet párossal megyek. (Még tavalyról maradt thiovit-om, de a kumulus is ugyanaz)
A speckó lemosók sokkal drágábbak, mintha egy jó réz + ként teszek egybe. Főleg ha nem is olajos lemosót veszünk.
Tudom fontos a hatásfok is, de azért akinek több fa/tőke van, az gondolom azért próbál olcsóbban kijönni.
Véleményem szerint a most végzett lemosó permetezésnek nincs igazán értékelhető hatása a szőlőben,halazd el inkább tavaszra.Én az olajos Rézként mondanám talán az egyik legjobbnak,de az általad választott sem rossz.
Ma elvégeztem az őszibarackosom lemosó permetezését. Szőlőt csak tavasszal szoktam, de az idei lisztharmat miatt elhatároztam, hogy a csemegeszőlőimet is lemosózom. Nevikén-re gondoltam. Szerintetek melyik a jó permetszer erre a célra?