Hálás köszönet LittleBig-nek, (Matyinak) a koncert ajánlóért, ami tegnap éjjel volt. (Bioton fesztivál) Akik ott voltak azok tudják hogy miről maradtak le azok, akik nem voltak ott!! (Több ilyen rendezvényt le tudnék viselni!) Gondolom Cső kollégától jön majd a részletes beszámoló (ugye?)... Legközelebb is várjuk az ajánlókat! Üdv:A
A tranyós Hammondok és társaik közt nincs olyan nagy difi mint egy mechanikus esetében. Gyakorlatilag minden tranyósnak van 12 db, félhangokat előállító rezgőkör panelje (négyszögjel), aztán onnan osztódik-szorzódik a hang a többi oktávba. Hogy az a hang szinuszos, vagy szintis jellegű e, abban meg a betett kondi, tekercs, ellenállás szűrők gondoskodnak. Volt így nálam Vermona, Hammond, Vox, Baldwin tök egyforma felépítéssel.
Kipróbáltam az Elkát. Tényleg Hammond jellegű a hangja, felér egy tranyós "eredetivel", a plusz analóg szinti meg fenomenális. A lezli is jó darab.
Én inkább az Almost Famous szaktárs B200-asát javasolnám ha már tranyós Hammondra gondolsz.
Azért mert annak az alsó manuálja nem 3,5 hanem 4!!!! oktávos az alsó drawbar nem a 8'-asal hanem a 16'-assal kezdődik, tehát azzal lehet kézi basszusozni. C-től kezdődik. Lehet hogy még pedálsorja is van. Kb. a feltüntetett összeg feléből megkapod, míg az összeg másik feléből símán kapsz egy német/olasz lezlit. Akár azt.
Gratula Viktor " europai" minöségü anyagaid vannak , és bár rég voltam nálad, tervezem boltod meglátogatását. Más ,ha valakit érdekelnek az őreg hangszerek,
eladó cserélhető egy farfisa vip600 as orgona, zongora. Alsó manuál zongora , string
hangok,felső manuál "hammond" hangok . Nagyon érdekes hangzásokat tud.
Megjott a mikulas szereny boltocskamba, es rengeteg uj cd-t, es LP-t, hanglemezt hozott! Rock, Jazz, Prog Rock, Hammond-os blues jazz zenek....stb ami szem szajnak ingere! www.victoraudio.hu
Aki teheti nezzen be hozzank, vagy latogasson el a weboldalukra! Tavolsag nem akadaly, postazunk mindenfele a vilagban!
Uj Medeski Martin and Wood cd lemez is kaphato mar!
Megjott a mikulas szereny boltocskamba, es rengeteg uj cd-t, es LP-t, hanglemezt hozott! Rock, Jazz, Prog Rock, Hammond-os blues jazz zenek....stb ami szem szajnak ingere! www.victoraudio.hu
Aki teheti nezzen be hozzank, vagy latogasson el a weboldalukra! Tavolsag nem akadaly, postazunk mindenfele a vilagban!
Uj Medeski Martin and Wood cd lemez is kaphato mar!
Dec 5 -én a Syma csarnokba lesz Frenreisz 60 éves születésnapi koncert.
Tegnap elvittem a B3-at a 122 lezlivel a próbahelyükre és végignéztem a próbát.
Lesz Metró 5 számmal, MKI LGT öt számmal!!!! és a legutolsó Skorpió.
Mindegyikben közreműködik gazdán kívül Demeter Gyuri és egy énekeslány az vokált erősítendő.
Metró: Zorán, Fogarasi J, Veszelinov A,
plusz segítség Szűcsa Antal Gábor-gitár, Pálvölgyi Géza-billentyűsök.
Legjobb a hallottak alapján a Pár csepp méz, igazi progresszív zene.
Egy kivételével mindegyikben fog orgonálni Fogarasi János. A klumpa elmaradhatatlan és már 71 éves!
Számomra, de szerintem legtöbbünknek a nagy meglepetést az LGT MKI fogja okozni!
Frenreisz, Presser, Laux és a gitárnál Karácsony J. (plusz a két vokál)
Presser csak a Hammondon játszott, nem vacakolt egyéb billentyűkkel. Viszonylag otthonosan mozgott rajta. Megvan még az A100 és L100-asa.
Kezdés, Tengelykezű félember, majd:
Royal Blues, Boldog vagyok -egyszerre két szaxit fújt, ahogy a lemezen is-, Ezüst nyár, Érints meg.
Karácsony nagyon alaposan készült, precízen hozta a szólamokat.
A lagnagyobb meglepetés számomra maga Karesz. Tényleg jó basszer, énekelni is tud, de Fogarasi mellett nagyon jól szaxizott jazzt is, de a lényeg Hammondos játéka egész jó! Szépen, ízesen hozta a jazz sztenderdeket amikor csakúgy odaült az orgona mögé szünetben.
Kár hogy többszámot nem játszanak, pl. Kenyéren és vízen, Megvárlak ma délben. Ezek is Frenreisz alapú LGT számok.
A legjobb persze az az egészben hogy nem volt semmi digitális ebben a felállásban. Fender Sqiuer bass, Strato, B3, csak csöves alappal. Mindjárt más minőség.
Páran még nem jöttek el (vagy csak félig) a Jimmy Foster videóért a jelentkezők közül. Várom őket.
Egy igazi érdekesség:
Az öreg B2-n játszik. Ezen a hangszeren két különbség van játéktechnikailag a B3-hoz képest:
1: perka nincs
2: még a nehezebb, léptetős húzóregiszterek vannak.
Nos, Jimmy bácsi magasról tesz rá és B3-ként használja.
1: TrekII perka, ill. megoldható szinte tökéletesen ha a third-nek megfelelő regsiztert kihúzza, a 2 2/3-ot.
2: van egy-két állás amibe kicsit vehemensebben betolja a kívánt értéket.
(888080000, 808800008, 88888888, 800000888, alulra 808000000, ill. 808000000 :-)
Legjobb példa erre a vol2.-ből a Summertime.
És egy harmadik trükk: kissé el kell felejteni a klasszikus iskolázottság kéztartását és szabályos ujjrendet. Ezek a feka Hammondosok eléggé kitekert mancscsal játszanak általában kicsit olyan fóka tartásban. Bal 1-essel meg szinte mindig rápuffogtat a basszmenetre a láb mellett. Ez is hozzátartozik a fííílinghez.
Pontosan, V3! Van egy jó beállítás a CX-3-ban 'Voxinental' néven (gyárilag V2 van beállítva), abszolút nem Hammondosan szól :) Jó karcos, hangos keyclick-el, egy az egyben tranyós VOX. Ez elég érdekes tulajdonsága a CX-3-nak... Egyébként a demo-felvételen nem a CX-3 szól, hanem egy Farfisa-hangmintát használtam. Az kicsit közelebb áll a késői Doors-hangzáshoz, ahol Manzarek már Gibson (Kalamazoo) G101-et használt. X5D billentyűzetem volt 6 évig :) imádtam, de csak a hangját. Valahogy túl rövidek voltak rajta a billentyűk, igazán sosem bírtam megszokni. Mikor eladtam, annyira hiányzott a hangja, hogy kerestem egy modul-verziót :) Ez az EMU bill. most nagyon bevált, és elég is a 4 oktáv basszusra.
Hát jobb is két billentyűzettel. A VK7-et is így használtam, legfeljebb ott benn volt a hangmodul. Nem lenne jobb akkor egy X5DR billentyűzet? Nem kell midit dugdosni ;-)
A szoftvernek szép meggyőző a hangja, kicsit off.
Gondolom olyan Vox-os hanxínhez a V3 vibrátót használod és jó élesre teszed az eq-t, amolyan lájtmájfájeresre. Vagy inkább a Hammondos sound a jellemző?
Zsolt, a basszus és a Rhodes zongora koncerteken egy Korg X5D modulból jön, úgy, hogy a CX-3 billentyűzetét splittelem. C'-től felfelé orgona, néha Rhodes, lefelé pedig basszus. Legalábbis idáig így csináltam. A következő koncerttől kezdve egy plusz billentyűzet lesz a bal kezemnek, egy EMU Xboard-49 a basszusokhoz. Így a CX-3 öt oktávját teljesen az orgonának tudom szentelni. A demofelvételeken egy szoftveres hangszert használtam basszusra, amelyben benne vannak a régi Rhodes Piano Bass hangmintái :)
Egyik jobb mint a másik! A Kansas szuper, a doorstribute mp3-jai meg mintha eredeti felvételek lennének. Nem látok mást csak CX3-at. Miből jön a basszus, a Rhodes? Zs
5-én a Syma csarnokban Frenreisz Károly 60 éves születésnapi koncert lesz. Ebből az alkalomból a Metró, LGT, Skorpió közös műsor komolyságát Hammond orgonával is erősítik. B3-ast viszek nekik 122-essel. Jelen lesz Fogarasi János, Presser Gábor.
Szeretném figyelmetekbe ajánlani az alábbi eseményt:
http://www.eriksumo.hu/biotonfesztival/
december 2-án az új WB-ben lesz egy monstre koncert 3 felépő bandával, és a "vadonat új" 1953-as B3-asommal (aki fenn akadt az évszámon annak elárulom, hogy eredetileg B2-es volt csak Harangozó mester turbózta fel egy A0-28 és némi huzalozás segítségével).
A holland banda linkje: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=84334882
nagyon jó kis ős funk zene sok hammondolással Utána még a Boogie zenekarban lesz hammondozás, amit én fogok prezentálni.
Mindenkit szeretettel várunk, a koncert ingyenes!!!! az orgona kipróbálható a buli után, meg minden, jó volna személyesen is találkozni...