A fűtést végül hogy oldottad meg? Maradt az égős megoldás a keltető alján? PC venti az hány darab került bele? Kaphatnánk esetleg még egy pár képet? Bocsi ha sok lett a kérdésem,de én ilyen kíváncsi vagyok. :-))
Csak tudom hogy ha le vágok egy tyúkot akkor ott rengeteg apró pici tojások vannak ,gondolom azok nincsenek olyankor meg termékenyítve és várni kell míg azokat ki tolja. És csak az utána következő tojások lesznek jók gondolom ÉN!!!! Kedden lesz egy hete hogy össze vannak eresztve a kakasokkal még azé jövő keddig várok-:)
A lécek méretét alább megírták. A távolság a lécek közepén mérve, Tyúktojás 43-45 mm, kacsatojás 52-53 mm, libatojás 61-62mm. A lécek ugyanazok minden tojásnál nyugodtan lehet nagyobb szögbe is forditani, de elég a 90 fok a kacsáknál is. A libatojásnál a tojást fekve kell berakni és 90 fokba forgatni, de minden nap hosszirányban is át kell forgatni 180 fokot. Ez úgy olható meg , hogy bejelölitek a tojás egyik felét filctollal az lesz az első nap, majd a következő nap átforditani, hogy a jel alul legyen, de a libatojást legalább 6 óránként forgatni kell. Nagy a szik része és könnyen letapad.
Szerintem ha a lécek közti távolságot növeled akkor a tojás jobban belefekszik a profilba . Én úgy gondolom hogy a tyúk tojások megadott méretéhez, a távolságot kB 5-7mm növeled akkor elég!
lenne egy kérdésem hozzátok ,vagy persze ha valaki tudja a választ akkor atol!!!!!!! Az egyik öreg néninek vannak nagyon szép tyúkjai csak az a baj hogy eddig a tyúkok a kakasoktól külön voltak csukva télire. Na most a napokba ki lesnek engedve az udvara ahol várják őket már nagyon a kakasok-:) Az lenne a kérdésem hogy menyi időt kel szerintetek várni hogy a tojások biztosan jók legyenek már mint a szemzés miatt ? Nem tudom hogy amikor meg tojóz egy kakas egy tyúkot akkor már a másnapi tojás már meg van termékenyítve
Szia! Köszi a segítséget,de ez a kép és leírás szerint már el készítettem a tyúk tojás tálcákat. Én, úgy gondolom (de lehet hogy rosszul) hogy a kacsa és liba tojáshoz magasabb lécek kellenek valamivel mint a tyúk tojáshoz. Mivel a kacsa tojás magasabb, és a könyv szerint a billentési szög is magasabb 55-55 az az 110 fok. Attól tartok hogy ki bukik a tojás az alacsony léceken.
Szia A képeket Pirosvillám rakta fel és persze a profil léc méretét is ,én csak rá kerestem gondolom ezeket a paramétereket keresed:)
A képen elég jól látszik milyen a profilja 25 mm magas 15mm széles az alsó rész a magasságánál 5mm a teteje 3mm. A léceket a tojás nagysága miatt lehet szélesebbre rakni ill. közelebb egymáshoz ezen a képen normál tyúk tojás van a csúcsok 43mm vannak egymástól. A gépben ezen a képen ahogy vannak balara és jobbra forognak tálcával együtt 45-45 fokban.
Kacsa és liba keltetéshez szeretnék léces tálcát készíteni. Valaki meg tudná nekem adni a léc méreteit ? Milyen magas legyen és milyen távolságba kell rakni egymástól? Egy megerősítésre is szűkségem lenne. A liba tojást fektetve kell keltetni, akkor is ha a tálca billegtetéssel van forgatva? Az az nem kézzel és nem is görgetős módszerrel. Előre is köszönöm a válaszokat.
Igazán nekem se tetszik mikor a szemembe világítanak. Biztos vagyok benne hogy nekik sem.Természetesen csak pár másodperc a lámpázás,ennyi idő elég arra hogy a lényeget lássam. Sült csirkét kicsit később szeretnék. :-)
Elnézést kérek,hogy ide nem tettem fel képeket,de a dísztyúkos fórumon már jeleztem,és képek is kerültek fel!Nagyon jól sikerült,51 tojásból 41 kikelt,igaz 33 maradt,de már a másikon leírtam miért,most nem részletezném!Ma 5 naposak,majd még teszek fel képeket,de a honlapomon,a www,diszbaromfi.5mp.eu oldalon találtok még többet!
Kis keltetőmbe beraktam egy PC ventit. Ami úgy néz ki hogy meg oldja a problémámat,most már nincs akkora eltérés a két sarok közt. Hétvégén tesztelés lesz.
Jelentem nálam még folyamatban. :-) Kicsit komolyabban, ma 12 naposak a tojások. Este szoktam tálcát cserélni meg hűteni ami most már kb 8-10 perc mire vissza hűlnek. Ma hűtés közben kíváncsiságból fel raktam 3 tojást a lámpázóra,és volt szerencsém látni mind háromnál hogy mocorog a csibe a tojásban.(szegények, biztos megzavarta a fény őket)
Heló Bleziusz! Nekem is ilyen keltetőm van, a használati útmutató szerint a legbelső kőrt(vízcsatornát) kell feltölteni vízzel,ezzel a páratartalom 55-65% közötti lesz.A tyúktojás keltetéséhez ennyi szükséges.Ha a külső kőrt (vízcsatornát) is feltöltjük, a páratartalom 70-80%-ra nő.(az utolsó 3 napra töltsük fel!) Remélem hogy tudtam segíteni. Ja, ha gondolod vegyél egy páratartalommérőt azzal le tudod ellenőrizni hány %.os.kb 1500-2000ft.Üdv Zoli.
Én ezt űgy tudtam (tudom) hogy hűteni nem csak a saját hőtermelés miatt kell, henem, mert hűtéskor a tojás beltartalma némileg összehúzódik, javítva ezzel a gázcserét a héjjon keresztül...
Ha te nem is láttál olyan gergely féle keltetőt azért van (volt) mert logikus is, hogy a fűtéshez éa a ventillátorhoz ne csak úgy lehessen hozzájutni, hogy ki keljen húzni az össes berendezést tojásokkal együtt. Amig aztán megjavítod addig simán ki lehet dobni az összes tojást.(mert hiba mindig akkor van amikor nem kell)
Igen a tojásokról szivja a levegőt a fűtőtestekre. De a fiatalabb kiadásu francia gyártmányu keltetők sem külön kamrákból fúják be a levegőt.
Gratulálok, hogy ilyen jó a kelési arányod. Nekem átlagban a fias tojások 84-85 %- a kel ki. ill. hagyom meg, mert ami nem kel ki a pattogzás után 8-10 órával az én már kidobom.
Nekem az első "gergely"keltetőm olyan volt, hogy elöl elektromos háttul petróleum lámpás( csak az érdekesség kedvéért)