Keresés

Részletes keresés

Erdőjáró71 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 960

Mindenképpen csemegét akarsz erre a célra?

Ha esetleg nem akarod a gyümölcsét is felhasználni, hanem kifejezetten az árnyékadó képességét szeretnéd kihasználni, akkor javaslom a Kurucvért.

Vaddisznó...! Minden értelemben a legalkalmasabb az ilyen feladatra.

Azt hiszem, valahol a szőlős topikban már jellemeztem.

Ha kell, tudok adni vesszőt.

Előzmény: Sanci07 (958)
Ali-bá Creative Commons License 2014.12.17 0 0 959

A Moldovát ajánlom.

Előzmény: Sanci07 (958)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 958

Mindenkinek köszönöm a Terézzel kapcsolatos hozzászólásokat.Esetleg valami ötlet a felsőrész befuttatására?Mindenképp szeptember közepe után érő legyen és bírja a gyűrődést!

budai2 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 957

Annyi kiegészítés, hogy a szőlő hajtásai a rácsra felülről rá vannak fektetve, és a rács hézagain átnyúlva (létráról) végzi a metszést vagy a hajtások igazítását a szomszéd.

A termés meg lelóg.

Előzmény: budai2 (956)
budai2 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 956

A második szomszédomban egy pergola teteje van befuttatva Terézzel.

Már harmadik éve működik neki a dolog, olyan magasan van, hogy szinte alig nyúl hozzá. Vasbeton gyártáshoz használható kb 20x20-as rács tartja a szőlő hajtásait.. Én nem kóstoltam, szerinte az íze semmi különös, jobb is lehetne,

Elég nagy méretű szerkezet, a rács önmagában nem elég teherbíró, zártszelvényből kialakított váz tartja.

Az elképzelésed biztosan működöképes. Magáról a szőlőröl (mint fajtáról) Kulicz leírása  az irányadó. Én csak egy részletben tudom megerősíteni az Ő leírását, valóban nem túl sűrűn zár a szőlő lombja.

Előzmény: Sanci07 (952)
Maci_P Creative Commons License 2014.12.16 0 0 955

Kedves szölőszem!

Nézegettem a leírásaid és megtetszett néhány fajta. Ha majd metszéskor tudnál valamelyikből pár rügyes vesszőt adni, nagyon hálás lennék.

Ezeket néztem ki: Albert Royal, Nizina, Sphinx, Tigin, Red Globe. Azt mondjuk nem tudom, ezek közül melyik nem jogdíjas.

A címem publikus. Ott meg tudnánk beszélni a többit.

Köszönettel

Maci

Előzmény: szölőszem (948)
Kulicz Creative Commons License 2014.12.16 0 0 954

Kedves Sanci, a Teréz valóban az egyik fő fajtám, viszont lugason nem ismerem a tulajdonságait. Gyarló módon azt sem tudom, hogy viselkedik teljes növényvédelem hiányában. Érzékeny viszont az UV sugárzásra, sajnos nem eléggé árnyékol a lombja, bogyói az erős napsütéstől könnyen megperzselődnek. Hosszirányban rettenetesen nő, de más fajtákhoz képest kevés vesszőt nevel, ezért nem árnyékol igazán. A növényvédelemmel kapcsolatban a tapasztalatom az, hogy még a Pölöskei muskotálynál is ellenállóbb fajta azonos permetezésnél. Megfontolandó az is, hogy lugason valószínűleg kisebb fürtöket nevel és még későbbi érésére lehet számítani, mint a hagyományos tőkeformákon.

Régebben ezt a leírást találtam róla:

Teréz. Az Eger 2 (Seyve-Villard 12375) és az Olimpia keresztezésével

állították elő Szegedi Sándor és társai. Államilag elismert ( 1995) csemegeszőlő-fajta.

Tőkéje igen erősen nő; kevés, félmerev hajtást nevel. Levele középnagy,

ötszögletű, alig tagolt. Széle fűrészes, forráka pókhálós, az ereken serteszőrös.

Vállöble zárt, alapja ék alakú. Fürtje nagy, közepesen laza vagy laza,

ágas. Bogyói nagyok, megnyúltak, oválisak, hamvasak, sárgászöld színűek,

túlérve rózsaszín árnyalatúak A bogyó héja vastag, rágós, húsa ropogós, lédús,

közömbös ízű.

Általában szeptember végén érik. Bőtermő, másodtermés képzésére nem

hajlamos.

Rendszeresen és kiegyenlítetterr terem, tőkéi azonban túlterhelve

rövid életűek.

Laza lombszerkezete miatt mérsékelt zöldmunkaigényű.

Az aszályt közepesen tűri. Viszonylagos fagy- és téltűrő képessége jó.

Zöld bogyói érzékenyek a napperzselésre.

Gombás betegségekkel szemben ellenálló, nem rothad. Piacos, jól szállítható

és tárolható étkezési szőlő; nemesítői borkészítésre is alkalmasnak tartják.

A következő leírás is segíthet, csak ki kell másolni és a képnéző programmal nagyítani:

pintjano Creative Commons License 2014.12.13 0 0 953

Nem tőlem kérdezted, de nekem is van régóta -tizenéve--egy tő. Teljesen permetezés nélkül a többi is... a bogyók nem teljesen de egészségesek voltak idén is, igaz nem kóstoltam most, mert a madarak gyorsabbak voltak. Nő mint a bolond, terem is szépen

nekem izetlen, de tetszetős.Lugasra --hacsak nem árnyékos hely--szerintem érdemes, de van jobb is: pl. Néró, Eszter (igaz ezek apróbb szeműek, s nem fehérek).

üdv PJ

Sanci07 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 952

Kedves Kulicz!Mivel a te egyik fő fajtád a teréz,szeretnék érdeklődni tőled a fajta iránt.Egy pergola tetejét szeretném befuttatni nulla permetezéssel.Alkalmas-e erre a fajta,eléggé sűrű-e a lombja és mennyire bírja a gyűrődést.Minden infó érdekel a fajtával kapcsolatba,köszönöm!

Mukibá Creative Commons License 2014.12.01 0 0 951

Tisztelt szőlőszem ,érdeklődnék,hogy a Liviából mikor tudnál gyökereset küldeni legalább 3 db t előre is köszönöm.

sjocyy Creative Commons License 2014.11.30 0 0 950

Szia szölőszem

Nagy örömmel olvasom mindig a fajta leíràsaidat. Mindig olyan jo fajtàkat teszel fel,hogy egyik jobb mint a màsik. Egy pàr éve kezdtem rakni egy pàr fajtàt,hogy legyen mit csipegetni. Mára elértem kb az 50 fajtát vàsàrlàsokkal meg cserékkel. Ha lehet kaphatnék egy pàr fajtàdbol veszőt?

ezek a fajtàk érdekelnének

Argo

Kratoska

Sfinx

Talisman

Karmakod 

Nyàri muskotàly

sjocyy Creative Commons License 2014.11.30 0 0 949

Szia Gyula

Kaphatnék a Nimrang,Magdolna és az Éva fajtáidbol veszőt. Tudok érte más fajtát adni.

szölőszem Creative Commons License 2014.11.30 0 0 948

NIZINA:Orosz amatőr nemesítés.Szülők:Talisman/Kesza-1/ x Tomajskíj.Érési idő:középérésű:

125-130 nap/aug.vége/.Fürt:700-1000 gr.hengeres,kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,

31 x 23 mm.12-15 gr.húsos,lédús,harmonikus ízű.Színe:lila,bíbor.Cukor:17-18 %Gombáknak ellenáll.Rezisztens.Nem rothad.Fagyállóság:-23-24 C.

Saját tapasztalat:Értékes fajta.Ropogós nagy bogyójával,szép színével igen mutatós piacos fajta.2014-ben 3x-i permetezéssel megvédhető volt.

sjocyy Creative Commons License 2014.11.29 0 0 947

Köszönöm szépen az infokat.

Előzmény: szölőszem (944)
Sanci07 Creative Commons License 2014.11.29 0 0 946

Köszönöm a leírásokat,azt hiszem Ribolt mindenképp ültetek mert kell a jó kései csemege. A Saroltán még gondolkodom a fagyérzékenység miatt,a lisztharmat nem zavar azt ki lehet védeni.

Előzmény: szölőszem (945)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.29 0 0 945

Sanci07:

RIBOL:Francia fajta.Szülők:Olivetti Blanche XAlphonse Lavallée.Késői érésű:szept.vége,okt.közepe.Fürt:közepes,és nagy,kúp alakú,kompakt.Levélnyél hosszú.Bogyó:kékes fekete,nagy,lapos,ellipszoid,bőre vastag,de gyenge.Nagyon egységes színű.Íze egyszerű.Magas termékenységű.érzékeny a szárazságra.Betegségre átlagosan hajlamos.

Megjegyzés:A Royal /Alphons Lavalleé/minden jó tulajdonsága benne van a fajtában.Szerintem értékes fajta.Nekem is van,de még nem terem.

LUBIK piros:Magyar fajta.Szülők:Anita X Favorit.Lubik István nemesítette.2009-ben kapott állami elismerést.Fürt:300-460 gr.vállas,közepesen tömött.Bogyó:21 x 19 mm. 4,5 gr.Bogyó gömbölyű,vagy kissé ovális,pirosas-lila színű,bőre vastag,szívós,kissé hamvas,ropogós,semleges ízű.Érési idő:aug.25 körül.Rügyei termékenyek,de fagyérzékenyek.Virágai rossz időjáráskor rosszul termékenyül.Jó időjárási körülmények között bogyói egyenletesen színeződnek,és egyenletes méretűek,nem repednek,és nem rothadnak.

A többi gombás betegségre fogékony.Fagyérzékeny.

SAROLTA:Magyar fajta.Szülők:Zala gyöngye X/Glória Hungariae x Szőlőskertek királynője/x Téli muskotály/Szegedi Sándor hibridje/1971/Fajtajelölt.Érési idő:aug.20-25.Fürt:300-500 gr,vállas,vagy ágas,laza.Bogyó:25 x20 mm,átlag 7,1 gr.ovális,fehéres-sárga,kissé hamvas,héja vékony,de rugalmas,olvadékony,húsa ropogós,íze semleges.A mag alig érezhető.

Erős növekedésű,erős hónaljhajtást nevel,sűrű lombozatú.Bőtermő.Bogyó nem pereg,jól szállítható.Rügyei fagyérzékenyek.A szárazságot jól tűri.Gombás betegségekre az átlagnál jobban ellenáll,kivéve a lisztharmat,amire fogékony.

Megjegyzés:A fajtát én is kinéztem magamnak,mert egy csomó jó fajta keresztezéséből van,

szép nagy bogyójú,tetszetős,csak az a baja, hogy a lisztharmatra érzékeny.

Előzmény: Sanci07 (942)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.29 0 0 944

sjocyy:Az Icskimárról,Ametistről már írtak korábban.A Caxao-fajtát Veres úron kívül nem igen ismerik.A fajtát semmilyen valamire való ampelográfia sem ismeri.Abasárról terjedt el le egészen Villányig.Próbáld ki,nem vesztesz vele.Negráról nem igen írtak,csak at Ametisttel kapcsolatban.Ők testvérek.A Negra -mint a neve is mutatja-sötét /kék/színű.Bogyó 35x25 mm.6 gr.enyhén muskotályos.Nem túl édes/15-17%/.Betegségre átlagosan fogékony.

Előzmény: sjocyy (924)
Kulicz Creative Commons License 2014.11.27 0 0 943

Kedves Sanci07, megvolt lemosózás, de csak a csemegeszőlőket permeteztem, a Kékfrankos állományommal semmi gond nem volt, ezért azzal nem foglalkoztam, majd tavasszal. Tehát kemény 860 ft-om és majdnem egy órai munkám bánja, ha semmi értelme sem volt. Hőmérséklet: +6 fok. Az esővizet kissé megmelegítettem, hogy ne legyen jéghideg. Dózis: 500g Nevikén 15 l vízhez és nem sajnáltam a lémennyiséget. Sajnos a hibátlan, vagy alig fertőzött fajták mellett a Favorit, Jupiter, Attila, Suvenír fajtáimat nagyon elkapta idén a lisztharmat és e miatt döntöttem a rendkívüli beavatkozás mellett. Tudtommal a lisztharmat nem csak a rügyekben, hanem a törzsön, a kéregrepedésekben is képes áttelelni, hát én most egy kicsit megfürösztöttem az áttelelni készülőket, ne aludjanak olyan nyugodtan. Tavasszal mindezt megismételem, a borszőlőkkel kiegészítve, 600 tőkém van összesen, nem gond. Egy kicsit nyugodtabbnak érzem magam és nem került nagy fáradtságomba. Most amíg az idő engedi, harmatgyökerezek, levezetésképpen. Üdv. Kulicz

Előzmény: Sanci07 (926)
Sanci07 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 942

Tisztelt szölőszem!Az alábbi három szőlőről szeretnék felvilágosítást kérni:RIBOL,LUBIK PIROS,SAROLTA.Minden infót szívesen fogadok,főleg ha valamelyikről lenne saját tapasztalatod is.Köszönettel Sanci

sjocyy Creative Commons License 2014.11.27 0 0 941

Szia Gyula!

Köszönöm szépen az információkat. Ha megered s  érdekel ez a fajta még , szívesen adok belőle. Ha valami különleges fajtád az érdekelne.

Előzmény: gyula. (938)
gyula. Creative Commons License 2014.11.26 0 0 940

Az előbb lemaradt a kép.

gyula. Creative Commons License 2014.11.26 0 0 939

Caxao.

gyula. Creative Commons License 2014.11.26 0 0 938

Caxaó

Termesztési érték: szeptember végén érik, átlagos növekedésű, bőtermő, nem fagyérzékeny, de a szárazságot jól tűri, rothadásra nem hajlamos.

Fürtje: közép nagy, hengeres, hosszúkás, átlagtömege: 250 g

Bogyója: közép nagy, rózsaszín, némelyik cirmos, édes, ropogós ízű.

Sokáig kacérkodtam a begyűjtésével,végül kimaradt a gyűjteményemből.

Az Abasári kínálatban szerepel ez a fajta szőlő.

Ametisztem van,de még nem termett.

Pozsonyban lett kifejlesztve a bolgár Aptis aga és a kaliforniai Cardinál keresztezéséből. Ebből a kisérletből 16 alfajt szelektáltak,de csak kettő került állami bejegyzésre szlovákiában. Az egyik az Ametiszt a másik pedig a Negra.

Az Ametiszt nagyon melegigényes,tehát a fekvésére nagyon figyelni kell.Nemkülönben a talajra is nagyon igényes,szereti a sok vizet a vízmegtartó földet.

Magasművelésre alkalmas,akár lugasnak vagy a Móser művelés is javasolt.

Általában 4-6 szemre metszük.

Nagyon bőtermő 16-25 t.ha. ami átlagban 1,95 kg. - re.

Betegség ellenállása: A lisztharmatra nagyon fogékony.

Ezek az információk nem a saját tapasztalatombó származnak,hanem egy szlovák oldalról fordítottam.

sjocyy Creative Commons License 2014.11.26 0 0 937

Köszönöm szépen a segítségeteket Jani71 és budai2. Ha megmaradnak akkor tudok belőlük adni ha érdekel valakit. Ha van különleges fajtátok akkor szìvesen cserélnék. Nekem most kb 50 fajtàm van

Előzmény: budai2 (932)
sjocyy Creative Commons License 2014.11.26 0 0 936

Szia 

Egy ismerősömtől kaptam őket, elvileg Villányban vette őket. A Negrát kóstoltam nála,nagyom finom íze van.

Előzmény: Jani71 (925)
sjocyy Creative Commons License 2014.11.26 0 0 935

Köszönö szépen a segítséget

Előzmény: budai2 (934)
budai2 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 934

Azért egy kiegészítés magához a icskimárhoz:

Az oroszok szerint nem igazán elterjedt, mert melegigényes, vastaghéjú és az íze sem különösebben jó. Korábban már írtam hogy vízigényes is

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az oroszok is két eltzérő jellegű képet astak a leíráshoz, adom a másikat  is.

budai2 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 933

Kiegészítés
:

Természetesen köszönöm az észrevételt, és nem udvariatlanság miatt nem ragozom tovább a témát.

Idézet linkjeidet eltettem.

Előzmény: budai2 (932)
budai2 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 932

Hát igen. Több szem többet lát. A caxao-t rövid ó-val kerestem, és a szigorú kereső vagy nem találta, vagy a 6000. helyre sorolta.

Az icskimár- nál a jellemző képek viszont nagyon eltérőek. Az orosz nyelvű szöveg említ több változatot, de csak futólag néztem meg és nem akartam belebonyolódni a témába.

Most sem akarok...

Előzmény: Jani71 (931)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.26 0 0 931

Nem kell pontosítani (legalábbis a magyar találat alapján).

De ha már így belemélyedtünk:

Ametyst (látom, te is ezt találtad meg :-) - vagy mást, de a fénykép ugyanaz)

Icskimar (vannak persze egyéb találatok is, de most csak ennyit).

Negra

Előzmény: budai2 (930)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!