Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Mindenkinek köszönöm a Terézzel kapcsolatos hozzászólásokat.Esetleg valami ötlet a felsőrész befuttatására?Mindenképp szeptember közepe után érő legyen és bírja a gyűrődést!
Annyi kiegészítés, hogy a szőlő hajtásai a rácsra felülről rá vannak fektetve, és a rács hézagain átnyúlva (létráról) végzi a metszést vagy a hajtások igazítását a szomszéd.
A második szomszédomban egy pergola teteje van befuttatva Terézzel.
Már harmadik éve működik neki a dolog, olyan magasan van, hogy szinte alig nyúl hozzá. Vasbeton gyártáshoz használható kb 20x20-as rács tartja a szőlő hajtásait.. Én nem kóstoltam, szerinte az íze semmi különös, jobb is lehetne,
Elég nagy méretű szerkezet, a rács önmagában nem elég teherbíró, zártszelvényből kialakított váz tartja.
Az elképzelésed biztosan működöképes. Magáról a szőlőröl (mint fajtáról) Kulicz leírása az irányadó. Én csak egy részletben tudom megerősíteni az Ő leírását, valóban nem túl sűrűn zár a szőlő lombja.
Kedves Sanci, a Teréz valóban az egyik fő fajtám, viszont lugason nem ismerem a tulajdonságait. Gyarló módon azt sem tudom, hogy viselkedik teljes növényvédelem hiányában. Érzékeny viszont az UV sugárzásra, sajnos nem eléggé árnyékol a lombja, bogyói az erős napsütéstől könnyen megperzselődnek. Hosszirányban rettenetesen nő, de más fajtákhoz képest kevés vesszőt nevel, ezért nem árnyékol igazán. A növényvédelemmel kapcsolatban a tapasztalatom az, hogy még a Pölöskei muskotálynál is ellenállóbb fajta azonos permetezésnél. Megfontolandó az is, hogy lugason valószínűleg kisebb fürtöket nevel és még későbbi érésére lehet számítani, mint a hagyományos tőkeformákon.
Régebben ezt a leírást találtam róla:
Teréz. Az Eger 2 (Seyve-Villard 12375) és az Olimpia keresztezésével
állították elő Szegedi Sándor és társai. Államilag elismert ( 1995) csemegeszőlő-fajta.
Tőkéje igen erősen nő; kevés, félmerev hajtást nevel. Levele középnagy,
ötszögletű, alig tagolt. Széle fűrészes, forráka pókhálós, az ereken serteszőrös.
Vállöble zárt, alapja ék alakú. Fürtje nagy, közepesen laza vagy laza,
Nem tőlem kérdezted, de nekem is van régóta -tizenéve--egy tő. Teljesen permetezés nélkül a többi is... a bogyók nem teljesen de egészségesek voltak idén is, igaz nem kóstoltam most, mert a madarak gyorsabbak voltak. Nő mint a bolond, terem is szépen
nekem izetlen, de tetszetős.Lugasra --hacsak nem árnyékos hely--szerintem érdemes, de van jobb is: pl. Néró, Eszter (igaz ezek apróbb szeműek, s nem fehérek).
Kedves Kulicz!Mivel a te egyik fő fajtád a teréz,szeretnék érdeklődni tőled a fajta iránt.Egy pergola tetejét szeretném befuttatni nulla permetezéssel.Alkalmas-e erre a fajta,eléggé sűrű-e a lombja és mennyire bírja a gyűrődést.Minden infó érdekel a fajtával kapcsolatba,köszönöm!
Nagy örömmel olvasom mindig a fajta leíràsaidat. Mindig olyan jo fajtàkat teszel fel,hogy egyik jobb mint a màsik. Egy pàr éve kezdtem rakni egy pàr fajtàt,hogy legyen mit csipegetni. Mára elértem kb az 50 fajtát vàsàrlàsokkal meg cserékkel. Ha lehet kaphatnék egy pàr fajtàdbol veszőt?
Köszönöm a leírásokat,azt hiszem Ribolt mindenképp ültetek mert kell a jó kései csemege. A Saroltán még gondolkodom a fagyérzékenység miatt,a lisztharmat nem zavar azt ki lehet védeni.
RIBOL:Francia fajta.Szülők:Olivetti Blanche XAlphonse Lavallée.Késői érésű:szept.vége,okt.közepe.Fürt:közepes,és nagy,kúp alakú,kompakt.Levélnyél hosszú.Bogyó:kékes fekete,nagy,lapos,ellipszoid,bőre vastag,de gyenge.Nagyon egységes színű.Íze egyszerű.Magas termékenységű.érzékeny a szárazságra.Betegségre átlagosan hajlamos.
Megjegyzés:A Royal /Alphons Lavalleé/minden jó tulajdonsága benne van a fajtában.Szerintem értékes fajta.Nekem is van,de még nem terem.
LUBIK piros:Magyar fajta.Szülők:Anita X Favorit.Lubik István nemesítette.2009-ben kapott állami elismerést.Fürt:300-460 gr.vállas,közepesen tömött.Bogyó:21 x 19 mm. 4,5 gr.Bogyó gömbölyű,vagy kissé ovális,pirosas-lila színű,bőre vastag,szívós,kissé hamvas,ropogós,semleges ízű.Érési idő:aug.25 körül.Rügyei termékenyek,de fagyérzékenyek.Virágai rossz időjáráskor rosszul termékenyül.Jó időjárási körülmények között bogyói egyenletesen színeződnek,és egyenletes méretűek,nem repednek,és nem rothadnak.
A többi gombás betegségre fogékony.Fagyérzékeny.
SAROLTA:Magyar fajta.Szülők:Zala gyöngye X/Glória Hungariae x Szőlőskertek királynője/x Téli muskotály/Szegedi Sándor hibridje/1971/Fajtajelölt.Érési idő:aug.20-25.Fürt:300-500 gr,vállas,vagy ágas,laza.Bogyó:25 x20 mm,átlag 7,1 gr.ovális,fehéres-sárga,kissé hamvas,héja vékony,de rugalmas,olvadékony,húsa ropogós,íze semleges.A mag alig érezhető.
Erős növekedésű,erős hónaljhajtást nevel,sűrű lombozatú.Bőtermő.Bogyó nem pereg,jól szállítható.Rügyei fagyérzékenyek.A szárazságot jól tűri.Gombás betegségekre az átlagnál jobban ellenáll,kivéve a lisztharmat,amire fogékony.
Megjegyzés:A fajtát én is kinéztem magamnak,mert egy csomó jó fajta keresztezéséből van,
szép nagy bogyójú,tetszetős,csak az a baja, hogy a lisztharmatra érzékeny.
sjocyy:Az Icskimárról,Ametistről már írtak korábban.A Caxao-fajtát Veres úron kívül nem igen ismerik.A fajtát semmilyen valamire való ampelográfia sem ismeri.Abasárról terjedt el le egészen Villányig.Próbáld ki,nem vesztesz vele.Negráról nem igen írtak,csak at Ametisttel kapcsolatban.Ők testvérek.A Negra -mint a neve is mutatja-sötét /kék/színű.Bogyó 35x25 mm.6 gr.enyhén muskotályos.Nem túl édes/15-17%/.Betegségre átlagosan fogékony.
Kedves Sanci07, megvolt lemosózás, de csak a csemegeszőlőket permeteztem, a Kékfrankos állományommal semmi gond nem volt, ezért azzal nem foglalkoztam, majd tavasszal. Tehát kemény 860 ft-om és majdnem egy órai munkám bánja, ha semmi értelme sem volt. Hőmérséklet: +6 fok. Az esővizet kissé megmelegítettem, hogy ne legyen jéghideg. Dózis: 500g Nevikén 15 l vízhez és nem sajnáltam a lémennyiséget. Sajnos a hibátlan, vagy alig fertőzött fajták mellett a Favorit, Jupiter, Attila, Suvenír fajtáimat nagyon elkapta idén a lisztharmat és e miatt döntöttem a rendkívüli beavatkozás mellett. Tudtommal a lisztharmat nem csak a rügyekben, hanem a törzsön, a kéregrepedésekben is képes áttelelni, hát én most egy kicsit megfürösztöttem az áttelelni készülőket, ne aludjanak olyan nyugodtan. Tavasszal mindezt megismételem, a borszőlőkkel kiegészítve, 600 tőkém van összesen, nem gond. Egy kicsit nyugodtabbnak érzem magam és nem került nagy fáradtságomba. Most amíg az idő engedi, harmatgyökerezek, levezetésképpen. Üdv. Kulicz
Tisztelt szölőszem!Az alábbi három szőlőről szeretnék felvilágosítást kérni:RIBOL,LUBIK PIROS,SAROLTA.Minden infót szívesen fogadok,főleg ha valamelyikről lenne saját tapasztalatod is.Köszönettel Sanci
Pozsonyban lett kifejlesztve a bolgár Aptis aga és a kaliforniai Cardinál keresztezéséből. Ebből a kisérletből 16 alfajt szelektáltak,de csak kettő került állami bejegyzésre szlovákiában. Az egyik az Ametiszt a másik pedig a Negra.
Az Ametiszt nagyon melegigényes,tehát a fekvésére nagyon figyelni kell.Nemkülönben a talajra is nagyon igényes,szereti a sok vizet a vízmegtartó földet.
Magasművelésre alkalmas,akár lugasnak vagy a Móser művelés is javasolt.
Általában 4-6 szemre metszük.
Nagyon bőtermő 16-25 t.ha. ami átlagban 1,95 kg. m² - re.
Betegség ellenállása: A lisztharmatra nagyon fogékony.
Ezek az információk nem a saját tapasztalatombó származnak,hanem egy szlovák oldalról fordítottam.
Köszönöm szépen a segítségeteket Jani71 és budai2. Ha megmaradnak akkor tudok belőlük adni ha érdekel valakit. Ha van különleges fajtátok akkor szìvesen cserélnék. Nekem most kb 50 fajtàm van
Hát igen. Több szem többet lát. A caxao-t rövid ó-val kerestem, és a szigorú kereső vagy nem találta, vagy a 6000. helyre sorolta.
Az icskimár- nál a jellemző képek viszont nagyon eltérőek. Az orosz nyelvű szöveg említ több változatot, de csak futólag néztem meg és nem akartam belebonyolódni a témába.