Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Érdekes, nálam még sosem volt vírusos a kajszi, legalábbis nem tudok róla. Milyen tünetekkel jár ez? Egyedül a monília okozott néha kisebb-nagyobb gondot, de az is csak a 90-es évek végén, 2000-es évek első felében.
Ha a Gönci magyar kajszi teljesen biztosan fertőzött a PPV-vel, akkor game over (sajnos egyértelműen mutatta idén is a jeleket)?
Ássam ki és ültessek másik fát?
Ráadásul épp' mostanság ültetgetem a szilvákat is, talán hosszabb életűek lehetnének azok is, ha nem lenne fertőzési forrás (legalábbis részemről..., mert ugye akkor nyilván máshonnan is fertőződhet, de legalább én nem fertőzöm meg a saját fámat egy másikkal).
Régen volt már Bergeron és Pannónia, ilyen-olyan okokból megváltam tőlük épp' egy-két évvel a terméshozásuk beindulása után... :-(
Most a szilva-ügy miatt újra találkoztam a kajszi fajtanevekkel a faiskolákban és a honlapok fajtalistáin, és az általam eddig nem hallott Kuresiaval is, de ezt itt az Indexen olvastam először. Ma körbeérdeklődtem a faiskolákat, hogy van-e nekik - és egyáltalán milyen a fajtakínálat, hát persze, hogy nincs Kuresia...
Ezzel is úgy jártam, mint a szilvalistámon szereplőkkel.
Ja, és mivel kajszit mindenképpen szeretnék, most akkor vakarhatom a fejem, hogy mi legyen. Újra a Gönci, amire nem véletlenül esett a választásom, de akkor ezzel megint úgy járhatok, mint a most betegeskedővel, vagy az általatok írt Bergeronnal, ami "szintén zenész"? Esetleg ha előreláthatólag annyira esélyes a PPV-fertőzés az újabb fánál, akkor végül mégiscsak kizárólag a Kuresia jöhet szóba, amiért nem keveset kellene menni, viszont ha már ott vagyok, elhoznám az óhajtott szilvákat is... ;-)
Nálunk is pont a virágzáskor volt két fagypont alatti hajnal amit a Magyar kajszi fa egy része megsínylett és nem volt rajta sok barack (de ami megmaradt, azok szép nagyokra cseperedtek). A Goldrich egész jól túlélte-rengeteg volt rajta, viszont nagyon apróak voltak és így mehettek a cefrébe (persze befőtt is lett belőle, na és természetesen lekvár is). Viszont a tavaly őszön ültetett Velkopavlovicka csemetén kb. 20 szem termett és be is ért. A szintén tavaly ültetett Earley orange még nem fordult termésbe. Úgyhogy nem is volt olyan rossz ez az év, de volt már sokkal jobb is. A meggy volt az, amiből az idén csak pér szem maradt "mutatóba".
Mondjuk ez az 5 fa jó, ha 5 kilót termett az idén:) Ritka sz@r év volt, mert elfagytak a virágok, aztán jött a szárazság. Utóbbit ki lehet védeni öntözéssel, de a fagyást nemigen.
A Bergeron egy tuti fajta.A viágainak jó a fagytűrése/persze az extrém időjárás az azért ennek is ok lehet/,bőtermő,finom-sztem senmmivel sem rosszabb ,mint a magyarok.Hogy apró lenne ?...ez vízellátás és terhelés kérdése.Normális állapotok esetén korrekt méretű,egyáltalán nem apró.Mindent figyelembe véve a legjobb fajtának tartom az eddig már termő fajtáim közül....és nem 1-2 fajtám van.
Hát, ki kell próbálni! Olyan sokat nem veszthetsz vele. Legfeljebb átoltod más fajtára, ha nem tetszik. De íz tekintetében nem lehet annyira melléfogni a kajszival, mert mindegyik finom.
Az meg, hogy mikor terem, függ az éghajlattól is. Nem kell mindent szó szerint elhinni, amit írnak, de ha azt írják, hogy június közepe, az irányadónak jó. Aztán lehet, hogy a gyakorlatban ez június végét/július elejét jelent.
Köszönöm szépen a türelmedet és a gyors választ! Most átolvastam és rájöttem, hogy valamit elértettem. Már elkezdtem a topic visszaolvasását és elhatároztam, hogy még jegyzetelni is fogok, belefér a hosszú estéimbe. Amennyiben kérdésem maradna, majd jövök.
"A ceglédi óriás csak az ország legkevésbé fagyveszélyes termőhelyeire való fajta, ezek rendszerint 250 m és a fölötti tengerszint feletti magasságban, illetve a városok védett kertjeiben találhatók." "Legalább két porzófajtával társitva ültessük." vagyis önmeddő!
Én nem vagyok nagy szakértő, láthatod a néha igen hülye kérdéseimből is. De volt ceglédi óriásom. Nagyon-nagyon finom volt! A kilencedik évben ment tönkre úgy, hogy még tavasszal telis-tele volt virággal, virágjában meg is metszettem, és rá nem sokkal elpusztult, moníliás ágelhalásnak tudtam be. Igaz, le lehetett gyengülve, mert előző évben annyit termett, hogy alátámasztás ellenére a földig lógtak az ágak, lehet, hogy ha akkor alaposan megritkítom, megmaradt volna. A vele egy időben ültetett magyar kajszi két évvel bírta csak tovább - az is nagyon-nagyon finom volt, csak másképpen. Szerintem ha hozzáértőbb módon lettek volna kezelve (metszve), tovább élhettek volna. De akkor még nem jártam ezen a fórumon, csak könyvből metszettem. Fagykárra nem emlékszem, de elég védett helyen voltak, és homokon.
Szeretném kikérni a véleményeteket a Ceglédi Óriás kajszival kapcsolatban! Azt tudom ,hogy nagyszemű, de milyen hátrányai vannak? Megéri ültetni egyet? Mennyire fagyérzékeny?