Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Tavasszal fontos, ősszel is fontos lenne, de az őszibarack oké, cseresznye, szilva, körte talán lemegy addig a lomb, még lehet permetezni, alma szerintem most is kimarad, mivel nem hullik le a levél még be nem jön a komoly fagy. Jövőre hamarabb leállok az etetésükkel.
Sziasztok! az idén ültettem "kuresia"-t,de ha megmarad,(mivel a korona mérethez képest alig volt gyökere) -szóval nagyon meg volt nyesve,-akkor tavasszal ha azt szeretném hogy a gyökere erősődjön,mettszéskor hogyan kell eljárnom??? -inkább rövidebre,vagy hosszabbra haggyam? Egyébként ültettem Bergeront is,azt máshol vettem,fele akkora de 2x nagyobb gyökérrel rendelkezik,-nem mindeggy... -Arra meg külön kiváncsi vagyok hogy vadkörte alanyon "normális" kerti földbe,-se nem homok se nem vályog,valahol a 2 között van,minden esetre jó minőségű,szinte évente kerül bele jó minőségű lótrágya,szóval ilyen körülmények között mit produkál.
-Köszönöm a tanácsot monilia ügyben,-Chorusszal fogok kezdeni,idáig váltogattam a szerek között
A monília a virág bibéjén hatol a növénybe, onnan terjed egyre lejjebb. Ha virágzáskor nem fertőz, utána már nem tud.
Amikor kb. 17 éve a gutaütés levitte az akkor 8 év körüli sárgabarackfám tetejét és egyik oldalát, utána a következő évben nálam is 2 méteres hajtások voltak. 3 év alatt szabályos lett a fa.
Az idén az uvarunkban álló 2 öreg kajszit úgy megmetszettem tavasszal hogy szinte a törzsig vissza vágtam mind kettőt,-gondoltam lessz ami lessz,mert már annyira fel voltak kopaszodva hogy vagy ez,vagy a kivágás...A lényeg hogy megbolondut,és rengeteg új hajtást hozott némelyik a 2!! m-t is eléri,hogy milyen fajták fogalmam sincs,kiváncsian várom a tavaszt... Csak a monilia ne lenne... szinte 2 hetente permetezek,és kb.5x csak ez ellen,de jó évben roskadásig vannak... és ez kárpotol mindenért
Nálam is csak most kezdett hullni a kajszi lomb. Talán azért tartott ki eddig, mert még csak egyszer volt fagy eddig, akkor is csak -1 fok.
Én minden évben megmetszem a kajszit. Nem tudom ez jó-e... Abszolút nem is értek a metszéshez. Ha kihagynék 1 évet, esetleg 2-őt, az hogy befolyásolná a termés mennyiségét? Több lenne vagy kevesebb? Persze ez sok minden mástól is függ, de csak metszés szempontjából kérdezem.
Most kezdenek termőre fordulni a kertünkben a gyümölcsfák.
Sem a göncin, sem a besztercein nem volt foltos magú gyümölcs. Igaz az idén a gönci tetején maradt kb 1,5 kg-nyi barack, mert a többit elvitte az idei kemény tavaszon a fagy. - Ha szépen metszett fám lett volna, akkor ennyi barack sem termett volna rajta, mert mind az elhanyagolt tetején maradt meg.
A Bergeron még nem termett. Kiváncsi vagyok, hogy ő majd hogyan állja a fagyzugos helyet.
Jó tisztában lenni a dolgokkal, de nem érdemes attól reszketni, hogy mi leszt ha majd...
Szerintem élni sem érdemes ha mindig azt tartjuk szemelőtt, hogy úgyis meghalunk :D
Az a kérdés, hogy az a Gönci hogy teljesít, van-e valami hátránya a fertőzöttségének?
Mert ha nincs, akkor teljsen felesleges kivenni. Egyrészt, ő is elkapta valahogy a vírust, tehát az utóda is el fogja, másrészt ő már körbefertőzte a környező vidéket, tehát 2 éven belül visszajön a vírus, neked meg nem lesz termő kajszifád.
Bele kell nyugodni, hogy fertőzött a környék, én is így tettem. :( A nagy fám legalább mázsás terméseket produkál szinte minden évben, kit érdekel, hogy foltos a magja.
Sziasztok! az idén én is ültettem "kurésia"-t,akit érdekel "Sieberz"-nél Gödönlön vettem,2900 ft szép nagy,sajnos a gyökerét sz.tem jelentősen kurtitották,-el lett ültetve meglátjuk....egyébként nincs benne a katalogusukban,de ettöl függetlenül rendelhető,mevásárolható. kb. 1 hete voltam akkor még volt. Más,-ültettem Bergeront, áll. kiváló a fagytűrése,de amire kiváncsi lennék az az hogy a betegségekre mennyire fogékony monilia stb. akinek van tapasztalata kérem irjon!
Érdekes, nálam még sosem volt vírusos a kajszi, legalábbis nem tudok róla. Milyen tünetekkel jár ez? Egyedül a monília okozott néha kisebb-nagyobb gondot, de az is csak a 90-es évek végén, 2000-es évek első felében.