Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
xyzw, a karokat alakid hatod úgy is ,hogy meg hagysz két -két kart egy tőkén, az egyiket alacsonyan50-80cm magason kötöd le ez a mezsgye védő ,a másikat felfuttatod ernyőre ahogyan írtad , a zöld munka az majd elválik milyen lesz a növekedés a lenti karnak is jó ha van legalább 1,5m zölhajtássa hajtás felület az öregek azt mondták ,hogy 10 levél legalább kell egy hajtáson meg jelenő 2-3 fürt kifejlődésére /optimális/ a terhelés ,az hogy mennyi rügyet foggól meg hagyni az ízlés kérdése is lehet, a megjelenő hajtásokat berakódás alapján ritkítod /amelyiken nincs termés kitöröd kis hajtás állapotban , hogy szellőzése is legyen a tőkének.
Homok a talaj, a környék kertjei tele vannak szőlővel. Az én telkemen is kb. 15 éve vágta ki az előző tulaj a szőlőt. A telek enyhén dél felé lejt. Természetesen én is magasat akarok, testmagasságom 180 cm kb :-)
Az eddigi 2 sor szőlő tartóoszlopainak magassága 190 cm a talaj felett, ez fölé engedtem a szőlőt. Ezeken ernyő művelést alakítottam ki, az alsó huzal 85 cm. re van, a eggyel feljebbi meg kb 125.
xyzw, a cardinálnak nem ismerem a növekedési erényét, egy tőkém volt kifagyott vagy 15 éve,, a többi jó lugasnak, a lényeg az adott hely sajátossága ,. milyen dús a talaj , nedvesség elátottság,? stb , én szétnéznék a környéken , hogyan bírja a szőlő a hellyet. én két méter magas lugast a két sort áthidalva ,nagy lomb felületett alakítanák ki ,nekem a teréznek 10m2 felület kell a pölöskeinek fele, a moldova zala, és a hamburgi is nagy felületett igényel, a két méter a test magasságod fügvénye legyen ,hogy könyű és elérhető legyen a szüret, a metszés stb. üdv.
Idén tavasszal a 3 éve ültetett (ez lesz a 4. évük) javarészt oltvány szőlőimből 20 tőke (Pölöskei muskotály, Kismis moldavszkij, Hamburgi muskotály, Zalagyöngye, Teréz, Cardinal) érett lett arra, hogy el kéne döntenem, milyen művelési módot válasszak nekik. A tőkék sortávolsága 150-160 cm, a sorban a tótávolság pedig 120 cm. Csak és kizárólag vegyes csemegeszőlőről van szó. Mielőtt letolnátok a sortáv miatt, azt megjegyezném, hogy csak két-két sor lesz a telek hátulján "U" alakban a kerítés mellett, hogy ne zavarjuk egymást a szomszédokkal túlzottan, ne lássunk egymás szájába, úgyhogy a sortáv annyira asszem, nem fontos. Kettő sor már üzemel, de ott elszúrtam kissé, mert 100 cm tőtávolságot alakítottam ki, s ernyőműveléssel próbálkoztam tavaly. Tapasztalatom, hogy ehhez a művelési módhoz ez a tőtáv szerintem kicsi, túl sűrű a végeredmény (valószínűleg itt szükség lesz művelési mód változtatásra). Kérdésem, hogy a 20 új tőkénél ti mit javasolnátok művelési módként, mit lenne célszerű kialakítani?
USA.fajta.Regisztrálva:1977.Szülők:Alden X NY46-000 /NY46-000=Buffalo X NY 340.06/.Átlag feletti növekedésű.Fürt:átlag 200 gr.hengeres,közepesen sűrű.Bogyó:2-3 gr.,sötétkék,husa húsos,lédus,harmonikus,könnyű eper-és muskotályos ízű.Bőre nem vastag.Magnélküli/I.oszt./cukor:18-20%,sav:6-7 gr./l.Vesszői jól beérnek.Metszés:4-6 rügyre.A bogyó ellenáll a repedésnek,és a darazsaknak.Betegség ellenállás:rezisztens.Fagyállóság:-26 C.Óriási dekoratív levelei vannak.
Saját megjegyzés:Az egyik legkedveltebb fajtám.Minden 10 évben raknak össze ilyen jó fajtát.Évek óta megbízhatóan terem.
Költői kérdés: van olyan szőlő, amit az éhes darazsak nem szeretik?
Hajnalban rendszeresen irtani kell őket padláson s mindenütt, vagy együtt élni velük.
Nekem - volt olyan év, 14-nem--amikor még a méhek is ették nagy szorgalommal a Cserszegi fűszerest-van izlésük-, de azok rendesebbek voltak, mert csak egyszerre egy tőkét támadtak meg.
Volt mikor "darázsfelhőben" szedtem a létra tetején az Oportót (14-ben semmi sem volt permetezés nélkül)
Azért szeretném hogy később érjen mert szeretném a darazsakat teljesen kizárni!A befuttatni való 5×4 méter Zaporozsec,és Angéla van az oldalak befuttatására ültetve.A tetején nem tudok dönteni,de jó ötlet a Vénusz is ha a darazsak tuti nem szeretik!Kaptam pár jó ötletet egyszer csak sikerül döntenem.
Sanci! Mért akarod mindenáron,hogy szeptember közepe után érjen?Itt van például a Vénusz/USA/,Akkora levelei vannak,hogy tíz-husz levél betakarná a pergóládat.
Ráadásul még rezisztens is.A levelei óriásiak,és gyönyörűek.Én még ilyen nagylevelű szőlőt nem láttam.És könnyen beszerezhető,sok oltványos árulja.
A Zaporozsec fajtát csak autóba ismerek./már nem árulják/az autót//.Ez csak vicc volt.
A fajtát sehol nem jegyzik,hivatalos írás nincs róla,csak amit az oltványosok összekreáltak.Ennek ellenére egy jó,rezisztens fajta.Esetleg,ha valakinek van,írjon róla,hogy jobban megismerhessük.
Kedves szölőszem! A külföldi fajták között van olyan aminek sűrű a lombja vagy sok hónaljhajtást hoz hogy aránylag zárt lombfelületet kapjak!Egyébként egy fajtáról is szeretnék érdeklődni nálad,ez pedig a zaporozsec lenne amit oltványosok árulnak. Van nagyesdám is azon is sokat gondolkodtam a pergola tetejére mert nagy levele van és nyáron három permetezéssel gond nélkül megvolt.Átlagos évben lehet bírná permetezés nélkül is.
AROCZNIJ:Orosz fajta.Szülők:Magaracha X Druzsba.Érési idő:115-125 nap/aug.20 körül/.Fürt:400-600 gr.hengeres,közepesen laza.Bogyó:25 X 18 mm.oális,sárgás-rózsaszín,teljes érésben rózsaszín.harmonikus ízű,ropogós,kemény,de édes húsú.Cukor:17-19%,sav:5-6 gr/l.Betegség ellenállás magas.Rezisztens.Fagyállóság:-25 C.
Saját tapasztalat:Évek óta megbízhatóan terem,semmire nem igényes,egy-két permetezéssel megvédhető.Nem túl bőtermő.Fagyállósága kiemelkedő.Botrytis egyáltalán nem támadja.Darazsak nem bántják.Nagyon értékes fajta.
Bár nem nekem intézted a kérdést,a pergola befuttatására alkalmas szőlőről,de elmondanám az én véleményem is.Mivel nem,vagy alig akarod permetezni,és kikötés,hogy szept.15 után érjen,ezért JELENLEG a Magyarországon kapható választék közül a Terézt,és a Moldovát javaslom én is.A Teréz hivatalosan 5 nappal korábban érik,mint a Moldova.Mindkét fajta ellenállása a betegségekre közel azonos.De más paraméterekben is sok a hasonlóság/pl.mindkét fajta bőtermő,mindkettő egyik szülője az SV 12375 ami a rezisztenciáját adja,a fagytűrésük is közel azonos:-23,-24C stb/
Én azért javasolnám mégis a Terézt,,mert nálam tavaly egy kicsit jobban ellenállt a botrytisnek,mint a Moldova.Ha pergolát akarsz,akkor a fürtök árnyékban lesznek,és nem éri őket úgy a nap,mintha kordonon volnának.Van olyan év,hogy a Moldova nem érik be rendesen,a Teréznél ezt még nem tapasztaltam.Persze ez függ a terheléstől is.
A Terézről hasonlóak a tapasztalataim mint Kulicnak. Van két tőkém belőle az egyik teljes napon a màsik egy kicsit árnyékoltabb helyen. Amelyik a napon van azon a napégés nyomai làtszanak a bogyókon. A másikon nem vettem észre még , sőt az Angéla fajtámon is felfedeztem ugyan úgy mint a Terézen. Ha jó sokáig a tőkén marad akkor szép rózsaszínes árnyalatot vesznek fel a bogyók
Sziasztok!Óriási meglepetésben volt részem ma.Három héttel ezelőtt egy tejfölös pohárba tettem néhány vesszőt kíváncsiságból hogy mikor indul majd meg.Ma eszembe jutott hogy kéne rá vizet tennem és a következő látvány fogadott.: Meggyökeresedett a vessző(érdekes tavasszal kihajtott és elszáradt).Most ugye mély nyugalom van akkor ez hogy lehet,mert mintha a rügy is kezdene dagadni!Mindenesetre számomra igen érdekes ezért gondoltam megosztom veletek.Már csak azt nem tudom mikor ültessem el.!?
Piros kecskecsöcsű gyerekkoromban--igaz akkor más volt az időjárás-lugason volt a kunyhó előtt, de többnyire megfagyott. Lombja nagy volt de, szerintem nem alkalmas arra, mire gondolod.
Pölöskei muskotály elég jól fed elég erős a növekedése, de még védett helyen is kifagyhat. Nekem a háztól kb 1.5 méterre--igaz É-on Galgagyörk- egyik évben egyik vastag karja fagyott el, a kertben több tökéből csak egy maradt takarás nélkül--az DNy-i védett oldal.
De ezeknél régebben is említettem a Kurucvért. A lényege, hogy nagyon nagy a növ. erélye, ráadásul úgy, hogy a hónaljhajtások is nagyon szépen fejlődnek, plusz mindezekhez jó nagy levelek társulnak. Olyan árnyékot ad, mintha cseréptető vagy pala lenne a helyén... Igénytelen, nagy ellenálló képességgel megáldott fajták (az idei brutális gombás évben azért tönkrement permetezés nélkül, de máskor tökéletes maradt).
A termésük nem fogyasztható, apró, labruszkás (a tyúkok szerették :-) ).