Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Olvastam v.hol,hogy érdemes a fa "csúrgója" -gyökér zónája körül hagymát,fokhagymát,tormát,körömvirágot ültetni,áll. ez hasznos,-úgyhogy megszivlelendő. -van valakinek v.milyen tapasztalata ezzel kapcsolatban? És tényleg szinte egyálltalán nem kell a kajszit öntözni mert hogy többet ártunk vele mint használunk??!! Akinek van tapasztalata kérem irja meg!
Nem véletlen monda nekem egy volt egyetemi tanár, hogy ebben az országba nem kutatás, hanem pénzköltés folyik. Nézd meg a fajtákat, ezeket más országokba 30 éve nem szaporítják, és nálunk pénzt adtak a kutatásukra, még ha 10 éve akkor is dühítő.
Tavasszal fontos, ősszel is fontos lenne, de az őszibarack oké, cseresznye, szilva, körte talán lemegy addig a lomb, még lehet permetezni, alma szerintem most is kimarad, mivel nem hullik le a levél még be nem jön a komoly fagy. Jövőre hamarabb leállok az etetésükkel.
Sziasztok! az idén ültettem "kuresia"-t,de ha megmarad,(mivel a korona mérethez képest alig volt gyökere) -szóval nagyon meg volt nyesve,-akkor tavasszal ha azt szeretném hogy a gyökere erősődjön,mettszéskor hogyan kell eljárnom??? -inkább rövidebre,vagy hosszabbra haggyam? Egyébként ültettem Bergeront is,azt máshol vettem,fele akkora de 2x nagyobb gyökérrel rendelkezik,-nem mindeggy... -Arra meg külön kiváncsi vagyok hogy vadkörte alanyon "normális" kerti földbe,-se nem homok se nem vályog,valahol a 2 között van,minden esetre jó minőségű,szinte évente kerül bele jó minőségű lótrágya,szóval ilyen körülmények között mit produkál.
-Köszönöm a tanácsot monilia ügyben,-Chorusszal fogok kezdeni,idáig váltogattam a szerek között
A monília a virág bibéjén hatol a növénybe, onnan terjed egyre lejjebb. Ha virágzáskor nem fertőz, utána már nem tud.
Amikor kb. 17 éve a gutaütés levitte az akkor 8 év körüli sárgabarackfám tetejét és egyik oldalát, utána a következő évben nálam is 2 méteres hajtások voltak. 3 év alatt szabályos lett a fa.
Az idén az uvarunkban álló 2 öreg kajszit úgy megmetszettem tavasszal hogy szinte a törzsig vissza vágtam mind kettőt,-gondoltam lessz ami lessz,mert már annyira fel voltak kopaszodva hogy vagy ez,vagy a kivágás...A lényeg hogy megbolondut,és rengeteg új hajtást hozott némelyik a 2!! m-t is eléri,hogy milyen fajták fogalmam sincs,kiváncsian várom a tavaszt... Csak a monilia ne lenne... szinte 2 hetente permetezek,és kb.5x csak ez ellen,de jó évben roskadásig vannak... és ez kárpotol mindenért