a szokásos problémák (pára és penész) és az idei festés után mi is beszereztünk egy kütyüt.
végül a wdh 520 lett.
az elképzelt előnye (hatékonyabb kisebb fogyasztás mellett) miatt.
egy hetes tapasztalataimat (72 nm lakás, épp nincs túlfűtve, átlag 23 C fok, 4 lakó, szellőztetve van reggel-du-este 1x, jó időben nyitott ablak) írom le.
normális páramérőm épp nincs, energiafogyasztás mérő van.
kütyü:
- hangos, de jól dolgozik. Bár összehasonlítani nem tudom mással. Napi 2,5-3,5 l víz mosás utáni szobai teregetések függvényében.
- 21 kWh/7 nap fogyasztás -> kb lesz 4000 Ft villanyköltség/hó, ha így marad
- specifikáció szerint 320 W a teljesítmény, nálam a max volt 374,5 W, átlag 340-350 W
a kütyü 2 hátránya (ár + a hangon kívül, de föltételezem az a többinél is megvan) :
Sziasztok! Most költöztünk új helyre, egy régi házba, a pince egyáltalán nincs szerinem vízszigetelve, ezért az alaksorban és a lépcsőházban szörnyű dohos szag van, habár fekete kis penészekkel még nem találkoztam, de nem is kutattam őket. A kérdésem az lenne, hogy ha ez a büdös szag jelen van akkor penész is van, illetve a dohos szag a penész szaga? Azért kérdezem, mert a hatóság kötelezheti a tulajt a probléma megoldására, ha van penész. (nem Magyarországon) Köszönöm előre is!
Kiváncsi leszek, valóban működik-e, mennyibe kerül, ha elkészül a sorozatgyártás. Ha működik és nem drága (fogyasztást keveset írnak), akkor ez is jó lehet hirtelen segítségnek. Meg úgy egyáltalán is. Persze ettől még a durva hőhidakkal foglalkozni kellene.
Mi a véleményetek a Pingi szilikalgéles zsákjairól? Nem penész ellen kellene, ahhoz, gondolom ez kevés, de bejött a lakásba egy légyölő pókszázlábú, és mivel azok a nedves levegőt szeretik, gondoltam, kicsit kiszárítom neki a helyet, hogy ne legyen kedve még egynek bejönni. :)
Esetleg egy tipus jól jönne.Magyar használati utasításban nincs semmi? Nem lehet,hogy használat előtt el kell valami csomagolást távolítani? 70%os nappalit kb 2-3 óra alatt le kéne vinnie 55 környékére,persze telseítmény függő is.
hello. vettunk egy 20 l paramentesitot. 70% os 26 ° nappalit 6 ora alatt az automata beallitas nem vitte lejebb . ledjei alapjan a 70 % ot LO nak mutatja, a gyujto tartaaja csontszaraz. aztan a "dry clothing" ra allitva kb 2 ora mulva leallitva s kikapcsoltuk a masinat akkor kezdett el folyni csopogni valami kis mennyisegu - 1-2 dl- para. na sebaj 90 % 28 ° 30 m3 furdobe beraktuk /itt a ledje HI t mutatott/ kb 1 ora alatt vitte csak le 87% ra a paratartalmat s a viz ismet csak akkor folyt mikor a gepet kikapcsoltuk. illetev a ledje mar LO nak erzekelte a helyzetet/
Ez most normalis, marmint hogy csak akkor folyik ha kikapcsoljuk? vagy nem a "dry clothing" a megfelelo funkcio?
talalhato meg rajta "air clean" illeteve " continuounig"
barmilyen tanacsot koszonok elore is.
Tegnap este ki tettem az előszobába a készüléket, és reggelre ~2.5 liter vizet találtam a kondenz víz tárolóban. Egyébként 61%-ról indult és 55%-van belőve.
Ez egy régi ház, rossz szigeteléssel (aljzat és homlokzat). Ahol használjuk a berendezést, kb. két éve cseréltük műanyagra a nyílászárót, automata légbeeresztővel. Tegnap figyeltem, hogy 50% volt a gép által jelzett páratartalom, a feleségem a két helységgel távolabb lévő részben lezuhanyzott, és nagyon hamar felmászott a páratartalom 55%-ra.
Szellőztetni este szoktunk, illetve ha hétvégén otthon vagyunk akkor többször ki van buktatva két ablak.
A ház felépítése miatt nem lehet keresztül szellőztetni. Lehet, hogy sokat segíteni egy csőventilátor + egy páraérzékelős vezérlés, de most ezt sikerült gyorsba összehozni.
Ez a cucc elméletileg megáll ha elérte a kívánt páratartalmat, akkor pedig már kevesebbet fogyaszt :).
Szerintem egy hét múlva már okosabb leszek (remélem).
Ha ez egy beállt ház és normál állapotban kapcsoltad be, akkor elvileg mindig ennyit eszik.
De azért:
Ha "folyamatosan" használod (nem várod meg, hogy megint felmenjen, hanem ma is beindítod), akkor nyilván hamarabb végez. Meg ugye ha a ruhákból, mindenből "kijön" a pára egy alapos járatás után és kordában van tartva a pára, akkor később már azzal is kevesebbet szöszöl.
Hogy értelmesen írjam :o), ha minden nap használod egy kicsit, akkor nyilván jóval kevesebbet kell járatni, vagy csak 2-3 naponta kell ilyen sokáig mennie.
Viszont nem tiszta, miért van nálatok annyi pára. Nálunk 50-55% közt van reggelre (éjjel ugye nincs aki szellőztessen :o) és pl. a fürdőszobában sincs páraelszívó), de napközbenre simán 50% alá megy. (Persze szellőztetés után.) Ha hidegebb van (nálunk gyakorlatilag 1x volt idén, december közepén), akkor egészen 41-42%-ig lement a pára, pedig abszolút nem volt túlszellőztetve a ház. Pára is akkor 1x, 1 reggel jelent meg még idén az ablakon.
Szóval mintha a szellőztetéssel lenne egy kis gond.
Egy olcsó műszerrel nézve, kiteregetett ruhák nélkül (tehát 7 napból kb. 4-5 napban), 22 fokos hőmérséklet mellett, fejmagasságban -> 60%, kb. 1m-re a talajtól inkább 62-65%, a leghidegebb oldalon a padlón 93% (ja és ott 22 fok ellenére 17 van :( )
Egy "átlagos" mosás után ez majdnem 80%-ra ugrik fel (1m-re a padlótól), és kb. három nap alatt cseng le.
Egy nap alatt majdnem 6 liter vizet sikerült összegyűjtenie. Most a rajta beállított páratartalom 55%. Feltételezem ezek alapján, hogy nem volt értelmetlen a beszerzése.
Ami picit szomorú, hogy a hat liter vizet 6kW energia elhasználásával sikerült neki begyűjteni. Remélem stabilizálódik az állapot és nem kell folyamatosan mennie!
A ház könnyűszerkezetes, 2011. májusba kezdtük az építkezést 2012. márc költöztünk!
Penész sehol nincs a lakásban!
Páratartalom 40-50% között ingadozik, éjszaka (gáz) radiátoros fűtés és amikor tehetjük 70%-ban légfűtéses kandallóval fűtünk, rendszeresen szellőztetünk. A lakásban a párásabb helyeken és ahova kell aereco ablak szellőző került beépítésre, konyha, mosókonyha, fürdő!
A helység ahol a kép készült a konyha!
December végén (pontosan 23-án) építettem be a gáz főzőlapot, mivel ezen nincs hátul üveglap, gondoltam ideiglenesen pár pogácsával felnyomok 2 csempét, hogy lehessen takarítani a falat! Ma eset a gázlap pucolásánál megmozdult a csempe és mögötte ez a látvány fogadott!
Esetleg tipp infó, hogy mitől indulhatott meg a penészedés?
Cerezit hatása=0 kb halottnak a csók. A vályog természetes építőanyag amit hiba szigetelni,persze ha elég vastag a fal. A műanyag nyilászáróval tovább ront az ember a helyzeten, mintha neylonzacskóba csomagolnád a házat. Ha 60 alatt tudod kicsit tartani télen,az jó lenne. A splitklíma fogyasztására kiváncsi lennék, páramentesítő 250-400W között fogyaszt.
Mi egy régi kis vályogházban akunk (még rövid ideig) ami egy éve 5cm-es szigeteléssel körbe lett húzva, és a nagyobb szobában 2 ablak műanyagra lett cserélve. A páramérőnk szerint (kettő is van, egy értéket mutatnak) 60-63-70% körül van az érték, szellőztetéssel, split klíma légszárító funkciójával, ceresittel sem érünk el érdemi erdményt, legutóbbi próbálkozás a ceresittel 2012 nov 30-tól dec 7-ig kemény 13mm- nyi víz gyűlt össze a készülékben, 60% alá nem nagyon tudunk lemenni. Kiönteni azóta se öntöttem ki, hiszen most sincs még félig sem...
Na most kiöntöttem, még félig se volt, de a tabletta odavan..
Köszönöm a választ! Közben már beruháztunk egyre. Ugyan még tapasztalatom nincs a párátlanítóval kapcsolatban mert még elvileg ma kerül feladásra, de korábbi tulajdonosa nagyon dícsérte, és meglehetősen őszintének is tűnt.