Keresés

Részletes keresés

crashpo Creative Commons License 2012.11.17 0 0 59

Az idén az uvarunkban álló 2 öreg kajszit úgy megmetszettem tavasszal hogy szinte a törzsig vissza vágtam mind kettőt,-gondoltam lessz ami lessz,mert már annyira fel voltak kopaszodva hogy vagy ez,vagy a kivágás...A lényeg hogy megbolondut,és rengeteg új hajtást hozott némelyik a  2!! m-t is eléri,hogy milyen fajták fogalmam sincs,kiváncsian várom a tavaszt... Csak a monilia ne lenne... szinte 2 hetente permetezek,és kb.5x csak ez ellen,de jó évben roskadásig vannak... és ez kárpotol mindenért

crashpo Creative Commons License 2012.11.17 0 0 58

Szia! -azt hogy érted hogy vigyázz "vadkajszi" alanyon van!!? annyira azért nem vagyok otthon a témában...

Előzmény: Lactarius Curtis (56)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 57

Nálam is csak most kezdett hullni a kajszi lomb. Talán azért tartott ki eddig, mert még csak egyszer volt fagy eddig, akkor is csak -1 fok.

Én minden évben megmetszem a kajszit. Nem tudom ez jó-e... Abszolút nem is értek a metszéshez. Ha kihagynék 1 évet, esetleg 2-őt, az hogy befolyásolná a termés mennyiségét? Több lenne vagy kevesebb? Persze ez sok minden mástól is függ, de csak metszés szempontjából kérdezem.

Előzmény: Lactarius Curtis (56)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.17 0 0 56

Nem 2500 volt? Vagy már fel is emelték az árát az itteni topikok által keltett kereslet hatására?! :) :(. Vigyázz vadkajszi alanyon van!

Szerencsémre az enyém normális gyökérzettel jött, a Jojo szilváért viszont aggódhatok, pedig az tényleg drága.

Egyébként a két magyar kajszim még csak most hullajtja a lombját, még a cseresznyénél is később, ez normális? :)

Előzmény: crashpo (52)
Deryan Creative Commons License 2012.11.17 0 0 55

Most kezdenek termőre fordulni a kertünkben a gyümölcsfák. 

Sem a göncin, sem a besztercein nem volt foltos magú gyümölcs.  Igaz az idén a gönci tetején maradt kb 1,5 kg-nyi barack, mert a többit elvitte az idei kemény tavaszon a fagy. - Ha szépen metszett fám lett volna, akkor ennyi barack sem termett volna rajta, mert mind az elhanyagolt tetején maradt meg.

A Bergeron még nem termett. Kiváncsi vagyok, hogy ő majd hogyan állja a fagyzugos helyet.

Jó tisztában lenni a dolgokkal, de nem érdemes attól reszketni, hogy mi leszt ha majd...

Szerintem élni sem érdemes ha mindig azt tartjuk szemelőtt, hogy úgyis meghalunk :D

Előzmény: Flanell (54)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 54

Az a kérdés, hogy az a Gönci hogy teljesít, van-e valami hátránya a fertőzöttségének?

Mert ha nincs, akkor teljsen felesleges kivenni. Egyrészt, ő is elkapta valahogy a vírust, tehát az utóda is el fogja, másrészt ő már körbefertőzte a környező vidéket, tehát 2 éven belül visszajön a vírus, neked meg nem lesz termő kajszifád.

Bele kell nyugodni, hogy fertőzött a környék, én is így tettem.  :(   A nagy fám legalább mázsás terméseket produkál szinte minden évben, kit érdekel, hogy foltos a magja.

Előzmény: Jani71 (48)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 53

A Bergeronnak a téli fagytűrése is jó, de főképpen a késői tavaszi fagyok elviselését szokták dicsérni, ennek részben a későbbi indulás az oka.

Az enyém még nem termett, de úgy tudom, a moníliára viszonylag fogékony.

Előzmény: crashpo (52)
crashpo Creative Commons License 2012.11.16 0 0 52

Sziasztok! az idén én is ültettem "kurésia"-t,akit érdekel "Sieberz"-nél Gödönlön vettem,2900 ft szép nagy,sajnos a gyökerét sz.tem jelentősen kurtitották,-el lett ültetve meglátjuk....egyébként nincs benne a katalogusukban,de ettöl függetlenül rendelhető,mevásárolható. kb. 1 hete voltam akkor még volt.  Más,-ültettem Bergeront, áll. kiváló a fagytűrése,de amire kiváncsi lennék az az hogy a betegségekre mennyire fogékony monilia stb. akinek van tapasztalata kérem irjon!

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 51

Hála Istennek eddig elkerült!

Előzmény: Jani71 (50)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 50
Előzmény: Ludmilla Love (49)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 49

Érdekes, nálam még sosem volt vírusos a kajszi, legalábbis nem tudok róla. Milyen tünetekkel jár ez? Egyedül a monília okozott néha kisebb-nagyobb gondot, de az is csak a 90-es évek végén, 2000-es évek első felében.

Jani71 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 48

Sziasztok!

Ha a Gönci magyar kajszi teljesen biztosan fertőzött a PPV-vel, akkor game over (sajnos egyértelműen mutatta idén is a jeleket)?

Ássam ki és ültessek másik fát?

Ráadásul épp' mostanság ültetgetem a szilvákat is, talán hosszabb életűek lehetnének azok is, ha nem lenne fertőzési forrás (legalábbis részemről..., mert ugye akkor nyilván máshonnan is fertőződhet, de legalább én nem fertőzöm meg a saját fámat egy másikkal).

Régen volt már Bergeron és Pannónia, ilyen-olyan okokból megváltam tőlük épp' egy-két évvel a terméshozásuk beindulása után... :-(

Most a szilva-ügy miatt újra találkoztam a kajszi fajtanevekkel a faiskolákban és a honlapok fajtalistáin, és az általam eddig nem hallott Kuresiaval is, de ezt itt az Indexen olvastam először. Ma körbeérdeklődtem a faiskolákat, hogy van-e nekik - és egyáltalán milyen a fajtakínálat, hát persze, hogy nincs Kuresia...

Ezzel is úgy jártam, mint a szilvalistámon szereplőkkel.

Ja, és mivel kajszit mindenképpen szeretnék, most akkor vakarhatom a fejem, hogy mi legyen. Újra a Gönci, amire nem véletlenül esett a választásom, de akkor ezzel megint úgy járhatok, mint a most betegeskedővel, vagy az általatok írt Bergeronnal, ami "szintén zenész"? Esetleg ha előreláthatólag annyira esélyes a PPV-fertőzés az újabb fánál, akkor végül mégiscsak kizárólag a Kuresia jöhet szóba, amiért nem keveset kellene menni, viszont ha már ott vagyok, elhoznám az óhajtott szilvákat is... ;-)

Mit gondoltok?

buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 47

Remélem jövőre jobb lesz, már alig várom, hogy újra virágba boruljanak :)

Előzmény: Törölt nick (45)
buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 46

Talált, süllyedt. :)

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 45

Nálam már centisek voltak a kisgyümik,amikor az utolsó fagy tarolt.Csak a "hegyi" fáimon  -pl Bergeron-volt,úgy 1,5 m feletti részükön.

Előzmény: Ludmilla Love (41)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 44

A fajtáidból ítélve vhol a Felvidéken lakhatsz :)

Előzmény: buga1 (42)
buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 43

pér=pár  :)

Előzmény: buga1 (42)
buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 42

Nálunk is pont a virágzáskor volt két fagypont alatti hajnal amit a Magyar kajszi fa egy része megsínylett és nem volt rajta sok barack (de ami megmaradt, azok szép nagyokra cseperedtek). A Goldrich egész jól túlélte-rengeteg volt rajta, viszont nagyon apróak voltak és így mehettek a cefrébe (persze befőtt is lett belőle, na és természetesen lekvár is). Viszont a tavaly őszön ültetett Velkopavlovicka csemetén kb. 20 szem termett és be is ért. A szintén tavaly ültetett Earley orange még nem fordult termésbe. Úgyhogy nem is volt olyan rossz ez az év, de volt már sokkal jobb is. A meggy volt az, amiből az idén csak pér szem maradt "mutatóba".

Előzmény: Ludmilla Love (41)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 41

Mondjuk ez az 5 fa jó, ha 5 kilót termett az idén:) Ritka sz@r év volt, mert elfagytak a virágok, aztán jött a szárazság. Utóbbit ki lehet védeni öntözéssel, de a fagyást nemigen.

Előzmény: Ludmilla Love (40)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 40

Rajta van a beszerzési listámon. Csak már nem tudom hova ültessem, 5 kajszim van már...

Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 39

A Bergeron egy tuti fajta.A viágainak jó a fagytűrése/persze az extrém időjárás az azért ennek is ok lehet/,bőtermő,finom-sztem senmmivel sem rosszabb ,mint a magyarok.Hogy apró lenne ?...ez vízellátás és terhelés kérdése.Normális állapotok esetén korrekt méretű,egyáltalán nem apró.Mindent figyelembe véve a legjobb fajtának tartom az eddig már termő fajtáim közül....és nem 1-2 fajtám van.

Előzmény: Ludmilla Love (31)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 38

Szerintem az ipse a Bergeront hallotta félre...

Előzmény: Rumanyi (32)
sujgojo Creative Commons License 2012.11.15 0 0 37

par eve vettuk a kertet, azota foglalkozom gyumolcsfakkal. szoval meg kezdo vagyok, de remelem belejovok

Előzmény: Lactarius Curtis (5)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 36

Hát, ki kell próbálni! Olyan sokat nem veszthetsz vele. Legfeljebb átoltod más fajtára, ha nem tetszik. De íz tekintetében nem lehet annyira melléfogni a kajszival, mert mindegyik finom.

Az meg, hogy mikor terem, függ az éghajlattól is. Nem kell mindent szó szerint elhinni, amit írnak, de ha azt írják, hogy június közepe, az irányadónak jó. Aztán lehet, hogy a gyakorlatban ez június végét/július elejét jelent.

Előzmény: Rumanyi (35)
Rumanyi Creative Commons License 2012.11.15 0 0 35

Ezt én is megtaláltam, de nehezen hinném el hogy még az Auroránál is korábbi.

Előzmény: Ludmilla Love (33)
Magda0828 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 34

Köszönöm szépen a türelmedet és a gyors választ! Most átolvastam és rájöttem, hogy valamit elértettem.  Már elkezdtem a topic visszaolvasását és elhatároztam, hogy még jegyzetelni is fogok, belefér a hosszú estéimbe. Amennyiben kérdésem maradna, majd jövök. 

Előzmény: Flanell (19)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.14 0 0 33

Előzmény: Rumanyi (32)
Rumanyi Creative Commons License 2012.11.14 0 0 32

"Bergamon" fajtáról hallot már valaki?

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.14 0 0 31

Egy ismerősöm nagyon dícsérte a Bergeron fajtát, hogy mennyire jó ízű. Igaz ez? Kár, hogy nem túl nagy a termése.

Mártus46 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 30

Köszi! Nekem van már vagy 5 kajszi fám, különböző félék, úgyhogy lesz, ami beporozza!

A te válaszod is köszönöm, Mariska néni! Igen, nagyon sok múlik a tartáson. A legyengült növény könnyebben betegszik le.

Előzmény: Laci/Zápolya (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!