Keresés

Részletes keresés

sjocyy Creative Commons License 2015.01.16 0 0 1009

Tisztelt ECS18

Válthatnánk emailt,van egy pàr fajtád ami érdekelne. Cserélhetnék esetleg,van egy pàr fajtàm ami érdekelhet netàn téged.

Előzmény: ECS18 (1008)
ECS18 Creative Commons License 2015.01.16 0 0 1008

Érdeklődni szeretnék, hogy tudna-e valaki Jupiter (Arkansas) fajtából dugványvesszőt eladni. Nem a Rea szlovák fajtára gondolok. Nekem is van néhány fajtám esetleg cserébe: Belgrádi magvatlan, Kismis moldavszkij, Kismis vatkana, Reliance, Belüj Original, Suvenir, Rea, Fanny, Teréz, Palatina, Nero, Pölöskei muskotály, Pegazus, Suzy, Helikon szépe, Lidi, Flóra, Itália, Afuz Ali, Chasselas, Rea, Rosa menna di vacca, Ausztrál magvatlan, Favorit, Narancsízű, Concord.

szölőszem Creative Commons License 2015.01.16 0 0 1007

Sanci! Milyen színű kecskecsöcsűd van?Piros,sárga,kék?Nekem piros van.Ha a piroson kívül más fajtád van,jövőre kérnék belőle,ha az idén már elígérted.

Előzmény: Sanci07 (1004)
Sanci07 Creative Commons License 2015.01.16 0 0 1006

Sajnos nincs mert csak három vessző van a tőkén,amit láthatsz a 653-as hozzászólásomba és ezeket már elígértem.Fiatal még a tőke csak két éves,de ha jó jövőre is akkor az mind a tied lehet.

Előzmény: juhosttt (1005)
juhosttt Creative Commons License 2015.01.15 0 0 1005

Esetleg nincs belőle még majd pár felesleges dugványnak alkalmas vessződ?

Előzmény: Sanci07 (1004)
Sanci07 Creative Commons License 2015.01.15 0 0 1004

November utolsó napjaiban vágtam le egy vesszőt,két kétrügyest vágtam belőle és ezt tettem csapvízbe.Ott volt dec.28-ig majd pet palackba ültettem kb 5-7 centis gyökérrel,ami mára jól benőtte a palackot.A fajtája kecskecsöcsű.

Előzmény: juhosttt (1003)
juhosttt Creative Commons License 2015.01.15 0 0 1003

Ez világos rügy, nem alvórügy! :)

Szép gyökeret vert! Mikor dugványoztad és milyen fajta?

Előzmény: Sanci07 (1002)
Sanci07 Creative Commons License 2015.01.15 0 0 1002

Alvórügyes próbálkozásom eredménye,egyik hajt a másik alszik.            Gyökérzet mind a két vesszőnél szép szinte teljesen egyforma.

Farang01 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 1001

Köszönöm szépen a leírást! 2 és 3 éve ültettem vanília muskotályt, összesen 5 oltványt. Az általad leírt negatívumokat sajnos mind tapasztalom de jó tudni, hogy nem (vagy nem elsősorban) az én gondatlanságom miatt. Az egyik kipusztult, a többi éldegél de minden évben kb. pont annyit fagy vissza, amennyit szezonban nőtt. Idén ismét 1-2 szemről kezdik majd tavasszal... De egyszer majd csak megkóstolom! :)
Előre is nagyon köszönöm a csokoladova vesszőt is, jelentkezem majd metszéskor!

Előzmény: szölőszem (1000)
szölőszem Creative Commons License 2015.01.14 0 0 1000

Kedves Farang!

A Csokoladé/Csokoladowa/ lengyel fajta a leírással ellentétben nem csokoládé ízű.Ezt tudnod kell róla.A bogyói barnás színűek,mint a csokoládéé.Febr.10-15 körül szólj rám újra.Akkor kezdek metszeni,ha nem lesz fagy.

A vanília muskotályról nincs tapasztalatom,mert nekem nincs.viszont szőlész kollegák szerint gyenge növekedésű,és a betegségekre is hajlamos.Fagyállósága alacsony,mert délről származik.A darazsak nagyon szeretik.Az íze viszont nagyon finom.Íme a leírás:

VANÍLIA MUSKOTÁLY:/szinonímák:Vanília,Magyar muscat,Krokan muscat stb/

Eredete nem ismert.A Földközi tenger környékéről származik.Valószínű a törökök hozták be.Szeptember közepén érik.Közepes,vagy gyenge növekedésű.a hozam is közepes.Biszexuális.Fürt átlagos méretű,kúpos,közepesen sűrű.Ha rosszul termékenyül fürtjei lazák maradnak,bogyói nem egyenletesek lesznek.Bogyói közepes méretűek,kerek,zöldes-sárga,világos barna beütéssel a napos oldalán.A bőr vastag,és durva.Husa szilárd,és ropogós ,nagyon édes ízű.Hangsulyosan muskotályos illatú és ízű.

Nagyon érzékeny a magas páratartalomra,ezáltal a betegségre.Ha érés közben esőt kap,bogyói repednek.Cukor:19-21 %.Fagyállóság alacsony.

Előzmény: Farang01 (998)
juhosttt Creative Commons License 2015.01.13 0 0 999

Az ernyőnél 2 szálvesszőt hajtanak ernyőbe. Na már ha neked a helyed kevés, akkor csak fél ernyőt csinálj, vagy ne is ernyőt, hanem kötözd le a vezérdróthoz a vesszőt. Mondjuk az ernyővel hosszabb vesszőt hagyhatsz meg keskenyebb tőtáv esetén is. 

Én valahogy így csinálnám a helyedben:

Egy irányba néznek a vesszők és mindegyik a másik tőkéig ér.

Előzmény: xyzw (996)
Farang01 Creative Commons License 2015.01.13 0 0 998

Kedves Szőlőszem!
Érdeklődnék, hogy a Csokoladowa fajtából kérhetnék-e majd egy vesszőt zöldbe fás oltáshoz? Illetve szeretném megkérdezni hogy a "vanília muskotály" fajtával kapcsolatban van-e tapasztalatod vagy leírásod esetleg? Köszönöm!

szölőszem Creative Commons License 2015.01.12 0 0 997

Kedves Sanci!

Nem tudom,hogy a Vénusz saját gyökerén hogy él.Én oltványként vettem.Szerintem,ha nem nagyon kötött a talaj,jó lehet saját gyökerén is,mert erős növekedésű fajta.

Előzmény: Sanci07 (995)
xyzw Creative Commons License 2015.01.12 0 0 996

Esetleg leírhatnád, hogy mit javasolnál az általam leírtak alapján. Esetleg maradjak az ernyőnél?

Előzmény: juhosttt (993)
Sanci07 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 995

Kedves szölőszem!Elfogadom a Vénust,de gyökereztetni való kellene mert nem sok minden van amit átoltanék.Amik vannak legtöbbjük bevált nem akarom őket átoltani,még a gyengébben termő Évákat sem mert nálam jelenleg ez a legszebb szőlő,nyáron sokan elvoltak ájulva tőle.Egyébként a vénusz elvan saját gyökéren,vagy mindenképp kell hogy vadra oltsam!

Előzmény: szölőszem (983)
szölőszem Creative Commons License 2015.01.12 0 0 994

pintjano!

február közepe körül jelezd újra az igényedet a Vénusszal kapcsolatban.

Előzmény: pintjano (991)
juhosttt Creative Commons License 2015.01.12 0 0 993

Szvsz Te valami guyot művelésmódot akarsz idén (ha jól értelmeztem). Ennek olvass utána! Ott minden évben egy teljes szálvesszőt hagysz. Persze alakíthatsz ki kar(oka)t is, de csemegénél ahol hosszú metszést igényel én nem úgy csinálnék.

Előzmény: xyzw (992)
xyzw Creative Commons License 2015.01.12 0 0 992

Köszi! Már láttam tavaly, hogy túl sűrű az első 20 tőke (mint mondtam 1 m) ernyő műveléshez , így hagytam vesszőt arra, hogy az idei metszésnél  átalakítsam a tőkéket úgy, hogy csak egy oldalra elhajtsam a vesszőt, s valami karos féle művelést alakítsak ki rajta. A fajta leírásoknál láttam, hogy a csemegeszőlők általában a hosszú csapos metszést szeretik. Az új 20 tökén viszont 120 centi hely van két tőke között, ott már szóba jöhet jobban az ernyős mód. Persze itt utóbbiaknál tényleges ernyő csak a jövő évi metszésnél alakul ki, mert idén még csak erős sudarak vannak.

Előzmény: Kramcsák István (990)
pintjano Creative Commons License 2015.01.11 0 0 991

Köszönöm. Emailcimet nem találtam, igy ide irtam...

üdv PJ

Előzmény: szölőszem (985)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.01.11 0 0 990

xyzw, a karokat  alakid hatod úgy is ,hogy meg hagysz két  -két kart egy tőkén, az egyiket alacsonyan50-80cm magason kötöd le ez a mezsgye védő ,a másikat felfuttatod ernyőre ahogyan írtad , a zöld munka az majd elválik  milyen lesz a növekedés  a lenti karnak is jó ha van legalább 1,5m zölhajtássa hajtás felület az öregek azt mondták ,hogy 10 levél legalább kell  egy hajtáson meg jelenő 2-3 fürt kifejlődésére /optimális/  a terhelés ,az hogy mennyi rügyet foggól meg hagyni az  ízlés kérdése is lehet, a megjelenő  hajtásokat berakódás alapján ritkítod /amelyiken nincs termés kitöröd  kis hajtás állapotban , hogy szellőzése is legyen a tőkének.

Előzmény: Kramcsák István (988)
xyzw Creative Commons License 2015.01.11 0 0 989

Homok a talaj, a környék kertjei tele vannak szőlővel. Az én telkemen is kb. 15 éve vágta ki az előző tulaj a szőlőt. A telek enyhén dél felé lejt. Természetesen én is magasat akarok, testmagasságom 180 cm kb :-)

Az eddigi 2 sor szőlő tartóoszlopainak magassága 190 cm a talaj felett, ez fölé engedtem a szőlőt. Ezeken ernyő művelést alakítottam ki, az alsó huzal 85 cm. re van, a eggyel feljebbi meg kb 125.

Előzmény: Kramcsák István (988)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.01.11 0 0 988

xyzw, a cardinálnak nem ismerem a növekedési erényét, egy tőkém volt kifagyott vagy 15 éve,, a többi jó lugasnak, a lényeg az adott hely sajátossága ,. milyen dús a talaj  , nedvesség elátottság,? stb , én szétnéznék a környéken , hogyan bírja a szőlő a hellyet. én két méter magas lugast a két sort áthidalva ,nagy lomb felületett alakítanák ki ,nekem a teréznek 10m2 felület kell a pölöskeinek fele, a moldova  zala, és a hamburgi is  nagy felületett igényel, a két méter a test magasságod fügvénye legyen ,hogy könyű és elérhető legyen a szüret, a metszés stb. üdv.

Előzmény: xyzw (987)
xyzw Creative Commons License 2015.01.11 0 0 987

Sziasztok!

Idén tavasszal a 3 éve ültetett (ez lesz a 4. évük) javarészt oltvány szőlőimből 20 tőke (Pölöskei muskotály, Kismis moldavszkij, Hamburgi muskotály, Zalagyöngye, Teréz, Cardinal) érett lett arra, hogy el kéne döntenem, milyen művelési módot válasszak nekik. A tőkék sortávolsága 150-160 cm, a sorban a tótávolság pedig 120 cm. Csak és kizárólag vegyes csemegeszőlőről van szó. Mielőtt letolnátok a sortáv miatt, azt megjegyezném, hogy csak két-két sor lesz a telek hátulján "U" alakban a kerítés mellett, hogy ne zavarjuk egymást a szomszédokkal túlzottan, ne lássunk egymás szájába, úgyhogy a sortáv annyira asszem, nem fontos. Kettő sor már üzemel, de ott elszúrtam kissé, mert 100 cm tőtávolságot alakítottam ki, s ernyőműveléssel próbálkoztam tavaly. Tapasztalatom, hogy ehhez a művelési módhoz ez a tőtáv szerintem kicsi, túl sűrű a végeredmény (valószínűleg itt szükség lesz művelési mód változtatásra). Kérdésem, hogy a 20 új tőkénél ti mit javasolnátok művelési módként, mit lenne célszerű kialakítani? 

szölőszem Creative Commons License 2015.01.11 0 0 986

VÉNUSZ: /Arkansas A 1196/

USA.fajta.Regisztrálva:1977.Szülők:Alden X NY46-000 /NY46-000=Buffalo X NY 340.06/.Átlag feletti növekedésű.Fürt:átlag 200 gr.hengeres,közepesen sűrű.Bogyó:2-3 gr.,sötétkék,husa húsos,lédus,harmonikus,könnyű eper-és muskotályos ízű.Bőre nem vastag.Magnélküli/I.oszt./cukor:18-20%,sav:6-7 gr./l.Vesszői jól beérnek.Metszés:4-6 rügyre.A bogyó ellenáll a repedésnek,és a darazsaknak.Betegség ellenállás:rezisztens.Fagyállóság:-26 C.Óriási dekoratív levelei vannak.

Saját megjegyzés:Az egyik legkedveltebb fajtám.Minden 10 évben raknak össze ilyen jó fajtát.Évek óta megbízhatóan terem.

szölőszem Creative Commons License 2015.01.11 0 0 985

Neked is jut.

Előzmény: pintjano (984)
pintjano Creative Commons License 2015.01.11 0 0 984

Ha ezt ugy érthetem, hogy nekem is jut, akkor előre is köszönöm.

üdv PJ

Előzmény: szölőszem (983)
szölőszem Creative Commons License 2015.01.11 0 0 983

Én meg adok oltóvesszőt Sancinak,ha kér.

Előzmény: pintjano (982)
pintjano Creative Commons License 2015.01.11 0 0 982

Ez jó, s még finom is s birja a "kiképzést" is, akkor már csak oltóvessző kellene. Alanyom van bőven.

üdv PJ

Előzmény: szölőszem (981)
szölőszem Creative Commons License 2015.01.11 0 0 981

Sanci!

Nekem van Vénusz,a darazsak egyáltalán nem bántják.

Előzmény: Sanci07 (979)
pintjano Creative Commons License 2015.01.10 0 0 980

Költői kérdés: van olyan szőlő, amit az éhes darazsak nem szeretik?

Hajnalban rendszeresen irtani kell őket padláson s mindenütt, vagy együtt élni velük.

Nekem - volt olyan év, 14-nem--amikor még a méhek is ették nagy szorgalommal a Cserszegi fűszerest-van izlésük-, de azok rendesebbek voltak, mert csak egyszerre egy tőkét támadtak meg.

Volt mikor "darázsfelhőben" szedtem a létra tetején az Oportót (14-ben semmi sem volt permetezés nélkül)

üdv PJ

Előzmény: Sanci07 (979)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!