Ez nagyon érdekes, ilyen típusról még nincs képem. Nem lehetne majd jobb minőpségben? Beszkenneltem a képet még jobb minőségben a Rockszámla könyvből, azon azonban másféle van.
Lörinci gyüjtö ismerösömnél van a Syrius által használt Selmer Leslie, és egy paerl dobkészlet azt hiszem pont az ami képen látható. Bocs a kép minöségéért de ezt telefonon kerestül kűldte.
Lehet hogy Selmert használt, de a koncertképen Leslie 16-os van. A Selmer kerekített élű. Egyébként tökmindegy, mert a harmadik képen a Selmer belseje látszik és az egyértelmű hogy színtisztán a 16-os és társai alkatrészeiből áll.
Tudásom szerint a Syriusnak, Selmer gitár leslije volt, és a képen is az látható szerintem.
Más , pénteken este a filmmuzeumban lenyomtak egy saját készitésü filmet,
melyben volt Gesarol, p.mobil. Szóval öröm volt nézni a hangulatát ezeknek a koncerteknek, ahol a közönség,a zenekar , a rendfentartó erők is , akik a kulturált szorakozást voltak hivatottak elősegiteni /egypár jólirányzott tockossal/,láthatóan jól érezték magukat. És hát volt M3,a100, 100wattos tapsgép , melyet Schuszter showmester kezelt. Szóval ha valakinek van módja megnézni szerintem érdemes....
Szia, ahogy alább van, a gitárosok csak egy,-dobrotosos- passzív lezlit használnak. Magyarán van a dobozban egy 12-es hangszóró, ami előtt forog a kétmotoros=kétsebességes éxíjhajtású polisztirol lezlidob. és ezt rádugják az erősítőjükre. Tudtommal az a Super CX 80 is ilyen a lenti képen. Teljesen más a hang ha effekt helyett ilyennel van tényleg megforgatva! Hendrix és Clapton mellett tudtommal Harrison is használt ilyet a My Guitar...-ban, meg a Blind Faith-ben is hallható, meg sok helyen. Meg Orszáczky Jackie bácsi (aki egyenértékű a legnagyobb legendákkal) is mindig használ Leslie-t.
A képen ott van a jobb fölső sarokban a basszgitárja alatt. Jól láthatóak a lezlik sajátosságai, az oldalsó nyílások :-)
tempora mutantur et nos mutamur in illis , vagyis változnak az idők, és velük együtt mi is ,vagy mégsem annyira ? Szóvak érdekes modon lassan kezd mindenki vissza nézegetni a 60-70 es évek zenekari felszereléseire , hogy mitől szóltak jól...
A gitárokhoz készitett leslik, elsödlegesen abban különböznek, a billentyüs alapként szolgálóktól , hogy egy dobrotort,vagy forgó hangszorót /tipus függő/ tartalmaznak
és nem horizontális, hanem vertikális elhelyezéssel. pl a Leslie 16-18, vagy más forgalmazó a fender vibratione, nem tartalmaztak beépitett erösitőt,/magyarul passziv/ két sebességes volt, de nem volt rajta stop. Clapton, és Hendrix is használta ezeket a tipusokat.
Az europai Olasz gitár leslik, már általában , kéthangszórós , erősitős , zengetős,
és kétsebességes , plusz a stop.
A hangszorók más frekiváltása miatt, és a kétrotoros hangkép miatt , nem igazán alkalmassak a billentyüalapok, gitározáshoz. Egy nazális katymaz hang , a korál dob
Gitárhoz szeretnék használni valami európai leslie másolatot. Mit kezdjek a beépített tranyós erősítővel? Régen azt gondotlam, hogy olyan a leslie mint a sima gitáros dobozok, csak rádugom a csöves fejem és kész. Elég bána vagyok a témához szal ne hördüljetek fel a kérdésen:)
Ezeknek a newyorki állatoknak mintájára kreálták a Deep Purplét, ebben a számban is benne van szinte az egész MKI meg a Speed King. Kár hogy csak 3 évig voltak.
zenekarom: Fun10. a honlapon egyelőre nincs hammondos szám, de hészülnek. Az orgonát legutoljára dec. 30-án használhattam a szegedi Storyville Jazzband-del a Szegedi Nemzeti Színházban.
Csak annyit, hogy Jackie mögött az a mosolygós auszi orgonista srác nagyon jóízűen, úgymond Hammondos stílusban játszott mind igazin, mind klónon. Jók voltak a Zöld Pardonban, az Alcatrazban és különösen a Lovag utcában. Megint jöhetnének.
Nem Hammond, de a témához valamennyire kapcsolódik:
Több felesleges hazai lemezbolt-körút után Bécsben tudtam megvenni apámnak Jerry Lee Lewis új lemezét Karácsonyra (megrendeléshez már szűkös volt az idő). Döbbenten hallgattam meg! Le a kalappal a "Killer" előtt! Szerintem sokan szeretnénk még 71 évesen ilyen energiával zenélni!
Szóval tényleg ez van , a mit akarsz ennyi pénzért, és a lesz@rom stilus megy a magyar sowbizniszben, ja meg a parasztnak jó lesz. Az öregség pedig nem lehet
kibuvó, mert a világ azon részén ahol régebb óta épitik a kapitalizmust , ugyanakkor hibátlan elöadásokat látni pl Ronnie James Dio-t (63 éves), a Deep Purple-t, a Whitesnake-et, a Journey-t, Keith Emerson-t, Carl Palmer-t stb. A technika megvan,
a rendezvény hangositásokat uraló urak, mind zenészek voltak, akkor mi van?
Én meg a régi, 'bakancsos' Eddákon érzek erős Rainbow hatásokat. Egy, a királyi tv-n leadott 2000-es koncerten, szuperul elővezetik az eredeti tagok ezt, szerintem. De ez nem baj. Mármint a hatás. A Korál-féle Szólíts meg vándor is erősen DP-s. Inkább arra emlékeztessen, mint amire Omegáék számai emlékeztetnek engem... :P Én úgy látom, hogy a korai teljesítményéből Fecó és Gidó őrzött meg a legtöbbet. Persze, lehet vitatkozni... Sajnos Fecó is átesik sokszor a zongoramellettsiránkozás-ba, az új lemezen sincs már erő. Külhonban ilyenkor fognak egy producert. :) Hogy legyen 'dög' az öregrókákban...ha máshogy már nem megy. Hogy az milyen 'dög' lesz, megint egy más kérdés. Szerencsésebb lenne, ha menne ez nekik maguktól. Ilyenre is van példa. Na, magyart, azt nem tudok. ;) A koppintás mívészete' már Szörényiék óta adott. :) Ebből kéne kitőrni. Újat már nem igen lehet alkotni a rockzenében, eredetit még talán, vagy a jelenkorban újítót? hát...
a 2001-esre még az lehetett mondani hogy szodával elmegy. de a 2003-as az valami kibaszott átverés volt. pataki a koncert napján esett be, próba talán csak 1 volt és hát kritikán aluli volt a produkcio. After Crying, Fokus, Syrius konci.
Csonkics Károly 2001 ben csinálta meg a Tátrai Jacki filmet ,mondjuk akkor én is azt mondtam mégiscsak jobb lett volna mindenkinek , ha a teologiát választja....
Más,Syrius együttes volt a magyar rock történet legnagyobb legendája. 1970 és 1973 között a legfontosabb progresszív, illetve jazz-rock zenekara, nemcsak idehaza, de 1971-ben Ausztráliában is. A mai 50 es éveit taposó , emlékeiket keresők, a potenciális vevők az összes ilyen "ujraélesztéses" koncertekre.
Ahol jó drágán eladható cd,dvd,poló,világitós kotongumi,na szóval olyan dolgok amitől az ugy érzi hogy tartozik valahová...
És aztán igencsak rossz érzés az ,amikor hazamegy sok kacatjával, hogy már megint valami lejárt szavatosságu,átcimkézett "gagyit" kapott.
Más, a tegnap esti filmben Thomas Newman zenéje , az Erin Brokovichban szerintem zseniális.....