Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
USA fajta.Szülők:Ontario X Kismish white.Érési idő:115-125 nap./aug.közepe/.Átlagos növekedésű.
Fürt:közepes és nagy:200-400 gr.kúpos,vállas,közepesen laza.Bogyó:közepes,17 x 15 mm,2 gr. kerek,zöld-arany színű.Magnélküli.A gyümölcshúsban vannak kezdetleges magok.A bogyó húsos,lédús,
harmonikus ananász-eper ízű.Betegség ellenállás magas.Bogyói nem rothadnak.Fagyállóság:-25-27 C.
Saját tapasztalat:Igénytelen,megbízható rezisztens magnélküli fajta.Darazsak nem bántják.Értékes fajta.
Itt -Galgagyörk- is volt Concord a "szőlősben" a sok Noha és Százszoros és még ki tudja miféle dierektermő között.
Nagy becsben tartották és tényleg még számomra is ehető volt. Az Otellónál tényleg jobb, de lénygesen kevesebbet termett ( az én egyetlen Otellómhoz képest) Igaz "csukott szemmel" metszettek, amitől eleinte majd gutaütést kaptam...
Már nincs meg a szőlőterület, kiszántották. Száraz agyaogos DNY-i lejtőn volt.
Nekem nincs.. de mintha próbáltam volna oltani is eleinte, de nem jött össze, a gyökereztetés sem sikerült (igaz itt az agyagban mást sem, tehát ez nem mérvadó)
Egyébként rájöttem, hogy ezek az "Ámerikai" szőlők nem igénylik a nagy meleget (húvösebb és csapadékosabb éghajlatról származnnak)
Homokra inkább olványkánt... igaz csak Otellóról van emlékem homokon, de gyengén fejlődött és kevesett termett, akkor a Concord -logikusan- még kevesebbet saját gyökerén és homokon.
Nálam a Concord 2. éve terem. Az Othello-val összehasonlítva korábban érik, labrusca íze finomabb, a sava nem durva. Annyira illatos a termése, hogy éréskor a tőkén már 1 méterről érezhető. Én rozé bort készítek vegyes szőlőből és a Concord termését bele teszem. Nagyon jó ízt ad neki, főleg, ha marad néhány gramm cukor a borban. Az USA-ban kóstoltam a borát. Félédes volt (maradék cukor) és csodálatosan finom. Drágábban árulták, mint a vinifera fajták borát. Dzsemjét szinte naponta fogyasztják, a szőlő ízű cukorhoz az ízanyagot ez a fajta adja.
Fagytűrő képessége kiváló, későn fakad. A fiatal hajtás csúcsa lilás árnyalatú. Azt tapasztaltam, hogy a direkttermők nemcsak tűrik a kötött talajt, hanem igénylik is. Homok talajon a tápanyagra és vízre oda kell figyelni az első néhány évben. Vesszői vékonyak, viszont a fürtje szép, bogyói az Othello-nál nagyobbak. Nagyon megbízható fajtának tartom, ezért hozzá mernék kezdeni nagyobb felületen is termeszteni itt az Alföldön.
A Concord fajtádról írnál részletes jellemzést? Saját bora milyen, vagy házasításra használod? Nekem Otelló és Néró van fiatal telepítésű- még csak néhány fürtöt teremtek,
de a Concordról is jót hallottam. Ezért lennék kíváncsi a véleményedre.
Küldtem levelet. Van még két fajtám, amit nem írtam: Himrod és Csépi muskotály és sok még nem termő fajtám (Tigin, Timur, Solnoczka, Talisman ovalnüj, Anjuta, Nadezsda azos, Jupiter (USA), Saturn, Marquis, Kodrianka, Sfinx, Polanka, Kamienskij, Vodograj, Flame Tokay).
Tavaly a Concord fajtát kezdtem el minél nagyobb ütemben felszaporítani. Próbálok belőle ivólevet, esetleg dzsemet, szőlőpálinkát készíteni és a vörösborban is szeretem az ízét.
Kedves szölőszem!Sárga kecskecsöcsűm van a szeptemberi hozzászólásomban képet is tettem fel róla ott megnézheted!Igényedet felírtam jövőre mindenképp küldök.
Érdeklődni szeretnék, hogy tudna-e valaki Jupiter (Arkansas) fajtából dugványvesszőt eladni. Nem a Rea szlovák fajtára gondolok. Nekem is van néhány fajtám esetleg cserébe: Belgrádi magvatlan, Kismis moldavszkij, Kismis vatkana, Reliance, Belüj Original, Suvenir, Rea, Fanny, Teréz, Palatina, Nero, Pölöskei muskotály, Pegazus, Suzy, Helikon szépe, Lidi, Flóra, Itália, Afuz Ali, Chasselas, Rea, Rosa menna di vacca, Ausztrál magvatlan, Favorit, Narancsízű, Concord.
Sajnos nincs mert csak három vessző van a tőkén,amit láthatsz a 653-as hozzászólásomba és ezeket már elígértem.Fiatal még a tőke csak két éves,de ha jó jövőre is akkor az mind a tied lehet.
November utolsó napjaiban vágtam le egy vesszőt,két kétrügyest vágtam belőle és ezt tettem csapvízbe.Ott volt dec.28-ig majd pet palackba ültettem kb 5-7 centis gyökérrel,ami mára jól benőtte a palackot.A fajtája kecskecsöcsű.
Köszönöm szépen a leírást! 2 és 3 éve ültettem vanília muskotályt, összesen 5 oltványt. Az általad leírt negatívumokat sajnos mind tapasztalom de jó tudni, hogy nem (vagy nem elsősorban) az én gondatlanságom miatt. Az egyik kipusztult, a többi éldegél de minden évben kb. pont annyit fagy vissza, amennyit szezonban nőtt. Idén ismét 1-2 szemről kezdik majd tavasszal... De egyszer majd csak megkóstolom! :) Előre is nagyon köszönöm a csokoladova vesszőt is, jelentkezem majd metszéskor!
A Csokoladé/Csokoladowa/ lengyel fajta a leírással ellentétben nem csokoládé ízű.Ezt tudnod kell róla.A bogyói barnás színűek,mint a csokoládéé.Febr.10-15 körül szólj rám újra.Akkor kezdek metszeni,ha nem lesz fagy.
A vanília muskotályról nincs tapasztalatom,mert nekem nincs.viszont szőlész kollegák szerint gyenge növekedésű,és a betegségekre is hajlamos.Fagyállósága alacsony,mert délről származik.A darazsak nagyon szeretik.Az íze viszont nagyon finom.Íme a leírás:
VANÍLIA MUSKOTÁLY:/szinonímák:Vanília,Magyar muscat,Krokan muscat stb/
Eredete nem ismert.A Földközi tenger környékéről származik.Valószínű a törökök hozták be.Szeptember közepén érik.Közepes,vagy gyenge növekedésű.a hozam is közepes.Biszexuális.Fürt átlagos méretű,kúpos,közepesen sűrű.Ha rosszul termékenyül fürtjei lazák maradnak,bogyói nem egyenletesek lesznek.Bogyói közepes méretűek,kerek,zöldes-sárga,világos barna beütéssel a napos oldalán.A bőr vastag,és durva.Husa szilárd,és ropogós ,nagyon édes ízű.Hangsulyosan muskotályos illatú és ízű.
Nagyon érzékeny a magas páratartalomra,ezáltal a betegségre.Ha érés közben esőt kap,bogyói repednek.Cukor:19-21 %.Fagyállóság alacsony.
Az ernyőnél 2 szálvesszőt hajtanak ernyőbe. Na már ha neked a helyed kevés, akkor csak fél ernyőt csinálj, vagy ne is ernyőt, hanem kötözd le a vezérdróthoz a vesszőt. Mondjuk az ernyővel hosszabb vesszőt hagyhatsz meg keskenyebb tőtáv esetén is.
Én valahogy így csinálnám a helyedben:
Egy irányba néznek a vesszők és mindegyik a másik tőkéig ér.
Kedves Szőlőszem! Érdeklődnék, hogy a Csokoladowa fajtából kérhetnék-e majd egy vesszőt zöldbe fás oltáshoz? Illetve szeretném megkérdezni hogy a "vanília muskotály" fajtával kapcsolatban van-e tapasztalatod vagy leírásod esetleg? Köszönöm!
Nem tudom,hogy a Vénusz saját gyökerén hogy él.Én oltványként vettem.Szerintem,ha nem nagyon kötött a talaj,jó lehet saját gyökerén is,mert erős növekedésű fajta.
Kedves szölőszem!Elfogadom a Vénust,de gyökereztetni való kellene mert nem sok minden van amit átoltanék.Amik vannak legtöbbjük bevált nem akarom őket átoltani,még a gyengébben termő Évákat sem mert nálam jelenleg ez a legszebb szőlő,nyáron sokan elvoltak ájulva tőle.Egyébként a vénusz elvan saját gyökéren,vagy mindenképp kell hogy vadra oltsam!
Szvsz Te valami guyot művelésmódot akarsz idén (ha jól értelmeztem). Ennek olvass utána! Ott minden évben egy teljes szálvesszőt hagysz. Persze alakíthatsz ki kar(oka)t is, de csemegénél ahol hosszú metszést igényel én nem úgy csinálnék.
Köszi! Már láttam tavaly, hogy túl sűrű az első 20 tőke (mint mondtam 1 m) ernyő műveléshez , így hagytam vesszőt arra, hogy az idei metszésnél átalakítsam a tőkéket úgy, hogy csak egy oldalra elhajtsam a vesszőt, s valami karos féle művelést alakítsak ki rajta. A fajta leírásoknál láttam, hogy a csemegeszőlők általában a hosszú csapos metszést szeretik. Az új 20 tökén viszont 120 centi hely van két tőke között, ott már szóba jöhet jobban az ernyős mód. Persze itt utóbbiaknál tényleges ernyő csak a jövő évi metszésnél alakul ki, mert idén még csak erős sudarak vannak.