Keresés

Részletes keresés

orcinus-orca Creative Commons License 2003.11.07 0 0 1630
A Dűne megértéséhez komoly ismeretek szükségesek. Aki nem ismeri a pre-iszlám arab mondákat és társadalomszerveződést, az iszlám teokratikus államszervezeti modelljét, a szúfi miszticizmust, az sok dolgot nem tud hová tenni. Az olyan finomságokról, mint a későbbi kötetek szúfi-zen szintézise, már ne is beszéljünk.

Nyilván lehet több szinten is olvasni a könyvet. Aki a mai, felszínes nyugati szemmel nézi, annak sok dolog követhetetlen lesz, hiányoznak a mostanában divatos, színes borítos könyvekben lévő megszokott, unalmas panelek. A szereplők motíváció egy alapvetően más, ősi, de továbbgondolt filozófiai rendszeren nyugszanak, nem a mai pláza-multipex-Mátrix befogadókészséget követelik meg.

A Dűne nem a jelen kivetítése, mint ahogy Asimov-világa, hanem egy jövőbeli párhuzamos világ. Egy gondolatkísérlet annak felvázolására, milyen lenne egy galaktikus méretű birodalom abban az esetben, ha a Kis- és Közép-Ázsia területén korábban (és részben ma is) létezett (létező) filozófiai és eszmerendszerek mentén szerveződne.

Lehet, hogy valakinek ez túl sok, más típusú könyveket szeret szórakozásul választani. Ettől azonban még a Dűne-ciklus, és főleg a mögötte álló hatalmas szellemi teljesítmény monumentalitása elvitathatatlan. Aki ezt nem képes befogadni, egy hatalmas élménnyel lesz szegényebb.

enf Creative Commons License 2003.11.06 0 0 1629
Mindent inkább talált el mint a társadalom fejlődését! A karakterek motivációi teljességgel érthetetlenek, főképp azért mert ez a jövőkép olyan középkori stlyeos feddhetetlen egyének nélkül.
Előzmény: tim stark (1627)
angyalhentes Creative Commons License 2003.11.06 0 0 1628
Most konkrétan nem tudom részekre lebontani, hol mennyi gondolkodás van, de én kimondottan kedveltem a filozofikus okfejtéseket és a maga nemében eléggé logikusnak (nyilván egy szubjektív látásmódról van szó), elgondolkodtatónak találtam.

Elsore en is kedveltem. De amikor mar huszonotodjere vizional a Dzsihadrol es mar idoben sem kepes elhalyezni a dolgokat, ott teljesen szetesik az egesz. (Ez persze nyilvan szandekos, mert Herbertnel az ilyesmi mindig szandekos, de engem azert bosszantanak az ilyenek. Egyszeruen nem volt hozza hangulatom es kesz.)

Előzmény: tim stark (1627)
tim stark Creative Commons License 2003.11.06 0 0 1627
Most konkrétan nem tudom részekre lebontani, hol mennyi gondolkodás van, de én kimondottan kedveltem a filozofikus okfejtéseket és a maga nemében eléggé logikusnak (nyilván egy szubjektív látásmódról van szó), elgondolkodtatónak találtam. Az tény, hogy voltak döcögős részek, ahol nem tudtam annyira felvenni a fonalat, de egészében véve nem ez a jellemző.
A jövő ábrázolását úgy látom, hogy rohadt sok évet előre szaladt és nem a technika, inkább a társadalom és ember jövője foglalkoztatta. A Buttleri Dzsihad is ezt támasztja alá. Egy olyan jövőről beszél, ahol az emberi tulajdonságok hatalmas értéket képviselnek. Ugyanakkor meghagyja a technomán vonalat is, lásd Ix. Én személy szerint nem látom annyira fiktívnek a világot, de ez amúgy nem kulcs kérdés. Ami még érdekes, hogy miket ment át a mi világunkból az új világba, szerinte mi él túl annyi évet. Ő így képzeli el a letisztult emberi társadalmat tehát a jelenlegi világ a letisztulási folyamat után, nyilván fiktív elemekkel tarkítva.
Előzmény: angyalhentes (1625)
Tengernagy Creative Commons License 2003.11.06 0 0 1626
Szerintem a Dűne világa azért olyan nagyszerű, mert tökéletesen megtervezte Frank Herbert. Igazából semmibe sem lehet belekötni, inkább csak kukacoskodni. Látszik, hogy komoly háttér munka áll a regény mögött.
Szemben Asimov művével, a mai technikai tudás mellett is logikusnak tűnnek a Dűnében leírt gépezetek. Ezzel szemben az Alapítványban leírt technikai eszközök egy része elég mókásnak tűnik. Számomra kissé zavaró volt, hogy annyiszor erőltette az atom-kütyüket.
A Dűne olvasásakor sok minden elmélkedhet az olvasó. Nem lehet csak egy jövőben játszódó világként tekinteni, mert az emberiség egész történelme belekeveredik és rengeteg utalás van a XX. századra is.
Emelett még sok a filozófiai gondolat is, mely még érdékesebbé teszi a könyvet.
angyalhentes Creative Commons License 2003.11.06 0 0 1625
Nem csak arrol van szo, hogy a Dune-regenyekben a szereplok gondolkodnak tobbet "hangosan"?

Mert szerintem igen, es ez nehol mar igencsak zavart. Persze, nyilvan ez is resze az iroi szandeknak, de peldaul a masodik kotetben Paul gondolatai mar annyira kuszak es onmagukba visszaterok, hogy sok elgondolkodnivalo azert nincs rajtuk, maximum annyi, hogy probalod kihamozni, hogy hol szakadt meg Paul kapcsolata vegleg a logika es az ertelem vilagaval. :))

Előzmény: niederl (1624)
niederl Creative Commons License 2003.11.06 0 0 1624
igen, kábé erre gondoltam, csak nem bírtam normálisan kinyögni... :-) azt hogy nincs benne filós rész arra építettem hogy pl az alapítványban mindig történik valami, nincsenek 2-3 oldalas elmerengések, estébé. viszont a detektív-történetszerűségekben valóban kell agyalni hogy most mi van... :-)
ettől függetlenül a Dűnében lényegesen több az elgondolkodnivaló mint bármelyik Asimov-műben(bár az is meglehet hogy eleve ilyen hozzáállással olvasom el a könyveket és észre sem veszem őket :-)))).
Előzmény: angyalhentes (1620)
fcf Creative Commons License 2003.11.05 0 0 1623
Ráadásul a fremeneknek nincs is más lehetőségük, toptereket is csak zsákmányoltak és az Arrakison amúgy sincs ipar(csak cirkóruhagyárak:).
Előzmény: angyalhentes (1622)
angyalhentes Creative Commons License 2003.11.05 0 0 1622
Az a baj, hogy a Dune vilaga cseppet sem a jovot akarja abrazolni.

Hanem egy sajat, kulon vilagot, ami emlekeztet ugyan az arab vilagra, emlekeztet egy picit a nyugati vilag jovokepere, de igazibol egyik sem. Mint ahogy Tolkiennek sem veted a szemere, hogy a kozepkorban nem voltak gozgepek, ugy Herbertnek sincs ertelme felhanytorgatni azt, hogy a vilaga nem a kommersz jovokepet fedi.

(Egyebkent sokmindenre magyarazatot ad eldugott helyeken: pl. a pajzsharc szerintem zsenialis)

A fergen lovagolassal meg nem ertem, mi a fura: ha a te istened hajlando lenne teged elvinni mindennel gyorsabban uticelodhoz, te autoba szallnal? Egyebkent van fogalmad rola, hogy egy viszonylag viharos sivatagban meddig birnak a mechanikus eszkozok, mint az auto vagy a 'topter?

Előzmény: enf (1609)
enf Creative Commons License 2003.11.05 0 0 1621
Ebben van valami...
Előzmény: angyalhentes (1620)
angyalhentes Creative Commons License 2003.11.05 0 0 1620
Hat azert en ilyet nem mernek kijelenteni. A robotos sztorikat szerintem csak ugy erdemes elolvasni, ha utana is gondolsz, es azert az Alapitvany-trilogia eredeti kotetei is igen sok elgondolkodtato, raadasul Herberthez hasonloan, tarsadalomelmeleti kerdest vet fel.

Azert erzed mondjuk "konnyebbnek" Asimovot, mert o a mi kulturankrol ir, mig Herbert egy, a mienktol elegge idegenrol.

Előzmény: niederl (1616)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2003.11.05 0 0 1619
Üdv

Az Istencsászár gholája miért emlékszik Leto-ra, mint kisgyermekre, és rázza meg Muad-dib kriszkésének látványa, és miért emlékszik Muad-dib viselt dolgaira, szólasaira, amiket már uralkodóként használt?

Han Pritcher Creative Commons License 2003.11.05 0 0 1618
Ez biztos? Idaho, Stilgar, Csani, Gurney Halleck, stb...? Szerintem ők kellően pozitívak, nem?
Előzmény: enf (1617)
enf Creative Commons License 2003.11.04 0 0 1617
Na kész vagyok az első résszel, hozzálátok a másodikhoz. Mindenesetre érdekes nem is kissé hogy nincsenek pozitív személyiségek Letot kivéve de ő hamar meghal, Muad-Dib egy genyó.
Előzmény: niederl (1616)
niederl Creative Commons License 2003.11.03 0 0 1616
Én is Asimov-rajongó (is) vagyok, és szvsz az Asimov-könyvek abba a kategóriába tartoznak, amelyeket nem kell értelmezni, nem kell rajtuk elgondolkodni/elfilózni. Ellenben Herbert igen gondosan építette fel a világát, még a legjelentéktelenebb bolygónév is takar valami egyéb jelentést, és nem magán a történeten van a hangsúly(hiszen ilyesmi történet lehet ezer meg ezer, bár ez így nem teljesen igaz) hanem a szereplők gondolkodásán, egyéb háttéreseményeken, meg mindenfélén. Ezért nem lehet normális könyvajánlót írni a Dűnéről, mert egy szűk féloldalon hogy lehetne leírni minden politikai cselszövést meg filozófiát ami benne van.

mellesleg furcsán képzeli el kissé a technikát is tizenvalahányezer év múlva csapkodószárnyas sugárhajtóműves repülőgépek lesznek? 8)

meg lézerfegyverek. meg térhajlító hajtóművek... akkor Asimov antigravitációs liftjei meg mikrofúziós légijetei a jobbak? Asimov talán túlságosan is a jövőbe tekint, pl elfelejtjük a Földet, összeomlik a birodalmunk; ő a tipikus amerikaiscififilm jövőt írja meg.

A fremenek ha meg ott van a seggük alatt a fűszer mért férgeken lovagolnak?

a féreg gyorsabb, megbízhatóbb, mint egy topter vagy valami autó, meg ugyebár a féreg testesíti meg a fremenek földistenét, ha jól emlékszem. másrészt a fűszerükért kitől szereznének járgányt? merthogy nem a harkóktól az biztos.

enf Creative Commons License 2003.11.02 0 0 1615
gyermekei nem messiás
Előzmény: Echi (1614)
Echi Creative Commons License 2003.11.02 0 0 1614
Ma lesz a német RTL-en a Dűne - A Messiás.
Gondoltam szólok, hátha valaki nem tudja, de szívesen megnézné. :)
OPi Creative Commons License 2003.11.02 0 0 1613
izé, ezt valami fantáziának, vagy miszösznek hivják, ha yól emléxem :-)
fcf Creative Commons License 2003.11.02 0 0 1612
Sziasztok!

A Dűne messiása és a CoD keményfedeles kiadását hol lehet még megkapni? Mind2-t olvastam anno de egyik sincs meg nekem, és szivesen megvenném mivel a 3 (amúgy igen gyenge) előzmény-könyv után elkezdtem A Dűne-t is újraolvasni. Librikben volt régen, akkor elszalasztottam, ott meg már csak a Harkonnen ház és az új Dűne kiadás kapható.

NAR Creative Commons License 2003.11.01 0 0 1611
A technika azert ilyen furcsa, mert az uralkodosztaly _visszafogja_ a technikai fejlesztest (meg volt egy Butleri Dzsihad), hiszen csak igy tudjak fenntartani a feudalis rendszeruket. A pedig azert jarnak gyalog, illegve fereghaton a fremenek, mert a fejlettebb technikat gyorsan szetszedi a homok - a Harkonnenek pl. ezert is szorulnak vissza a varosokba.

Bye,NAR
Efreet Creative Commons License 2003.11.01 0 0 1610
hát, erre "csak" annyi a válasz, hogy ez a világ így épül fel... mi értelme a Paul Muad'Dib VS Hari Seldon csatának? :)))
ez a világ ilyen, a könyvek ilyenek, és vannak akiknek nem tetszik. van akinek meg az Asimov-féle világ nem jön be...
enf Creative Commons License 2003.11.01 0 0 1609
Nem éppen akcióra vágyom szvsz mint Asimov fan elmondhatom hogy abban néha egyáltalán nincs akció mégis lebilincselő a történet, mellesleg furcsán képzeli el kissé a technikát is tizenvalahányezer év múlva csapkodószárnyas sugárhajtóműves repülőgépek lesznek? 8) A fremenek ha meg ott van a seggük alatt a fűszer mért férgeken lovagolnak?
Előzmény: OPi (1608)
OPi Creative Commons License 2003.11.01 0 0 1608
olvass Harry Pottert, ott mar az elso 5 oldalon van akcio . . .
Előzmény: enf (1607)
enf Creative Commons License 2003.11.01 0 0 1607
Nem éppen. Csak éppen science fiction rajongó vagyok és már csomószor hallottam hogy ez milyen jó etalonnak számít etc. Tehát megvettem és elkezdtem olvasni kb. most vagyok a 300-ik oldalnál de a történet nem bontakozott ki...
Előzmény: imago mundi (1606)
imago mundi Creative Commons License 2003.10.31 0 0 1606
Látszik, hogy fogalmad sincs a témáról, csak elhiszel minden marhaságot, amit a médiumok nyomnak beléd.
Előzmény: enf (1603)
NAR Creative Commons License 2003.10.31 0 0 1605
A fremenek ugyanúgy sivatagban élnek, mint az arabok, és ugyanúgy monopóliumok van a közlekedéshez szükséges anyagra (fűszer), mint az araboknak (olaj), sőt, még jobban. Viszont a Dűnét a '60-as években írta Herbert, akkor még nem volt jellemző arrafelé a terrorizmus.

Bye,NAR
Előzmény: Zerit (1604)
Zerit Creative Commons License 2003.10.31 0 0 1604
Senki nem kenyszerit, hogy elolvasd a konyvet.
Amugy mi bajod az arab neppel?! Erdekes kultura es sokat koszonhetunk nekik, mi europaiak (pl. probalj szorozni, osztani romai szamokkal, neadjisten gyokot vonni - szerintem orulni fogsz az arab szamoknak). Miert kell egy szelsoseges banda miatt elitelni egy egesz nepet?

kicsit off vagyok, de teny hogy Herbert arab szavakat, neveket hasznal.
pl: mahdi = arab megvalto vagy inakbb arabul megvalto :)

Előzmény: enf (1603)
enf Creative Commons License 2003.10.31 0 0 1603
WTC, terrorizmus stb. nem szeretek még egy sci-fi ben is arabokról olvasni!:O
Előzmény: Efreet (1602)
Efreet Creative Commons License 2003.10.31 0 0 1602
amerikai, Washington államban született 1920ban

(miért baj hogy arab nevek szerepelnek?)

Előzmény: enf (1601)
enf Creative Commons License 2003.10.31 0 0 1601
Mért van az az érzésem hogy ez a mű arabokról szól legalábbis full arab nevek, kifejezések vannak benne és ez olyan szar manapság!
BTW milyen nemzetiségű volt ez a Frank Herbert?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!