Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ez igaz.A meglátásod nagyon jó.A moldáv szőlőtermesztés is régi múltra tekint vissza.
Nagyon jók a termesztés feltételei.A Fekete tenger közelsége.Hasonló az ukrán/most
már orosz/Krim félszigethez.
A spanyol,francia csemegeszőlőről keveset hallani.Inkább a borszőlőt fejlesztik.
Az olaszok csinálnak új fajtákat,de hozzánk nemigen kerülnek be,mert fagyállóságra nemigem szelektálják,mert náluk nincs fagy.A régi fajták vannak nálunk is:Itália,
Michele Palieri,Matilda,stb.Nagyüzemekben ők is a "világi" fajtákat termesztik/Red globe,Crimson seedless,Black magic stb.Főleg délen,Bari-tól délre.
A németek nagyon jók.Főleg a rezisztens fajták nemesítésében jeleskednek,úgy borszőlőben,mint csemegében./lásd Osella,vagy Birstaler muscat/
De a legjobbak az oroszok,ukránok,bolgárok.A csúcs Japán.Én most a japán fajtákat kezdtem el gyüjteni.
wogboy, nagyon jó képet kaptál szőlőszem-től igy nagyon megfelelő lenne neked is, nálunk nincs rá elég pénzünk, Chilében él a nagybátyám hasonló éghajlaton mint ti és egyre fejlettebb szőlő kultúrájuk van jó borokkal, csak ezt a klímát kedvelő fajtákra van szükség, nálunk a /vegetáció beindulástól mikor a talaj felső hőmérséklete eléri a 12-15 c fokot/ ez mjus 10 környéke /innen számított 2 hónap ra kezdődik a virágzás kis szórással Július 10 -15 a kezdés és júli végére le virít. de ezt erősen befolyásolja a virágzáskor kapott hő és fény mennyiség, az utóbbi években nálunk is hamarább kezdődött és gyorsabban lefojt a virágzás , csak a nyár folyamán külömböző okok miatt amit most nem tárgyalok le állt a fejlődés és örültünk az ősszel hogy korrigált a természet , de így is a csúcs minőségnek indult évből egy közepes lett. a gyümölcsök íze is kívánni valót hagyott , gondolom más kolléga is ezen a véleményen van. Örülünk hogy újjab katona lépet Szőlő Királyné hadseregébe
" Hogyan éred el,hogy a szőlő ott a trópuson nyugalmi helyzetbe kerüljön, vagyis lehullajtsa a levelét?"
Belenyúltál a valóságba, mert ezt nem tudom! :-D
Az ausztrál fák nem dobják el a leveleiket, de az európai fák igen! Igen feltűnő egy európai fa, mert az - csak az! - télen kopasz! :-D
Vettem idevaló cseresznyefát - a subtrópusra -, és most még cserépben, de állítólag, pont ide találták meg, mint ezt a szigetet az angolok, mivel szeretek itt élni! :-D
A szőlő helyes neve:Sztrasenszkij.Gondolom a fajta leírására is kiváncsi vagy.
SZTRASENSZKIJ:/Consul/:Moldáv fajta.Szülők:Druzsba/Barátság/ x Katta-Kurgan x Dodreljabi x SV 20473.Érési idő:130-140 nap/szept .eleje/.Fürt:kúpos,hengeres,vállas,
közepesen laza.Fürt átlag 585gr.vagy több/1,5-5 kg./Bogyó:28 x 24-26 mm.6-8 /12/ gr.Íze egyszerű.Bogyó szine kék.Cukor:17-19%,sav:7-8 gr./l.Betegség ellenállás magas.Rezisztens.Botrytisre nem érzékeny.Fagyállóság:-21-22 C.
Saját vélemény:Íze nagyon átlagos,esős időben bogyórepedésre hajlamos.A darazsak is megtámadják.Pozitívum:nagyon tetszetős,piacos fajta.Betegségre nem hajlamos.
" ha a virágzás idején ahogyan írtad sokat esik az eső akkor nagyon kéne a fólia takarás ,mert a szőlő kényes a virágzásra, esőben nem jól termékenyül, és a gombák is jönnek."
Köszönöm a tanácsod, és elfogadom az igazad! :-D
Lehet kapni fóliát is - átlátszó a jó? - és azt kell majd látnom, milyen tartója van a fóliának, mert képes vagyok bármire, a kert érdekében! :-D
Azt sem tudom, mikor virágzik a szőlő, de a nyári 3 hónap a vizes - a mostani -, és szerintem akkora, már régen le illik virágoznia! :-D
A nyarunk az esős, de az ősz, a tél, és a tavasz általában száraz! A telünk leghidegebb éjszakája, a plusz 8 fok volt, és nincs hótoló lapátom sem! :-D
Az tény, nincs havas telünk, és évi viszonyban, 300 napon van napsütés! :-D
"Ha mégis ki akarod próbálni,javaslom,hogy olyan kordont telepíts,ami felülről ernyő szerűen van kialakítva,és átlátszó fóliával fedve."
Nagyon köszönöm a gondom megoldását, és mivel még csak az oszlopok vannak kijelölve - várom az őszünket! -, és tudok az ernyős művelésről! Az átlátszó fólia jó ötlet, mert felénk vannak, a galamb nagyságú papagályok - ezek e! - , és nagyon lopósak! :-D
wogboy, nagyon egyet kell érteni "szőlősszem" -el mert az a akármilyen lugas az olyan mikor magára hagyták a szőlőt, ezt pedig művelni kell, prf Diófási Lajos ha meg látja ezt a videót "vissza fogja adni a doktori címét"mert a " minőségi szőlőtermesztés tudományos alapjai" munkájában.más van leírva. nagyon kellene tudni az ottani körülményeket hogy felelősséggel lehessen tanácsot adni . ha a virágzás idején ahogyan írtad sokat esik az eső akkor nagyon kéne a fólia takarás ,mert a szőlő kényes a virágzásra, esőben nem jól termékenyül, és a gombák is jönnek. egy vicces történet: a háború után egy szlovák asszony Mádra jött férjhez és mivel ott a megélhetést jelentette a szőlő , és virítás után mondta a szomszéd asszonyának, hogy nagy baj van mert a noszporapere vitte a szőlőt, ez azt jelentette hogy a pernoszpóra elcsapta a virágzást. a Tóth-ok a baszkok a etruszkok /mind rokon nép / hátulról rakják össze a mondatokat. így lett szálló ige " MÁD on.a noszporapere".
Kedves szőlésztársak korában írtam a szőlő és a kő viszonyáról, amit egy Nyirségi fiatal ember le fikázott, szeretnék adalékul figyelmetekbe ajánlani e témában két videót a Youtueb-ról: Sasa Tomic =vinogradi nuic ezen a 4perc és az 5 perc közötti rész. valamint Szőke Lajos , a pilisi hegyről : a 22, 30 -26 perc között i részt , de egyébként az egészet is" kötelező megnézni". az előző hozzá szólásban írtam a hagyományos régi csemégéről úgy gondolom nagyon sok azzal keresztezet új fajták is vannak osztrák , szlovák és amerikai fajták , a slovplant sr . lapon az amerikai fajtákat érdemes behozni, akár keresztezés miatt is. én elfogok menni Rajka mellett 5km egy lerakathoz ezekért. üdv .
Bármennyire is szeretnék,nem tudok neked tanácsot adni az ágaskordonnal kapcsolatban.Mivel még kisérleti stádiumban van,és használata nem terjedt el széles körben,így én meggondolnám.Azt írod hogy a trópust részen élsz,vagyis északon /gondolom Darwin környékén/.Ez az éghajlat nem igazán alkalmas szőlőtermesztésre.Ha mégis ki akarod próbálni,javaslom,hogy olyan kordont telepíts,ami felülről ernyő szerűen van kialakítva,és átlátszó fóliával fedve.Ez a legújabb,és legmodernebb eljárás itt Európában,sőt még Ázsiában is./Majd mutatok képet,Koreában hogyan alkalmazzák/Előnye ,hogy az jégverést megakadályozza,és az éréskori bogyórepedést kizárja.Valamint könnyű ráhúzni egy árnyékoló hálót is.
Kedves szőlész társak elmúlt Vince napja, a vincellérek védőszentje , ilyen kor meg kell locsolni a tőkéket pár pohár borral és nem árt a sorok közé egy -egy palackkal be ásni a tőkék alá. jó néven veszi a fenntartó.!!! aki csemege szőlőt ültet nefeledkezen meg 1-2 régi fajta őshonos tőkét közzé ültetni.
Én ezt a fotót aug. 8-án készítettem, tehát nagyon korai szőlő. Arra gondoltam, esetleg magyarították Premierről Primőr kék-re, ami kapható Siklóson és szintén nagyon korainak írják.
Aztán valaki mintha mondta volna, hogy nem ugyan az a kettő. De hogy ez a Premier szuper, az biztos.
Ez a fajta is értékes lehet, szerintem sokkal egyszerűbb darázs ellen védekezni, mint gombák és rothadás ellen, ha csak egy-két tőkéről van szó. Érdekes lenne ezt az Osellát összehasonlítani az Eszter, Conegliano és Néró fajtákkal. Vagy éppen a Premier, /vagy Primőr kék/ fajtával. A német csemegeszőlő fajtákat nem túl ismertek nálunk, pedig biztosan vannak egy páran. Köszönjük az ismertetést.
Most állok a szőlő telepítés előtt - antialkoholista léttel -, és a csemege szőlőt látom csak elfogadhatónak! :-D
Még azt sem tudom, milyen fajtákat árulhatnak itt, de a képeden látható fajta tetszik! Majd ezt fogom keresni! :-D
Ami a tény is, Ausztráliában élek - annak is a subtrópusi részén -, van 3 hónap nyarunk - sok esővel -, és van 9 hónap - ősz-tél, és tavasz -, amikor alig van csapadék, a téli időjárás is tudja, a nappali 20-22 C-t!