Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
wogboy, nagyon egyet kell érteni "szőlősszem" -el mert az a akármilyen lugas az olyan mikor magára hagyták a szőlőt, ezt pedig művelni kell, prf Diófási Lajos ha meg látja ezt a videót "vissza fogja adni a doktori címét"mert a " minőségi szőlőtermesztés tudományos alapjai" munkájában.más van leírva. nagyon kellene tudni az ottani körülményeket hogy felelősséggel lehessen tanácsot adni . ha a virágzás idején ahogyan írtad sokat esik az eső akkor nagyon kéne a fólia takarás ,mert a szőlő kényes a virágzásra, esőben nem jól termékenyül, és a gombák is jönnek. egy vicces történet: a háború után egy szlovák asszony Mádra jött férjhez és mivel ott a megélhetést jelentette a szőlő , és virítás után mondta a szomszéd asszonyának, hogy nagy baj van mert a noszporapere vitte a szőlőt, ez azt jelentette hogy a pernoszpóra elcsapta a virágzást. a Tóth-ok a baszkok a etruszkok /mind rokon nép / hátulról rakják össze a mondatokat. így lett szálló ige " MÁD on.a noszporapere".
Kedves szőlésztársak korában írtam a szőlő és a kő viszonyáról, amit egy Nyirségi fiatal ember le fikázott, szeretnék adalékul figyelmetekbe ajánlani e témában két videót a Youtueb-ról: Sasa Tomic =vinogradi nuic ezen a 4perc és az 5 perc közötti rész. valamint Szőke Lajos , a pilisi hegyről : a 22, 30 -26 perc között i részt , de egyébként az egészet is" kötelező megnézni". az előző hozzá szólásban írtam a hagyományos régi csemégéről úgy gondolom nagyon sok azzal keresztezet új fajták is vannak osztrák , szlovák és amerikai fajták , a slovplant sr . lapon az amerikai fajtákat érdemes behozni, akár keresztezés miatt is. én elfogok menni Rajka mellett 5km egy lerakathoz ezekért. üdv .
Bármennyire is szeretnék,nem tudok neked tanácsot adni az ágaskordonnal kapcsolatban.Mivel még kisérleti stádiumban van,és használata nem terjedt el széles körben,így én meggondolnám.Azt írod hogy a trópust részen élsz,vagyis északon /gondolom Darwin környékén/.Ez az éghajlat nem igazán alkalmas szőlőtermesztésre.Ha mégis ki akarod próbálni,javaslom,hogy olyan kordont telepíts,ami felülről ernyő szerűen van kialakítva,és átlátszó fóliával fedve.Ez a legújabb,és legmodernebb eljárás itt Európában,sőt még Ázsiában is./Majd mutatok képet,Koreában hogyan alkalmazzák/Előnye ,hogy az jégverést megakadályozza,és az éréskori bogyórepedést kizárja.Valamint könnyű ráhúzni egy árnyékoló hálót is.
Kedves szőlész társak elmúlt Vince napja, a vincellérek védőszentje , ilyen kor meg kell locsolni a tőkéket pár pohár borral és nem árt a sorok közé egy -egy palackkal be ásni a tőkék alá. jó néven veszi a fenntartó.!!! aki csemege szőlőt ültet nefeledkezen meg 1-2 régi fajta őshonos tőkét közzé ültetni.
Én ezt a fotót aug. 8-án készítettem, tehát nagyon korai szőlő. Arra gondoltam, esetleg magyarították Premierről Primőr kék-re, ami kapható Siklóson és szintén nagyon korainak írják.
Aztán valaki mintha mondta volna, hogy nem ugyan az a kettő. De hogy ez a Premier szuper, az biztos.
Ez a fajta is értékes lehet, szerintem sokkal egyszerűbb darázs ellen védekezni, mint gombák és rothadás ellen, ha csak egy-két tőkéről van szó. Érdekes lenne ezt az Osellát összehasonlítani az Eszter, Conegliano és Néró fajtákkal. Vagy éppen a Premier, /vagy Primőr kék/ fajtával. A német csemegeszőlő fajtákat nem túl ismertek nálunk, pedig biztosan vannak egy páran. Köszönjük az ismertetést.
Most állok a szőlő telepítés előtt - antialkoholista léttel -, és a csemege szőlőt látom csak elfogadhatónak! :-D
Még azt sem tudom, milyen fajtákat árulhatnak itt, de a képeden látható fajta tetszik! Majd ezt fogom keresni! :-D
Ami a tény is, Ausztráliában élek - annak is a subtrópusi részén -, van 3 hónap nyarunk - sok esővel -, és van 9 hónap - ősz-tél, és tavasz -, amikor alig van csapadék, a téli időjárás is tudja, a nappali 20-22 C-t!
Német fajta./Freiburg/.Szülők:Solaris x Muscat blue.Érési idő:Aug.közepe -vége.Fürt:laza,vagy közepesen tömött,hengeres,vagy kúpos.Bogyó:közepes méretű,kerek,lilás kék,ropogós,nagyon édes,harmonikus ízű.Gombarezisztens.Különösen a peronoszpórának nagyon ellenáll.Fagyállóság:-22 C.
Saját tapasztalat:Új német PIWI fajta.A 2014-es évben is nagyon jól teljesített.Csak egy hátrányát tudok:
a darazsak nagyon szeretik.Én a fürtöket bevédtem,/nesz-zsák/,igy nem volt probléma.Nálam már aug.elején beért.Mindenkinek ajánlom a fajtát.
Iráni,vagy USA fajta.Szülők:nem ismert.Érési idő:okt.1-15.Fürt:nagy,vagy nagyon nagy,kúpos,szárnyas,
közepesen tömött.Bogyó:rózsaszín,vagy piros,vagy sötét piros.Ovális.Húsa húsos,kemény,kevésbé lédús.
Bőre vastag,erős,durva.Cukor nem túl magas.Kellemes ízű.Íze enyhe cseresznyére emlékeztet.Bogyó ellenáll a repedésnek.Igen magas termékenységű,és nagyon erős növekedésű.Levelei nagyok,és durvák.
Betegség ellenállása közepes.Fagyállóság:-18 C.
Saját tapasztalat:Csak olyan tájegységre érdemes ültetni,ahol nem magas a fagyveszély.A szőlő élvezeti értéke alacsony,zöldmunka igénye magas.Gyakran több mint két centi vastag vesszőket nevel.Termése nem minden évben érik be rendesen.
nincs fényképed róla?hogy lehetne hozzájutni a vesszőjéhez?mivel engem korai kék, vagy vörösborhoz szőlővessző érdekelne.hol lax hogy tudnék értekezni?irhatsz amit nem akarnál ide beirni az abel1@vipmail.hu cimre .köszi előre is
Köszi az infót.Ismerem Szabó urat,nagyon korrekt.Neki van a legnagyobb fajta választéka,és nem is a már agyon unt fajtákból.Majd megkérdezem tőle,de szerintem annál többet ő sem tud,mint ami le van nála írva.A Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták c.nagyszerű könyvben sem szerepel.Majd írok Hajdú Editnek...
Primőr kék van a Villányiaknak náluk tudsz érdeklődni szerintem ők biztos tudnának segíteni a beazonosításban.Egyébként az oldalukon kép is van róla avval te is össze tudod hasonlítani.http://www.szolooltvany.extra.hu/
Van egy szőlőfajtám,aki augusztus elején érik,kék színű a bogyója,semleges ízű.Betegségnek közepesen áll ellen.A botrytist elég jól kivédi.Átlagos növekedési erényű.Kósa gyanánt vettem,de a harmadik évben kiderült,hogy nem piros a bogyója,hanem kék.Nem sikerült beazonosítanom eddig.Nem tudok olyan szőlőfajtát,
ami augusztus leg-elején érne/az Adriana(Conegliano) is később érik.Az nekem is van,össze tudom hasonlítani a két fajtát.
Én a Primör kékre gondolok,de ez csak egy tipp.Ugyanis erről a fajtáról keveset tudni.
Van esetleg valakinek használható fajta leírása?Vagy termő szőlője?