A képen egy barátom Pölöskei muskotály lugasa látható. Nem szabad ennyire terhelni, mert nem, vagy nem kellően érik be. Szeptemberi szőlő, sokáig tőkén tartható, amit én nagyon fontos jótulajdonságnak tartok. Nekem tavaly termett először, idővel én is lugasnak nevelem majd. Jóízű, enyhén muskotályos, fürtje laza, kiválóan tisztogatható evés előtt. Kicsit vastag a bogyó héja, ez van akit zavar, de talán ezért is ellenálló a betegségekkel szemben. Az azért túlzás, hogy permetezés nélkül termeszthető, a lisztharmattal vigyázni kell. Tipikus lugasszőlő, gyorsan befutja a támrendszert.
Pölöskei muskotályt lugasként tart valaki? Olvastam róla a neten sokat,de szívesen venném ha eligazítanátok az információk áradatában.Fontos, hogy nagyon kezdő vagyok a szőlőművelés területén.
Ha arról van szó, hogy valaki értékesíteni akarja másnak a borát akkor sztem előszőr ki kelle kipróbálnia, hogy amit majdan forgalmaz arról legyen valami összképe, hogy mit is árul.
Én felvenném a kapcsolatot a termelővel és elmondanám a szándékaimat kapcsolataimat és elmagyaráznám a kölcsönös előnyöket. Aztán kiderül lesz-e üzlet belőle.
Nem tűnik nagyon kidolgozottnak ez a koncepció :) Ha bort akar árulni akkor azért illik tudni, hogy melyik borvidékekről, milyen fajtákat és milyen stílusú borokat akar árulni milyen árkategóriában és legfőképp kinek. Magyarországon évről évre szerintem több ezer tétel vörösbort palackoznak.
Tulajdonképpen mindegy melyik, csak finom legyen, nívós csomagolásban meg ilyesmi. (Ebböl már láthatod, hogy nem nekem kell, egy ismerösöm számára, internetes értékesítésre keresem.)
Sziasztok, egszer már írtam, de sajnos visszhang nélkül maradt. Kérném a segítségeteket olyan magyar vörösbortermelö(k)nek a fölkutatásában, akik üzletszerüen, esetleg külföldi értékesítésre palackoznak vörösbort. Kösz Tao
Sörös darázscsapda 1 hét után. Lassan cserélnem kell a sört, mert az újak már nem férnek hozzá. Van ebben sok fajta "cukormániás", főleg légy, darázs és ...még sokan mások.
Jut eszembe, telepítheted eltoltan is őket. A lugas két szélén alul, vagy fölül 1 kar, középen alul, vagy fölül két kar. Ha hosszú a lugasod akkor nyilvánvalóan több tőke (páratlan számú) kell. A lényeg a csúcsdominancia figyelembevétele,...amihez külön tőkék kellenek.
Az ikertőkés telepítés jó pár árutermelő ültetvényben is megszokott, sőt gyakorolt dolog. Persze az nem árt, ha egyszerre kerülnek a karó két oldalán a földbe.
Ha jó a talajod, meg fogják találni a maguk útját. "Versenyhelyzetbe" kerülnek, egyik a másik fölé akar nőni (ez neked jó is, mert sűrűbb lesz a lombjuk), Te meg majd a metszéssel tudod "szabályozni" őket, addig amig az szükséges, amíg kellően nem erősödnek meg.
Igen, ez az én fejemben is megfordult már, csökkenthetném így a tőkék terhelését is. Érdemes lenne tudni, hogy nem okoz-e gondot (bár mi gondot okozhatna) a közel ültetett tőkék gyökérzete egymásnak.
Köszönöm a szemléltetést, valóban nem tűnnek kopasznak a tőkék alsó részei. Szabad tudni, hogy a második kép mikor készült nagyságrendileg? Arra vagyok kíváncsi, hogy sűrűsödni sűrűsödik-e ezen túl. Bár ahogy elnézem egyes tőkék már így is elég árnyékot nyújtanának.
A helyedben én két tőkét ültetnék közel egymás mellé. Egyikről az alsó két kart nevelném ki, ~70 cm-en, a másikról meg a fölső karokat. Így mindkét tőke csúcsdominanciaája érvényesülhetne, ott ahol te akarod, s így a tőkék biztosan nem kopaszodnának fel.