Azért mégis csak a TE érdemed, mert ez a topik nem jött volna létre nélküled. Gondolom sokan ebből a tpopikból kaptak ösztönzést, hogy keltessenek és nem kis érdem: keltetőgépet készitenek, ami nem kis teljesitmény. Gondolom te is örülsz, ha egy- egy képet küldenek sok kis csibésszel.
Az egyik ismerősöm, csak olyan immel-ámmal kezelte a gépét és azt mondta hogy így legalább szelektálódik a hitványabb ki sem kel, csak az erősebb. 60 db- ból 15 és két héten belül egy sem volt neki, mert azok is korcsak és kelés gyengék voltak. Én vettem meg tőle a gépet. pont ma hozott tojást, hogy .............. nem szaporitom a szót azóta nem keltet.
Lehet keltetni kevés időráforditással is de ahoz szuper gép kell.
Jelen pillanatban 66db van az oviban,23db pedig úton vannak, ők már szépen meg repesztették a tojás héját. Szerintem azért késnek egy kicsit mert,azok a tojások egy kicsivel nagyobbak voltak mint a többi. A maradékra nem sok esély van,de én meg vagyok elégedve,ahhoz képest hogy volt mikor -10fok-ban gyűjtöttük a tojást, este mikor haza értünk a munkából. Indulás 112db, lámpázás után maradt 105db, a végeredmény ??
Gratulálok a topikodhoz!!! Szerintem elég nagyra nőtte magát és sok ember tud innen ötleteket meriteni. Így elég sok kis uj jövevény jön világra. Persze mindenki maga dönti el hogy fabrikálja a gépét és melyik tanácsot fogadja el vagy éppen kinek mi van kéznél és milyen megoldá fekszik neki.
Új hozzászólót tisztelhetünk benned, kérlek olvasd el ezt a pár hozzászólást, és máris sokkal okosabb leszel (keltetőépítés ügyben).
Az, hogy mennyi az annyi, nagyban függ tőled, illetve attól hogy mire vagy képes.
a doboz lehet ingyen is (pl hűtő) a többi meg attól függ, mennyire vagy kényelmes, mi az, amit automatizálni akarsz, és mit csinálsz te a keltetés folyamán.
A fűtés egy kritikus pontja a keltetőépítésnek, de cakli-pakli max 6-8 ezerből megáll!
Ha állólevegős, és kézzel forgatsz, keltetőnyitással hűtesz, akkor készen is vagy! :-D
Sok sikert! (ha végigolvastad a topicot, és még kérdésed van, itt szívesen segítünk! )
Háát, velem nem tudsz spórolni a kísérletezésen...
nincs két egyforma "házi" keltető,
így nincs is alapja annak, hogy megmondjam neked a tutit! :-)
Ha simán kivágsz egy-egy kb 50mm átmérőjű lyukat a keltető alsó, és felső részén, (mondjuk ellentétes oldalon) aminek a szabad nyílását egy egyponton rögzített, (elforgatható) lemezlappal tudod "szabályozni", sokmindent nem tudsz elrontani vele!
Ha lehet a kis csibék alá tegyél valami rossz ruha anyagot ,mert még a lábuk elég gyenge és könnyen széjjel csúsznak !!!!!!! 56 db az már elég szép darabszám igy a ráforditot elektromos energiád ára is megtérül :-)).Amúgy hány db tojást ragtál be a gépbe?????
Itt vannak az én első kelésű csibéim,amik a ti segítségetek nélkül nem jöttek volna a világra. Szeretném még egyszer meg köszöni mindenkinek, aki segített ebben. Nagyon nagy az öröm, mivel saját készítésű géppel keltek a csibék. Részleteket holnap.(Holnap jön a két éves unoka aki még csibéket nem látott.)
Igazad is van mert úgy sem lehet minden percet a gép melett tölteni. Valamikor hajdan még 12 óráztam és nem az volt az első, hogy rohanjak a géphez és bizony sokszor kedvem sem volt mindjárt azzal kezdeni és különösebben nem vettem én sem észre, hogy kevesebb kelt volna mint amikor szabin voltam és ott ültem melletük. Az a lényeg túl meleg ne legyen és sokáig ne legyen hideg a tojásnak.
Kelnek a csibéim, már van 56db . :-) Képeket teszek róluk estére. Van még olyan toji ami meg sincs pattanva,kopogni kopognak,így egy kicsit hosszúra nyúlik majd.
És szerintetek, hogy a páratartalmam az első 3 napban ilyen kevés (45%) a kelésben milyen mértékben fog jelentkezni? Mostantól a többi napon megpróbálom tartani a magasabb páratartalmat.
Szia. Megnéztem de engem nem nagyon érdekelnek ilyen szabályok meg olyan szabályok. Elméletben szép és jó az 1 perc,5 perc és igy tovább felfelé.Ezt már olvastam eddig is és látom még sem ugy csináltam. Most irtam le hogy csinálntam..És az arány majdnem 100% os lett.Akkor nekem ez igy megfelel és igy csinálom mindig.
Azért nem vettem eddig le a tetejét mert én úgy tudtam, hogy az első 3 napban nem kell hűteni a tojásokat és mivel automata a forgatás gondoltam inkább nem nyitogatom. Ma van a 3. nap akkor este ha haza megyek leveszem a tetejét és még töltök fel csatornát vízzel, hogy magasabb legyen a páratartalom.
A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra A keltetöd tetejét nyugotan le szedheted bizonyos idötartalomra mert hüteni kell a tojásokat:)
Hűtés: tehát a keltetőt célszerű 20 C fokos "teremben" üzemeltetni, és 1 napos tojást 1 percig 10 naposat 10 percig 20 naposat 20 percig kell "hűteni"
Sziasztok! Lenne pár kérdésem. A páratartalom mértéke az első 3 napban mennyire fontos a többi naphoz képest? Illetve a páratartalom ingadozás lehet-e rossz hatással a tojásokra?
Mivel automata forgatót használok nem nyitottam ki a gépet. De a páratartalom (a gép előírása szerint csináltam) 45%-os. Én erre a lukakon reggel és este pricceltem be vizet és akkor felment 70%-ra is. De ezt nem tartotta meg sokáig.