Nagyon guszta a szőlőd! Úgy rémlik, mintha olvastam volna az abasári Csemegeszőlő Centrum honlapján kék kecskecsöcsűről. Vajon az ugyanaz lenne, mint a Tiéd? Egyébként érdekes, hogy a nálam levő fajtának is nagyon hasonló a fürtje és mintha a levél csúcsán levő "fog" is hasonlóan nagy lenne. Lehet, hogy mégis csak kecskecsöcsű van a kertemben...? ;-) orchideák és Kulicz: megnézhetitek a fajtát a 2652, 2655-2666 környékén (2007. 08. 20.). Ott jól kiveséztük ezt a témát és fényképet is tettem fel.
Soha sem számoltam. Mivel a talaj annyira gazdag táperőben, hogy a megszakadásig képes kiteremni, amig a tőke egészséges. Ha meg dögröváson van nem kár érte. Jön helyére új.
A fehér már lassan barnul is. De azt most nem fényképeztem, de ahogyan most kinéznek a szőlők 2 hét múlva nagyban kezdődhet a szüret. Szedni is lesz mit, ha addik valami, valaki közbe nem szól. Sorrendben 1. rizlingszilváni, 2. Pinot Noir, 3,Olaszrizling és a 4., Nemes olaszrizling
Mivel gyűjtöm a csemegeszőlő fajtákat, véletlenül Kék kecskecsöcsűm is van. Fényképezem is a fajtákat, így meg is tudom mutatni.
Egy barátomtól kaptam a vesszőt, arról gyökereztettem, faiskolai lerakatokban nem kapható. Fajtája jellemzőiről /ampelográfiai jegyeiről/ keveset tudok, talán csak azt, hogy a levél fonákja szőrős, ami a jellegzetessége. Ez a fajta is kései érésű, a héja ennek is rágós. Az árnyékban lévő bogyók nem szineződnek kellően, /ez a képen is látszik/ ezért napos helyre kell ültetni.
A kép tavaly készült, még éretlenek a fürtök és ez az első termés, tehát kevés róla a tapasztalatom.
Örülök, hogy felhoztad a témát. Évek óta próbálom kideríteni az egyik fajtáról az udvarban, hogy valójában mi is az, de csak addig jutottam, hogy leszűkítettem a kört két fajtára, viszont teljesen olyan a szőlő, mintha ennek a két fajtának bizonyos tulajdonságait ötvözték volna. Így aztán abba is hagytam a keresgélést. :-( Édesanyám szerint kecskecsöcsű, de hogy valójában mi, azt nem tudom.
Köszönöm neked is a választ! Hirtelen ötlött fel bennem a régi középiskolás szüretek emléke és a kecskecsöcsű szőlő remek ízét szinte éreztem a számban. Gyorsan beütöttem a keresőbe és olvastam róla ezt-azt.
" Többen érdeklődnek az úgynevezett kecskecsöcsű szőlőről, hogy mi valójában a hivatalos neve és egyáltalán forgalomban van-e még, mert szeretnének az udvarukban ültetni ilyen szőlőt.
A kecskecsöcsű ősrégi fajta, de a szőlő gyökértetű, vagyis a filoxéra megpecsételte a sorsát ennek a csemege szőlőnek, s ma már alig található néhány tőkéje, az is legfeljebb idős ültetvényekben, vagy pedig a szőlő génbankokban. A kecskecsöcsű fajtacsoportnak van kék és fehér színű változata is, a hivatalos fajtalírásban is ez a neve, tehát nem szinonima, akár milyen furcsán is hangzik."
A képen egy barátom Pölöskei muskotály lugasa látható. Nem szabad ennyire terhelni, mert nem, vagy nem kellően érik be. Szeptemberi szőlő, sokáig tőkén tartható, amit én nagyon fontos jótulajdonságnak tartok. Nekem tavaly termett először, idővel én is lugasnak nevelem majd. Jóízű, enyhén muskotályos, fürtje laza, kiválóan tisztogatható evés előtt. Kicsit vastag a bogyó héja, ez van akit zavar, de talán ezért is ellenálló a betegségekkel szemben. Az azért túlzás, hogy permetezés nélkül termeszthető, a lisztharmattal vigyázni kell. Tipikus lugasszőlő, gyorsan befutja a támrendszert.
Pölöskei muskotályt lugasként tart valaki? Olvastam róla a neten sokat,de szívesen venném ha eligazítanátok az információk áradatában.Fontos, hogy nagyon kezdő vagyok a szőlőművelés területén.
Ha arról van szó, hogy valaki értékesíteni akarja másnak a borát akkor sztem előszőr ki kelle kipróbálnia, hogy amit majdan forgalmaz arról legyen valami összképe, hogy mit is árul.
Én felvenném a kapcsolatot a termelővel és elmondanám a szándékaimat kapcsolataimat és elmagyaráznám a kölcsönös előnyöket. Aztán kiderül lesz-e üzlet belőle.
Nem tűnik nagyon kidolgozottnak ez a koncepció :) Ha bort akar árulni akkor azért illik tudni, hogy melyik borvidékekről, milyen fajtákat és milyen stílusú borokat akar árulni milyen árkategóriában és legfőképp kinek. Magyarországon évről évre szerintem több ezer tétel vörösbort palackoznak.
Tulajdonképpen mindegy melyik, csak finom legyen, nívós csomagolásban meg ilyesmi. (Ebböl már láthatod, hogy nem nekem kell, egy ismerösöm számára, internetes értékesítésre keresem.)
Sziasztok, egszer már írtam, de sajnos visszhang nélkül maradt. Kérném a segítségeteket olyan magyar vörösbortermelö(k)nek a fölkutatásában, akik üzletszerüen, esetleg külföldi értékesítésre palackoznak vörösbort. Kösz Tao
Sörös darázscsapda 1 hét után. Lassan cserélnem kell a sört, mert az újak már nem férnek hozzá. Van ebben sok fajta "cukormániás", főleg légy, darázs és ...még sokan mások.