Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én kezdő vagyok, amit itt tanultam: milyen a fekvés (kitettség, magasság, fényviszonyok stb), fagyok gyakorisága, mikor akarsz szüretelni, mekkora fákat akarsz, fontos-e a PPV rezisztencia. Ha leírod milyen területről van szó, gondolom kapsz választ a hozzáértőktől. Nekem most Kuresia-m (rezisztens), Kyoto-m (fagytűrő, bőtermő) és magyar kajszim (legfinomabb, "hazai") van.
Sikerült vásárolnom egy kisebb területet és dió, szilva és kajszit szeretnék beleültetni. Melyik fajtát ajánljátok? Természetesen midnen idevágó irást elolvastam már, de nehéz a döntés. Teljesen kezdő vagyok. A virus rezisztencia miatt a KURESIA-t tarom a legszimpatikusnak. gyümölcsét még nem kostoltam. Felhasználása lekvár, aszalvány, friss fogyasztás és pálinka lenne, nem tudom alkalmas-e ezekre. Mit javasolnátok egy teljesen kezdőnek? ( a dió, szilva, kajszi választás is azért történt mert talán egy kezdő is elbír velük)
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a leirtakat. Elgondolkodtató, megszivlelendő. Ha az ember már valamibe belefog, akkor nem mindegy, hogy végülis mi lesz az eredmény.
Az én esetemben a legegyszerűbb ezek szerint virusmentes oltványokat részben átoltani és az esetleges pótlásokra felkészülni.
Boldogasszony szilvából is van néhány fácskám. Ezek magról keltek. Amikor felfedeztem őket, még a maghéj is ott volt, amiből kibújtak.
Ha sarjadzó szilvát távolabb ültetsz, azzal csak terjeszted a sarjakat, és készülj fel hogy pár év múlva élezni kell a csákányt. Másrészt a szilvasarjanid is lehetnek már eleve vírusosak, szóval ezeket alanynak használni, és évekig várakozni rájuk......
A birs sarjak is érdekes kérdés, nem tudom mit szeretnél oltani rájuk. Birset fölösleges. Naspolyát esetleg, a körték jó része csak közbenoltással lehetséges, és a körte egyébként is gyenge növekedésű lesz birsen. Ez nem azt jelenti hogy szépen fejlődik, csak épp kis méretű lesz a fa, az fa egész élete során satnya, beteges fának látszik, ezen felül egy őszi ásásban elfáradva nekitámaszkodsz, és kidől.
A kajszi magoncról meg annyit hogy bár nekem is van pár, a kajsziknál ez az az alany amin a legnagyobb esélye van a fa véletlenszerű pusztulásának.
Szóval ha saját oltványt szeretnél, érdemes kicsit jobban körüljárni ezt az oltványkérdést, elég sok szempont van ami alapján dönteni lehet.
Egyrészt az a probléma amit írsz, hogy gyökérsarjadzanak (anno engem gerqerg 1 "mondattal" lebeszélt róla, amikor ilyesmiben gondolkodtam; valahogy így hangzott: "Neeeeeeeeeee!!!!!")
Másrészt ha a kajszi alanynak valóddal terved van, akkor azt -szerintem!- változtasd oltási gyakorlatozásra, és helyette inkább 2-3 weiwából álló sort telepíts, 2 méterenként.
Törzsmagasságban oltassz rájuk majd kajszit, és a másik topikban megbeszélt kéregproblémákat nagy valószínűséggel kiküszöbölted.
A gyümölcs tetszett meg, de éppen tegnap született meg a határozat, hogy egy kis faiskolát csinálok tavasszal a virágoskert helyére.
Egy magról kelt csenevész kajszi alanynak valóm is van. A besztercei alanyai rengeteg gyökérhajtást hoztak és van már egy átültetésre váró fácska is, aminek az ágai teljesen olyan formát mutatnak mint a besztercei szilva ágrendszere.
Megpróbálok még a birsalma gyökérhajtásaiból is alanyt nevelni.
A kertben sajnos már csak úgy lehet fát ültetni ha valamelyik meglévőt kivágjuk vagy majd kipusztul (most fordulnak termőre).
Marad a több fajta egy fára oltása és az ehhez vezető kisérletezések.
Jól látom, hogy minden alsó oldalágat levágásra jelöltél?
Ha igen, akkor gyakorlatilag suhánggá alakítanád ezzel vissza, amihez viszont a sudarat így túl magasan metszenéd szerintem.
Számomra nem jön át a képről, hogy milyen magasan vannak az alsó oldalágak, de ~70 centi fölött én már nem vágnám le őket. Ha viszont mégis levágod, mert nem jó a magasságuk, akkor a sudarat a kívánt törzsmagasság +(7-8) rügy magasságában vágnám vissza, s azokból a rügyekből nőnének majd az oldalágak (a legfelső rügyből folytatódna a sudár).
- Örülnék neki! :) Aztán az alanynak megfelelően a télen kitalálnám, hogy milyen koronaformát neveljek belőle. A fajtája nagyon rendben van! Egyszer a PPV rezisztens, amerikai eredetű kajszifajtákhoz kiírtam magamnak a "Stark Early Orange"-t. Gondolom azonosak.
Az igazat megvallva fogalmam sincs, hogy rezistens-e vagy sem, nem jártam utána. Ha jól tudom cseh fajta és egy cseh kereskedő árulta nálunk (Szlovákiában). Tavaly szeptemberben ültettem el.
Ha az enyém lenne, én levágnám az alsókat, a tetején a középsőt is, a maradék kettőt pedig 3-3 rügyre visszavágnám. Azokból előtörő hajtásokból már lehetne néhány vázágnak valót választani. De nem most! És lehet hogy nem is csinálnám jól. :-))
Nagyon felcsigáztátok a fantáziámat ezzel a szilvafajtával.
Valaha ettem Kelet-Németországban sok izetlen, savanyú szilvát, ecet-savanyú meggyet. Lehet, hogy saját kertben ezek sem lettek volna olyan borzasztóak mint a zöldségestől vásároltak.
Ez a szilvafajta a leirás alapján csábitó. Az idén vettünk egy másik kertet, amiben 4 évvel ezelőtt egy teljesen virusos nagy besztercei szilvafa volt. Olyan beteg volt, hogy már nem tudta kinevelni a termését. Ki is vágták ezek után. Most ebbe a kertbe, egy másik részre szeretném ezt a szilvafát elültetni ha sikerülne.