Szép jó reggelt mindenkinek! A végeredmény, 86db egészséges +3db gyengécske (köldökös) így a keltetés le állítva. Már csipegetik a tápot +Jolovítos víz, kapnak még egy kis főt tojást is desszertnek.
Egy keltető átlagosan 2000ft villamos energiát fogyaszt !!!!! Papamaci akkor 56 db csirkével büszkélkedhet ami egész jó kelés mint hogy írta a többi folyamatba van !!!! Na most egy napos csirke 100-110 ft 56 db-nál =6160ft .ha csak egy darabb kel ki akkor 1 db 2000 ft mert annyit fogyasztót a masina :-D
Azért mégis csak a TE érdemed, mert ez a topik nem jött volna létre nélküled. Gondolom sokan ebből a tpopikból kaptak ösztönzést, hogy keltessenek és nem kis érdem: keltetőgépet készitenek, ami nem kis teljesitmény. Gondolom te is örülsz, ha egy- egy képet küldenek sok kis csibésszel.
Az egyik ismerősöm, csak olyan immel-ámmal kezelte a gépét és azt mondta hogy így legalább szelektálódik a hitványabb ki sem kel, csak az erősebb. 60 db- ból 15 és két héten belül egy sem volt neki, mert azok is korcsak és kelés gyengék voltak. Én vettem meg tőle a gépet. pont ma hozott tojást, hogy .............. nem szaporitom a szót azóta nem keltet.
Lehet keltetni kevés időráforditással is de ahoz szuper gép kell.
Jelen pillanatban 66db van az oviban,23db pedig úton vannak, ők már szépen meg repesztették a tojás héját. Szerintem azért késnek egy kicsit mert,azok a tojások egy kicsivel nagyobbak voltak mint a többi. A maradékra nem sok esély van,de én meg vagyok elégedve,ahhoz képest hogy volt mikor -10fok-ban gyűjtöttük a tojást, este mikor haza értünk a munkából. Indulás 112db, lámpázás után maradt 105db, a végeredmény ??
Gratulálok a topikodhoz!!! Szerintem elég nagyra nőtte magát és sok ember tud innen ötleteket meriteni. Így elég sok kis uj jövevény jön világra. Persze mindenki maga dönti el hogy fabrikálja a gépét és melyik tanácsot fogadja el vagy éppen kinek mi van kéznél és milyen megoldá fekszik neki.
Új hozzászólót tisztelhetünk benned, kérlek olvasd el ezt a pár hozzászólást, és máris sokkal okosabb leszel (keltetőépítés ügyben).
Az, hogy mennyi az annyi, nagyban függ tőled, illetve attól hogy mire vagy képes.
a doboz lehet ingyen is (pl hűtő) a többi meg attól függ, mennyire vagy kényelmes, mi az, amit automatizálni akarsz, és mit csinálsz te a keltetés folyamán.
A fűtés egy kritikus pontja a keltetőépítésnek, de cakli-pakli max 6-8 ezerből megáll!
Ha állólevegős, és kézzel forgatsz, keltetőnyitással hűtesz, akkor készen is vagy! :-D
Sok sikert! (ha végigolvastad a topicot, és még kérdésed van, itt szívesen segítünk! )
Háát, velem nem tudsz spórolni a kísérletezésen...
nincs két egyforma "házi" keltető,
így nincs is alapja annak, hogy megmondjam neked a tutit! :-)
Ha simán kivágsz egy-egy kb 50mm átmérőjű lyukat a keltető alsó, és felső részén, (mondjuk ellentétes oldalon) aminek a szabad nyílását egy egyponton rögzített, (elforgatható) lemezlappal tudod "szabályozni", sokmindent nem tudsz elrontani vele!
Ha lehet a kis csibék alá tegyél valami rossz ruha anyagot ,mert még a lábuk elég gyenge és könnyen széjjel csúsznak !!!!!!! 56 db az már elég szép darabszám igy a ráforditot elektromos energiád ára is megtérül :-)).Amúgy hány db tojást ragtál be a gépbe?????
Itt vannak az én első kelésű csibéim,amik a ti segítségetek nélkül nem jöttek volna a világra. Szeretném még egyszer meg köszöni mindenkinek, aki segített ebben. Nagyon nagy az öröm, mivel saját készítésű géppel keltek a csibék. Részleteket holnap.(Holnap jön a két éves unoka aki még csibéket nem látott.)
Igazad is van mert úgy sem lehet minden percet a gép melett tölteni. Valamikor hajdan még 12 óráztam és nem az volt az első, hogy rohanjak a géphez és bizony sokszor kedvem sem volt mindjárt azzal kezdeni és különösebben nem vettem én sem észre, hogy kevesebb kelt volna mint amikor szabin voltam és ott ültem melletük. Az a lényeg túl meleg ne legyen és sokáig ne legyen hideg a tojásnak.
Kelnek a csibéim, már van 56db . :-) Képeket teszek róluk estére. Van még olyan toji ami meg sincs pattanva,kopogni kopognak,így egy kicsit hosszúra nyúlik majd.
És szerintetek, hogy a páratartalmam az első 3 napban ilyen kevés (45%) a kelésben milyen mértékben fog jelentkezni? Mostantól a többi napon megpróbálom tartani a magasabb páratartalmat.
Szia. Megnéztem de engem nem nagyon érdekelnek ilyen szabályok meg olyan szabályok. Elméletben szép és jó az 1 perc,5 perc és igy tovább felfelé.Ezt már olvastam eddig is és látom még sem ugy csináltam. Most irtam le hogy csinálntam..És az arány majdnem 100% os lett.Akkor nekem ez igy megfelel és igy csinálom mindig.
Azért nem vettem eddig le a tetejét mert én úgy tudtam, hogy az első 3 napban nem kell hűteni a tojásokat és mivel automata a forgatás gondoltam inkább nem nyitogatom. Ma van a 3. nap akkor este ha haza megyek leveszem a tetejét és még töltök fel csatornát vízzel, hogy magasabb legyen a páratartalom.