Keresés

Részletes keresés

Borsika79! Creative Commons License 2015.02.19 0 0 1093
Kedves szöllőszem. Még annyit ha rám értetted nem formáltam jogot semmire amit adnál. Ezek után már el sem fogadnék tölled más "semmit" "ingyen" sem. Minden harag nélkül kívánok neked további jó gyüjtögetést,és leld örömöd a már meglévő fajtákban. Tisztelettel:borsika79
Előzmény: szölőszem (1089)
Borsika79! Creative Commons License 2015.02.19 0 0 1092
Nem állt szándékomban senkit kioktatnom,csak védtem magam. Ellenben pont a sok segítőkész önzetlen emberröl híres ez a fórum. Sokan köztük én is sokszor küldűnk viszonzás nélkül növénykéket,vesszőket a saját költségünkön.
Előzmény: SándorTiszteletes (1091)
Borsika79! Creative Commons License 2015.02.19 0 0 1090
Kedves Szöllőszem! Én azt nem tudhattam hogy te állod a postaköltséget mert nekem azt írtad nekem kell álnom ha feladod. Bocsánat ha megvédtem magam mert 1 fórumtárs letámadt. Én csak 1 egyszerű kérdést tettem fel mivel már nagyon izgatott mikor kapom meg a vesszőket. De mint kiderűlt vagy meg sem kaptad vagy félreértelmezted az emailom számomra nem is küldtél volna. Én mikor beszéltünk és úgy volt én fízetem a költségeket,felajánlottam neked hogy én is kűldök neked olyan fajtát ami neked nincs.
Előzmény: szölőszem (1089)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.19 0 0 1089

Kedves Borsika!

Azért írok neked a nagy nyilvánosság előtt,mert valótlanságokat állítottál rólam.

Mivel mindenki tudja,elég nagy gyüjteményem van csemegeszőlőből,melyeket nem kis munka,kitartás,és pénz árán gyüjtöttem.Úgy gondoltam,hogy bemutatom őket,nem azért,hogy dicsekedjek vele,hanem azért,hogy bemutassam,más fajták is léteznek azokon kívül,melyeket az oltványosok ránk eröltetnek.Magam sem gondoltam,hogy ekkora érdeklődést váltok ki vele,még Ausztráliából is megkerestek.Sokan szeretnének fajtákat tőlem.De vannak olyan fajták,melyek annyira újak,hogy jogdíj van rajtuk.

Ezeket nem adhatom.Még ajándékba sem.A többi fajtákból tudok adni bárkinek,aki kér.Eddig nem néztem kinek adok.De miután egyes személyek jogot formáltak arra,

hogy úgy tekintsék nekik ez jár,és reklamálnak,ha nincs az a fajta,vagy nem kapják meg időbe,vagy nem teljesen azt kapják amit kérnek,ezért úgy döntöttem,hogy ezután nagyon megnézem,kinek mit adok.Eddig tíznél is több szőlő-szerető embernek küldtem oltócsapokat,és sima vesszőket.Ez sok időmet elvett,mire összekészítgettem,postán feladtam őket.Mindezt teljesen ingyen tettem.Úgy,hogy még a postaköltséget is én fizettem.Csak azért,mert ha utánvéttel adom fel,akkor kb.négyszer annyiba kerülne.

Mindezt azért tettem,mert tudom,hogy ezzel örömet okozok valakinek.És az a valaki

majd egyszer rájön,hogy adni nagyobb öröm,mint kapni.

Tehát kedves Borsika te vagy az első akitől megtagadom hogy küldjek szőlőfajtákat.

Mostmár elmondhatod,hogy "ítéletnapig "kell várnod rá.

Előzmény: Borsika79! (1087)
Borsika79! Creative Commons License 2015.02.19 0 0 1088
Úgy gondolom "Off"-oljuk a témát és kúltúremberekként beszélgessünk tovább. Olvastam a felsorolásodat,te is szép gyűjteménnyel büszkélkedhetsz. Kűlföldröl szerezted be őket?
Előzmény: Borsika79! (1087)
Borsika79! Creative Commons License 2015.02.19 0 0 1087
Már bocs,de szerintem nem voltam szemrehányó inkább te voltál most az,én csak kíváncsi voltam. A másik az hogy másfél hete várok a vesszőkre de mint tegnap kiderűlt valami félreértés miatt részemre nem adott fel semmit. Tehát ha tegnap nem irok a fórumra ki semderül és ítéletnapig várhatok. Azonban tényleg tiszteletreméltó a jóindulata hogy bárkinek kűld,de végülis ő visszakapja a pénzt és mindenki magának fizeti meg.
Előzmény: ECS18 (1086)
ECS18 Creative Commons License 2015.02.18 0 2 1086

Szőlőszem nagyon jóindulatú és rengeteget adott a fórumnak. Nyugodjál meg, ha megígérte neked, hogy ingyen megkapod a legjobb fajtákat, azt meg is fogod kapni. Még ő fog majd neked fizetni a szívességért. Légy türelemmel, nehogy már te legyél szemrehányó!

Előzmény: Borsika79! (1085)
Borsika79! Creative Commons License 2015.02.18 0 0 1085
Üdv fórumtársak! Van aki megkapta már a szöllővesszőit szöllőszem topictársúnktol?
szölőszem Creative Commons License 2015.02.14 0 0 1084

KOSMONAUT:Orosz fajta.Szülők:Severy Rannij X Muscat Wira.Érési idő:110nap.

Fürt: 200-400 gr.kúpos,közepesen sűrű.Bogyó:21 X 19 mm.4-5 gr.,sötét lila.Íze egyszerű.Cukor:18 %.sav:4,8 gr./l.Betegség ellenállás:az átlag felett.Fagyállóság:

-22C°.

Saját tapasztalat:Az egyik leg igénytelenebb fajta.2-3 permetezéssel megvédhető.

Gyönyörű elálló,elegáns ,szellős lombozata van.Pergólának kitűnő.Íze kissé muskotályos,gyümölcsös,magas cukor,alacsony sav arány.Metszés:6-7 rügyre.

Darazsak,és botrytis nem bántja.

pintjano Creative Commons License 2015.02.12 0 0 1082

Lassan az idő engedi, s talán nem fagy meg, mire ideér (Vénuszból egy két vessző oltásra)

Mivel nem nyilvános az emailcimed ide irom:

Pintér János 2681 Galgagyörk Rákóczi 18.

Utánvéttel, hogy neked ne kerüljön pénzbe, de ha kell előre utalok, vagy postai cimre küldök, de mennyit?

Köszönöm

Előzmény: szölőszem (994)
green753 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 1081

Tisztelt Szőlőszem, seedless rezisztens külföldi fajtákkal kapcsolatban

szeretnék Öntől kérdezni, s e célből szeretném felvenni a kapcsolatot, ha tudna rám szánni az idejéből. Magyarországon eléggé keveset találtam magnélküli rezisztenst.

Üdv, J.

B.Zoli79 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 1080

Szőlőszem! Szőlővel kapcsolatban szeretném felvenni veled a kapcsolatot. Címem publikus.

Farang01 Creative Commons License 2015.02.10 0 0 1079

Szia Szőlőszem!
Írtad, hogy ha az idő engedi mostanában kezdesz metszeni és szóljak a Csokoladowa vesszővel kapcsolatban. Nem tudom, hogy tényleg neki tudsz-e állni (nálam még derékig ér a latyak) de gondoltam inkább írok, nehogy lemaradjak. :)
Az én címem nyilvános, megtennéd hogy ott válaszolsz? Köszönöm előre is, üdv!

Előzmény: szölőszem (1000)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1078

Szia Janó!

"ami bornak jó, az elég finom többnyire enni is. Sőt sokszor jobb ize van, mint az "izetlen", de nagy szemű csemgéknek..."

Köszönöm a véleményed, és azt is, igyekeztek annyi információt adni, ami majd az őszünkön elég lesz a fajta kiválasztásra! :-D

Most a nyarunk tombol, de lassan kimászunk belőle, és várom az őszt - ami amúgy sem rossz, hiszen a 22-24 c-t tudja -, csak kevesebb az eső! A telünk is hasonló, csak a 20-22 c az igaz!

További szép napot, és üdvözöllek a sárgolyó másik sarkából! :-D

Előzmény: pintjano (1077)
pintjano Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1077

Ami a gond lehet csak, én olyan fajtát keresek, ami nem bornak kell, hanem csak közvetlen fogyasztásra, 

Itt Magyaroszágon-ott nem tudom-- ami bornak jó, az elég finom többnyire enni is. Sőt sokszor jobb ize van, mint az "izetlen", de nagy szemű csemgéknek...

üdv PJ

Előzmény: wogboy234 (1075)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1076

Köszönöm.

Előzmény: szölőszem (1069)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 1075

Kedves István!

"Sára ettől kezdek három Istent látni.!!!"

:-D

Köszönöm a bibliás mesédet, és akkor most elárulom a saját jövőmet! :-D

Mondtam az asszonynak, ha elrúgom magamtól végleg a srandpapucsot, akkor se Biblia, se pap, ne legyen körülöttem, csak dobasson a sűtőlapra, és szép napot! :-D

"a csemege szőlő fajták /a japán fajták lenne neked jó , hasonló klíma, és nagyon jó fajtáik vannak ."

Az nem lehet majd gond, 5 nyelven beszélek, de abból a Jóisten sem ért vagy négyet! :-D

Köszönöm az ajánlásod, és majd ezt sem elfeledve, az őszünkön szétnézek a piacon! Ami a gond lehet csak, én olyan fajtát keresek, ami nem bornak kell, hanem csak közvetlen fogyasztásra, mert nem iszákos az állatja!  :-D 

Anno - 1987 előtt, mert akkor disszidáltunk, és innen látva, jól tettük! -, a telet nem szerettem, mert 15 kg. rongy az emberen, és mégis hideg van! Ami igazán a gond volt, nem láttam a napot napokig, és mint napimádó, képes voltam a rendszert is szidni! :-D

Szép reggelt, és napot! :-D

Előzmény: Kramcsák István (1074)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1074

wogboy , Noé is így kezdte mikor egy tőkét bevitt a bárkába.  tiéd a munka a családé az élvezet, ez így helyes,  de Isten meg szólitá   Noé fiam Noé! kóstoljuk meg ,hogy a bogyó jó-é és .... nagyon finomnak találta , az új bort is és az ó-bort is jó-é?  ,de aztán jött az ihaj- csuhaj Sára ettől kezdek három Istent látni.!!! a csemege szőlő fajták /a japán fajták lenne neked jó , hasonló klíma, és nagyon jó fajtáik vannak . szőlőszem kolléga  majd ad neveket. a legnagyobb bogyó  és íz nekik van.

Előzmény: wogboy234 (1073)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1073

Szia István!

"nagyon jó képet kaptál szőlőszem-től igy nagyon megfelelő lenne neked is,..."

Igen, ezt köszönöm neki - is -, és képes vagyok ilyet- olyat elkészíteni, ha látom az értelmét! :-D

"nálunk  a /vegetáció beindulástól  mikor a talaj felső hőmérséklete eléri a 12-15 c fokot/ ez mjus 10 környéke /innen számított 2 hónap ra kezdődik a virágzás kis szórással  Július 10 -15 a kezdés és júli végére le virít."

Nem árulok el titkot, 33 évesen hagytam el a fatornyos falumat, és minden telet életuntáig gyűlöltem - egyenruhásként, szidtam a kormányt, mert a hideg is a cuculizmus hibája volt! -, és itt élve 29. éve, már nem tudnék fázni, vagyis nem tudnám elviselni a hideget! :-D

" Örülünk hogy   újjab katona lépet Szőlő Királyné  hadseregébe"

Köszönöm a bizalmat, és nálam a szőlő csak közvetlen fogyasztásra van tervezve, mert született antialkoholista vagyok!  :-D

Előzmény: Kramcsák István (1065)
Kulicz Creative Commons License 2015.02.08 0 0 1072

Nagyon szép szőlő, ha egy tőkén négy ilyen fürtöt hoz, az már jó.

Előzmény: szölőszem (1070)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2015.02.07 0 0 1071
Tisztelt Szölőszem! Nagy érdeklődéssel olvasom mindig a hozzászólásaidat! Szeretném felvenni veled/Önnel/ a kapcsolatot ha lehetne! E-mail publikus! Tisztelettel!
szölőszem Creative Commons License 2015.02.07 0 1 1070

POLA :Cseh fajta.Szülők:Pobeda x Kossuth Lajos.Érési idő:Nagyon korai:a Csaba gyöngye után érik 4-5 nappal./100 nap/.Fürt:700-800 gr.kúpos,laza.Bogyó: 30 mm.gömb,8-12 gr.sötét vörös,bíbor színű.

Íze semleges,harmonikus.Fagyállóság:-25 C°.Betegség ellenállás az átlag felett van.

Saját tapasztalat:Nem túl bőtermő,íze is átlagos.Peronoszra kissé érzékeny.Ennek ellenére termesztésre ajánlom,mert nagy bogyójú,szép színű,piacos fajta,és nagyon korai érésű.Fagyállósága kiemelkedő.

szölőszem Creative Commons License 2015.02.07 0 1 1069

Ez igaz.A meglátásod nagyon jó.A moldáv szőlőtermesztés is régi múltra tekint vissza.

Nagyon jók a termesztés feltételei.A Fekete tenger közelsége.Hasonló az ukrán/most

már orosz/Krim félszigethez.

A spanyol,francia csemegeszőlőről keveset hallani.Inkább a borszőlőt fejlesztik.

Az olaszok csinálnak új fajtákat,de hozzánk nemigen kerülnek be,mert fagyállóságra nemigem szelektálják,mert náluk nincs fagy.A régi fajták vannak nálunk is:Itália,

Michele Palieri,Matilda,stb.Nagyüzemekben ők is a "világi" fajtákat termesztik/Red globe,Crimson seedless,Black magic stb.Főleg délen,Bari-tól délre.

A németek nagyon jók.Főleg a rezisztens fajták nemesítésében jeleskednek,úgy borszőlőben,mint csemegében./lásd Osella,vagy Birstaler muscat/

De a legjobbak az oroszok,ukránok,bolgárok.A csúcs Japán.Én most a japán fajtákat kezdtem el gyüjteni.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Előzmény: öreg_néne_b (1064)
SASA1949 Creative Commons License 2015.02.07 0 0 1068

Nagyon  köszönöm !!  Sok jó fajtájuk  van !

Előzmény: Kulicz (1067)
Kulicz Creative Commons License 2015.02.07 0 0 1067

http://www.szolooltvany.extra.hu/index2.php?main=rendeles&

Bocsánat, Villány, nem Siklós. Rendelés szempontjából lényegtelen, azért kevertem össze.

Előzmény: SASA1949 (1046)
karibaba Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1066

Kedves szőlőszem,

írtam neked levelet, nem tudom megkaptad-e?  (Mail)

Ha nem, akkor szólj és megpróbálom újfennt elküldeni!

Kösz előre is!

Üdv.: Karesz

Előzmény: szölőszem (1059)
Kramcsák István Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1065

wogboy, nagyon jó képet kaptál szőlőszem-től igy nagyon megfelelő lenne neked is, nálunk nincs rá elég pénzünk, Chilében él a nagybátyám hasonló éghajlaton mint ti és egyre fejlettebb szőlő kultúrájuk van jó borokkal, csak ezt a klímát kedvelő fajtákra van szükség, nálunk  a /vegetáció beindulástól  mikor a talaj felső hőmérséklete eléri a 12-15 c fokot/ ez mjus 10 környéke /innen számított 2 hónap ra kezdődik a virágzás kis szórással  Július 10 -15 a kezdés és júli végére le virít. de ezt erősen befolyásolja a virágzáskor kapott hő és fény mennyiség, az utóbbi években nálunk is hamarább kezdődött és gyorsabban lefojt a virágzás , csak a nyár folyamán  külömböző okok miatt amit most nem tárgyalok le állt a fejlődés és örültünk az ősszel hogy korrigált a természet , de így is a csúcs minőségnek indult évből egy közepes lett.  a gyümölcsök íze is kívánni valót hagyott , gondolom más kolléga is ezen a véleményen van.  Örülünk hogy   újjab katona lépet Szőlő Királyné  hadseregébe

Előzmény: wogboy234 (1056)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1064

Ok, hogy nálunk jobbak, csak az tűnt fel, hogy több moldáv van, mint német, olasz, francia, spanyol... együttvéve.

Előzmény: szölőszem (1062)
wogboy234 Creative Commons License 2015.02.06 0 0 1063

Szia szőlőszem!

"Nem tévesztendő össze az ernyő műveléssel."

Értettem az elejétől kezdve, és nem tévesztettem össze! :-D

"Hogyan véded meg a szőlőt a papagályoktól?"

Jó kérdés, de képben vagyok, mert lehet kapni olyan hálót, amit sokan használnak itt, mert hasznos! :-D

Ez e! :-D

" Hogyan éred el,hogy a szőlő ott a trópuson nyugalmi helyzetbe kerüljön, vagyis lehullajtsa a levelét?"

Belenyúltál a valóságba, mert ezt nem tudom! :-D

Az ausztrál fák nem dobják el a leveleiket, de az európai fák igen! Igen feltűnő egy európai fa, mert az - csak az! - télen kopasz! :-D

Vettem idevaló cseresznyefát - a subtrópusra -, és most még cserépben, de állítólag, pont ide találták meg, mint ezt a szigetet az angolok, mivel szeretek itt élni! :-D

Szép napot!

Előzmény: szölőszem (1061)
szölőszem Creative Commons License 2015.02.05 0 1 1062

Bár mi lennénk olyan jók,mint ők.Nagyon sok új,modern fajtájuk van.Pl:Nyári muskotály/Muscat letnij/,Kodrianka,stb.Mindkettő rezisztens.

Előzmény: öreg_néne_b (1060)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!