Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Bármennyire is szeretnék,nem tudok neked tanácsot adni az ágaskordonnal kapcsolatban.Mivel még kisérleti stádiumban van,és használata nem terjedt el széles körben,így én meggondolnám.Azt írod hogy a trópust részen élsz,vagyis északon /gondolom Darwin környékén/.Ez az éghajlat nem igazán alkalmas szőlőtermesztésre.Ha mégis ki akarod próbálni,javaslom,hogy olyan kordont telepíts,ami felülről ernyő szerűen van kialakítva,és átlátszó fóliával fedve.Ez a legújabb,és legmodernebb eljárás itt Európában,sőt még Ázsiában is./Majd mutatok képet,Koreában hogyan alkalmazzák/Előnye ,hogy az jégverést megakadályozza,és az éréskori bogyórepedést kizárja.Valamint könnyű ráhúzni egy árnyékoló hálót is.
Kedves szőlész társak elmúlt Vince napja, a vincellérek védőszentje , ilyen kor meg kell locsolni a tőkéket pár pohár borral és nem árt a sorok közé egy -egy palackkal be ásni a tőkék alá. jó néven veszi a fenntartó.!!! aki csemege szőlőt ültet nefeledkezen meg 1-2 régi fajta őshonos tőkét közzé ültetni.
Én ezt a fotót aug. 8-án készítettem, tehát nagyon korai szőlő. Arra gondoltam, esetleg magyarították Premierről Primőr kék-re, ami kapható Siklóson és szintén nagyon korainak írják.
Aztán valaki mintha mondta volna, hogy nem ugyan az a kettő. De hogy ez a Premier szuper, az biztos.
Ez a fajta is értékes lehet, szerintem sokkal egyszerűbb darázs ellen védekezni, mint gombák és rothadás ellen, ha csak egy-két tőkéről van szó. Érdekes lenne ezt az Osellát összehasonlítani az Eszter, Conegliano és Néró fajtákkal. Vagy éppen a Premier, /vagy Primőr kék/ fajtával. A német csemegeszőlő fajtákat nem túl ismertek nálunk, pedig biztosan vannak egy páran. Köszönjük az ismertetést.
Most állok a szőlő telepítés előtt - antialkoholista léttel -, és a csemege szőlőt látom csak elfogadhatónak! :-D
Még azt sem tudom, milyen fajtákat árulhatnak itt, de a képeden látható fajta tetszik! Majd ezt fogom keresni! :-D
Ami a tény is, Ausztráliában élek - annak is a subtrópusi részén -, van 3 hónap nyarunk - sok esővel -, és van 9 hónap - ősz-tél, és tavasz -, amikor alig van csapadék, a téli időjárás is tudja, a nappali 20-22 C-t!
Német fajta./Freiburg/.Szülők:Solaris x Muscat blue.Érési idő:Aug.közepe -vége.Fürt:laza,vagy közepesen tömött,hengeres,vagy kúpos.Bogyó:közepes méretű,kerek,lilás kék,ropogós,nagyon édes,harmonikus ízű.Gombarezisztens.Különösen a peronoszpórának nagyon ellenáll.Fagyállóság:-22 C.
Saját tapasztalat:Új német PIWI fajta.A 2014-es évben is nagyon jól teljesített.Csak egy hátrányát tudok:
a darazsak nagyon szeretik.Én a fürtöket bevédtem,/nesz-zsák/,igy nem volt probléma.Nálam már aug.elején beért.Mindenkinek ajánlom a fajtát.
Iráni,vagy USA fajta.Szülők:nem ismert.Érési idő:okt.1-15.Fürt:nagy,vagy nagyon nagy,kúpos,szárnyas,
közepesen tömött.Bogyó:rózsaszín,vagy piros,vagy sötét piros.Ovális.Húsa húsos,kemény,kevésbé lédús.
Bőre vastag,erős,durva.Cukor nem túl magas.Kellemes ízű.Íze enyhe cseresznyére emlékeztet.Bogyó ellenáll a repedésnek.Igen magas termékenységű,és nagyon erős növekedésű.Levelei nagyok,és durvák.
Betegség ellenállása közepes.Fagyállóság:-18 C.
Saját tapasztalat:Csak olyan tájegységre érdemes ültetni,ahol nem magas a fagyveszély.A szőlő élvezeti értéke alacsony,zöldmunka igénye magas.Gyakran több mint két centi vastag vesszőket nevel.Termése nem minden évben érik be rendesen.
nincs fényképed róla?hogy lehetne hozzájutni a vesszőjéhez?mivel engem korai kék, vagy vörösborhoz szőlővessző érdekelne.hol lax hogy tudnék értekezni?irhatsz amit nem akarnál ide beirni az abel1@vipmail.hu cimre .köszi előre is
Köszi az infót.Ismerem Szabó urat,nagyon korrekt.Neki van a legnagyobb fajta választéka,és nem is a már agyon unt fajtákból.Majd megkérdezem tőle,de szerintem annál többet ő sem tud,mint ami le van nála írva.A Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták c.nagyszerű könyvben sem szerepel.Majd írok Hajdú Editnek...
Primőr kék van a Villányiaknak náluk tudsz érdeklődni szerintem ők biztos tudnának segíteni a beazonosításban.Egyébként az oldalukon kép is van róla avval te is össze tudod hasonlítani.http://www.szolooltvany.extra.hu/
Van egy szőlőfajtám,aki augusztus elején érik,kék színű a bogyója,semleges ízű.Betegségnek közepesen áll ellen.A botrytist elég jól kivédi.Átlagos növekedési erényű.Kósa gyanánt vettem,de a harmadik évben kiderült,hogy nem piros a bogyója,hanem kék.Nem sikerült beazonosítanom eddig.Nem tudok olyan szőlőfajtát,
ami augusztus leg-elején érne/az Adriana(Conegliano) is később érik.Az nekem is van,össze tudom hasonlítani a két fajtát.
Én a Primör kékre gondolok,de ez csak egy tipp.Ugyanis erről a fajtáról keveset tudni.
Van esetleg valakinek használható fajta leírása?Vagy termő szőlője?