Tudtommal és szerintem azért a tőketerhelésnél több minden befolyásolja a mustfokot. A térállás, lombfelület, tápanyagellátottság alapból hatással van az érésre. Aztán van az a téma amiért itt engem már kiátkoztak többen is :) vagyis a permetezés. Szóval szerintem minél gyakrabban és programszerűbben permezetel annál lasabban érik a szőlő. Ha minimalizálod a permetezés mennyiségét és azt is csak akkor amikor tényleg kell, akkor gyorsabban és jobban érik a gyümölcs. De nyilván klónja is válogatja... nekünk is van olyan juhfark ami 21-es mustfokot ad akkor amikor a többi még csak 19-nél jár. Gondolom a szemezés-darálás után áztatsz. Mennyi ideig?
Ha összefosom magam se tudok 20-as cukor fölé menni, tavaly éppen elérte, az volt eddig a csúcs. Pedig hozamkorlátozok, és full déli fekvésű a lejtő Beccén.
18-20-as átlag az nem olyan rossz, ezzel 11-12.5 körüli alkohollal bíró bort kapsz gondolom. Ugyanakkor 21-22-es musfoknál (és ez még messze nem töppedt) bár 13.5-14 körül lesz a szesz, némi áztatással az extrakt radikálisan meg tud ugrani...Egy 20-25g/l extraktnál a 25-30g/l azért egy egészen más klasszisba helyezi a bort.
De félre ne érts, ahogy azt már egyszer itt is írtam, nekem nincsenek radikális nézeteim a hozamkorlátozással kapcsolatban. Én mindenesetre ha nem a kenyered múlik rajta akkor biztos kipróbálnám, hogy mit tud pár sor 6-8 fürtös terheléssel.
Az olaszrizlinget nem tudom túlterhelni, ha az idő engedi 18-20-as szüreti átlagot ki tudok hozni belőle. Ebből van az ünnepek bora. Egyébként nekem is van legalább 4-5 fajta bor a pincémben.
Tehát, többet termelsz mint amennyi kell és a töbletet eladod, hogy aból finanszírozd a termelést? Még néhány soron sem érné meg fele ekkora terheléssel egykoncentráltabb bort csinálni, hogy leglább a vasárnapi asztalra legyen egy másfajta bor? A régi időkben is többfajta bort csináltak még a legkisebb pincészetekben... mást a hétköznapokra, mást az ünnepi asztalra és néha-napján egy-egy kiemelten jó anyagot a keresztelőkre, lagzikra, torokra...
Én is hasonlóképpen metszettem, de nekem fele sincs rajta, pedig még eddig semmi baj nem érte a szőlőt. Érdekes módon a vesszőim nagyon erősek, pedig elég komoly szárazság volt errefelé. Tavaly nézett ki hasonlóan, mint a tiéd, úgy látszik ebben az évben pihent a tőke. Sortáv, tőtáv hasonló, fajta: bianca, pölöskei, néró, saszla, palatina.
Segítséget kérek:
Szeretnék kb. 200 kg Cserszegi fűszerest venni, leszüretelném a feleségemmel. Budapest környékén Biatorbágyon lakom, ide szállítanám. Tud valaki ilyen lehetőséget? Előre is kössz.
Az abasári oltványcentrumból csak nekem nem jeleznek vissza árajánlat kérésre, vagy ez általános jelenség? Élnek még azok az e-mail címek, amik a honlapon meg vannak adva? Tudtok erről valamit?
Nagyon guszta a szőlőd! Úgy rémlik, mintha olvastam volna az abasári Csemegeszőlő Centrum honlapján kék kecskecsöcsűről. Vajon az ugyanaz lenne, mint a Tiéd? Egyébként érdekes, hogy a nálam levő fajtának is nagyon hasonló a fürtje és mintha a levél csúcsán levő "fog" is hasonlóan nagy lenne. Lehet, hogy mégis csak kecskecsöcsű van a kertemben...? ;-) orchideák és Kulicz: megnézhetitek a fajtát a 2652, 2655-2666 környékén (2007. 08. 20.). Ott jól kiveséztük ezt a témát és fényképet is tettem fel.
Soha sem számoltam. Mivel a talaj annyira gazdag táperőben, hogy a megszakadásig képes kiteremni, amig a tőke egészséges. Ha meg dögröváson van nem kár érte. Jön helyére új.
A fehér már lassan barnul is. De azt most nem fényképeztem, de ahogyan most kinéznek a szőlők 2 hét múlva nagyban kezdődhet a szüret. Szedni is lesz mit, ha addik valami, valaki közbe nem szól. Sorrendben 1. rizlingszilváni, 2. Pinot Noir, 3,Olaszrizling és a 4., Nemes olaszrizling
Mivel gyűjtöm a csemegeszőlő fajtákat, véletlenül Kék kecskecsöcsűm is van. Fényképezem is a fajtákat, így meg is tudom mutatni.
Egy barátomtól kaptam a vesszőt, arról gyökereztettem, faiskolai lerakatokban nem kapható. Fajtája jellemzőiről /ampelográfiai jegyeiről/ keveset tudok, talán csak azt, hogy a levél fonákja szőrős, ami a jellegzetessége. Ez a fajta is kései érésű, a héja ennek is rágós. Az árnyékban lévő bogyók nem szineződnek kellően, /ez a képen is látszik/ ezért napos helyre kell ültetni.
A kép tavaly készült, még éretlenek a fürtök és ez az első termés, tehát kevés róla a tapasztalatom.
Örülök, hogy felhoztad a témát. Évek óta próbálom kideríteni az egyik fajtáról az udvarban, hogy valójában mi is az, de csak addig jutottam, hogy leszűkítettem a kört két fajtára, viszont teljesen olyan a szőlő, mintha ennek a két fajtának bizonyos tulajdonságait ötvözték volna. Így aztán abba is hagytam a keresgélést. :-( Édesanyám szerint kecskecsöcsű, de hogy valójában mi, azt nem tudom.
Köszönöm neked is a választ! Hirtelen ötlött fel bennem a régi középiskolás szüretek emléke és a kecskecsöcsű szőlő remek ízét szinte éreztem a számban. Gyorsan beütöttem a keresőbe és olvastam róla ezt-azt.
" Többen érdeklődnek az úgynevezett kecskecsöcsű szőlőről, hogy mi valójában a hivatalos neve és egyáltalán forgalomban van-e még, mert szeretnének az udvarukban ültetni ilyen szőlőt.
A kecskecsöcsű ősrégi fajta, de a szőlő gyökértetű, vagyis a filoxéra megpecsételte a sorsát ennek a csemege szőlőnek, s ma már alig található néhány tőkéje, az is legfeljebb idős ültetvényekben, vagy pedig a szőlő génbankokban. A kecskecsöcsű fajtacsoportnak van kék és fehér színű változata is, a hivatalos fajtalírásban is ez a neve, tehát nem szinonima, akár milyen furcsán is hangzik."