Keresés

Részletes keresés

buga1 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 99

buga1 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 98

Szerintetek így megmetszhetem tavaszon a sárgabarackfámat? Ha valakinek van jobb ötlete, szívesen elfogadom :) Még soha nem metszettem. Előre is köszi :) 

Deryan Creative Commons License 2012.11.24 0 0 97

Mi az a Weiwa? Milyen fa lenne belőle nemesitő oltás nélkül?

Előzmény: Józsi-bá (91)
Flanell Creative Commons License 2012.11.24 0 0 96

Én anno próbálkoztam azzal, hogy két lemetszett villás ágat kötöztem egymással szembe, és azzal akartam távolítani egymástól a közeli állású ágakat. De azok annyira mozogtak, hogy a legkisebb szellő hatására eltávolodtak egymástól, kicsit szelesebb időben 5 cm-re is, a támasztó kiesett.

Utána szorosan odakötöttem a villájukat vastag műanyag szigetelésű dróttal az ághoz, de azok őszre bevágtak, a következő tavaszi levételnél meg általában az ág visszaállt majdnem annyira, ahol eredetileg volt. Le is szoktam erről a dologról...

Előzmény: Józsi-bá (92)
Flanell Creative Commons License 2012.11.24 0 0 95

Azok a dolgok a bambusz leveleinek maradványai.

Előzmény: Mariska néni (87)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.23 0 0 94

Megnövik a 70-80-90 cm-t egy nyár alatt. Jövőre már tudod őket szemezni.  A leírások szerint 60 cm magas Weiwa törzzsel  érték el a kajszik a legjobb  termésátlagot!

Orsókoronára akarom őket nevelni, de a vázágak kezdetét is jó lenne Weiwa-ból kialakítani. Ez viszont egy év veszteséget jelentene. Valószínűleg kipróbálom így is - úgy is.

Előzmény: Ali-bá (93)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.23 0 0 93

Általában mekkorára nőttek a Weiwák? Jók kajszi törzsnek? Szemezhetők már alvóra ugye? Milyen magasan?

Előzmény: Józsi-bá (91)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.23 0 0 92

Egy pillanatra látszik, hogy a vége félköríves és így támasztja ki az ágat.

/A szélvihar még nem járt arra. :) /

Előzmény: Flanell (85)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.23 0 0 91

Lehetőség szerint öntözik a kajszifákat nagyüzemileg, hagyományos termesztésnél is, pedig azok minden bizonnyal vadkajszimagoncon vagy Myrobalán alanyon vannak.
>>> http://www.kerteszekaruhaza.com/kulturak/gyumolcsok/csonthejasok/...

Intenzív művelésnél, a Csarli1 segítségével, általunk is elérhető, igen jó tulajdonságokkal bíró  Weiwa alanyokon lévő kajszifáknak,  éves viszonylatban  700 mm a csapadékigényük. Tehát nálunk a legtöbb helyen ezt is öntözni kell.  Cserébe egészséges és hosszú életű fákat kapunk.   - így tartja róla szelektálója, az Obstbaumschule Schreiber.

Az egy nyaras Weiwa alanyokat ma ültettem a végleges helyükre. Ahogy a képen is látszik, a Weiwa alany  gyökérzete  néhány jól fejlődött, lefele haladó, elsődleges oldalgyökérből és dúsabb hajszálgyökérzetből áll.

Előzmény: crashpo (82)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.23 0 0 90

így van, pl. a németeknél is árulják az "ungarische best"-et az új fajtáik mellett, és az ottani fórumokon is elismerésnek örvend

Előzmény: buga1 (89)
buga1 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 89

Maďarská marhuža                                                                                                                                                                                 Patrí u nás medzi najobžúbenejšie, najrozšírenejšie a najmä najchutnejšie odrody. Podža mnohých nebola jej chu doteraz prekonaná. Tvorí vežké až vežmi vežké plody výbornej chuti a všestranného spracovania. Dužina je pomarančová, vežmi šavnatá. Vhodná je do južných polôh, kde dosahuje vynikajúce výsledky, špeciálne nároky na pestovanie nemá. Proti chorobám je odolná. Úrody sú vysoké a stabilné, cenená je najmä pre vynikajúcu chu plodov a všestrannos spracoovania.

A fordítás (nagyjából):

Magyar kajszibarack

A legkedveltebb, legjobban elterjedt és főleg a legízletesebb fajta nálunk (értsd Szlovákiában). Sokak szerint az ízét eddig nem szárnyalta túl semmi. Nagy vagy nagyon nagy termései vannak, kitűnő az íze és sokoldalú a felhasználási lehetősége. A pépje narancsos, nagyon lédús. A déli vidékekre alkalmas ahol kimagasló eredményeket ér el. A termesztésre nincsenek különleges igényei. A betegségekkel szemben ellenálló. A terméshozama magas és állandó. Nagyra értékelt a kiváló ízéért és a sokoldalú felhasználási lehetőségeiért.

Tehát értékeljük és óvjuk a mi kajszinkat, hiszen sok helyen nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig!

buga1 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 88

:)

Mariska néni Creative Commons License 2012.11.23 0 0 87

Úgy 0.19-nél úgy látszik, hogy három helyen zsinórral van rögzítve.

Ali-bá Creative Commons License 2012.11.23 0 0 86

Támaszkodnak.

Flanell Creative Commons License 2012.11.23 0 0 85

Azt nem sikerült kilesnem, hogy mitől állnak meg azok a bambuszbotok az ágak között.

Előzmény: Józsi-bá (81)
Rumanyi Creative Commons License 2012.11.23 0 0 84

2-2,5 méter.

Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.23 0 0 83

aszongyák, hogy:

A vizsgálatokhoz a termőrészeket 22,5 méteres magasságból szedtük a fákról.

??????????

Előzmény: Lactarius Curtis (80)
crashpo Creative Commons License 2012.11.23 0 0 82

Olvastam v.hol,hogy érdemes a fa "csúrgója" -gyökér zónája körül hagymát,fokhagymát,tormát,körömvirágot ültetni,áll. ez hasznos,-úgyhogy megszivlelendő. -van valakinek v.milyen tapasztalata ezzel kapcsolatban? És tényleg szinte egyálltalán nem kell a kajszit öntözni mert hogy többet ártunk vele mint használunk??!!  Akinek van tapasztalata kérem irja meg!

Józsi-bá Creative Commons License 2012.11.22 0 0 81

Fiatal ültetvény:

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.22 0 0 80

Hát ez van...de találtam egy idei felmérést:

http://kerteszetesszoleszet.hu/en/irasok/kerteszet-szoleszet-boraszat/hogyan-teleltek-kajszik

Persze ebben sincs benne egy csomó olyan, amire kiváncsi lennék pl. Kioto, Kuresia

Előzmény: Csarli1 (79)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 79

Nem véletlen monda nekem egy volt egyetemi tanár, hogy ebben az országba nem kutatás, hanem pénzköltés folyik. Nézd meg a fajtákat, ezeket más országokba 30 éve nem szaporítják, és nálunk pénzt adtak a kutatásukra, még ha 10 éve akkor is dühítő.  

Előzmény: Lactarius Curtis (78)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.22 0 0 78

Max annyiban, hogy az újabb fajtákat nem vizsgálták. Attól még az eredmények ugyanazok.

Előzmény: Csarli1 (77)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 77

Nézd meg a dátumot, ez már régen okafogyottá vált.

Előzmény: Lactarius Curtis (76)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.22 0 1 76

Fagytűrés témában találtam egy jó értekezést:

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/378/2/szalay_laszlo_thu.pdf

Mariska néni Creative Commons License 2012.11.20 0 0 75

Kösz

Előzmény: Csarli1 (74)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 74

Tápoldatozás

Előzmény: Mariska néni (73)
Mariska néni Creative Commons License 2012.11.20 0 0 73

Ez az etetés, ami összefügg a lombhullással ha jól értem,  pontosan micsoda?

Előzmény: Csarli1 (71)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 72

"Ha virágzáskor nem fertőz, utána már nem tud." max a termés egy részét, de az nem vészes a fára nézve.

Előzmény: Flanell (68)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 71

Tavasszal fontos, ősszel is fontos lenne, de az őszibarack oké, cseresznye, szilva, körte talán lemegy addig a lomb, még lehet permetezni, alma szerintem most is kimarad, mivel nem hullik le a levél még be nem jön a komoly fagy. Jövőre hamarabb leállok az etetésükkel.   

Előzmény: sujgojo (69)
crashpo Creative Commons License 2012.11.19 0 0 70

Sziasztok! az idén ültettem "kuresia"-t,de ha megmarad,(mivel a korona mérethez képest alig volt gyökere) -szóval nagyon meg volt nyesve,-akkor tavasszal ha azt szeretném hogy a gyökere erősődjön,mettszéskor hogyan kell eljárnom??? -inkább rövidebre,vagy hosszabbra haggyam? Egyébként ültettem Bergeront is,azt máshol vettem,fele akkora de 2x nagyobb gyökérrel rendelkezik,-nem mindeggy...    -Arra meg külön kiváncsi vagyok hogy vadkörte alanyon "normális" kerti földbe,-se nem homok se nem vályog,valahol a 2 között van,minden esetre jó minőségű,szinte évente kerül bele jó minőségű lótrágya,szóval ilyen körülmények között mit produkál.

-Köszönöm a tanácsot monilia ügyben,-Chorusszal fogok kezdeni,idáig váltogattam a szerek között

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!