Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szerintetek így megmetszhetem tavaszon a sárgabarackfámat? Ha valakinek van jobb ötlete, szívesen elfogadom :) Még soha nem metszettem. Előre is köszi :)
Én anno próbálkoztam azzal, hogy két lemetszett villás ágat kötöztem egymással szembe, és azzal akartam távolítani egymástól a közeli állású ágakat. De azok annyira mozogtak, hogy a legkisebb szellő hatására eltávolodtak egymástól, kicsit szelesebb időben 5 cm-re is, a támasztó kiesett.
Utána szorosan odakötöttem a villájukat vastag műanyag szigetelésű dróttal az ághoz, de azok őszre bevágtak, a következő tavaszi levételnél meg általában az ág visszaállt majdnem annyira, ahol eredetileg volt. Le is szoktam erről a dologról...
Megnövik a 70-80-90 cm-t egy nyár alatt. Jövőre már tudod őket szemezni. A leírások szerint 60 cm magas Weiwa törzzsel érték el a kajszik a legjobb termésátlagot!
Orsókoronára akarom őket nevelni, de a vázágak kezdetét is jó lenne Weiwa-ból kialakítani. Ez viszont egy év veszteséget jelentene. Valószínűleg kipróbálom így is - úgy is.
Intenzív művelésnél, a Csarli1 segítségével, általunk is elérhető, igen jó tulajdonságokkal bíró Weiwa alanyokon lévő kajszifáknak, éves viszonylatban 700 mm a csapadékigényük. Tehát nálunk a legtöbb helyen ezt is öntözni kell. Cserébe egészséges és hosszú életű fákat kapunk. - így tartja róla szelektálója, az Obstbaumschule Schreiber.
Az egy nyaras Weiwa alanyokat ma ültettem a végleges helyükre. Ahogy a képen is látszik, a Weiwa alany gyökérzete néhány jól fejlődött, lefele haladó, elsődleges oldalgyökérből és dúsabb hajszálgyökérzetből áll.
Maďarská marhuža Patrí u nás medzi najobžúbenejie, najrozírenejie a najmä najchutnejie odrody. Podža mnohých nebola jej chu doteraz prekonaná. Tvorí vežké a vežmi vežké plody výbornej chuti a vestranného spracovania. Duina je pomarančová, vežmi avnatá. Vhodná je do juných polôh, kde dosahuje vynikajúce výsledky, peciálne nároky na pestovanie nemá. Proti chorobám je odolná. Úrody sú vysoké a stabilné, cenená je najmä pre vynikajúcu chu plodov a vestrannos spracoovania.
A fordítás (nagyjából):
Magyar kajszibarack
A legkedveltebb, legjobban elterjedt és főleg a legízletesebb fajta nálunk (értsd Szlovákiában). Sokak szerint az ízét eddig nem szárnyalta túl semmi. Nagy vagy nagyon nagy termései vannak, kitűnő az íze és sokoldalú a felhasználási lehetősége. A pépje narancsos, nagyon lédús. A déli vidékekre alkalmas ahol kimagasló eredményeket ér el. A termesztésre nincsenek különleges igényei. A betegségekkel szemben ellenálló. A terméshozama magas és állandó. Nagyra értékelt a kiváló ízéért és a sokoldalú felhasználási lehetőségeiért.
Tehát értékeljük és óvjuk a mi kajszinkat, hiszen sok helyen nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig!
Olvastam v.hol,hogy érdemes a fa "csúrgója" -gyökér zónája körül hagymát,fokhagymát,tormát,körömvirágot ültetni,áll. ez hasznos,-úgyhogy megszivlelendő. -van valakinek v.milyen tapasztalata ezzel kapcsolatban? És tényleg szinte egyálltalán nem kell a kajszit öntözni mert hogy többet ártunk vele mint használunk??!! Akinek van tapasztalata kérem irja meg!
Nem véletlen monda nekem egy volt egyetemi tanár, hogy ebben az országba nem kutatás, hanem pénzköltés folyik. Nézd meg a fajtákat, ezeket más országokba 30 éve nem szaporítják, és nálunk pénzt adtak a kutatásukra, még ha 10 éve akkor is dühítő.
Tavasszal fontos, ősszel is fontos lenne, de az őszibarack oké, cseresznye, szilva, körte talán lemegy addig a lomb, még lehet permetezni, alma szerintem most is kimarad, mivel nem hullik le a levél még be nem jön a komoly fagy. Jövőre hamarabb leállok az etetésükkel.
Sziasztok! az idén ültettem "kuresia"-t,de ha megmarad,(mivel a korona mérethez képest alig volt gyökere) -szóval nagyon meg volt nyesve,-akkor tavasszal ha azt szeretném hogy a gyökere erősődjön,mettszéskor hogyan kell eljárnom??? -inkább rövidebre,vagy hosszabbra haggyam? Egyébként ültettem Bergeront is,azt máshol vettem,fele akkora de 2x nagyobb gyökérrel rendelkezik,-nem mindeggy... -Arra meg külön kiváncsi vagyok hogy vadkörte alanyon "normális" kerti földbe,-se nem homok se nem vályog,valahol a 2 között van,minden esetre jó minőségű,szinte évente kerül bele jó minőségű lótrágya,szóval ilyen körülmények között mit produkál.
-Köszönöm a tanácsot monilia ügyben,-Chorusszal fogok kezdeni,idáig váltogattam a szerek között