Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nagyon felcsigáztátok a fantáziámat ezzel a szilvafajtával.
Valaha ettem Kelet-Németországban sok izetlen, savanyú szilvát, ecet-savanyú meggyet. Lehet, hogy saját kertben ezek sem lettek volna olyan borzasztóak mint a zöldségestől vásároltak.
Ez a szilvafajta a leirás alapján csábitó. Az idén vettünk egy másik kertet, amiben 4 évvel ezelőtt egy teljesen virusos nagy besztercei szilvafa volt. Olyan beteg volt, hogy már nem tudta kinevelni a termését. Ki is vágták ezek után. Most ebbe a kertbe, egy másik részre szeretném ezt a szilvafát elültetni ha sikerülne.
Ha katlan, vagy tölcsér, vagy váza koronát akarsz, akkor ki kell vágni a közepét. Ha pedig el akarsz járni alatta, akkor lehet, hogy magasabban kell kezdeni az elágazást. (Nem látom a fa alját. Mekkora a karó?) A vázágakat pedig jobb metszetlenül hagyni. Ugyhogy ne így, hanem: (idézek)
"Válasszunk ki három-négy lehetőleg egyforma fejlettségű hajtást: ezek lesznek a leendő korona vázágai!
A megmaradt vesszőket (a törzsön előtörőket is) tőből távolítsuk el!
A Weiwa alany az a Wangenheim szilva szelekciójának un. meristem szaporítása.
Ilyen "Wangenheim" szilvát terem a Weiwa alany, ha nem oltjuk be: http://www.obstsortendatenbank.de/wangenheims_fruehzwetsche.htm "..A Beszterceinél nagyobb, .szilva.. Aranysárga húsa kemény, de leves, kellemesen aromás, édes. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas fajta. Korán termőre fordul és rendszeresen terem... öntermékeny....15 %-al többet hoz, mint a Besztercei.." -/Dr.Tomcsányi Pál/ A fa erős alkatú, a szilvafák között a legszélesebb koronát neveli kissé logó ágakkal. /Rudolf Koloc:Steinobstsorten/ PPV rezisztens. Pseudomonas-szal szemben ellenálló fajta...
Szerintetek így megmetszhetem tavaszon a sárgabarackfámat? Ha valakinek van jobb ötlete, szívesen elfogadom :) Még soha nem metszettem. Előre is köszi :)
Én anno próbálkoztam azzal, hogy két lemetszett villás ágat kötöztem egymással szembe, és azzal akartam távolítani egymástól a közeli állású ágakat. De azok annyira mozogtak, hogy a legkisebb szellő hatására eltávolodtak egymástól, kicsit szelesebb időben 5 cm-re is, a támasztó kiesett.
Utána szorosan odakötöttem a villájukat vastag műanyag szigetelésű dróttal az ághoz, de azok őszre bevágtak, a következő tavaszi levételnél meg általában az ág visszaállt majdnem annyira, ahol eredetileg volt. Le is szoktam erről a dologról...
Megnövik a 70-80-90 cm-t egy nyár alatt. Jövőre már tudod őket szemezni. A leírások szerint 60 cm magas Weiwa törzzsel érték el a kajszik a legjobb termésátlagot!
Orsókoronára akarom őket nevelni, de a vázágak kezdetét is jó lenne Weiwa-ból kialakítani. Ez viszont egy év veszteséget jelentene. Valószínűleg kipróbálom így is - úgy is.
Intenzív művelésnél, a Csarli1 segítségével, általunk is elérhető, igen jó tulajdonságokkal bíró Weiwa alanyokon lévő kajszifáknak, éves viszonylatban 700 mm a csapadékigényük. Tehát nálunk a legtöbb helyen ezt is öntözni kell. Cserébe egészséges és hosszú életű fákat kapunk. - így tartja róla szelektálója, az Obstbaumschule Schreiber.
Az egy nyaras Weiwa alanyokat ma ültettem a végleges helyükre. Ahogy a képen is látszik, a Weiwa alany gyökérzete néhány jól fejlődött, lefele haladó, elsődleges oldalgyökérből és dúsabb hajszálgyökérzetből áll.
Maďarská marhuža Patrí u nás medzi najobžúbenejie, najrozírenejie a najmä najchutnejie odrody. Podža mnohých nebola jej chu doteraz prekonaná. Tvorí vežké a vežmi vežké plody výbornej chuti a vestranného spracovania. Duina je pomarančová, vežmi avnatá. Vhodná je do juných polôh, kde dosahuje vynikajúce výsledky, peciálne nároky na pestovanie nemá. Proti chorobám je odolná. Úrody sú vysoké a stabilné, cenená je najmä pre vynikajúcu chu plodov a vestrannos spracoovania.
A fordítás (nagyjából):
Magyar kajszibarack
A legkedveltebb, legjobban elterjedt és főleg a legízletesebb fajta nálunk (értsd Szlovákiában). Sokak szerint az ízét eddig nem szárnyalta túl semmi. Nagy vagy nagyon nagy termései vannak, kitűnő az íze és sokoldalú a felhasználási lehetősége. A pépje narancsos, nagyon lédús. A déli vidékekre alkalmas ahol kimagasló eredményeket ér el. A termesztésre nincsenek különleges igényei. A betegségekkel szemben ellenálló. A terméshozama magas és állandó. Nagyra értékelt a kiváló ízéért és a sokoldalú felhasználási lehetőségeiért.
Tehát értékeljük és óvjuk a mi kajszinkat, hiszen sok helyen nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig!