Olyannal már többször találkoztam, hogy a bor "kiüresedik" azaz az illatanyagai két napos állás alatt elillannak, és így sokat veszít az élvezeti értékéből. Lehet, hogy az aroma eltűnte miatt érezted savanyúnak, üresnek.
Az ecetesedés - hibátlan, mefelelően kénezett bor esetén- szobahőmérsékleten kb. 3-5 napos folyamat. Hűtőben, két nap alatt valószínűtlennek tartom az ecetképződést.
Sziasztok! Lenne egy szakmai kérdésem. Minap vettem egy palack minőségi, félédes Cabernet Franc-t az egyik villányi pincészettől egy "villányi borok boltjában". Felbontás után ittam belőle egy-két dl-t (jó volt, szeretem ezt a fajtát, bár ebből a fajtából ittam már jobbat is), hűtőbe tettem, majd két nap után újra kóstoltam. Nem igazán értek a borokhoz, de azt hiszem, a megecetesedés iskolapéldája volt (jártam már így régebben más borokkal is). Eltűntek a finom ízek, test, minden, csak egy jellegtelen, vörös, savas, egyenes, semmilyen lé maradt. Megittam ugyan, de ennyiért... Ezt az élményt bármelyik "koccintós" is tudja (gondolom...). Tizedáron! Szerintetek hol a hiba? Mitől van ez? Mindjárt meg kell inni az egész palack tartalmát (úgy értem, rövidebb idő alatt, mint most tettem)? Vagy a nedűben van a hiba? Részemről nem ezt várnám egy két napos szünet után egy minőségi bortól.
Ennyi áztatás szerintem elégnek kell lennie. Valószínűleg Cirfandlinak lesz igaza, hogy neked ilyen klónod van. Mondom, nekünk is két juhfark klón között simán van 1-2 fok különbség. Milyen magas a tőkefej nálad?
Amúgy nem akarok okoskodni, mert én tényleg nem értek hozzá, csak azt tudom, hogy nálunk hogy csináljuk meg a nagyfater hogyan csinálta. Az fix, hogy érdemes kísérletezni... akár átoltani néhány tőkét próbaként vagy átigazítani a metszéskor a rendszert, esetleg kipróbálni egy-két tőkét brutálisan alacsony terheléssel... aztán nézni a refraktoval a szemeket.
Amit láttál, azon tavasszal változtattam: a vezető szálakat, ahol magasan voltak, lejjebb hoztam - néhol 20-30 cm-rel is. Most a Lens Moser kordon szabványai szerinti 120 cm-ren van a legmagasabb vezetőszál is. Az új telepítésű sorokat már így alakítottam.
Időközben olvasgattam a borvidék történelmét, ott arról írnak, hogy a Balatontól felnyúló medencékben a tó hűtő hatása érvényesül, ezért csak a teljesen déli fekvésű területeket tartották korábban (is) megfelelő termőhelynek. Ez érdekes, mert a Mocsár hegyi (azaz tőlem északabbra fekvő) területen átlagban egy-két héttel van hátrább a rizling, mint nálam, a virágzástól kezdve.
A klónhoz nem tudok mit hozzátenni (biztosan igazad van): errefelé mindenki ugyanattól az oltványostól veszi a szőlőt, itt ilyen a rizling.
Kb. fél napot, általában délután kettő-háromra kész a szüret, utána megdarálom, és ázik a héjon kb. másnap reggel 8-9-ig, amikor lepréselem.
Idén nem igazán nyírtam meg a tetejét, csak egyszer, most komoly bozót van, 2-2,3 m magasra ér a szőlő. Tavaly leleveleztük a fürtzónát (rothadásveszély miatt) idén nem lesz ilyesmi - elsősorban a savak védelme miatt.
Üdv, sztem nálad vmi kevésbé jó (inkább rossz) rizling klón van, emlékeimben mikor láttam az éredő fürtöket, nagyon nem hasonlítottak azokra a relative kicsi, apró oldalágas olaszokra amit itt pécsen a haverom szőlőjében látok. No meg talán magasabban is van a fürtzóna az optimálisnál - bár ezt nem igazolja a tavalyi saveltűnő eredmény- ill sztem az a rész a déli kitettsége ellenére nem a meleg termőhelyek közé tartozik. Az olasz meg mondjuk nem a legjobb cukorgyűjtő sem.
(off, most a csonka hétvégén felétek járok, beadnék édesanyádnak egy kis meglepit - írok mélt.)
Lugasnak telepített Néró és Teréz szőlőim friss hajtásain furcsa szürke lepkék jelentek meg. Az alábbi képen látható egy példány. A lepkék közelében kis petékhez hasonlító átlátszó gömböcskék is találhatóak.
Megpróbáltam utánanézni, hogy melyik faj lehet ez, de sehol sem találtam ilyen rovart.
Tudtommal és szerintem azért a tőketerhelésnél több minden befolyásolja a mustfokot. A térállás, lombfelület, tápanyagellátottság alapból hatással van az érésre. Aztán van az a téma amiért itt engem már kiátkoztak többen is :) vagyis a permetezés. Szóval szerintem minél gyakrabban és programszerűbben permezetel annál lasabban érik a szőlő. Ha minimalizálod a permetezés mennyiségét és azt is csak akkor amikor tényleg kell, akkor gyorsabban és jobban érik a gyümölcs. De nyilván klónja is válogatja... nekünk is van olyan juhfark ami 21-es mustfokot ad akkor amikor a többi még csak 19-nél jár. Gondolom a szemezés-darálás után áztatsz. Mennyi ideig?
Ha összefosom magam se tudok 20-as cukor fölé menni, tavaly éppen elérte, az volt eddig a csúcs. Pedig hozamkorlátozok, és full déli fekvésű a lejtő Beccén.
18-20-as átlag az nem olyan rossz, ezzel 11-12.5 körüli alkohollal bíró bort kapsz gondolom. Ugyanakkor 21-22-es musfoknál (és ez még messze nem töppedt) bár 13.5-14 körül lesz a szesz, némi áztatással az extrakt radikálisan meg tud ugrani...Egy 20-25g/l extraktnál a 25-30g/l azért egy egészen más klasszisba helyezi a bort.
De félre ne érts, ahogy azt már egyszer itt is írtam, nekem nincsenek radikális nézeteim a hozamkorlátozással kapcsolatban. Én mindenesetre ha nem a kenyered múlik rajta akkor biztos kipróbálnám, hogy mit tud pár sor 6-8 fürtös terheléssel.
Az olaszrizlinget nem tudom túlterhelni, ha az idő engedi 18-20-as szüreti átlagot ki tudok hozni belőle. Ebből van az ünnepek bora. Egyébként nekem is van legalább 4-5 fajta bor a pincémben.
Tehát, többet termelsz mint amennyi kell és a töbletet eladod, hogy aból finanszírozd a termelést? Még néhány soron sem érné meg fele ekkora terheléssel egykoncentráltabb bort csinálni, hogy leglább a vasárnapi asztalra legyen egy másfajta bor? A régi időkben is többfajta bort csináltak még a legkisebb pincészetekben... mást a hétköznapokra, mást az ünnepi asztalra és néha-napján egy-egy kiemelten jó anyagot a keresztelőkre, lagzikra, torokra...
Én is hasonlóképpen metszettem, de nekem fele sincs rajta, pedig még eddig semmi baj nem érte a szőlőt. Érdekes módon a vesszőim nagyon erősek, pedig elég komoly szárazság volt errefelé. Tavaly nézett ki hasonlóan, mint a tiéd, úgy látszik ebben az évben pihent a tőke. Sortáv, tőtáv hasonló, fajta: bianca, pölöskei, néró, saszla, palatina.
Segítséget kérek:
Szeretnék kb. 200 kg Cserszegi fűszerest venni, leszüretelném a feleségemmel. Budapest környékén Biatorbágyon lakom, ide szállítanám. Tud valaki ilyen lehetőséget? Előre is kössz.
Az abasári oltványcentrumból csak nekem nem jeleznek vissza árajánlat kérésre, vagy ez általános jelenség? Élnek még azok az e-mail címek, amik a honlapon meg vannak adva? Tudtok erről valamit?